Przepis na sernik rosyjski

Zaktualizowany: 2023 15 października
sernik rosyjski

Lekki i puszysty rosyjski sernik na kruchym orzechowym spodzie

Zapraszam dziś na bardzo smaczny i do tego lekki sernik rosyjski na spodzie z orzechami laskowymi. Ten sernik swoją puszystość zawdzięcza ubitym białkom oraz zmiksowanej zimnej śmietanie kremówce. Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachowuje swoją puszystość i znakomity smak. Przygotujcie go w większej foremce, a wystarczy go dla wszystkich gości i domowników.

lekki puszysty sernik

Przepis na sernik rosyjski krok po kroku

Jeśli lubisz aksamitne serniki o wyrazistym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik rosyjski

Sernik rosyjski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na orzechowy sernik rosyjski – na pysznym kruchym spodzie.
4.73 z 54 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Danie Sernik
Kuchnia Kuchnia rosyjska
Porcje 30
Kalorie 287 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na orzechowy spód do sernika rosyjskiego

składniki na sernik

składniki na lukier do sernika rosyjskiego

  • 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
  • 2-3 łyżki mleka
  • orzechy (posiekane, do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić orzechowy kruchy spód do sernika rosyjskiego

  • Zmiksuj lub zagnieć razem wszystkie składniki.
    100 g masła, 120 g mąki pszennej, ok 100 g orzechów laskowych, 50 g cukru pudru
  • Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    trochę zimnej wody
  • Formę do pieczenia o wielkości około 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylep dno formy orzechowym ciastem.
  • Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 15 minut.
  • W tym czasie przygotuj sernik.

Jak zrobić sernik rosyjski

  • Zmiksuj razem twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną (lub budyń).
    1 kg twarogu na serniki, 150 g cukru, 2 łyżki cukru z wanilią, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • W innej misce ubij śmietankę kremówkę aż będzie gęsta – dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
    250 ml śmietanki kremówki
  • Ubij na sztywno białka, a następnie dodaj je do sernika i bardzo delikatnie wymieszaj.
    4 białka
  • Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw ciasto do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni (góra/dół) i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  • Gdy sernik będzie gotowy, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj sernika. Zostaw go w piekarniku do wystudzenia – drzwiczki delikatnie uchyl.
  • Wystudzony sernik schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem polej sernik lukrem – w tym celu wymieszaj cukier puder z odrobiną mleka – mleko dodawaj do cukru po łyżce, aż lukier będzie lekko płynny.
    150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Możesz też dodatkowo posypać wierzch siekanymi orzechami laskowymi lub krokantem orzechowym.
    orzechy
Notatki
Szklanka ma 250 ml.
Sernik możesz również upiec w kąpieli wodnej – zobacz wskazówki pod przepisem, jeśli nie wiesz jak to zrobić. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 287kcalWeglowodany: 25gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe kremowy sernik, sernik na kruchym spodzie, sernik z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z orzechami laskowymi

Puszysty sernik na kruchym spodzie orzechowym – uwagi

W grudniu miałam niezły zawrót głowy, a styczeń wcale nie jest dużo lepszy.

Na rodzinną wigilię upiekłam orzechowy sernik rosyjski. Zrobiłam mu szybkie zdjęcia.

I zupełnie o nim zapomniałam.

Dopiero ostatnio robiąc przegląd zdjęć nadziałam się na ten sernik z wiaderka.

Dobrze się stało, bo ciasto jest przepyszne – koniecznie musisz go upiec!

prosty puszysty sernik

Składniki na orzechowy sernik rosyjski i zamienniki

Do przygotowania sernika będzie potrzebować kilku podstawowych produktów, poniżej podaję krótką listę składników i ewentualnych zamienników.

  • twaróg – podstawą dobrego sernika jest dobry twaróg na serniki. Polecam tu dobrej jakości tłusty twaróg – ja użyłam z wiaderka twaróg Piątnicy. Ten twaróg ma 18% tłuszczu, jeśli nie ma w Twoim sklepie Piątnicy, to szukaj inne z dużą zawartością tłuszczu – fajny jest też np. Mój Ulubiony. Twaróg President dla porównania ma 4% i jest bardzo rzadki i wodnisty – nie sprawdzi się on w tym przypadku!
  • orzechy – do kruchego ciasta na sernik dodajemy mielone orzechy – najlepsze będą orzechy laskowe, które mają mocno aromatyczny smak. Jeśli jednak nie masz tych orzechów, lub masz na nie uczulenie, to możesz użyć inne orzechy – jak włoskie, pekan, albo migdały.
  • śmietana kremówka – do sernika dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę, ja tu użyłam płynną śmietanę z kartonika o 30% zawartości tłuszczu. Możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność sernika.

Czy składniki powinny być w temperaturze pokojowej?

Muszę się przyznać, że praktycznie nigdy moje składniki do sernika nie są w temperaturze pokojowej. Używam twarogu i jajek prosto z lodówki i nigdy nie miałam w związku z tym problemów przy pieczeniu serników.

sernik z orzechami laskowymi

Jak zrobić sernik rosyjski na kruchym spodzie – wskazówki

Zaczynamy od orzechów laskowych, które musisz zmiksować aż będą proszkiem i wtedy dodać je do pozostałych składników na kruche ciasto. Zagnieć składniki na kruche ciasto i wylep dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm i podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W tym czasie przygotuj masę twarogową na sernik.

Jajka do sernika umyj, albo przelej gorącą wodą i oddziel w nich żółtka od białek – zwykle nie ubijam oddzielnie piany z białek, ale w przypadku tego sernika jest to potrzebne.

W dużej misie zmiksuj twaróg z 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wystarczy zmiksować składniki do połączenia i uzyskania gładkiej masy.

Wtedy ubij białka ze szczyptą soli na sztywno – aż piana będzie bardzo gęsta i biała. Zmiksuj również na sztywno śmietanę kremówkę, dodaj ją do sernika i delikatnie wymieszaj.. Do masy sernikowej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Przełóż sernik na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku o temperaturze 150 stopni (w trybie góra/dół). Pieczenie w niższej temperaturze, za to dłużej sprawia, że sernik po upieczeniu nie opada i pęka.

Rosyjski sernik wychodzi bardzo puszysty i delikatny, a to za sprawą ubitej śmietanki kremówki, ubitych białek odpowiedniego pieczenia. Jeśli chcesz, to ten sernik możesz też upiec w kąpieli wodnej.

sernik na orzechowym spodzie

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Formę, w której będziecie piec sernik należy kilkukrotnie owinąć folią aluminiową i dobrze ją docisnąć, tak aby dość szczelnie przylegała do formy.

Tak przygotowaną formę z sernikiem wstawiamy do większej foremki (albo jak ja do dużej blachy) i wlewamy do tej blachy gorącą wodę.

Zachęcam Was do objerzenia mojego krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak zwykle przygotowuję foremkę do pieczenia sernika w kąpieli wodnej.

Sernik rosyjski będzie piekł się bardziej równomiernie i nie popęka po upieczeniu :)

Ciasto wyszło rewelacyjne i  wszystkim bardzo smakowało.

Muszę przyznać, że to do tej pory chyba najlepszy przepis na sernik pieczony w dużej formie.

Przepis jest na pewno do powtórzenia!

orzechowy sernik rosyjski

Jak przechowywać sernik rosyjski?

Sernik najlepiej przechowywać w lodówce, albo w chłodnym pomieszczeniu. Warto wierzch formy z sernikiem przykryć kawałkiem folii spożywczej, aby sernik nie wchłaniał zapachów z lodówki. W ten sposób może być on przechowywany przez kilka dni. Sernik najlepiej też schłodzić przez kilka godzin albo nawet przez całą noc w lodówce zanim będzie krojony i podany do jedzenia.

Czy można mrozić sernik rosyjski?

Tak, sernik można zamrozić. Należy go po zupełnym wystudzeniu zabezpieczyć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Może on być mrożony przez około 3 miesiące. Przy rozmrażaniu wyjmij go i rozmroź w temperaturze pokojowej.

Mam nadzieję, że moje wskazówki i rady pozwolą Ci upiec ten sernik na orzechowym spodzie bez większych problemów!

Polecam go wam serdecznie i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na serniki i ciasta z serem z bloga!

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na serniki idealne na święta i różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 29 stycznia

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 54a08d7c31d3dd56056d99c593497a97?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2023 4 grudnia w 06:15- Odpowiedz

    Czesc.Moge sama zrobic serek Philadelfia na ten sernik?Jak do Baskijskiego.Z takiego tez wyjdzie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 4 grudnia w 07:28- Odpowiedz

      Myślę, że możesz

  2. 61435c2393ca2550dc715969991eb87f?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2023 7 kwietnia w 21:50- Odpowiedz

    Sernik robiłam już kilkakrotnie, zawsze pyszny i puszysty. Zawsze wychodzi. Jeden z moich ulubionych.

  3. 9507540a2beeda9f1e797f7a46d8c20a?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2023 6 stycznia w 00:32- Odpowiedz

    U mnie niestety to samo, wszystko robione wg przepisu a z ciasta zrobił się naleśnik

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 stycznia w 08:14- Odpowiedz

      Jak Ci się z sernika zrobił naleśnik?? Jaki twaróg używałaś?

      • 9507540a2beeda9f1e797f7a46d8c20a?s=54&d=mm&r=g
        Kasia 2023 6 stycznia w 09:25- Odpowiedz

        W sensie całkiem opadło, twaróg z piątnicy

  4. ec91d8137d71755e2a6ee20c28fa84ad?s=54&d=mm&r=g
    Żaneta 2021 24 grudnia w 08:39- Odpowiedz

    Kompletna porażka. Upieczony był już po 1h10min. Piękny i wysoki. Po godzinie „studzenia” w piekariku opadł do poziomy sprzed pieczenia.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 26 grudnia w 17:49- Odpowiedz

      Cześć, a w jakiej temperaturze go piekłaś?

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy