Przepis na pyszną bezę z kremem malinowym
wpis sponsorowany
Dziś na deser poleca się malinowa beza z przepysznym i lekkim kremem malinowym i świeżymi malinami na wierzchu. Taka pavlova z malinami to doskonały pomysł na deser na co dzień, ale także na specjalne okazje, różne uroczystości i święta. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Malinowa beza przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i smakowite bezy z kremem, to koniecznie zrób taką pavlovę z kremem malinowym.
Malinowa beza z kremem przepis
Składniki
składniki na bezę
- 4 białka ( z dużych jaj – użyłam rozmiar L)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
składniki na krem malinowy do bezy
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30 %)
- 125 g serka mascarpone (mocno schłodzonego )
- 125 g Konfitury (Malinowej Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić bezę
- Białka zacznij ubijać na średnich obrotach miksera, gdy się spienią zacznij powoli wsypywać cukier.4 białka, 200 g cukru
- Gdy dodasz cały cukier, to zwiększ obroty miksera i miksuj aż białka będą białe, lśniące i bardzo gęste.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Na dużej blaszce z piekarnika połóż papier do pieczenia, odrysuj na nim talerz deserowy – około 20-22 cm średnicy.
- Wyłóż na papier ubite białka – tak aby wypełnić obrysowane koło.
- Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni (tryb góra/dół) i piecz ją przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezę w środku, aż piekarnik wystygnie (ja ją tak zostawiłam na całą noc).
Jak zrobić krem malinowy do bezy
- Zmiksuj serek mascarpone z Konfiturą Malinową Stovit.125 g serka mascarpone, 125 g Konfitury
- Ubij śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj po łyżce serek z konfiturą i miksuj aż się dobrze połączą.
- Przełóż krem na bezę.
- Nałóż na wierzch kilka łyżeczek konfitury, połóż maliny oraz zetrzyj trochę czekolady.kilka łyżeczek Konfitury, 1 garść malin, czekolada
- Schłodź bezę w lodówce przez około godzinę.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Beza pavlova z malinami – uwagi
Malinowa beza to takie cudo idealne na specjalne okazje.
Wygląda obłędnie, a także tak smakuje :)
To zasługa lekkiej bezy oraz malinowego kremu z dodatkiem konfitury malinowej.
Do dekoracji wystarczą już tylko maliny i trochę gorzkiej czekolady.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście sami bezy, to się nie martwcie – to nie jest takie trudne.
Diabeł nie taki straszny, jak go malują ;)
Sekretem mojego kremu jest dobrze schłodzona śmietana kremówka, zimny serek mascarpone oraz pyszna konfitura Stovit :)
Krem wykładamy na bezę, dodajemy jeszcze trochę konfitury malinowej, świeże owoce i wiórki czekolady (można ją łatwo zetrzeć nożykiem szczelinowym).
Tak przygotowaną bezę malinową najlepiej schłodzić z godzinę w lodówce – wtedy będzie ją łatwiej kroić.
Mi pozostaje już tylko życzyć wam smacznego!
Ps. Koniecznie zajrzycie do innych przepisów, które przygotowałam we współpracy z marką Stovit.
A wielbicieli bez zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na bezę z kremem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na przepyszne bezy podane z kremem i różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: