Gdy zostaną wam białka, z którymi nie będziecie wiedzieli co zrobić, wtedy proponuję upieczenie bezików. Możecie je potem wykorzystywać na wiele sposobów – do deserów, do semifredo (przepis tutaj), jako dekorację do tortów, albo po prostu możecie zjeść je same, albo przełożone śmietaną kremówką.
Ja ostatnio piekłam bezy z 4 białek i po wykorzystaniu trzech blach dalej miałam dużo masy, więc podaję tu przepis na bezy z 2 białek, bo z takiej ilości i tak wyjdzie wam dużo ciasteczek :)

Beziki z bitą śmietaną
Składniki
- 2 białka
- szczypta soli
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka białego octu
- 250 ml ubitej śmietany kremówki
Instrukcja
- Wyłóż pergaminem blachy.
- W dużej misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj cukier, cały czas mieszaj, na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Przełóż pianę do woreczka z końcówką gwiazdki (jeśli nie masz, to użyj zwykłego grubego woreczka i obetnij mu jeden róg - tylko nie zrób zbyt dużej dziury ;)).
- Wyciśnij bezy na blachy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni przez 1,5 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim bezy aż do ostudzenia.
- Przed podaniem sklej bitą śmietaną po dwie bezy i ułóż na paterze. Możesz jeszcze dodatkowo zetrzeć na nie trochę gorzkiej czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] Beziki robiłam wcześniej sama i jeśli macie zbędne białka i trochę czasu, to zachęcam do ich samodzielnego upieczenia, bo są o niebo lepsze od kupnych. […]