Przepis na sernik piernikowy z polewą czekoladową

sernik piernikowy

Sernik piernikowy to pyszny i aromatyczny sernik idealny na Boże Narodzenie oraz na okres karnawału.

Pewnie upiekliście na święta pierniczki i możecie je tu właśnie wykorzystać.

Pierniczki należy zmiksować na drobne okruszki, albo porządnie roztłuc wałkiem. Jeśli ciasteczka są kruche, to nie będziecie mieli z tym większego problemu.

Takie pokruszone ciasteczka mieszacie z rozpuszczonym masłem i wylepiacie tortownicę.

Piernikowy sernik przygotowałam jak zwykle – czyli wszystkie składniki włożyłam od razu do misy miksera i zmiksowałam do połączenia.

Nie rozdzielałam tu białek i żółtek i nie ubijałam piany z białek.

Jaki twaróg użyć do sernika piernikowego?

Ja jak zwykle polecam dobry, tłusty twaróg z wiaderka. Ja najchętniej używam Piątnicę.

Dla smaku dodałam do twarogu przyprawę do piernika (tutaj polecam domową przyprawę) oraz skórkę startą z pomarańczy.

Przyprawy dałam dwie łyżeczki i nie zdominowała ona smaku sernika. Jeśli chcecie to możecie dać jej o łyżeczkę więcej.

Sernik z przyprawą do piernika piekłam jak zwykle w niższej temperaturze, za to dłużej.

Zawsze piekę je w trybie góra dół i temperaturze 150-160 stopni.

Niższa temperatura pieczenia powoduje, że sernik nie rośnie mocno podczas pieczenia i jednocześnie nie opada potem po upieczeniu.

Sernik studzimy i schładzamy w lodówce, a przed podaniem polewamy polewą czekoladową.

Zachęcam was do wypróbowania również innych przepisów na pyszne serniki z bloga, między innymi na sernik z mlekiem w proszku, sernik na zimno 3 bit czy sernik londyński.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
serniczek z polewą czekoladową
sernik pomarańczowy z polewą czekoladową
piernik z przyprawą do piernika i czekoladą
piernikowy serniczek na święta
piernikowy sernik z polewą czekoladową
sernik pierniczkowy z czekoladą

Sernik piernikowy przepis do druku

sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Wypieki Beaty
Przepis na sernik z nutą pomarańczy i piernika na spodzie z pierniczków.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz
Danie Ciasta
Porcje 14
Kalorie 253 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.

Składniki

spód pierniczkowy

  • 150 g pierniczków użyłam takie bez czekolady i lukru
  • około 50 g masła rozpuszczonego

sernik piernikowy

  • 1 kg twarogu na serniki – użyłam tłusty z wiaderka – z Piątnicy
  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g cukru 1 szklanka – lub do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka z pomarańczy opcjonalnie – może też być kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
  • 150 g jogurtu naturalnego użyłam skyr naturalny

polewa czekoladowa

Instrukcja
 

spód pierniczkowy

  • Pierniczki zmiksuj na drobno – możesz też włożyć je do grubego woreczka i rozbić wałkiem.
    150 g pierniczków
  • Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    około 50 g masła
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasteczka i wylep nimi dno tortownicy.

sernik piernikowy

  • Do dużej misy przełóż twaróg.
    1 kg twarogu
  • Dodaj jajka, cukier, mąkę, jogurt, przyprawę do piernika i skórkę tartą z pomarańczy.
    5 jajek, 200 g cukru, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, skórka z pomarańczy, 2 łyżki mąki, 150 g jogurtu naturalnego
  • Krótko zmiksuj składniki – tylko do połączenia w jednolitą masę.
  • Przelej sernik na spód z pierniczków.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez mniej więcej 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż ostygnie – przez tak około godzinę.
  • Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.

polewa czekoladowa

  • Na dno garnka wlej trochę wody i zagotuj ją.
  • Na góra postaw żaroodporną miseczkę.
  • Dodaj połamaną czekoladę i śmietanę kremówkę – podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
    100 g czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
  • Posmaruj polewą wierzch sernika.
  • Udekoruj wg uznania.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 253kcalWeglowodany: 22gBiałko: 8gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!