Malinowa beza

 

malinowa beza

 

Malinowa beza to takie cudo idealne na specjalne okazje.

Wygląda obłędnie, a także tak smakuje 🙂

To zasługa lekkiej bezy oraz malinowego kremu z dodatkiem konfitury malinowej.

Do dekoracji wystarczą już tylko maliny i trochę gorzkiej czekolady.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście sami bezy, to się nie martwcie – to nie jest takie trudne.

Diabeł nie taki straszny, jak go malują 😉

Sekretem mojego kremu jest dobrze schłodzona śmietana kremówka, zimny serek mascarpone oraz pyszna konfitura Stovit 🙂

Krem wykładamy na bezę, dodajemy jeszcze trochę konfitury malinowej, świeże owoce i wiórki czekolady (można ją łatwo zetrzeć nożykiem szczelinowym).

Tak przygotowaną bezę najlepiej schłodzić z godzinę w lodówce – wtedy będzie ją łatwiej kroić.

Mi pozostaje już tylko życzyć wam smacznego!

Ps. Koniecznie zajrzycie do innych przepisów, które przygotowałam we współpracy z marką Stovit.

 

beza pavlova z malinami i czekoladą malinowa beza z czekoladą
 

beza malinowa z czekoladą beza pavlova z kremem i malinami
 

beza z kremem malinowym i malinami malinowa pavlova
 

pavlova z kremem malinowym beza z kremem malinowym
 

Malinowa beza – przepis do druku

 

Malinowa beza

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Beza
Ilość: 12
Składniki
beza:
  • 4 białka z dużych jaj - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
krem malinowy:
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 125 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • około 125 g Konfitury Malinowej Stovit
dodatkowo:
  • kilka łyżeczek Konfitury Malinowej Stovit
  • garść malin
  • trochę tartej czekolady
Wykonanie
  1. Białka zacznij ubijać na średnich obrotach miksera, gdy się spienią zacznij powoli wsypywać cukier.
  2. Gdy dodasz cały cukier, to zwiększ obroty miksera i miksuj aż białka będą białe, lśniące i bardzo gęste.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet - krótko zmiksuj.
  4. Na dużej blaszce z piekarnika połóż papier do pieczenia, odrysuj na nim talerz deserowy - około 20-22 cm średnicy.
  5. Wyłóż na papier ubite białka - tak aby wypełnić obrysowane koło.
  6. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni (tryb góra/dół) i piecz ją przez około 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezę w środku, aż piekarnik wystygnie (ja ją tak zostawiłam na całą noc).
krem malinowy.
  1. Zmiksuj serek mascarpone z Konfiturą Malinową Stovit.
  2. Ubij śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna.
  3. Dodaj po łyżce serek z konfiturą i miksuj aż się dobrze połączą.
  4. Przełóż krem na bezę.
  5. Nałóż na wierzch kilka łyżeczek konfitury, połóż maliny oraz zetrzyj trochę czekolady.
  6. Schłódź bezę w lodówce przez około godzinę.
Notatki
Jeśli lubisz słodkie kremy, to możesz dodać do niego oprócz konfitury trochę cukru pudru. Pamiętaj jednak, że sama beza jest słodka, więc lepiej, aby krem nie był za słodki 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 205 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 25 g Białka: 2 g

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit