najlepsze przepisy na ciasta na boże narodzenie

Najlepsze i najpyszniejsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie

Zobacz moje najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie. To zestawienie 60 przepisów to prawdziwa kulinarna skarbnica, pełna inspiracji na wyjątkowe wypieki świąteczne. Odkryj najlepsze serniki, makowce, pierniki i ciasta z kremem, które dostarczą niezapomnianych doznań smakowych na świątecznym stole. Zobacz najpyszniejsze ciasteczka i słodkie małe babeczki, które udekorują świąteczny stół. Te przepisy to połączenie tradycji i nowoczesności, tworzące magię świąt w każdym kęsie. Gorąco polecam!

Spis treści
chatka z piernika

Najlepsze serniki na Boże Narodzenie

Najlepsze serniki na Boże Narodzenie cechują się kilkoma charakterystycznymi cechami, które podkreślają ich świąteczny klimat i dostarczają wyjątkowych doznań smakowych. Świąteczne serniki mogą zawierać przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa czy imbir, które nadają ciepły i charakterystyczny smak. Inne będą zawierały rodzynki, suszone owoce, aromatyczne orzechy albo skórkę pomarańczową. Dodaj do nich dekoracje kojarzące się ze świętami – jak np. małe pierniczki, świeża żurawina, choineczki, czy też gwiazdki. Zobacz moje propozycje na serniki na święta.

Sernik czarnoleski

Sernik czarnoleski to niebywale pyszny i mocno czekoladowy sernik przygotowany na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Aby nadać sernikowi charakter tortu Schwarcwaldzkiego udekorowałam go bitą śmietaną i polałam soczystą i smakowitą frużeliną z wiśni. Sernik w takim wydaniu nie tylko doskonale smakuje, ale również przepięknie się prezentuje. Na pewno nikt nie przejdzie obok niego obojętnie!

sernik z czarnego lasu

Sernik dacquoise

Ten sernik dacquoise jest również inspirowany słynnym deserem – w tym przypadku to pyszna i słodka beza dacquoise. Tutaj kremowy sernik połączony jest ze słodkimi daktylami, chrupiącymi orzechami i karmelem. Do tego bita śmietana i słodkie małe beziki. Taki sernik to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Spróbuj zrobić do niego takie cudne bezowe choinki – z tą dekoracją sernik będzie wyglądał obłędnie!

sernik dacquoise

Sernik dekadencki

Sernik dekadencki to sernik idealny na specjalne okazje. Pełen smaku i wspaniałych dodatków. Sernik przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, kajmaku, białej czekolady i orzeszków. Taki sernik będzie doskonały dla osób które lubią orzechowe smaki i lubią słodkie serniki i ciasta.

sernik z kajmakiem i białą czekoladą

Sernik piernikowy

Ten sernik piernikowy jest boski! Upiekłam go na spodzie z pokruszonych pierniczków. Do tego w samym serniku znajdziesz aromatyczną przyprawę do piernika i skórkę tartą z pomarańczy. Do tego słodka polewa czekoladowa i pierniczkowa dekoracja. Ten sernik nie tylko wygląda uroczo, ale również smakuje wspaniale. Spróbuj koniecznie!

sernik pomarańczowy z polewą czekoladową

Sernik czekoladowy z malinami

Ten sernik czekolady z malinami to moje ostatnie odkrycie i mała obsesja za razem. Bo on smakuje tak rewelacyjnie, że trudno się od niego oderwać. Do tego dodam, że ten sernik czekoladowy jest bez pieczenia. Jeśli więc do tej pory bałaś/eś się robić serniki, bo ci opadały i nie wychodziły, to zrób taki bez pieczenia. Pamiętaj tu o świeżych malinach, które tak wspaniale wyglądają po przekrojeniu sernika.

czekoladowy sernik bez pieczenia

Sernik Baileys

Sernik Baileys to również sernik, który zrobisz zupełnie bez pieczenia. Za to ma w sobie dodany likier Baileys (na blogu znajdziesz również przepis na domowy likier Baileys jeśli nie masz go gdzie kupić). Sernik ma lekką i aksamitną konsystencję oraz fajny delikatny smak. Ze względu na dodany likier, to sernik tylko dla dorosłych!

sernik baileys

Sernik z musem karmelowym

Sernik z musem karmelowym to przepis na sernik na dużą blachę. Tutaj sernik przygotowałam na spodzie z pokruszonych herbatników. Do tego mamy kremowy i aksamitny sernik oraz lekki jak chmurka mus karmelowy z masy kajmakowej i bitej śmietany. Ten sernik ma bardzo lekki smak, więc na pewno zasmakuje każdemu – nawet wielbicielowi mocno tradycyjnych serników.

sernik z musem karmelowym

Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku to najbardziej puszysty i najlżejszy sernik w tym zestawieniu. Przygotowany jest w dużej foremce i dodam, że to sernik bez spodu. Ma wyjątkowy smak dzięki mleku w proszku i wyjątkową puszystość dzięki pianie ubitej z białek.

delikatny i puszysty sernik

Orzechowy sernik rosyjski

Ten sernik rosyjski smakuje rewelacyjnie dzięki orzechom laskowym dodanym do spodu do sernika. Sam sernik jest niezwykle aksamitny i w połączeniu z orzechowym spodem i słodkim lukrem tworzy wyjątkowo smakowite ciasto. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś sernika na orzechowym spodzie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

orzechowy sernik rosyjski

Sernik londyński

Sernik londyński to przepis Nigelli Lawson. Ten sernik jest rewelacyjnie aksamitny i bardzo smaczny. Do tego zrobiony jest nie tylko na jajkach ale również na sporej ilości żółtek – w sumie będziesz tu potrzebować 10 jajek. Białka, które ci zostaną po przygotowaniu sernika możesz zużyć do przygotowania świątecznych bez z żurawiną – link do nich znajdziesz poniżej w moich wybranych ciastkach na Boże Narodzenie.

sernik londyński

Najlepsze makowce na Boże Narodzenie

Ja sobie nie wyobrażam świąt Bożego Narodzenia bez makowców. W moim rodzinnym domu najpopularniejszy był biszkopt, który trzeba było przekroić i przełożyć mocno migdałową masą z maku – mak był również na wierzchu ciasta. To było moje ulubione świąteczne ciasto. A jakoś tak się zdarzyło, że jeszcze do tej pory sama go nie robiłam – ciągle nie zabrałam na niego przepisu od mamy. Za to na blogu znajdziesz dużo innych bardzo fajnych, ciekawych i smakowitych przepisów na ciasta z makiem. Są tu tradycyjne drożdżowe ciasta z masą makową, są kruche makowce, ale również apetyczne i niezwykle piękne torciki z makiem. Zobacz moje wybrane ciasta z makiem i makowce idealne na Boże Narodzenie.

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście, to ciasto z dużą ilością maku z dodatkiem bakalii. Do tego lekki kruchy spód, który wręcz rozpływa się w ustach i tarte kruche ciasto na wierzchu. Ten przepis na makowca przygotowany jest w dużej formie, więc ciasto da się podzielić na wiele porcji. Na pewno wystarczy go zarówno dla domowników jak i gości.

świąteczny makowiec z kruchym ciastem

Ciasto krówka z makiem

Ciasto krówka z makiem to taki trochę makowiec w bardziej nowoczesnej formie. Tutaj zrobiłam biszkopt makowy, który przełożyłam po przekrojeniu masą krówkową oraz lekkim kremem kajmakowym. Tak otrzymałam nie tylko bardzo smaczne ciasto, ale również bardzo ciekawe w wyglądzie. Takie ciasto makowe będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Gorąco polecam!

ciasto krówka z makiem

Makowiec warstwowy

Ten makowiec warstwowy wymaga odrobinę więcej pracy i umiejętności, ale na pewno warto się mu poświęcić. To ciasto to warstwy krucho-drożdżowego ciasta, które przekładane są warstwami masy makowej. Ten makowiec bardzo ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.

makowiec warstwowy z lukrem

Zakręcony makowiec

Zakręcony makowiec to makowiec przygotowany na cieście drożdżowym. Jego wyjątkowy wygląd zawdzięcza odpowiedniemu zwinięciu ciasta. Tutaj paski ciasta posmarowane masą makową zawinięte są w okrągłe ciasto i pieczone w okrągłej tortownicy. Po upieczeniu i przekrojeniu tworzą się pionowe paski. Ciasto dzięki temu wygląda wyjątkowo i na pewno zachwyci wszystkich.

drożdżówka z makiem

Prosty makowiec

Ten prosty makowiec, to lekkie ucierane ciasto migdałowe, na które wyłożyłam gotową masę makową. Jeśli nie masz czasu na długie przygotowywanie drożdżowego makowca, albo robienie masy makowej „od zera” to właśnie to ciasto będzie dla ciebie idealne. Świetnie smakuje, długo zachowuje świeżość i każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem.

prosty makowiec

Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec japoński to kolejny makowiec, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Tu mnie ma tradycyjnego ciasta, tylko sama pieczona masa makowa. Za to do maku dodajemy tarte jabłka, które dodają makowcowi fajnej wilgotności i lżejszego smaku. Taki makowiec możesz upiec nawet na ostatnią chwilę i do tego przygotujesz go z gotowej masy makowej.

makowiec z jabłkami

Torcik makowo-brzoskwiniowy

Torcik makowo-brzoskwiniowy to rewelacyjny tort przygotowany na biszkopcie z makiem, który przełożony jest lekkim kremem śmietankowym i przepyszną żelką brzoskwiniową. Takie ciasto z makiem i żelka pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Jeśli myślisz o upieczeniu na święta tortu, to ten będzie doskonały!

torcik makowo-brzoskwiniowy

Drożdżowa babka makowcowa

Babka makowcowa to ukłon w stronę tradycji. Tutaj puszyste ciasto drożdżowe zawinięte jest z prostą masą makową i umieszczone w formie do babki. Tak upieczony makowiec ma bardzo ciekawy wygląd i prezentuje się dużo lepiej niż tradycyjny zawijany makowiec. Jeśli więc lubisz drożdżowe makowce, to koniecznie upiecz takiego w formie babki.

makowiec drożdżowy z czekoladą

Ciasto makowa panienka

Ciasto makowa panienka to bardzo popularne świąteczne ciasto. Tu połączyłam lekki biszkopt makowo-kokosowy z kremem śmietankowym i soczystymi wiśniami. Wiórki kokosowe nadają ciastu bardziej zimowego charakteru, a całość wygląda i smakuje obłędnie. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, a na pewno zyska uznanie u wszystkich.

ciasto makowa panienka

Makowiec sypany

Makowiec sypany, to kolejny makowiec, który przygotujesz nawet na ostatnią chwilę. Do tego to ciasto nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności cukierniczych! Znasz może sypaną szarlotkę? Tu przygotowanie jest tak samo proste. Masę makową układasz warstwami z pokruszonymi herbatnikami i pieczesz. Prościej się nie da!

makowiec sypany

Najlepsze serniki z makiem na święta

Wyżej wymieniłam moje ulubione serniki i makowce idealne na święta. Ale czasami ma się ochotę zarówno na jedno jak i na drugie, a jest czas tylko na upieczenie jednego ciasta. Albo uwielbiasz połączenie sernika i makowca. Co wtedy? Nic bardziej prostego! Zrób ciasto z twarogiem i makiem. To połączenie jest rewelacyjne, a do tego możesz przygotować nie tylko tradycyjny seromakowiec na kruchym spodzie, ale również inne serniki z makiem. Zobacz przepisy, które wybrałam dla ciebie!

Przepis na sernikomakowca

Seromakowiec na kruchym spodzie to jeden z najbardziej popularnych przepisów na blogu. Przetestowany przez tysiące osób, z mnóstwem pozytywnych opinii. I ja się nie dziwię, bo jest zachwycający. Gdy mam upiec jedno ciasto na święta, to piekę właśnie tego seromakowca! Mamy tu lekki kruchy spód, idealną masę makową (zobacz też wskazówki jak wykorzystać gotową masę z maku), aksamitny sernik oraz obłędną polewę czekoladową. Nie można chcieć już nic więcej! Gorąco polecam!

sernik z makiem

Gotowany sernik na cieście makowym

Gotowany sernik na cieście makowym to pyszne połączenie sernika z wilgotnym ciastem makowym. Tutaj sernika nie piekłam, ale właśnie ugotowałam. Takie gotowane serniki są proste do zrobienia, a jednocześnie gwarantują idealny sernik. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś takiego sernika gotowanego, to spróbuj koniecznie!

przepis na sernik z ciastem makowym

Sernik z makiem i brzoskwiniami

Sernik z makiem i brzoskwiniami to połączenie kilku smaków w jednym idealnym cieście. Lekki kruchy spód, do tego aksamitny sernik, pokrojone w kostkę brzoskwinie, lekka masa makowo-kokosowa oraz chrupiące tarte ciasto na wierzchu. Do tego sernika koniecznie pamiętaj o tłustym twarogu dobrej jakości. Takie lżejsze twarogi w wiaderku nie utrzymają wagi tych wszystkich dodatków!

sernik z brzoskwiniami i makiem

Sernik piegusek

Sernik piegusek, to sernik pieczony z małą ilością maku. Tutaj jest on tylko symbolicznie. Za to tworzy urocze piegi czarnego maku w całym serniku. To zapewnia sernikowi niezwykle piękny wygląd, do tego tu nie musisz mielić maku, bo używasz go w ziarenkach. Udekoruj sernik świątecznymi dekoracjami, aby podkreślić jego bożonarodzeniowy charakter.

sernik piegusek

Pomarańczowy sernik na makowym spodzie

Kolejne połączenie sernika z makiem to ten pyszny pomarańczowy sernik na makowym spodzie. Tu mak jest na dole sernika, a sam sernik jest wysoki, aksamitny i z pomarańczową nutą. Te smaki powodują, że sernik będzie idealny właśnie na Boże Narodzenie. Możesz do dodatkowo udekorować z wierzchu konfiturą pomarańczową, aby pokreślić jego pomarańczowy smak.

pomarańczowy sernik na makowym spodzie

Najlepsze pierniki na Boże Narodzenie

Ciasto piernik, zwłaszcza w wersji staropolskiej czy z dodatkiem powideł, to prawdziwa kulinarna uczta pełna tradycji i bogactwa smaków. Piernik z powidłami to połączenie tradycji piernikowej z bogactwem owoców. Powidła są dodawane do ciasta, nadając mu wyjątkowy smak i konsystencję. W połączeniu z przyprawami korzennymi piernik jest słodką i owocową gratką dla podniebienia. Wraz z rozwojem internetu i dzieleniem się przepisami, dotarły do nas również przepisy na ciasta piernikowe z całego świata i możemy piec ich różne wersje. Również bardzo miękkie i aromatyczne dzięki używaniu melasy. Zobacz moje przepisy na pyszne ciasta piernikowe idealne na święta.

Piernik staropolski

Piernik staropolski, to tradycyjny polski piernik przygotowany z ciasta długo dojrzewającego. To oznacza, że przygotowanie tego piernika trzeba zacząć najpóźniej pod koniec listopada, aby mieć piernik gotowy na święta. Piernik staropolski składa się z charakterystycznych składników, takich jak miód, przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki). Wyróżnia go intensywny smak miodu i bogactwo aromatycznych przypraw. Myślę, że chociaż raz w życiu warto upiec taki piernik samodzielnie i cieszyć się jego niezwykły smakiem.

piernik staropolski

Czekoladowy piernik z powidłami

Ten czekoladowy piernik z powidłami, to ekspresowy piernik, który możesz przygotować nawet w ostatniej chwili. Do tego do jego zrobienia nie musisz nawet używać miksera. Wszystko możesz przygotować za pomocą łyżki i mieszania produktów w garnku z rozpuszczoną czekoladą. Jeśli lubisz pierniki, ale nie masz czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta, to ten szybki piernik z powidłami sprawdzi się doskonale!

piernik z czekoladą i powidłami

Puszysty piernik z melasą

Ten puszysty piernik, to przepis pochodzący z kuchni amerykańskiej. Tutaj zamiast miodu do ciasta dodaje się melasę, czyli produkt powstający przy wytwarzaniu cukru. Melasa ze swoim ciemnym kolorem nadaje ciastu pięknego brązowego koloru oraz lekko kawowego smaku. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne, do tego świetnie smakuje z lekkim kremem z białą czekoladą.

szybki piernik mięciutki i delikatny

Piernikowy tort na winie

Ten niezwykły tort piernikowy to świetna propozycja na wyjątkowe ciasto na Boże Narodzenie. Przygotowałam ten tort z wilgotnego ciasta piernikowego pieczonego z dodatkiem wina i przełożyłam lekkim kremem cynamonowym i karmelizowanymi orzechami. Do tego słodki karmel i świąteczne dekoracje. Takim tortem na pewno zachwycisz wszystkich!

tort piernikowy z kremem cynamonowym i karmelem

Tarta czekoladowo-piernikowa

Ta tarta czekoladowo-piernikowa to zdecydowanie bardziej nowoczesne spojrzenie na świątecznego piernika. Tutaj mamy pyszne kruche czekoladowe ciasto napełnione obłędnym kremem czekoladowo-piernikowym. Do tego świąteczne dekoracje i idealne ciasto gotowe. Możesz upiec jak ja kilka małych tart i podać je indywidualnie, albo upiec jedną większą i pokroić ją na porcje.

tarta czekoladowo-piernikowa

Najlepsze ciasta z kremem na Boże Narodzenie

Najlepsze ciasta z kremem na Boże Narodzenie to nie tylko desery, lecz prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej, które dostarczają niezapomnianych doznań smakowych na świątecznym stole. To wspaniałe uzupełnienie do serników i makowców. Takie ciasta przekładane różnorodnymi kremami, nie tylko świetnie wyglądają ale również doskonale smakują. Często łączą w sobie kilka smaków, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Spróbuj tych wykwintnych ciast z kremem, by podkreślić smak Bożego Narodzenia i uczynić święta jeszcze bardziej wyjątkowymi.

Ciasto kostka ajerkoniakowa

Ciasto kostka ajerkoniakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowane na herbatnikach (możesz jedną warstwę zrobić w kontrastowym kolorze – jak ja) przekładanych lekkim kremem ajerkoniakowym zrobionym z dodatkiem ajerkoniaku. Przez użycie alkoholu ciasto jest tylko dla dorosłych!

ciasto kostka ajerkoniakowa

Ciasto Balladyna z malinami

Ciasto Balladyna to bardzo smaczne, a przy tym też proste do zrobienia ciasto czekoladowe przekładane kremem śmietankowym z malinami. Ciasto dodatkowo ma warstwę słodkiej galaretki z malinami. Połączenie smaku czekoladowego, śmietankowego i malinowego jest idealne, a ciasto przygotowane w dużej formie jest łatwo podzielne.

czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami

Ciasto kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska to smakowite ciasto o kilku połączonych smakach. Podstawą jest tu lekki i puszysty biszkopt, który dodatkowo posmarowałam lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Do tego krem kajmakowo-czekoladowy z zatopionymi w nim słodkimi i kruchymi małymi bezami oraz lekka bita śmietana na wierzchu. Takie ciasto to nie tylko świetny pomysł na Boże Narodzenia, ale także na nadchodzącego Sylwestra i karnawałowe imprezy.

kostka alpejska

Czekoladowe ciasto Rocher

Ciasto Rocher to smakołyk dla osób uwielbiających te słodkie czekoladki. Wilgotne czekoladowe ciasto pieczone z czekoladą przełożyłam obłędnym kremem czekoladowo-orzechowym. Do tego chrupiące i pyszne orzechy laskowe i polewa czekoladowa. To prawdziwy raj dla wielbicieli czekolady i orzechów laskowych.

ciasto z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

Ciasto krówka

Ciasto krówka to niezwykle lekkie i delikatne ciasto kremowe na sporą formę. Tutaj puszysty biały biszkopt przełożony jest lekko słodkim kremem krówkowym. Ciasto „bez wodotrysków” ale bardzo smaczne i bardzo podzielne. Delikatny smak sprawia, że na pewno zasmakuje wielu osobom.

karmelowe ciasto przekładane kremem

Kostka czarna porzeczka

Kostka czarna porzeczka to bardzo smaczne czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i cudownym musem z czarnej porzeczki. Lekko słodki i intensywny smak czekoladowy doskonale smakuje w połączeniu z lekko kwaskową porzeczką. Do tego ciasto przepięknie się prezentuje i jest przygotowane w dużej formie. To ciasto ma na blogu wielu wielbicieli i myślę, że ty też je pokochasz!

biszkoptowe ciasto kremem czekoladowym i musem porzeczkowym

Ciasto Stefanka

Ciasto Stefanka to jedno z bardziej tradycyjnych ciast bardzo popularnych na święta. To warstwowe ciasto złożone z aromatycznych blatów ciasta miodowego, które przełożone są pysznym kremem grysikowym zrobionym z kaszą manną. Do tego smakowita polewa z czekolady i posiekane orzechy. To ciasto najlepiej przygotować wcześniej, bo dłuższe stanie tylko mu dodaje smaku i miękkości.

miodowa stefanka z kremem

Ciasto brzoskwiniowa fantazja

Ciasto brzoskwiniowa fantazja to również jeden z ulubieńców na blogu. Lekki biszkopt przełożony tu jest obłędnym kremem czekoladowym, a do tego dla świeżości i lekkości udekorowany brzoskwiniowym musem. Jeśli nie bardzo lubisz brzoskwinie, to bardzo łatwo możesz zrobić mus w innym smaku. W przepisie dowiesz się wszystkiego.

ciasto brzoskwiniowa fantazja z kremem czekoladowym

Norweskie ciasto bezowe

To norweskie ciasto bezowe nazywane bywa „najlepszym ciastem na świecie” i muszę powiedzieć, że coś w tym jest. Ciasto składa się z dwóch blatów lekkiego ucieranego ciasta, które pieczone są ze słodką bezą i płatkami migdałowymi. Ciasto przekładane jest na koniec delikatnym i przepysznym kremem. Całość wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbuj koniecznie!

ciasto bezowe z kremem patissiere

Pavlova pomarańczowo-korzenna

Beza pavlova pomarańczowa z korzennymi ciasteczkami to beza idealna na Boże Narodzenie. Połączenie słodkiej bezy i typowo świątecznych smaków pomarańczy i korzennych przypraw, sprawia, że ten deser zasmakuje każdemu. Przygotuj to aksamitny krem pomarańczowy i wykorzystać kruche ciasteczka korzenne aby uzyskać świąteczną bezę.

pavlova korzenna z kremem pomarańczowym

Najlepsze przepisy na świąteczne ciasteczka

Najlepsze ciasteczka świąteczne powinny łączyć w sobie kilka kluczowych cech, aby dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych i wnieść świąteczny klimat na stół. Oto kilka cech, które definiują doskonałe ciasteczka świąteczne:

  1. Aromatyczne przyprawy korzenne: Cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa – te przyprawy dodają niepowtarzalnego, świątecznego smaku ciasteczkom i innym świątecznym wypiekom.
  2. Suszone owoce i orzechy: Rodzynki, żurawina, bakalie, orzechy – te dodatki dodają do ciasteczek tekstury i różnorodności smakowej.
  3. Świąteczne dekoracje: Kolorowe lukry i polewy, posypki czy barwne ozdoby sprawiają, że ciasteczka stają się nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wzrokowo.
  4. Formy i kształty związane ze świętami: Serca, gwiazdki, choinki czy dzwoneczki – ciasteczka w świątecznych kształtach dodają im uroku i wprowadzają w świąteczny nastrój. Doskonałe ciasteczka powinny być łatwe do ozdabiania i najlepiej aby ładnie trzymały swój kształt podczas pieczenia.
  5. Długi okres przechowywania: Wiele ciasteczek świątecznych doskonale dojrzewa z czasem, dlatego warto wcześniej przygotować je przed świętami.

Zobacz jakie przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie wybrałam dla ciebie!

Świąteczne bezy z żurawinami

Świąteczne bezy z żurawinami, to słodkie nieduże bezy udekorowane po upieczeniu lekkim kremem z mascarpone i kremówki. Słodycz deseru wspaniale tu równoważy lekko kwaskowa i wyrazista w smaku frużelina z żurawiny i pomarańczy. Dodaj do bez świąteczne dekoracje, aby podkreślić ich wspaniały wygląd i charakter.

bezy z frużeliną z żurawiny i pomarańczy

Waniliowe rogaliki

Te waniliowe rogaliki to słynne austriackie ciastka świąteczne zwane Vanillekipferl. Ciasteczka są super proste do zrobienia, a smakują delikatnie i fajnie orzechowo. Pięknie się prezentują posypane cukrem pudrem. Takie proste ciasteczka na pewno zachwycą wszystkich.

waniliowe ciastka na święta

Ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki to pyszne kruche ciastka o charakterystycznym wyglądzie orzechów. Aby je przygotować będziesz potrzebować specjalną formę lub maszynę do upieczenia kruchych łupinek orzechów. Potem takie łupinki nadziewasz pysznym kremem orzechowym i zlepiasz razem. Tak otrzymujesz ciasteczka, które swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie. Jeśli masz taką foremkę, to koniecznie przygotuj te ciastka na święta.

orzeszki

Najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie

Ten przepis na pierniczki na Boże Narodzenie jest moim absolutnie ulubionym. Piekę z niego pierniczki już od wielu lat i nawet nie szukam nowego przepisu, bo ideału się nie zmienia! Pierniczki z tego przepisu wychodzą nie tylko przepyszne i aromatyczne, ale przede wszystkim możne je jeść od razu! Nie muszą leżeć, aby zmięknąć, za to mogą po upieczeniu leżeć w szczelnej puszce nawet rok! Wiem, bo testowałam. Do tego świetnie nadają się do dekorowania lukrem, bo ładnie trzymają kształt. Jeśli szukasz idealne przepisu na pierniczki, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!

