mak

mak


Mak – przepisy z makiem dla każdego!

Mak najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów.

Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina.

W cukiernictwie wykorzystuje się dwa rodzaje maku – mak niebieski oraz  mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich.

Ja sama uwielbiam wszelkie makowce i bułeczki z makiem :) A w święta wielką popularnością cieszy się seromakowiec, czyli połączenie sernika i makowca.

Wypróbujcie moje przepisy z makiem.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: mak