Norweskie ciasto bezowe
Przepis na pyszne przekładane ciasto bezowe z kremem budyniowym
Wypróbuj razem ze mną przepis na najlepsze ciasto świata – przynajmniej tak twierdzą wszyscy Norwegowie, bo to norweskie ciasto bezowe przekładane lekkim kremem. Muszę przyznać, że mogą się oni nie mylić. Ciasto jest rewelacyjne i smakuje każdemu, a do tego wygląda jak milion dolarów. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie całą rodzinę tym wspaniałym ciastem.
Spis treści
Norweskie ciasto bezowe przepis krok po kroku
Jeśli chcesz zachwycić rodzinę i gości wyjątkowym ciastem, to koniecznie zrób to najlepsze ciasto na świecie!
Norweskie ciasto bezowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto ucierane
składniki na bezę do ciasta
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
- 50 g płatków migdałowych (pól szklanki)
składniki na krem do ciasta
- 4 żółtka
- 90 g miodu (1/4 szklanki)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lekko czubate)
- 500 ml mleka
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
Instrukcja
Jak zrobić ucierane ciasto
- Zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę (możesz użyć cukier puder, to masło łatwiej się zmiksuje).225 g masła, 200 g cukru
- Dodaj do masła po jednym żółtku i krótko zmiksuj.6 żółtek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z letnim mlekiem – zmiksuj tylko do połączenia.185 ml mleka
- Ciasto podziel na dwie równe części – przełóż do formy go pieczenia i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg) – ja piekłam je oddzielnie, bo mam jedną taką foremkę.
- Po upieczeniu ciasta odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić bezę
- Gdy spod stygną przygotuj bezę.
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.6 białek, 300 g cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Wyłóż bezę na upieczone spody i posyp płatkami migdałowymi.50 g płatków migdałowych
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej pół godziny (ja już piekłam je razem – jeden spód w foremce, a drugi bez foremki.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż kremem.
Jak zrobić krem do ciasta
- Mleko zagotuj z laską cynamonu, goździkami i wanilią.500 ml mleka, 1 laska cynamonu, 4 goździki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- W tym czasie żółtka zmiksuj z miodem i mąką ziemniaczaną na gładką masę.4 żółtka, 90 g miodu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Usuń z mleka cynamon i goździki.
- Wlej część gorącego mleka do żółtek i krótko zmiksuj.
- Przelej masę do reszty mleka i gotuj jak budyń – aż masa zgęstnieje.
- Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby krem mocno się schłodził.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj ją do schłodzonego budyniu i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Wyłóż krem na jeden ze spodów i przykryj drugim.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Norweskie ciasto bezowe – uwagi
Już od dłuższego czasu miałam ogromną ochotę na to norweskie ciasto bezowe i wreszcie go upiekłam :)
W internecie nazywane jest bardzo często jako „najlepsze ciasto świata” i muszę przyznać, że coś w tym jest.
Bo to ciasto bezowe jest rewelacyjne!
To fakt, że wymaga trochę więcej pracy, ale jest tego warte.
Zresztą, jeśli się odpowiednio zorganizujecie i podzielicie pracę na etapy, to wszystko pójdzie sprawnie.
Jak zrobić najlepsze ciasto świata – wskazówki
Najlepiej najpierw przygotować budyń, który jest podstawą kremu.
Musi być on mocno schłodzony w lodówce, więc można go zrobić dzień wcześniej, wystudzić i schować do lodówki.
Ja przygotowałam budyń „od zera” – z żółtek zmiksowanych z miodem i mąką.
Ale możecie też zrobić zwykły budyń waniliowy – musi być on gęsty, więc dodajcie do niego łyżkę mąki ziemniaczanej.
Jako spody mamy fajne i lekkie ciasto ucierane, które pieczemy w oddzielnych formkach.
Potem robimy bezę i ponownie pieczemy ciasto z tą bezą.
Na koniec zostaje już nam tylko przełożenie ciasta z bezą kremem budyniowym i gotowe!
Ciasto łatwiej się kroi, gdy postoi trochę z kremem, ale ja dobrałam się do niego zaraz po złożeniu i było pyszne.
Warto więc je schować do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziło i smaki się razem „przegryzły”.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na norweskie ciasto bezowe! Nie zawiedziecie się tym smakiem, ja je pokochałam miłością dozgonną :)
A przy okazji polecam wam również przepisy na inne ciasta z kremem oraz ciasta bezowe.
Przepis znalazłam na stronie Delicious – podaję z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem, które będą idealne na rodzinne uroczystości i różne imprezy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
14 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy można użyć większej blaszki i czy trzeba powiększyć składniki
Możesz użyć większej, ale pewnie będziesz musiała zwiększyć ilość składników. Sprawdź w przeliczarce foremek – https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek
Jaki rozmiar blaszek na to ciasto ?
Tak jak podałam w przepisie – 20/30 lub 24/24
Czy tę bezę pieczemy na już upieczonym biszkopcie ?
Tak, ciasto najpierw podpiekamy same, a potem pieczemy drugi raz z bezą
Dzień dobry, czy ciasto dobrze się przechowuje? Ile dni może stać?
Jeśli schowasz je do lodówki, to kilka dni może postać
A śmietana kremówka ilu procentowa?
Ja używam 30%
Czy jeśli budyń z torebki to jaki duży?
Taki standardowy – 40 g
Jak długo trzeba piec ciasto razem z bezą? Brak informacji w przepisie.
Jest napisane, że mniej więcej pół godziny :)