Malinowa beza
Malinowa beza to takie cudo idealne na specjalne okazje.
Wygląda obłędnie, a także tak smakuje :)
To zasługa lekkiej bezy oraz malinowego kremu z dodatkiem konfitury malinowej.
Do dekoracji wystarczą już tylko maliny i trochę gorzkiej czekolady.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście sami bezy, to się nie martwcie – to nie jest takie trudne.
Diabeł nie taki straszny, jak go malują ;)
Sekretem mojego kremu jest dobrze schłodzona śmietana kremówka, zimny serek mascarpone oraz pyszna konfitura Stovit :)
Krem wykładamy na bezę, dodajemy jeszcze trochę konfitury malinowej, świeże owoce i wiórki czekolady (można ją łatwo zetrzeć nożykiem szczelinowym).
Tak przygotowaną bezę najlepiej schłodzić z godzinę w lodówce – wtedy będzie ją łatwiej kroić.
Mi pozostaje już tylko życzyć wam smacznego!
Ps. Koniecznie zajrzycie do innych przepisów, które przygotowałam we współpracy z marką Stovit.








Malinowa beza – przepis do druku

Malinowa beza
Składniki
beza:
- 4 białka z dużych jaj - użyłam rozmiar L
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
krem malinowy:
- 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 125 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- około 125 g Konfitury Malinowej Stovit
dodatkowo:
- kilka łyżeczek Konfitury Malinowej Stovit
- garść malin
- trochę tartej czekolady
Instrukcja
- Białka zacznij ubijać na średnich obrotach miksera, gdy się spienią zacznij powoli wsypywać cukier.
- Gdy dodasz cały cukier, to zwiększ obroty miksera i miksuj aż białka będą białe, lśniące i bardzo gęste.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet - krótko zmiksuj.
- Na dużej blaszce z piekarnika połóż papier do pieczenia, odrysuj na nim talerz deserowy - około 20-22 cm średnicy.
- Wyłóż na papier ubite białka - tak aby wypełnić obrysowane koło.
- Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni (tryb góra/dół) i piecz ją przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezę w środku, aż piekarnik wystygnie (ja ją tak zostawiłam na całą noc).
krem malinowy.
- Zmiksuj serek mascarpone z Konfiturą Malinową Stovit.
- Ubij śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna.
- Dodaj po łyżce serek z konfiturą i miksuj aż się dobrze połączą.
- Przełóż krem na bezę.
- Nałóż na wierzch kilka łyżeczek konfitury, połóż maliny oraz zetrzyj trochę czekolady.
- Schłódź bezę w lodówce przez około godzinę.
Notatki
Składniki Odżywcze
Skąd taki kolor kremu? Sama konfitura z mascarpone dała lekko różowy kolor. Z wymieszana śmietana był to tylko brudny biały.
A używałeś tej ze Stovitu? Może to kwestia innego produktu? A dodatkowo zdjęcia są obrabiane i kolory są trochę „podbite”.