Przepis na pyszne przekładane ciasto bezowe z kremem budyniowym

norweskie ciasto bezowe

Już od dłuższego czasu miałam ogromną ochotę na to norweskie ciasto bezowe i wreszcie go upiekłam :)

W internecie nazywane jest bardzo często jako „najlepsze ciasto świata” i muszę przyznać, że coś w tym jest.

Bo to ciasto bezowe jest rewelacyjne!

To fakt, że wymaga trochę więcej pracy, ale jest tego warte.

Zresztą, jeśli się odpowiednio zorganizujecie i podzielicie pracę na etapy, to wszystko pójdzie sprawnie.

Najlepiej najpierw przygotować budyń, który jest podstawą kremu.

Musi być on mocno schłodzony w lodówce, więc można go zrobić dzień wcześniej, wystudzić i schować do lodówki.

Ja przygotowałam budyń „od zera” – z żółtek zmiksowanych z miodem i mąką.

Ale możecie też zrobić zwykły budyń waniliowy – musi być on gęsty, więc dodajcie do niego łyżkę mąki ziemniaczanej.

Jako spody mamy fajne i lekkie ciasto ucierane, które pieczemy w oddzielnych formkach.

Potem robimy bezę i ponownie pieczemy ciasto z tą bezą.

Na koniec zostaje już nam tylko przełożenie ciasta z bezą kremem budyniowym i gotowe!

Ciasto łatwiej się kroi, gdy postoi trochę z kremem, ale ja dobrałam się do niego zaraz po złożeniu i było pyszne.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na norweskie ciasto bezowe! Nie zawiedziecie się tym smakiem.

A przy okazji polecam wam również przepisy na inne ciasta z kremem oraz ciasta bezowe.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.56 z 9 ocen
ciasto bezowe z kremem patissiere
przekładane ciasto z bezą i kremem budyniowych
pyszne przekładane ciasto z bezą i kremem budyniowym
norweskie ciasto bezowe z kremem budyniowym
ciasto bezowe z kremem budyniowym
ciasto bezowe przekładane kremem budyniowym

Norweskie ciasto bezowe przepis do druku

norweskie ciasto bezowe

Norweskie ciasto bezowe

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ciasto bezowe przekładane kremem budyniowym.
4.56 z 9 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 20 minut
2 godz
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 24
Kalorie 268 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 albo 24/24 cm.

Składniki

ciasto

  • 225 g masła miękkiego
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 6 żółtek z jajek rozmiar L
  • 225 g mąki 1,5 szklanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 ml mleka letniego – 3/4 szklanki

beza

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 300 g cukru 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych pól szklanki

krem

Instrukcja
 

ciasto

  • Zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę (możesz użyć cukier puder, to masło łatwiej się zmiksuje).
    225 g masła, 200 g cukru
  • Dodaj do masła po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
    6 żółtek
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z letnim mlekiem – zmiksuj tylko do połączenia.
    185 ml mleka
  • Ciasto podziel na dwie równe części – przełóż do formy go pieczenia i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg) – ja piekłam je oddzielnie, bo mam jedną taką foremkę.
  • Po upieczeniu ciasta odstaw do wystudzenia.

beza

  • Gdy spod stygną przygotuj bezę.
  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    6 białek, 300 g cukru
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Wyłóż bezę na upieczone spody i posyp płatkami migdałowymi.
    50 g płatków migdałowych
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej pół godziny (ja już piekłam je razem – jeden spód w foremce, a drugi bez foremki.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż kremem.

krem

  • Mleko zagotuj z laską cynamonu, goździkami i wanilią.
    500 ml mleka, 1 laska cynamonu, 4 goździki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • W tym czasie żółtka zmiksuj z miodem i mąką ziemniaczaną na gładką masę.
    4 żółtka, 90 g miodu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Usuń z mleka cynamon i goździki.
  • Wlej część gorącego mleka do żółtek i krótko zmiksuj.
  • Przelej masę do reszty mleka i gotuj jak budyń – aż masa zgęstnieje.
  • Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby krem mocno się schłodził.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj ją do schłodzonego budyniu i wymieszaj dokładnie łyżką.
  • Wyłóż krem na jeden ze spodów i przykryj drugim.

Notatki

Jeśli chcesz, to możesz przygotować krem na bazie zwykłego budyniu waniliowego. Przygotuj go wg przepisu na opakowaniu, dodaj tylko dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej, aby budyń był bardziej gęsty.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 268kcalWeglowodany: 31gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.