beziki z kremem i czekoladą

Przepis na mini bezy przekładane bitą śmietaną

Zapraszam dziś na pyszne i słodkie małe beziki z bitą śmietaną. Te proste ciasteczka zrobione z białek doskonale smakują przełożone zwykłą bitą śmietaną i posypane odrobiną tartej czekolady. Ten prosty deser podbije serce każdego!

beziki z bitą śmietaną

Beziki z bitą śmietaną przepis krok po kroku

Jeśli lubicie bezy i desery bezowe, to koniecznie upieczcie taki małe beziki i podajcie je z bitą śmietaną i czekoladą.

bezy

Beziki z bitą śmietaną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mini bezy przekładane bitą śmietaną i czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Deser
Porcje 15
Składniki

składniki na beziki z bitą śmietaną

Instrukcja
 

Jak zrobić beziki z bitą śmietaną

  • Wyłóż pergaminem blachy.
  • W dużej misce ubij białka z solą na pianę.
    2 białka, 1 szczypta soli
  • Stopniowo dosypuj cukier, cały czas miksuj – aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    125 g cukru
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną – krótko zmieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu
  • Przełóż pianę do woreczka z końcówką gwiazdki (jeśli nie masz, to użyj zwykłego grubego woreczka i obetnij mu jeden róg – tylko nie zrób zbyt dużej dziury ;)).
  • Wyciśnij bezy na blachy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 110 stopni (termoobieg) przez 1,5 godziny.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim bezy aż do ostudzenia.
  • Przed podaniem sklej bitą śmietaną po dwie bezy i ułóż na paterze.
    250 ml śmietany kremówki
  • Możesz jeszcze dodatkowo zetrzeć na nie trochę gorzkiej czekolady.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mini bezy z bitą śmietaną i czekoladą

Bezy z bitą śmietaną – uwagi

Gdy zostaną wam białka, z którymi nie będziecie wiedzieli co zrobić, wtedy proponuję upieczenie bezików.

Możecie je potem wykorzystywać na wiele sposobów – do deserów, do semifreddo z truskawkami, jako dekorację do tortów.

Albo możecie zjeść je same. Ja wam polecam zrobienie bezowych markiz i przełożenie dwóch bezików śmietaną kremówką i posypanie tartą czekoladą.

W ten sposób otrzymacie pyszne i słodkie ciasteczka idealne do kawy :)

Ja ostatnio piekłam bezy z 4 białek i po wykorzystaniu trzech blach dalej miałam dużo masy, więc podaję tu przepis na bezy z 2 białek, bo z takiej ilości i tak wyjdzie wam dużo ciasteczek :)

Jeśli macie dużo białek i nie wiecie co z nich zrobić, to polecam wam upieczenie bezy pavlovej i podanie jej z owocami. Ja osobiście uwielbiam bezę pavlovą z truskawkami albo malinową bezę – obydwie są przepyszne!

Polecane przepisy na bezy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste bezy i desery bezowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy, ale na blogu jest ich o wiele więcej.