Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Beza z truskawkami i bitą śmietaną

By |2018-05-28T21:49:55+00:002014 Czerwiec 6th|Bezy, Ciasta owocowe, Ciasta z kremem, Torty, Truskawki w roli głównej|

Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Królowa wśród bez, czyli mega wielka beza z truskawkami i cytrynową bitą śmietaną – rewelacyjna na gorące wiosenno-letnie dni 🙂

Beza jest krucha z zewnątrz i miękka w środku (sami zobaczcie jak ołędnie wygląda).

Zresztą ona nie tylko obłędnie wygląda, ale również obłędnie smakuje 🙂

Leciutka, delikatna, nie za słodka …… i tylko ma jedną wadę – za szybko się kończy 😉

A poza tym (jak argumentowałam do swojego męża) – nie ma wcale kalorii – bo to przecież białka i truskawki 😉

Tak podana beza (nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami), to słynna beza Pavlovej.

Zawsze jest to duża beza z kremem śmietanowym i owocami.

Beza jest przepyszna, a wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.

I jeszcze jedno – upieczenie bezy wcale nie jest takie straszne 😉

Przetestujcie również inne bezowe przepisy.

Zapraszam również na rewelacyjne ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

beza z truskawkami

beza z truskawkami

beza z truskawkami

ciasto z truskawkami

beza z truskawkami

 

Beza z truskawkami i bitą śmietaną
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną dużą bezę.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
dodatkowo:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru cytrynowego (Limoncello)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • około 300 g pokrojonych truskawek
  • listy mięty lub melisy do dekoracji
Wykonanie
beza:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli.
  2. Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  3. Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
  4. Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez około 2 godziny.
  6. Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
krem:
  1. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.
  2. Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
  3. Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.
 

Reklama

27 komentarzy

  1. Agnieszka 2018/08/24 at 13:27 - Reply

    A czy jak zrobię z tego dwie mniejsze bezy to czas pieczenia jakoś ulega modyfikacji?

    • wypiekibeaty 2018/08/24 at 13:30 - Reply

      Możesz trochę skrócić czas pieczenia 🙂

  2. Beznazwy 2018/05/21 at 11:51 - Reply

    Super ze pani napisała w etapach gdzie dodać ta make i ocet, oczywiście nie dodałam a beze pewnie za chwile będę mogła wyrzucić do kosza bo już jest w piekarniku, gratuluje zmysłu redakcyjnego Masakra.

    • wypiekibeaty 2018/05/21 at 13:17 - Reply

      Faktycznie, przegapiłam w opisie etapów o dodaniu tej mąki i octu – dziękuję za zwrócenie uwagi. A co do bezy, dalej może się ona ładnie upiec – nie ma co z góry zakładać, że trzeba będzie ją wyrzucić. Mąka i ocet są po to aby ją dodatkowo usztywnić.

  3. ewa 2016/06/18 at 08:46 - Reply

    ocet winny jest konieczny bo nie posiadam takiego ;/?

    • wypiekibeaty 2016/06/18 at 08:50 - Reply

      może być ocet spirytusowy lub sok z cytryny 🙂

  4. Aneta 2016/06/12 at 12:24 - Reply

    A mi wycieka woda z tego ciasta co mogłam zrobić źle?

    • wypiekibeaty 2016/06/12 at 13:06 - Reply

      Hmm, wodę? Pierwsze słyszę. Woda jest w samej bezie, czy też może kremówka się rozpuszcza?

      • Aneta 2016/06/12 at 18:57 - Reply

        nie znam się, nigdy w życiu nic nie piekłam, więc to chyba kremówka się rozpuszczała,może dlatego że nie było jej 400 a 500 ml, ale i tak wszystko zjedliśmy, bo było pyszne

        • wypiekibeaty 2016/06/12 at 20:10 - Reply

          Ważne jest, aby ubić dobrze kremówke. To, że było jej trochę więcej nie powinno mieć znaczenia.

  5. Magnolia 2016/01/14 at 22:11 - Reply

    Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.

  6. Pavlova 2015/08/15 at 02:44 - Reply

    Przypomina mi to przepis z książki dołaczanej do miksera Kitchen Aid – możnaby podać to źródło.

    • wypiekibeaty 2015/08/15 at 18:06 - Reply

      Ty na serio ?
      1. Przepis na bezę jest na tyle uniwersalny i powszechny, że chyba nikt nie myśli – że to ja wymyśliłam bezę.
      2. Nie używam KitchenAida i nie miałam tej książki w rękach
      3. ZAWSZE podaję źródła którymi się inspiruję – spójrz na inne moje przepisy

  7. Asia 2015/07/30 at 09:24 - Reply

    🙂

  8. Asia 2015/07/30 at 09:23 - Reply

    Tyle, że moje nie są takie piękne 🙂

    • wypiekibeaty 2015/07/30 at 11:40 - Reply

      Beza zawsze jest piękna :)! Super – dziękuję za zdjęcia 🙂

  9. Asia 2015/07/30 at 09:21 - Reply

    Zrobiłam raz. Dla teścia. – Bomba.
    Zrobiłam drugi raz. Na dzień Mamy. – Kolejna bomba.
    Zrobiłam dla teściowej na urodziny. – Bomba.
    Teraz jak piekę to nie 1. Przynajmniej 3. Dla mamy, siostry, siebie itd…
    Przepis przekazałam już kilku osobom. Wszyscy zachwyceni.

  10. Paulina 2015/06/01 at 16:29 - Reply

    Jeszcze jedno pytanie-białka z solą należy ubić do sztywności i od tego momentu dodawać cukier?

    • wypiekibeaty 2015/06/01 at 16:32 - Reply

      Tak, najpierw ubij mocno białka, potem po trochu (wtedy zmniejszam trochę obroty) dodaj cukier, zwiększ obroty, gdy dodasz cały cukier i ubijaj, aż białka będą lśniące (jeśli weźmiesz na palec trochę piany i potrzesz ją między palcami i nie będziesz czuć kryształków cukru, to piana jest gotowa :)).

      • Paulina 2015/06/01 at 18:42 - Reply

        Bardzo bardzo dziękuję za wskazówki 🙂

  11. Paulina 2015/06/01 at 16:27 - Reply

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 😉

  12. Paulina 2015/06/01 at 15:36 - Reply

    Pojutrze zamierzam zrobić bezę pierwszy raz, skorzystam z Twojego przepisu mam nadzieję, że wszystko będzie ok 🙂 na jakich obrotach powinnam zacząć ubijanie? i czy mają co jakiś czas się zwiększać? Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2015/06/01 at 15:50 - Reply

      Białka można ubijać od razu na wysokich obrotach. Przy ubijaniu piany z białek nie musisz się też martwić o to, że ubijesz ją za mocno (musisz uważać przy śmietanie:) )

  13. Thomas Gain 2014/06/06 at 15:56 - Reply

    mniam wygląda to wyśmienicie 🙂

  14. ilovebake.pl 2014/06/06 at 08:56 - Reply

    cudowne 🙂 pozdrawiam

  15. Thomas Gain 2014/06/06 at 15:56 - Reply

    mniam wygląda to wyśmienicie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: