Przepis na mini bezy przekładane bitą śmietaną
Gdy zostaną wam białka, z którymi nie będziecie wiedzieli co zrobić, wtedy proponuję upieczenie bezików.
Możecie je potem wykorzystywać na wiele sposobów – do deserów, do semifreddo z truskawkami, jako dekorację do tortów.
Albo możecie zjeść je same. Ja wam polecam zrobienie bezowych markiz i przełożenie dwóch bezików śmietaną kremówką i posypanie tartą czekoladą.
W ten sposób otrzymacie pyszne i słodkie ciasteczka idealne do kawy :)
Ja ostatnio piekłam bezy z 4 białek i po wykorzystaniu trzech blach dalej miałam dużo masy, więc podaję tu przepis na bezy z 2 białek, bo z takiej ilości i tak wyjdzie wam dużo ciasteczek :)
Jeśli macie dużo białek i nie wiecie co z nich zrobić, to polecam wam upieczenie bezy pavlovej i podanie jej z owocami. Ja osobiście uwielbiam bezę pavlovą z truskawkami albo malinową bezę – obydwie są przepyszne!
Beziki z bitą śmietaną przepis

Beziki z bitą śmietaną
Składniki
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 1 szczypta soli
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka białego octu
- 250 ml śmietany kremówki ubitej - możesz dodać do niej łyżkę cukru pudru
Instrukcja
- Wyłóż pergaminem blachy.
- W dużej misce ubij białka z solą na pianę.2 białka, 1 szczypta soli
- Stopniowo dosypuj cukier, cały czas miksuj - aż białka będą białe, gęste i lśniące.125 g cukru
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną - krótko zmieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu
- Przełóż pianę do woreczka z końcówką gwiazdki (jeśli nie masz, to użyj zwykłego grubego woreczka i obetnij mu jeden róg - tylko nie zrób zbyt dużej dziury ;)).
- Wyciśnij bezy na blachy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 110 stopni (termoobieg) przez 1,5 godziny.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim bezy aż do ostudzenia.
- Przed podaniem sklej bitą śmietaną po dwie bezy i ułóż na paterze.250 ml śmietany kremówki
- Możesz jeszcze dodatkowo zetrzeć na nie trochę gorzkiej czekolady.