Zaktualizowany: 2023 9 październikaOpublikowano: 2012 17 grudnia
ciasto seromakowiec na kruchym spodzie

Przepis na pyszny sernik z makiem na kruchym spodzie

Seromakowiec to połączenie tradycyjnego sernika z bogatą makową warstwą. To przepis idealny na specjalne okazje, takie jak święta, urodziny czy imieniny, ale równie dobrze sprawdzi się jako wypiek na co dzień, gdy chce się poczęstować rodzinę lub gości czymś wyjątkowym. Ciasto to kruche zapewnia sernikowi stabilność, a nadzienie serowe ma kremową konsystencję i wspaniały smak. Mak natomiast dodaje do tego wypieku ciekawej struktury oraz lekko orzechowego posmaku. Do masy makowej możecie dodać swoje ulubione kandyzowane i suszone owoce oraz chrupiące orzechy czy też migdały. Nie zapomnijcie również o zwieńczeniu sernikomakowca pyszną polewą czekoladową.

makowiec z sernikiem

Seromakowiec – przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz serniki i kochasz makowce to teraz nie musisz wybierać pomiędzy tymi dwoma smakami! Upiecz seromakowca, gdzie sernik łączy się w jedno z makowcem i zobacz jak to rewelacyjnie smakuje!

seromak na kruchym spodzie

Seromakowiec na kruchym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny lekki sernik pieczony z warstwą apetycznego maku, a całość jest na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie.
4.05 z 296 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 27
Kalorie 378 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do seromakowca

składniki na masę makową do sernikomakowca

  • 2 szklanki maku (- 300 g)
  • 100 g masła (rozpuszczonego )
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka cukru (- 200 g)
  • olejek migdałowy ((opcjonalnie))
  • ulubione bakalie (- rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)

składniki na masę sernikową do sernika z makiem

składniki na polewę czekoladową do seromakowca

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do seromakowca

  • Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany.
    340 g mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 150 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka śmietany, 1 żółtko
  • Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.

Jak zrobić masę makową do sernikomakowca

  • Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudź i odsącz.
    2 szklanki maku
  • Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem.
    1 szklanka cukru
  • Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło, olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając.
    100 g masła, 4 jajka, olejek migdałowy, ulubione bakalie
  • Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.

Jak zrobić masę serową do seromakowca

  • Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka.
    150 g masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 4 żółtka
  • Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń.
    1 kg twarogu sernikowego, 1 budyń waniliowy
  • Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
    4 białka
  • Masę wyłóż na część makową.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
  • Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
  • Ciasto przestudź i najlepiej schłodź kilka godzin w lodówce.
  • Przed podaniem udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową.

Jak zrobić polewę czekoladową do sernikomakowca

  • Czekoladę połam albo posiekaj na kawałki.
    200 g czekolady
  • Śmietanę kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na kuchence – do momentu aż przy ściankach pojawią się pęcherzyki powietrza.
    100 ml śmietany kremówki
  • Zdejmij rondelek z ognia.
  • Dodaj do śmietany posiekaną czekoladę, poczekaj kilka minut i następnie dokładnie wymieszaj.
  • Gotową polewą polej wierzch sernika z makowcem.
  • Jeśli lubisz to możesz również posypać wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy, albo wiórkami kokosowymi.
Notatki
Możesz wykorzystać gotową masę makową. Wtedy wyjmij ją z puszki, dodaj tylko cztery jajka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na kruchy spód, a na nią masę twarogową.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 378kcalWeglowodany: 39gBiałko: 11.2gTłuszcz: 19.6gBłonnik: 1.9g
Słowa kluczowe sernik z makiem, sernik z makowcem, sernikomakowiec
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z makiem seromakowiec

Zapraszam was dziś na przepyszny sernikomakowiec, czyli połączenie sernika i makowca upieczonego na kruchym spodzie. Sernik z makowcem to idealne ciasto na Boże Narodzenie, ale nie tylko! Idealnie się sprawdzi również na Wielkanoc i różne rodzinne okazje. Seromakowiec na dużą blachę wystarczy dla wszystkich gości i domowników. Spróbujcie koniecznie!

Seromakowiec – wskazówki

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie.

Czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców :)

Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.

Jak zrobić seromakowca?

Pracę nad tym ciastem najlepiej zacząć od masy makowej.

Ja tu wam podaję przepis na domową masę makową zrobioną z maku. Jeśli chcecie usprawnić pracę, to możecie kupić mak mielony – wtedy nie będziecie musieli go dodatkowo mielić. Taki mak mielony wystarczy zalać gorącym mlekiem (lub wodą) i odstawić na około pół godziny. Wtedy go trzeba porządnie odsączyć. Polecam wam przygotować gęste sito i wyłożyć go np. pieluszką tetrową. Mak wykładamy do tak przygotowanego sitka i czekamy aż odcieknie. Na koniec jeszcze odciskamy mak ściskając mocno pieluszkę. 

Jeśli macie mało czasu, albo zupełnie nie chce się wam bawić z makiem, to nic straconego :)

Możecie wykorzystać wtedy gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

poppy seed cheesecake

Jaki twaróg do sernika z makiem?

Twaróg polecam wybrać dobrej jakości – jeśli z wiaderka, to musi być gęsty i najlepiej tłusty, a nie taki wodnisty. Ja tu najczęściej używam Piątnicę z wiaderka. 

Jeśli weźmiecie twaróg z kostki, to go dobrze zmielcie, aby był gładki – najlepiej dwukrotnie.

Kruche ciasto do tego seromakowca nie musi być wcześniej schładzane, więc możecie zaraz po przygotowaniu wylepić nim foremkę do pieczenia.

Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.

Sernik z makiem po upieczeniu dobrze jest schłodzić w lodówce, a przed podaniem polecam polać go z wierzchu polewą czekoladową.

sernik z makiem

Jak zrobić polewę czekoladową na sernik z makiem?

Nic prostszego!

Wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną czekoladę. Czekolada rozpuści się w śmietance i wtedy możemy taką polewą polać ciasto.

Mam nadzieję, że ten seromakowiec z czekoladową polewą zasmakuje wam i waszej rodzinie i będziecie go często piec :)

Ps. Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce.

A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie :)

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat :)

seromakowiec na kruchym spodzie
seromakowiec na kruchym spodzie
seromakowiec na kruchym spodzie

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem