Przepis na pyszne przekładane ciasto bezowe z kremem budyniowym

Już od dłuższego czasu miałam ogromną ochotę na to norweskie ciasto bezowe i wreszcie go upiekłam :)
W internecie nazywane jest bardzo często jako „najlepsze ciasto świata” i muszę przyznać, że coś w tym jest.
Bo to ciasto bezowe jest rewelacyjne!
To fakt, że wymaga trochę więcej pracy, ale jest tego warte.
Zresztą, jeśli się odpowiednio zorganizujecie i podzielicie pracę na etapy, to wszystko pójdzie sprawnie.
Najlepiej najpierw przygotować budyń, który jest podstawą kremu.
Musi być on mocno schłodzony w lodówce, więc można go zrobić dzień wcześniej, wystudzić i schować do lodówki.
Ja przygotowałam budyń „od zera” – z żółtek zmiksowanych z miodem i mąką.
Ale możecie też zrobić zwykły budyń waniliowy – musi być on gęsty, więc dodajcie do niego łyżkę mąki ziemniaczanej.
Jako spody mamy fajne i lekkie ciasto ucierane, które pieczemy w oddzielnych formkach.
Potem robimy bezę i ponownie pieczemy ciasto z tą bezą.
Na koniec zostaje już nam tylko przełożenie ciasta z bezą kremem budyniowym i gotowe!
Ciasto łatwiej się kroi, gdy postoi trochę z kremem, ale ja dobrałam się do niego zaraz po złożeniu i było pyszne.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na norweskie ciasto bezowe! Nie zawiedziecie się tym smakiem.
A przy okazji polecam wam również przepisy na inne ciasta z kremem oraz ciasta bezowe.






Norweskie ciasto bezowe przepis do druku

Norweskie ciasto bezowe
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 albo 24/24 cm.
Składniki
ciasto
beza
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 300 g cukru 1,5 szklanki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 50 g płatków migdałowych pól szklanki
krem
- 4 żółtka
- 90 g miodu 1/4 szklanki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej lekko czubate
- 500 ml mleka
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
Instrukcja
ciasto
- Zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę (możesz użyć cukier puder, to masło łatwiej się zmiksuje).225 g masła, 200 g cukru
- Dodaj do masła po jednym żółtku i krótko zmiksuj.6 żółtek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z letnim mlekiem – zmiksuj tylko do połączenia.185 ml mleka
- Ciasto podziel na dwie równe części – przełóż do formy go pieczenia i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg) – ja piekłam je oddzielnie, bo mam jedną taką foremkę.
- Po upieczeniu ciasta odstaw do wystudzenia.
beza
- Gdy spod stygną przygotuj bezę.
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.6 białek, 300 g cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Wyłóż bezę na upieczone spody i posyp płatkami migdałowymi.50 g płatków migdałowych
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej pół godziny (ja już piekłam je razem – jeden spód w foremce, a drugi bez foremki.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż kremem.
krem
- Mleko zagotuj z laską cynamonu, goździkami i wanilią.500 ml mleka, 1 laska cynamonu, 4 goździki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- W tym czasie żółtka zmiksuj z miodem i mąką ziemniaczaną na gładką masę.4 żółtka, 90 g miodu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Usuń z mleka cynamon i goździki.
- Wlej część gorącego mleka do żółtek i krótko zmiksuj.
- Przelej masę do reszty mleka i gotuj jak budyń – aż masa zgęstnieje.
- Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby krem mocno się schłodził.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj ją do schłodzonego budyniu i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Wyłóż krem na jeden ze spodów i przykryj drugim.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na stronie Delicious – podaję z moimi małymi zmianami.