Przepis na tradycyjny piernik przekładany powidłami

ciasto piernik

Pewnie się zdziwicie, gdy Wam powiem, że pierwszy raz w życiu robiłam piernik staropolski.

W moim rodzinnym domu rzadko pojawiał się jakikolwiek piernik na Boże Narodzenia – u nas zawsze były  makowce i serniki :)

Dlatego też pewnie nigdy mnie nie ciągnęło w stronę takich tradycyjnych pierników – wyżywałam się pierniczkach i to mi wystarczało.

Jednak w tym roku postanowiłam sprawdzić, o co tyle zamieszania i czy faktycznie taki piernik staropolski z powidłami powinien się pojawić na moim świątecznym stole w towarzystwie innych ciast.

Żeby mieć pewność, że wszystko wyjdzie ok, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Dorotki z Moich Wypieków, zrobiłam go jednak z 1/3 porcji – tak aby otrzymać jeden piernik, a nie trzy (na testy jeden w zupełności wystarczy ;)).

Ciasto przygotowałam i wrzuciłam do lodówki.

Przyznaję, że ciacho nie leżakowało 6 tygodni – tylko minimalne 2 tygodnie – wszystko po, aby jeszcze przed świętami podzielić się swoimi przemyśleniami i ewentualnie zachęcić Was do samodzielnego upieczenia takiego piernika :)

A na prawdę warto!

Jeśli lubicie pierniki, pierniczki, te świąteczne korzenne przyprawy, to koniecznie przygotujcie to ciasto.

Nie jest ono ani trudne, ani skomplikowane, a jedyne co potrzebuje, to właśnie czas.

Jeśli teraz przygotujcie ciasto, to jeszcze spokojnie zdążycie do świąt – minimalnie potrzebujecie na dojrzewanie ciasta i potem na jego namiękanie po upieczeniu dwa tygodnie i jakieś 3-4 dni. To taki dead line ;)

Do przygotowania ciasta polecam samodzielne przygotowanie przyprawy do piernika z mojego przepisu – piernik będzie jeszcze pyszniejszy :)

Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie z bloga.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

piernik staropolski

piernik na świąta

piernik staropolski

piernik z powidłami

piernik staropolski

Piernik staropolski – przepis do druku

piernik długo dojrzewający

Piernik staropolski

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny długo dojrzewający piernik przekładany powidłami śliwkowymi.
3.95 z 18 ocen
Czas przygotowania 30 minut
42 d
Czas całkowity 42 d 30 minut
Danie Ciasta

Składniki

piernik:

Instrukcja
 

  • Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
  • Sodę wymieszaj z mlekiem.
  • Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika.
  • Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
  • Przełóż ciasto do szklanek miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
  • Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
  • Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i podsypując mąką rozwałkuj je na prostokąt o wielkości około 39/26 cm.
  • Foremkę o wielkości 39/36 wyłóż papierem do pieczenia (wystarczy dno), połóż ciasto i wyrównaj.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut - ciasto bardzo wyrośnie w trakcie.
  • Gotowe ciasto ostudź, a następnie podziel je na trzy równe części (tnij wzdłuż dłuższego boku).
  • Posmaruj jedną część ciasta połową powideł, przykryj drugim kawałkiem, znowu posmaruj powidłami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
  • Owiń ciasto w papier do pieczenia, ułóż na deseczce, przyciśnij z wierzchu inną ciężką deseczką albo grubą książką i odstaw na kilka dni do zmięknięcia.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita.
  • Odwiń piernik z papieru, ustaw go na kratce (może być taka z piekarnika, a pod kratkę wstaw blaszkę, albo połóż papier do pieczenia.
  • Polej piernik rozpuszczoną czekoladą, tak aby spłynęła ona również na boki ciasta.
  • Zostaw tak do zastygnięcia polewy.
  • Na koniec udekoruj wg uznania :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!