malinowa beza

Przepis na pyszną bezę z kremem malinowym

wpis sponsorowany

Dziś na deser poleca się malinowa beza z przepysznym i lekkim kremem malinowym i świeżymi malinami na wierzchu. Taka pavlova z malinami to doskonały pomysł na deser na co dzień, ale także na specjalne okazje, różne uroczystości i święta. Spróbujcie koniecznie!

beza pavlova z malinami i czekoladą

Malinowa beza przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i smakowite bezy z kremem, to koniecznie zrób taką pavlovę z kremem malinowym.

malinowa beza

Malinowa beza z kremem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i lekką bezę z kremem malinowym i malinami.
4.34 z 12 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 12
Kalorie 205 kcal
Składniki

składniki na bezę

składniki na krem malinowy do bezy

składniki do dekoracji bezy

  • kilka łyżeczek Konfitury ( Malinowej Stovit)
  • 1 garść malin
  • czekolada (tarta – do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić bezę

  • Białka zacznij ubijać na średnich obrotach miksera, gdy się spienią zacznij powoli wsypywać cukier.
    4 białka, 200 g cukru
  • Gdy dodasz cały cukier, to zwiększ obroty miksera i miksuj aż białka będą białe, lśniące i bardzo gęste.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet – krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Na dużej blaszce z piekarnika połóż papier do pieczenia, odrysuj na nim talerz deserowy – około 20-22 cm średnicy.
  • Wyłóż na papier ubite białka – tak aby wypełnić obrysowane koło.
  • Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni (tryb góra/dół) i piecz ją przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezę w środku, aż piekarnik wystygnie (ja ją tak zostawiłam na całą noc).

Jak zrobić krem malinowy do bezy

  • Zmiksuj serek mascarpone z Konfiturą Malinową Stovit.
    125 g serka mascarpone, 125 g Konfitury
  • Ubij śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj po łyżce serek z konfiturą i miksuj aż się dobrze połączą.
  • Przełóż krem na bezę.
  • Nałóż na wierzch kilka łyżeczek konfitury, połóż maliny oraz zetrzyj trochę czekolady.
    kilka łyżeczek Konfitury, 1 garść malin, czekolada
  • Schłodź bezę w lodówce przez około godzinę.
Notatki
Jeśli lubisz słodkie kremy, to możesz dodać do niego oprócz konfitury trochę cukru pudru. Pamiętaj jednak, że sama beza jest słodka, więc lepiej, aby krem nie był za słodki :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 205kcalWeglowodany: 25gBiałko: 2gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe beza z kremem malinowym, pavlova z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
malinowa beza z czekoladą

Beza pavlova z malinami – uwagi

Malinowa beza to takie cudo idealne na specjalne okazje.

Wygląda obłędnie, a także tak smakuje :)

To zasługa lekkiej bezy oraz malinowego kremu z dodatkiem konfitury malinowej.

Do dekoracji wystarczą już tylko maliny i trochę gorzkiej czekolady.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście sami bezy, to się nie martwcie – to nie jest takie trudne.

Diabeł nie taki straszny, jak go malują ;)

Sekretem mojego kremu jest dobrze schłodzona śmietana kremówka, zimny serek mascarpone oraz pyszna konfitura Stovit :)

Krem wykładamy na bezę, dodajemy jeszcze trochę konfitury malinowej, świeże owoce i wiórki czekolady (można ją łatwo zetrzeć nożykiem szczelinowym).

Tak przygotowaną bezę malinową najlepiej schłodzić z godzinę w lodówce – wtedy będzie ją łatwiej kroić.

Mi pozostaje już tylko życzyć wam smacznego!

Ps. Koniecznie zajrzycie do innych przepisów, które przygotowałam we współpracy z marką Stovit.

A wielbicieli bez zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe.

beza malinowa z czekoladą beza pavlova z kremem i malinami
beza z kremem malinowym i malinami malinowa pavlova
pavlova z kremem malinowym beza z kremem malinowym

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na bezę z kremem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na przepyszne bezy podane z kremem i różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: