Ciasto makowa panienka z wiśniami

 

ciasto makowa panienka

 

Za ciasto makowa panienka zabierałam się już od jakiegoś czasu. Na początku nie miałam do niego przekonania – to przez krem maślano-budyniowy i mocno cytrynowy smak.

Ale w sumie, kto mnie zmusza do robienia i jedzenia oryginalnej wersji? Nikt :)

Dlatego przygotowałam swoją wersję – krem zrobiłam na bazie serka mascarpone, dodałam tylko trochę cytryny, a ciasto dodatkowo przełożyłam frużeliną wiśniową.

Moja makowa panienka wyszła delikatna, leciutka i przepyszna – nie za słodka, lekko kwaskowata od cytryny i wiśni.

Jak dla mnie w tej wersji jest idealna!

Jeśli Wy również nie przepadacie za kremami na bazie masła, to koniecznie zróbcie moje ciasto makowa panienka – obiecuję, że Wam zasmakuje :)

Do ciasta przygotowałam domową frużelinę wiśniową – te ze sklepów, są po prostu okropne. Użyłam mrożone drylowane wiśnie, ale możecie też użyć wiśnie z kompotu – wtedy nie dodawajcie już do owoców cukru, tylko przełóżcie wiśnie do garnka i dodajcie sok, w którym pływały – to podgrzejcie i dodajcie mąkę ziemniaczaną :)

Możecie również skorzystać z innych moich przepisów na ciasta z makiem :D

 

makowa panienka

 

ciasto makowa panienka

 

makowa panienka

 

ciasto z makiem i kremem

 

ciasto z makiem

 

ciasto makowa panienka

Ciasto makowa panienka

Wypieki Beaty
3.8 z 10 ocen

Składniki
  

ciasto makowo-kokosowe:

wiśnie:

  • 500 g wiśni (użyłam mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • 100 g cukru
  • 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • trochę wody

poncz:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj do nich stopniowo cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  • Mak zmieszaj z wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami (jeśli nie masz mielonych migdałów, to zmiksuj blenderem całe migdały na drobny proszek).
  • Bo ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj, wsyp suche składniki i zmiksuj na wolnych obrotach.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 27/36 cm.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie przetnij wzdłuż na dwa blaty.

poncz:

  • Wymieszaj razem składniki ponczu i odstaw do wystudzenia, jeśli jest za ciepły.

wiśnie:

  • Wiśnie włóż do rondelka - jeśli używasz mrożone owoce, to dodaj trochę wody - maksymalnie pół szklanki - oraz cukier.
  • Zagotuj całość.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niedużej ilości wody, a następnie dodaj do wiśni - całość energicznie wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.

krem:

  • Białą czekoladę rozpuść razem ze 100 ml śmietany kremówki - lekko przestudź.
  • Do serka mascarpone oddaj przestudzoną czekoladę oraz sok z cytryny - zmiksuj.
  • Ubij na sztywno pozostałą śmietanę kremówkę, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone.

wykończenie:

  • Spodni blat ciasta nasącz ponczem, wyłóż na niego wiśnie, a na nie nałóż krem.
  • Przykryj krem drugim blatem, który również nasącz.
  • Białą czekoladę na polewę rozpuść razem z kremówką - kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.
  • Przestudź czekoladę, a następnie polej nią wierzch ciasta.
  • Ciasto posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!