Przepis na bezę z truskawkami i bitą śmietaną


beza z truskawkami


Królowa wśród bez, czyli mega wielka beza z truskawkami i cytrynową bitą śmietaną – rewelacyjna na gorące wiosenno-letnie dni :)

Beza jest krucha z zewnątrz i miękka w środku (sami zobaczcie jak obłędnie wygląda).

Zresztą ona nie tylko obłędnie wygląda, ale również obłędnie smakuje :)

Leciutka, delikatna, nie za słodka …… i tylko ma jedną wadę – za szybko się kończy ;)

A poza tym (jak argumentowałam do swojego męża) – nie ma wcale kalorii – bo to przecież białka i truskawki ;)

Tak podana beza (nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami), to słynna beza Pavlovej.

Zawsze jest to duża beza z kremem śmietanowym i owocami.

Ciasto jest przepyszne, a wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.

I jeszcze jedno – upieczenie bezy wcale nie jest takie straszne ;)

Przetestujcie również inne bezowe przepisy.

Zapraszam również na rewelacyjne ciasto z truskawkami i kruszonką.

beza z truskawkami

beza z truskawkami

beza z truskawkami

ciasto z truskawkami

beza z truskawkami

Przepis na bezę z truskawkami do druku

beza z truskawkami

Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Wypieki Beaty
Przepis na sławną bezę Pavlovej z bitą śmietaną o cytrynowym aromacie oraz z dużą ilością truskawek.
4.3 z 20 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Porcje 12

Składniki
  

beza:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 300 g cukru 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

dodatkowo:

Instrukcja
 

beza:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  • Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
  • Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez około 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

krem:

  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.
  • Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
  • Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!