Przepis na tradycyjny piernik przekładany powidłami
Pewnie się zdziwicie, gdy Wam powiem, że pierwszy raz w życiu robiłam piernik staropolski.
W moim rodzinnym domu rzadko pojawiał się jakikolwiek piernik na Boże Narodzenia – u nas zawsze były makowce i serniki :)
Dlatego też pewnie nigdy mnie nie ciągnęło w stronę takich tradycyjnych pierników – wyżywałam się pierniczkach i to mi wystarczało.
Jednak w tym roku postanowiłam sprawdzić, o co tyle zamieszania i czy faktycznie taki piernik staropolski z powidłami powinien się pojawić na moim świątecznym stole w towarzystwie innych ciast.
Żeby mieć pewność, że wszystko wyjdzie ok, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Dorotki z Moich Wypieków, zrobiłam go jednak z 1/3 porcji – tak aby otrzymać jeden piernik, a nie trzy (na testy jeden w zupełności wystarczy ;)).
Ciasto przygotowałam i wrzuciłam do lodówki.
Przyznaję, że ciacho nie leżakowało 6 tygodni – tylko minimalne 2 tygodnie – wszystko po, aby jeszcze przed świętami podzielić się swoimi przemyśleniami i ewentualnie zachęcić Was do samodzielnego upieczenia takiego piernika :)
A na prawdę warto!
Jeśli lubicie pierniki, pierniczki, te świąteczne korzenne przyprawy, to koniecznie przygotujcie to ciasto.
Nie jest ono ani trudne, ani skomplikowane, a jedyne co potrzebuje, to właśnie czas.
Jeśli teraz przygotujcie ciasto, to jeszcze spokojnie zdążycie do świąt – minimalnie potrzebujecie na dojrzewanie ciasta i potem na jego namiękanie po upieczeniu dwa tygodnie i jakieś 3-4 dni. To taki dead line ;)
Do przygotowania ciasta polecam samodzielne przygotowanie przyprawy do piernika z mojego przepisu – piernik będzie jeszcze pyszniejszy :)
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie z bloga.
Piernik staropolski – przepis do druku

Piernik staropolski
Składniki
piernik:
- 170 g miodu
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 330 g mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody
- 40 ml mleka
- szczypta soli
- 25 g przyprawy do piernika (jeśli używacie domową, to dajcie mniej, bo jest bardziej aromatyczna)
- około 300 g powideł śliwkowych
polewa:
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 100-150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
- Sodę wymieszaj z mlekiem.
- Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika.
- Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
- Przełóż ciasto do szklanek miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
- Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
- Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i podsypując mąką rozwałkuj je na prostokąt o wielkości około 39/26 cm.
- Foremkę o wielkości 39/36 wyłóż papierem do pieczenia (wystarczy dno), połóż ciasto i wyrównaj.
- Piecz w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut - ciasto bardzo wyrośnie w trakcie.
- Gotowe ciasto ostudź, a następnie podziel je na trzy równe części (tnij wzdłuż dłuższego boku).
- Posmaruj jedną część ciasta połową powideł, przykryj drugim kawałkiem, znowu posmaruj powidłami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
- Owiń ciasto w papier do pieczenia, ułóż na deseczce, przyciśnij z wierzchu inną ciężką deseczką albo grubą książką i odstaw na kilka dni do zmięknięcia.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita.
- Odwiń piernik z papieru, ustaw go na kratce (może być taka z piekarnika, a pod kratkę wstaw blaszkę, albo połóż papier do pieczenia.
- Polej piernik rozpuszczoną czekoladą, tak aby spłynęła ona również na boki ciasta.
- Zostaw tak do zastygnięcia polewy.
- Na koniec udekoruj wg uznania :)