Przepis na sernik rosyjski

Zaktualizowany: 2023 15 października
sernik rosyjski

Lekki i puszysty rosyjski sernik na kruchym orzechowym spodzie

Zapraszam dziś na bardzo smaczny i do tego lekki sernik rosyjski na spodzie z orzechami laskowymi. Ten sernik swoją puszystość zawdzięcza ubitym białkom oraz zmiksowanej zimnej śmietanie kremówce. Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachowuje swoją puszystość i znakomity smak. Przygotujcie go w większej foremce, a wystarczy go dla wszystkich gości i domowników.

lekki puszysty sernik

Przepis na sernik rosyjski krok po kroku

Jeśli lubisz aksamitne serniki o wyrazistym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik rosyjski

Sernik rosyjski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na orzechowy sernik rosyjski – na pysznym kruchym spodzie.
4.73 z 55 ocen
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 2 godziny
Rodzaj Sernik
Kuchnia Kuchnia rosyjska
Porcje 30
Kalorie 287 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na orzechowy spód do sernika rosyjskiego

składniki na sernik

składniki na lukier do sernika rosyjskiego

  • 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
  • 2-3 łyżki mleka
  • orzechy (posiekane, do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić orzechowy kruchy spód do sernika rosyjskiego

  • Zmiksuj lub zagnieć razem wszystkie składniki.
    100 g masła, 120 g mąki pszennej, ok 100 g orzechów laskowych, 50 g cukru pudru
  • Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    trochę zimnej wody
  • Formę do pieczenia o wielkości około 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylep dno formy orzechowym ciastem.
  • Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 15 minut.
  • W tym czasie przygotuj sernik.

Jak zrobić sernik rosyjski

  • Zmiksuj razem twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną (lub budyń).
    1 kg twarogu na serniki, 150 g cukru, 2 łyżki cukru z wanilią, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • W innej misce ubij śmietankę kremówkę aż będzie gęsta – dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
    250 ml śmietanki kremówki
  • Ubij na sztywno białka, a następnie dodaj je do sernika i bardzo delikatnie wymieszaj.
    4 białka
  • Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw ciasto do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni (góra/dół) i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  • Gdy sernik będzie gotowy, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj sernika. Zostaw go w piekarniku do wystudzenia – drzwiczki delikatnie uchyl.
  • Wystudzony sernik schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem polej sernik lukrem – w tym celu wymieszaj cukier puder z odrobiną mleka – mleko dodawaj do cukru po łyżce, aż lukier będzie lekko płynny.
    150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Możesz też dodatkowo posypać wierzch siekanymi orzechami laskowymi lub krokantem orzechowym.
    orzechy
Uwagi
Szklanka ma 250 ml.
Sernik możesz również upiec w kąpieli wodnej – zobacz wskazówki pod przepisem, jeśli nie wiesz jak to zrobić. 
Prywatne
Wartości Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 287kcalWeglowodany: 25gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowo kluczowe kremowy sernik, sernik na kruchym spodzie, sernik z orzechami
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z orzechami laskowymi

Puszysty sernik na kruchym spodzie orzechowym – uwagi

W grudniu miałam niezły zawrót głowy, a styczeń wcale nie jest dużo lepszy.

Na rodzinną wigilię upiekłam orzechowy sernik rosyjski. Zrobiłam mu szybkie zdjęcia.

I zupełnie o nim zapomniałam.

Dopiero ostatnio robiąc przegląd zdjęć nadziałam się na ten sernik z wiaderka.

Dobrze się stało, bo ciasto jest przepyszne – koniecznie musisz go upiec!

prosty puszysty sernik

Składniki na orzechowy sernik rosyjski i zamienniki

Do przygotowania sernika będzie potrzebować kilku podstawowych produktów, poniżej podaję krótką listę składników i ewentualnych zamienników.

  • twaróg – podstawą dobrego sernika jest dobry twaróg na serniki. Polecam tu dobrej jakości tłusty twaróg – ja użyłam z wiaderka twaróg Piątnicy. Ten twaróg ma 18% tłuszczu, jeśli nie ma w Twoim sklepie Piątnicy, to szukaj inne z dużą zawartością tłuszczu – fajny jest też np. Mój Ulubiony. Twaróg President dla porównania ma 4% i jest bardzo rzadki i wodnisty – nie sprawdzi się on w tym przypadku!
  • orzechy – do kruchego ciasta na sernik dodajemy mielone orzechy – najlepsze będą orzechy laskowe, które mają mocno aromatyczny smak. Jeśli jednak nie masz tych orzechów, lub masz na nie uczulenie, to możesz użyć inne orzechy – jak włoskie, pekan, albo migdały.
  • śmietana kremówka – do sernika dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę, ja tu użyłam płynną śmietanę z kartonika o 30% zawartości tłuszczu. Możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność sernika.

Czy składniki powinny być w temperaturze pokojowej?

Muszę się przyznać, że praktycznie nigdy moje składniki do sernika nie są w temperaturze pokojowej. Używam twarogu i jajek prosto z lodówki i nigdy nie miałam w związku z tym problemów przy pieczeniu serników.

sernik z orzechami laskowymi

Jak zrobić sernik rosyjski na kruchym spodzie – wskazówki

Zaczynamy od orzechów laskowych, które musisz zmiksować aż będą proszkiem i wtedy dodać je do pozostałych składników na kruche ciasto. Zagnieć składniki na kruche ciasto i wylep dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm i podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W tym czasie przygotuj masę twarogową na sernik.

Jajka do sernika umyj, albo przelej gorącą wodą i oddziel w nich żółtka od białek – zwykle nie ubijam oddzielnie piany z białek, ale w przypadku tego sernika jest to potrzebne.

W dużej misie zmiksuj twaróg z 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wystarczy zmiksować składniki do połączenia i uzyskania gładkiej masy.

Wtedy ubij białka ze szczyptą soli na sztywno – aż piana będzie bardzo gęsta i biała. Zmiksuj również na sztywno śmietanę kremówkę, dodaj ją do sernika i delikatnie wymieszaj.. Do masy sernikowej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Przełóż sernik na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku o temperaturze 150 stopni (w trybie góra/dół). Pieczenie w niższej temperaturze, za to dłużej sprawia, że sernik po upieczeniu nie opada i pęka.

Rosyjski sernik wychodzi bardzo puszysty i delikatny, a to za sprawą ubitej śmietanki kremówki, ubitych białek odpowiedniego pieczenia. Jeśli chcesz, to ten sernik możesz też upiec w kąpieli wodnej.

sernik na orzechowym spodzie

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Formę, w której będziecie piec sernik należy kilkukrotnie owinąć folią aluminiową i dobrze ją docisnąć, tak aby dość szczelnie przylegała do formy.

Tak przygotowaną formę z sernikiem wstawiamy do większej foremki (albo jak ja do dużej blachy) i wlewamy do tej blachy gorącą wodę.

Zachęcam Was do objerzenia mojego krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak zwykle przygotowuję foremkę do pieczenia sernika w kąpieli wodnej.

Sernik rosyjski będzie piekł się bardziej równomiernie i nie popęka po upieczeniu :)

Ciasto wyszło rewelacyjne i  wszystkim bardzo smakowało.

Muszę przyznać, że to do tej pory chyba najlepszy przepis na sernik pieczony w dużej formie.

Przepis jest na pewno do powtórzenia!

orzechowy sernik rosyjski

Jak przechowywać sernik rosyjski?

Sernik najlepiej przechowywać w lodówce, albo w chłodnym pomieszczeniu. Warto wierzch formy z sernikiem przykryć kawałkiem folii spożywczej, aby sernik nie wchłaniał zapachów z lodówki. W ten sposób może być on przechowywany przez kilka dni. Sernik najlepiej też schłodzić przez kilka godzin albo nawet przez całą noc w lodówce zanim będzie krojony i podany do jedzenia.

Czy można mrozić sernik rosyjski?

Tak, sernik można zamrozić. Należy go po zupełnym wystudzeniu zabezpieczyć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Może on być mrożony przez około 3 miesiące. Przy rozmrażaniu wyjmij go i rozmroź w temperaturze pokojowej.

Mam nadzieję, że moje wskazówki i rady pozwolą Ci upiec ten sernik na orzechowym spodzie bez większych problemów!

Polecam go wam serdecznie i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na serniki i ciasta z serem z bloga!

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na serniki idealne na święta i różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 29 stycznia

Podziel się przepisem

4.73 from 55 votes (54 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Sernik rosyjski przepis

Sernik to popularne ciasto w wielu domach, jest doskonałe na przeróżne okazje i święta, a szczególną furorę robi na świętach Bożego Narodzenia. Przepisów na przeróżne serniki jest cała masa, natomiast to mój przepis na sernik orzechowy zachwyci Cię najbardziej. Sernik rosyjski zawsze mi się udaje, a upieczony jest delikatny, kremowy i puszysty. Nikt nie przejdzie obok tego sernika z orzechami obojętnie! Towarzyszy mi długie lata, dzięki czemu dopracowałam go w każdym aspekcie. Sernik orzechowy nie jest trudny do wykonania. Najwięcej pracy włożysz w przygotowanie kruchego, orzechowego spodu, jednak efekt końcowy usatysfakcjonuje Cię w stu procentach, a nawet i jeszcze więcej! Jeśli sernik z orzechami delikatnie opadnie, nie przejmuj się, to normalne i zdarza się dosyć często nawet najbardziej doświadczonym kucharkom.

Sernik na kruchym spodzie orzechowym

Sernik rosyjski wychodzi tak smaczny i doskonały, że wszyscy goście poprosili o przepis! Nic dziwnego, sernik z orzechami jest zaskakujący już od pierwszego kęsa.

Jeśli w każdy możliwy sposób starasz się dorzucać do swojej diety dodatkowe owoce i warzywa, wypróbuj przepis na marmurkowy sernik dyniowy. Dynię w tym przepisie zmieliłam na puree, które później dodałam do masy serowej. Ciasto jest przesmaczne, a do tego jak zjawiskowo wygląda.