Sernik rosyjski na kruchym orzechowym spodzie
W grudniu miałam niezły zawrót głowy, a styczeń wcale nie jest dużo lepszy.
Na rodzinną wigilię upiekłam orzechowy sernik rosyjski. Zrobiłam mu szybkie zdjęcia.
I zupełnie o nim zapomniałam.
Dopiero ostatnio robiąc przegląd zdjęć nadziałam się na ten serniczek.
Dobrze się stało, bo ciasto jest przepyszne.
Jak zrobiłam ten sernik rosyjski na kruchym spodzie?
Zaczynamy od orzechów laskowych, które miksujemy aż będą proszkiem i robimy z nimi kruche ciasto.
Potem przygotowujemy masę twarogową.
Jak zwykle postawcie na dobry twaróg – ja używam twarogu w wiaderku.
Ale nie kupuję tych bardzo mokrych, tylko dobre, gęste i zwarte.
Rosyjski sernik wychodzi bardzo puszysty i delikatny, a to za sprawą ubitej śmietanki kremówki, ubitych białek oraz pieczenia w kąpieli wodnej.
Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?
Formę, w której będziecie piec sernik należy kilkukrotnie owinąć folią aluminiową i dobrze ją docisnąć, tak aby dość szczelnie przylegała do formy.
Tak przygotowaną formę z sernikiem wstawiamy do większej foremki (albo jak ja do dużej blachy) i wlewamy do tej blachy gorącą wodę.
Sernik rosyjski będzie piekł się bardziej równomiernie i nie popęka po upieczeniu :)
Ciasto wyszło rewelacyjne i wszystkim bardzo smakowało.
Przepis jest na pewno do powtórzenia!
Polecam go wam serdecznie i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na serniki i ciasta z serem z bloga!






Przepis na sernik rosyjski do druku

Sernik rosyjski
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
orzechowy spód:
- 100 g masła
- 120 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
- około 100 g (1 szklanka) mielonych orzechów laskowych
- 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
- trochę zimnej wody - opcjonalnie
sernik:
- 1 kg dobrego twarogu na serniki
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 4 duże jajka rozmiar L - oddzielnie białka i żółtka
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
lukier:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- trochę mleka
Instrukcja
- Przygotuj orzechowy spód - zmiksuj lub zagnieć razem składniki.
- Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
- Formę do pieczenia o wielkości około 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylep dno formy orzechowym ciastem.
- Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotuj sernik.
- Zmiksuj razem twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną (lub budyń).
- W innej misce ubij śmietankę kremówkę aż będzie gęsta - dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
- Ubij na sztywno białka, a następnie dodaj je do sernika i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw ciasto do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
- Gdy sernik będzie gotowy, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj sernika. Zostaw go w piekarniku do wystudzenia.
- Wystudzony sernik schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem polej sernik lukrem - w tym celu wymieszaj cukier puder z odrobiną mleka.
- Możesz też dodatkowo posypać wierzch siekanymi orzechami laskowymi lub krokantem orzechowym.