ciasto makowa panienka

Przepis na ciasto makowa panienka z wiśniami

Dziś mam dla Was przepis na ciasto idealne na imprezy i święta, bo to ciasto na dużą blachę, więc bardzo podzielne. Ciasto makowa panienka, to lekkie i puszyste ciasto makowe z wiórkami kokosowymi przełożone kremem śmietankowym i wiśniami w żelu. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują i tworzą pyszne ciasto, które zasmakuje każdemu. Gorąco polecam!

makowa panienka

Ciasto makowa panienka przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto z kremem, które zachwyci wszystkich bliskich i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto makowa panienka

Ciasto makowa panienka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ciasto przekładane z makiem wiśniami i kremem.
4.30 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na ciasto makowo-kokosowe:

składniki na wiśnie w żelu

składniki na krem śmietanowy do ciasta

składniki na poncz do nasączenia ciasta

składniki na polewę czekoladową do ciasta makowa panienka

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z makiem i kokosem:

  • Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj do nich stopniowo cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
    8 białek, 100 g cukru
  • Mak zmieszaj z wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami (jeśli nie masz mielonych migdałów, to zmiksuj blenderem całe migdały na drobny proszek).
    150 g maku, 100 g migdałów, 100 g wiórek kokosowych
  • Bo ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj, wsyp suche składniki i zmiksuj na wolnych obrotach.
    8 żółtek
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 27/36 cm.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie przetnij wzdłuż na dwa blaty.

Jak zrobić poncz do nasączenia ciasta

  • Wymieszaj razem składniki ponczu i odstaw do wystudzenia, jeśli jest za ciepły.
    sok z połowy cytryny, około 500 ml wody, 2 łyżeczki cukru

Jak zrobić wiśnie w żelu

  • Wiśnie włóż do rondelka – jeśli używasz mrożone owoce, to dodaj trochę wody – maksymalnie pół szklanki – oraz cukier.
    500 g wiśni, 1/4 szklanki wody, 100 g cukru
  • Zagotuj całość.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niedużej ilości wody, a następnie dodaj do wiśni – całość energicznie wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.
    2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta

  • Białą czekoladę rozpuść razem ze 100 ml śmietany kremówki – lekko przestudź.
    100 g białej czekolady
  • Do serka mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę oraz sok z cytryny – zmiksuj.
    500 g serka mascarpone
  • Ubij na sztywno pozostałą śmietanę kremówkę, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone.
    500 g śmietany kremówki

Ciasto makowa panienka – wykończenie:

  • Spodni blat ciasta nasącz ponczem, wyłóż na niego wiśnie, a na nie nałóż krem.
  • Przykryj krem drugim blatem, który również nasącz.
  • Białą czekoladę na polewę rozpuść razem z kremówką – kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.
    200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
  • Przestudź czekoladę, a następnie polej nią wierzch ciasta.
  • Ciasto posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi.
    wiórki kokosowe
Notatki
Ps. Nie musisz zużywać całego ponczu. Użyj go tyle aby blaty były lekko wilgotne.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z makiem i kremem, makowa panienka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto makowa panienka

Warstwowe ciasto z makiem – uwagi

Za ciasto makowa panienka zabierałam się już od jakiegoś czasu.

Na początku nie miałam do niego przekonania – to przez krem maślano-budyniowy i mocno cytrynowy smak.

Ale w sumie, kto mnie zmusza do robienia i jedzenia oryginalnej wersji? Nikt :)

Dlatego przygotowałam swoją wersję.

Zrobiłam krem na bazie serka mascarpone, dodałam tylko trochę cytryny, a ciasto dodatkowo przełożyłam frużeliną wiśniową.

Moja makowa panienka wyszła delikatna, leciutka i przepyszna – nie za słodka, lekko kwaskowata od cytryny i wiśni.

Jak dla mnie w tej wersji jest idealna!

Jeśli Wy również nie przepadacie za kremami na bazie masła, to koniecznie zróbcie moje ciasto makowa panienka – obiecuję, że Wam zasmakuje :)

Do ciasta przygotowałam domową frużelinę wiśniową – te ze sklepów, są po prostu okropne.

Użyłam mrożone drylowane wiśnie, ale możecie też użyć wiśnie z kompotu – wtedy nie dodawajcie już do owoców cukru, tylko przełóżcie wiśnie do garnka i dodajcie sok, w którym pływały – to podgrzejcie i dodajcie mąkę ziemniaczaną :)

Możecie również skorzystać z innych moich przepisów na ciasta z makiem :D

makowa panienka
ciasto z makiem i kremem
ciasto z makiem

Polecane przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z makiem, które sprawdzą się idealnie na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy: