Gdy zostaną wam białka, z którymi nie będziecie wiedzieli co zrobić, wtedy proponuję upieczenie bezików. Możecie je potem wykorzystywać na wiele sposobów – do deserów, do semifredo (przepis tutaj), jako dekorację do tortów, albo po prostu możecie zjeść je same, albo przełożone śmietaną kremówką.

Ja ostatnio piekłam bezy z 4 białek i po wykorzystaniu trzech blach dalej miałam dużo masy, więc podaję tu przepis na bezy z 2 białek, bo z takiej ilości i tak wyjdzie wam dużo ciasteczek :)

 

 

 

 

bezy

Beziki z bitą śmietaną

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wyłóż pergaminem blachy.
  • W dużej misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj cukier, cały czas mieszaj, na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Przełóż pianę do woreczka z końcówką gwiazdki (jeśli nie masz, to użyj zwykłego grubego woreczka i obetnij mu jeden róg - tylko nie zrób zbyt dużej dziury ;)).
  • Wyciśnij bezy na blachy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni przez 1,5 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim bezy aż do ostudzenia.
  • Przed podaniem sklej bitą śmietaną po dwie bezy i ułóż na paterze. Możesz jeszcze dodatkowo zetrzeć na nie trochę gorzkiej czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!