Przepis na seromakowca na kruchym spodzie
Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców :)
Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.
Jak zrobić seromakowca?
Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).
Twaróg polecam wybrać dobrej jakości – jeśli z wiaderka, to musi być gęsty, a nie taki wodnisty. Jeśli weźmiecie twaróg z kostki, to go dobrze zmielcie, aby był gładki.
Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.
Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce.
A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie :)
A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat :)
Seromakowiec – przepis do druku

Seromakowiec na kruchym spodzie
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki ciasta kruchego:
- 340 g mąki 2 i 1/4 szklanki
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g masła (albo margaryny)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko rozmiar L
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany albo 2 (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki masy makowej:
- 2 szklanki maku
- 100 g masła rozpuszczonego
- 4 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru 200 g
- olejek migdałowy (opcjonalnie)
- ulubione bakalie - rozdrobnione orzechy i migdały , rodzynki, skórka pomarańczowa
składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru 225 g
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 budyń waniliowy
polewa:
- 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.
wykonanie masy makowej:
- Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
wykonanie masy serowej:
- Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
- Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
- Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
- Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.
Witam, chciałabym upiec to ciasto bez spodu. Czy tak wyjdzie? Na dół masa serową, na górę mak? Czy odwrotnie? Pozdrawiam ;)
Może być bez spodu, ale na dół dałabym jednak mak, bo masa serowa może nie utrzymać masy makowej i wsiąknie do środka.
Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)
Nie ma za co Ania :) daj potem znać jak wyszło. Możesz wrzucić zdjęcia :)
Super przepis. Od lat piekę ciasta, ten sernik wychodzi bardzo dobry, wilgotny wszystkim smakuje. Dziękuje
Witam, czy jeśli dodałabym brzoskwinie w puszcze do sernika to należy dłużej podpiekać spód ciasta? I w jakiej kolejności wtedy najlepiej układać masę serową, makową i brzoskwinie? Przepis wygląda świetnie
Ja bym brzoskwinie dała do masy serowej, albo między mak a ser. Wtedy nie trzeba podpiekać dłużej spodu.
Witam.
Czy polewa czekoladowa, widoczna na pierwszych zdjęciach, jest Pani wykonania, czy zdjęcia przedstawiają katalogowy seromakowiec? Jeśli zrobiła ją Pani sama (wygląda nieziemsko), to proszę o przepis i sposób wykonania.
To jest standardowa polewa z czekolady i kremówki :) tak jak w przepisie. Trzeba ją dobrze schłodzić.
Zapomnialam dodać budyń… Czy jest szansa ze ciasto wyjdzie??
Myślę, że tak :)
Od lat zbierałam się za zrobienie seromaku i w końcu się udało;) przepis fajny, latwy, choć masę makową robiłam w thermomix z innego przepisu, bo też chciałam wypróbować sprzęt;) samo ciasto dość ciężkie, myślę, że na same święta aż za, ale teraz smakuje wybornie;) robiłam w blaszce 26x26cm i wyszedł bardzo wysoki, polecam nieco większą blachę.
Witam, pieczemy ciasto z termoobiegiem?
W trybie góra/dół.
JAKA ŚMIETANA DO CIASTA KRUCHEGO ???18???
Tak, może być 18, może też być 12
Do gotowej masy makowej ile dodać jajek? Na samym początku podane jest, że dwa jajka i trochę masła i należy to podgrzać, a w notatkach na samym dole, że wymieszać masę z czterema jajkami. Która opcja lepsza? :-)
Ja zwykle wolę dać 4 jajka, wtedy ta masa jest fajniejsza.
ile dodać maku mielonego? tyle co nie mielonego czy x2?
Użyj tak około 280-300 g maku.
Ile piec to ciasto
Najpierw spód 10 minut – potem całość przez godzinę – tak jak jest podane w przepisie
Wszystko fajnie ale podane ilości są większe niż na blache 20×30 cm…. Trochę to wprowadza w błąd..
Ja go piekę w takiej właśnie blaszce
Ile gotowych mas markowych trzeba użyć, czy 2 będzie ok
Weź jedną i dodaj do niej jajka oraz masło
Czy jeżeli używam gotowej masy makowej z puszki to mam dodać resztę składników tzn. Masło i jajka?
Dodaj – masa będzie lepsza
Witam, Czyli przy opcji gotowej masy serowej, dodaje całe wiaderko oraz pozostałe składniki z przepisu do masy serowej. W przypadku gotowej masy makowej, dodaję ewentualnie własne bakalie, jabłka ale pomijam resztę składników z przepisu dotyczącą masy makowej? pozdrawiam
TAk właśnie :)
Witam :) czy należy podpiec spód przed nałożeniem warstw ?
Nie trzeba go wcześniej podpiekać
połączenie sera i maku <3 pysznie
Najpyszniej :)
Witam mam sernik z wiaderka z biedronki Vitello co dodać do niego…Dziękuje za odp.
