Przepis na bezę z truskawkami i bitą śmietaną


beza z truskawkami


Królowa wśród bez, czyli mega wielka beza z truskawkami i cytrynową bitą śmietaną.

To rewelacyjna propozycja na gorące wiosenno-letnie dni :)

Beza jest krucha z zewnątrz i miękka w środku (sami zobaczcie jak obłędnie wygląda).

Zresztą ona nie tylko obłędnie wygląda, ale również obłędnie smakuje :)

Leciutka, delikatna, nie za słodka z tylko jedną wadą – za szybko się kończy ;)

A poza tym (jak argumentowałam do swojego męża) – nie ma wcale kalorii – bo to przecież białka i truskawki ;)

Do kremu cytrynowego będziecie potrzebować mocno schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone.

Cytrynowy smaczek dodaje kremowi cytrynowy likier Limoncello. Jeśli go nie macie, to nie problem, możecie dodać trochę soku z cytryny.

Tak podana beza (nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami), to słynna beza Pavlovej.

Zawsze jest to duża beza z kremem śmietankowym i owocami.

Ciasto jest przepyszne, a wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.

I jeszcze jedno – upieczenie bezy wcale nie jest takie straszne ;)

Jak upiec bezę?

Najpierw dobrze przygotujcie bezę – czyli dobrze zmiksujcie białka z cukrem. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.

Gdy nabierzecie odrobinę ubitej piany na palec i potrzecie drugim palcem, to nie będziecie czuć kryształków cukru.

Gdy piana jest już dobrze zrobiona, przekładacie ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Ja sobie pomagam odrysowując na papierze talerz. Na powstałe około nakładam bezę.

Wstawiamy bezę do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę.

Bo tak w zasadzie beza się nie piecze, a suszy.

Jeśli piekarnik będzie miał za wysoką temperaturę, to beza będzie żółta, a nie biała!

Po upieczeniu bezę studzimy i dopiero wtedy nakładamy krem i owoce.

Mam nadzieję, że ta beza z truskawkami wam zasmakuje :)

Ps.

Przetestujcie również inne bezowe przepisy.

Zapraszam również na rewelacyjne ciasto z truskawkami i kruszonką.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


beza z truskawkami

beza z truskawkami

beza z truskawkami

ciasto z truskawkami

beza z truskawkami

 Beza z truskawkami – przepis do druku

beza z truskawkami

Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Wypieki Beaty
Przepis na sławną bezę Pavlovej z bitą śmietaną o cytrynowym aromacie oraz z dużą ilością truskawek.
4.3 z 20 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Porcje 12

Składniki
  

beza:

dodatkowo:

Instrukcja
 

beza:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  • Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
  • Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez około 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

krem:

  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.
  • Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
  • Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!