ciasteczka pierniczki

Świąteczne kruche ciasteczka

Te świąteczne kruche ciasteczka będą idealne dla osób, które nie przepadają za pierniczkami. Tutaj lekko słodkie maślane ciasto przygotowane jest z dodatkiem mielonych migdałów, które nadają ciastkom wyjątkowego smaku. Ciasto idealnie się wałkuje, świetnie wycinają się kształty, do tego ciasteczka nie tracą kształtu podczas pieczenia i świetnie się nadają do dekorowania lukrem.

kruche ciasteczka z cynamonem

Kruche ciastka korzenne

Te kruche ciasteczka korzenne będą idealne dla osób, które lubią przyprawy korzenne i ciasteczka z czekoladą, ale nie lubią wałkowania ciasta i wycinania ciasteczek foremkami. Te ciastka korzenne zrobić ekspresowo i tylko robiąc kulki z ciasta. Dodatkowo ciasteczka smakują rewelacyjnie dzięki dodatkowi skórki tartej z pomarańczy.

gwiazdkowe ciastka korzenne

Miękkie pierniczki z melasą

Te miękkie pierniczki z melasą również przygotujesz bez konieczności wałkowania i wycinania ciasteczek foremkami. Szybkie i bezproblemowe pierniczki mają wyjątkowy smak dzięki użyciu melasy, która dodaje im koloru i lekko kawowego smaku. Jeśli masz w domu melasę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

miękkie pierniczki z melasą

Pierniczki lebkuchen

Pierniczki lebkuchen to słodkie i aromatyczne pierniczki pieczone z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. To sprawia, że te pierniczki nabierają pysznego lekko cytrusowego smaku. Dodatkowo na koniec pierniczki oblane są słodkim lukrem co sprawia, że przepięknie wyglądają. Spróbuj koniecznie takiej wersji pierniczków.

pierniczki lebkuchen

Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane to miękkie pierniczki w stylu pierniczków alpejskich. Tu korzenne ciasto nadziane jest powidłami śliwkowymi albo masą marcepanową (gorąco polecam taką wersję) i oblane po upieczeniu słodką polewą czekoladową. Koniecznie przygotuj w domu taką domową wersję tych popularnych pierniczków.

pierniczki z marcepanem

Kruche ciasteczka makowe

Kruche ciastka makowe to niezwykle smakowite i urocze ciasteczka o lekko migdałowym smaku. Ciasto przygotowane z ziarenkami maku sprawia, że każde ciasteczko wygląda jak usiane piegami. Takie ciasteczka możesz przygotować w dowolnym kształcie. Możesz je też po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą czekoladową, aby były jeszcze pyszniejsze.

ciasteczka na boże narodzenie

Najlepsze przepisy na świąteczne babeczki

Na Boże Narodzenie polecam nie tylko smakowite serniki, pyszne makowce, czy też obłędnie ciasta z kremem. Na świątecznym stole równie dobrze sprawdzą się apetyczne babeczki. Takie babeczki o różnych smakach, udekorowane różnymi kremami, albo dekoracjami świątecznymi będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Nie trzeba ich dzielić na porcje, wystarczy ustawić i każdy może się poczęstować. Do tego łatwo zrobić kilka różnych wersji smakowych, tak aby na pewno każdy znalazł coś dla siebie. Zobacz jakie świąteczne babeczki wybrałam na święta.

Babeczki ajerkoniakowe

Babeczki ajerkoniakowe to pyszne i wilgotne babeczki gdzie ajerkoniak dodałam już do samego ciasta na babeczki. Podczas pieczenia alkohol z likieru wyparuje a pozostanie jedynie smak ajerkoniaku. Dlatego same babeczki mogą zjeść nawet dzieci. Wtedy omiń likier ajerkoniakowy dodawany do kremu. Jeśli jednak babeczki będą jedynie dla dorosłych, to nie rezygnuj z likieru w kremie.

babeczki ajerkoniakowe z kremem

Muffiny piernikowe

Piernikowe muffinki to bardzo proste i smakowite duże babki pieczone z przyprawą do piernika. Po upieczeniu i ostudzeniu swoje muffinki posmarowałam jeszcze z wierzchu lekkim kremem mascarpone z białą czekoladą. Takie urocze muffinki będą nawet świetnym pomysłem na słodkie świąteczne lub poświąteczne śniadanie.

babeczki piernikowe

Wilgotne babeczki czekoladowe

Te wilgotne babeczki czekoladowe zrobisz bardzo szybko i do tego bez użycia miksera. Po upieczeniu możesz je polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować świątecznymi słodkościami. Możesz też zrobić czekoladowy krem z przepisu i wycisnąć go fantazyjnie na wierzch babeczek.

szybkie babeczki czekoladowe

Anielskie babeczki

Anielskie babeczki to babeczki idealne na zimę. Białe w kolorze, lekkie i puszyste jak chmurka. Babeczki zrobione są z samych białek i udekorowane konfiturą i puszystym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. Dla bardziej świątecznego charakteru możesz na wierzchu kremu ułożyć zamiast borówek świeże żurawiny albo wetknąć w krem jakieś ładne pierniczki.

babeczki angel food

Babeczki cytrynowo-makowe

Babeczki cytrynowo-makowe to pyszne i nieduże babeczki pieczone z ziarenkami maku, które tworzą w cieście małe czarne piegi. Dla fajnego i wyrazistego smaku babeczki po upieczeniu nadziałam kremem cytrynowym (chociaż możesz też zrobić krem pomarańczowy – też będzie tu doskonale pasował) oraz lekkim kremem śmietankowym.

babeczki cytrynowo-makowe

Babeczki delicje

Babeczki delicje to jedne z moich ostatnich babeczek, ale już trafiają do zestawienia, bo są doskonałe. Do ich przygotowania wykorzystałam puszyste, mięciutkie i bardzo smakowite czekoladowe ucierane babeczki. Na wierzchu babeczek umieściłam zastygniętą galaretkę i posmarowałam polewą czekoladową. W ten sposób otrzymałam babeczki, które przypominają popularne delicje.

babeczki czekoladowe z galaretką i polewą czekoladową

Babeczki karmelowe

Te pyszne babeczki karmelowe to lekkie i puszyste babeczki biszkoptowe. Te proste babeczki stanowią tło do dwóch pysznych kremów. Jeden krem kajmakowy to połączenie serka mascarpone i masy kajmakowej. Drugi to puszysty i lekki krem śmietankowy, który tworzy idealną dekorację. Spróbuj koniecznie!

puszyste babeczki kajmakowe z bitą śmietaną

Żurawinowe mince pies

Żurawinowe mince pies to kruche świąteczne babeczki bardzo popularne w Anglii. Tutaj kruche lekko pomarańczowe ciasto na babeczki jest pieczone z masą bakaliową, którą w głównej mierze stanowią słodkie rodzynki. Te babeczki smakują wyjątkowo i warto upiec je na Boże Narodzenie.

mince pies Nigelli

Waniliowe babeczki z żurawinami

Te waniliowe babeczki z żurawinami to idealne babeczki na święta. Proste babeczki pieczone z żurawiną dodaną do ciasta doskonale smakują z lekkim kremem mascarpone. Ja swoje babeczki dodatkowo udekorowałam świątecznymi słodkościami jak małe pierniczki czy czekoladki. Dla efektu WOW możesz zrobić takie przezroczyste kule z żelatyny.

bożonarodzeniowe babeczki waniliowe

Babeczki szampańskie

Babeczki szampańskie to cudne babeczki przygotowane z dodatkiem wina musującego dodanego bezpośrednio do ciasta. Te babeczki mogą również jeść dzieci, bo alkohol ulatnia się podczas pieczenia. Babeczki z szampanem świetnie smakują i jeszcze lepiej wyglądają. Będą idealne nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na nadchodzącego Sylwestra.

babeczki szampańskie

To już wszystkie moje propozycje na słodkie wypieki na Boże Narodzenie. Z jednej strony 60 przepisów to dużo i możliwe, że już teraz nie możesz wybrać zaledwie kilku z nich, bo każdy z nich jest idealny;) Pamiętaj, że na blogu jest dużo więcej tych przepisów, a wszystkie one są zebrane w kategorii Boże Narodzenie. Jeśli tutaj nie znajdziesz tego co potrzebujesz, to koniecznie przejrzyj inne moje przepisy na święta.