Przepis na sernik piernikowy z polewą czekoladową

Sernik piernikowy to pyszny i aromatyczny sernik idealny na Boże Narodzenie oraz na okres karnawału.
Pewnie upiekliście na święta pierniczki i możecie je tu właśnie wykorzystać.
Pierniczki należy zmiksować na drobne okruszki, albo porządnie roztłuc wałkiem. Jeśli ciasteczka są kruche, to nie będziecie mieli z tym większego problemu.
Takie pokruszone ciasteczka mieszacie z rozpuszczonym masłem i wylepiacie tortownicę.
Piernikowy sernik przygotowałam jak zwykle – czyli wszystkie składniki włożyłam od razu do misy miksera i zmiksowałam do połączenia.
Nie rozdzielałam tu białek i żółtek i nie ubijałam piany z białek.
Jaki twaróg użyć do sernika piernikowego?
Ja jak zwykle polecam dobry, tłusty twaróg z wiaderka. Ja najchętniej używam Piątnicę.
Dla smaku dodałam do twarogu przyprawę do piernika (tutaj polecam domową przyprawę) oraz skórkę startą z pomarańczy.
Przyprawy dałam dwie łyżeczki i nie zdominowała ona smaku sernika. Jeśli chcecie to możecie dać jej o łyżeczkę więcej.
Sernik z przyprawą do piernika piekłam jak zwykle w niższej temperaturze, za to dłużej.
Zawsze piekę je w trybie góra dół i temperaturze 150-160 stopni.
Niższa temperatura pieczenia powoduje, że sernik nie rośnie mocno podczas pieczenia i jednocześnie nie opada potem po upieczeniu.
Sernik studzimy i schładzamy w lodówce, a przed podaniem polewamy polewą czekoladową.
Zachęcam was do wypróbowania również innych przepisów na pyszne serniki z bloga, między innymi na sernik z mlekiem w proszku, sernik na zimno 3 bit czy sernik londyński.






Sernik piernikowy przepis do druku

Sernik piernikowy
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
spód pierniczkowy
- 150 g pierniczków użyłam takie bez czekolady i lukru
- około 50 g masła rozpuszczonego
sernik piernikowy
- 1 kg twarogu na serniki – użyłam tłusty z wiaderka – z Piątnicy
- 5 jajek rozmiar L
- 200 g cukru 1 szklanka – lub do smaku
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- skórka z pomarańczy opcjonalnie – może też być kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 2 łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
- 150 g jogurtu naturalnego użyłam skyr naturalny
polewa czekoladowa
- 100 g czekolady użyłam po połowie mleczną i gorzką
- około 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
spód pierniczkowy
- Pierniczki zmiksuj na drobno – możesz też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem.150 g pierniczków
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.około 50 g masła
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasteczka i wylep nimi dno tortownicy.
sernik piernikowy
- Do dużej misy przełóż twaróg.1 kg twarogu
- Dodaj jajka, cukier, mąkę, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę tartą z pomarańczy.5 jajek, 200 g cukru, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, skórka z pomarańczy, 2 łyżki mąki, 150 g jogurtu naturalnego
- Krótko zmiksuj składniki – tylko do połączenia w jednolitą masę.
- Przelej sernik na spód z pierniczków.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez mniej więcej 1,5 godziny.
- Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż ostygnie – przez tak około godzinę.
- Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
polewa czekoladowa
- Na dno garnka wlej trochę wody i zagotuj ją.
- Na góra postaw żaroodporną miseczkę.
- Dodaj połamaną czekoladę i śmietanę kremówkę – podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.100 g czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
- Posmaruj polewą wierzch sernika.
- Udekoruj wg uznania.