Przepis na seromakowca na kruchym spodzie

ciasto seromakowiec na kruchym spodzie

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców :)

Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.

Jak zrobić seromakowca?

Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

Twaróg polecam wybrać dobrej jakości – jeśli z wiaderka, to musi być gęsty, a nie taki wodnisty. Jeśli weźmiecie twaróg z kostki, to go dobrze zmielcie, aby był gładki.

Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.

Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce.

A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie :)

sernik z makiem seromakowiec

poppy seed cheesecake

sernik z makiem

makowiec z sernikiem

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat :)

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

Seromakowiec – przepis do druku

seromak na kruchym spodzie

Seromakowiec na kruchym spodzie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z makiem na kruchym spodzie.
3.94 z 241 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 27
Kalorie 378 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

składniki ciasta kruchego:

składniki masy makowej:

  • 2 szklanki maku
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ulubione bakalie - rozdrobnione orzechy i migdały , rodzynki, skórka pomarańczowa

składniki masy serowej:

polewa:

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.

wykonanie masy makowej:

  • Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.

wykonanie masy serowej:

  • Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
  • Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
  • Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
  • Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Możesz wykorzystać gotową masę makową. Wtedy wyjmij ją z puszki, dodaj cztery jajka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na kruchy spód, a na nią masę twarogową.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 378kcalWeglowodany: 39gBiałko: 11.2gTłuszcz: 19.6gBłonnik: 1.9g
Słowa kluczowe bakalie, czekolada, kajmak, ser biały, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!