On „da radę” w tym cieście – twaróg z Biedronki jest rzadszy, ale w tym przypadku masa sernikowa będzie po prostu delikatniejsza :)
Serdecznie dziękuję za genialny czytelny i prosty przepiswyszło pysznie ani za słodko ani za gorzkoprzytulam
Bardzo się cieszę, że przepis ci się spodobał, a ciasto smakowało :) pozdrawiam serdecznie, Beata
Czy te ciasto, podobnie jak zwykły sernik, jak juz sie upiecze, powinien czekac troszkę dłużej w poekarniku?
Ja go normalnie wyciągam po upieczeniu
Dziękuję…przepis SUPER ciasto Rewelacja…Wesołych Świąt
Dziękuję bardzo :)
Poproszę o podpowiedź jak mam zrobić polewę czekoladową na ciasto.
Najprostsza możliwa polewa czekoladowa to połączenie śmietany kremówki i czekolady – 100 ml śmietany kremówki podgrzewasz i do ciepłej dodajesz połamaną tabliczkę czekolady – gorzkiej lub deserowej – i mieszasz aż czekolada się rozpuści. Możesz wylać gorącą, a jeśli jest za bardzo płynna, to najpierw ją przestudź – wtedy zgęstnieje :)
Mój serial właśnie się piecze. Robi sie go lekko i przyjemnie. Mam nadzieje ze Bedzie smakowal równie przyjemnie.
zrobiłam dziś seromakowiec z tego przepisu i wyszedł boski. innego przepisu już nawet nie szukam, a ten zapisuję. użyłam gotowej masy makowej, dodałam do niej dwa jajka, olejek migdałowy, bakalie, cukier waniliowy i troszkę bułki tartej żeby związać całą masę. naprawdę polecam ten przepis każdemu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Bardzo się cieszę, że przepis ci się spodobał – ja też często z niego piekę to ciasto :)
Szukając przepisu na seromakowiec
urzeczona wyglądem zdecydowałam się na ten przepis. Właśnie wyjęłam z piekarnika mąż wydaje same ohy i ahy. Piękny wysoki , upiekłam na blaszce 39/24 z mniejszej by wyskoczył. Mam nadzieję,że będzie smakował tak dobrze jak wygląda.
Wesołych Świat :)
Na pewno będzie smakował :)
Witam, dzisiaj piekłam seromakowiec z tego przepisu, wyszedł wspaniale. Ciasto nie opadło. Przepis jest super. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt :):):)
Super Jola :) również życzę tobie i twojej rodzinie wesołych świąt :)
Świetny przepis☺.Dzis robilam i wyszlo przepyszne☺ napewno go powtórzę ☺
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło :)
Dziękuję ślicznie
Witam, czy jezeli używam twarogu sernikowego z wiaderka o smaku waniliowym to czy reszta skladnikow (maslo, cukier, jajka, budyn) jest potrzebna?
Pozdrawiam
Tak, jest potrzebna. Mozesz zmniejszyć ilość cukru, jeżeli ser który masz, jest już słodzony.
Witam. Mam pytanie: czy masa makowa ma być gęsta? nie wiem dlaczego ale wyszła mi rzadka i przy wykładaniu masy serowej wypływała na wierzch tak że obie warstwy są teraz przemieszane… mam tylko nadzieję że mimo nieciekawego wyglądu będzie się nadawało do jedzenia… narazie się piecze… wszystko zrobiłam jak w przepisie, jedynie mak miałam już gotowy mielony
Użyłaś mak mielony czy gotową masę ?
Sama masa powinna być dość gęsta ale nie twarda. Na pewno powinna być gęstsza od masy serowej
[…] Seromakowiec na kruchym spodzie 10 816 views […]
Witaj! Ile gotowej masy makowej powinnam uzyc?
Gdy robiłam to ciasto z gotowej masy makowej, to dawałam ją całą :)
wszystko wyszło świetnie :) super przepis. a jakbym chciała zrobić tylko sernik z tego przepisu na mniejszą blaszkę to połowa składników wystarczy? i czy czas pieczenia zostaje taki sam? pozdrawiam
nie mam gotowej masy makowej. to jest zwykły sypki mak tyle że mielony i zastanawiam się czy nadal mają być 2 szklanki :)
Tak, weź dwie szklanki :)
i jeszcze pytanie odnośnie kruchego ciasta. składniki na nie mają być zimne czy w temp. pokojowej?
Ja często robię z takiego masła stojącego na zewnątrz i jest ok – więc nie muszą być specjalnie schłodzone :)
a jeśli kupiłam mielony już mak to również muszę go dodać 2 szklanki?
Jeśli masz gotową masę makową, to pomiń w ogóle tą część dotyczącą maku – możesz ewentualnie dodać do niej swoich orzechów, czy rodzynek, aby była „bogatsza”. Możesz też dodać do niej dwa starte na dużych oczkach jabłka – masa nabierze wtedy fajnej konsystencji :)
Witam, o jakiej śmietanie mowa?
Zwykła kwaśna śmietana – 12 lub 18 :)