Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 3,81 out of 5)
Loading...

Seromakowiec na kruchym spodzie

Seromakowiec na kruchym spodzie

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców 🙂

Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.

Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.

Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce.

A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie 🙂

 

sernik z makiem seromakowiec

poppy seed cheesecake

sernik z makiem

makowiec z sernikiem

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat 🙂

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

 

Seromakowiec na kruchym spodzie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą formę - w wielkości około 30/20 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 27
Składniki
składniki ciasta kruchego:
  • 2 i ¼ szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g masła (albo margaryny)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • około 1-2 łyżki śmietany (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki masy makowej:
  • 2 szklanki maku
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ulubione bakalie - rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • ¾ kostki masła (takiego 200g)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 budyń waniliowy
polewa:
  • 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.
wykonanie masy makowej:
  1. Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
wykonanie masy serowej:
  1. Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
  2. Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
  3. Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
  4. Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 378 Tłuszcze: 19,6 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 1,9 g Białka: 11,2 g
2017-12-15T11:02:49+00:00 Reklama

34 komentarze

  1. Monika 2018/04/04 at 12:44 - Reply

    Serdecznie dziękuję za genialny czytelny i prosty przepiswyszło pysznie ani za słodko ani za gorzkoprzytulam

    • wypiekibeaty 2018/04/04 at 17:47 - Reply

      Bardzo się cieszę, że przepis ci się spodobał, a ciasto smakowało 🙂 pozdrawiam serdecznie, Beata

  2. Justa3825 2017/12/30 at 09:27 - Reply

    Czy te ciasto, podobnie jak zwykły sernik, jak juz sie upiecze, powinien czekac troszkę dłużej w poekarniku?

  3. Kasia 2017/12/24 at 09:50 - Reply

    Dziękuję…przepis SUPER ciasto Rewelacja…Wesołych Świąt

  4. Daga 2017/12/23 at 21:40 - Reply

    Poproszę o podpowiedź jak mam zrobić polewę czekoladową na ciasto.

    • wypiekibeaty 2017/12/27 at 15:50 - Reply

      Najprostsza możliwa polewa czekoladowa to połączenie śmietany kremówki i czekolady – 100 ml śmietany kremówki podgrzewasz i do ciepłej dodajesz połamaną tabliczkę czekolady – gorzkiej lub deserowej – i mieszasz aż czekolada się rozpuści. Możesz wylać gorącą, a jeśli jest za bardzo płynna, to najpierw ją przestudź – wtedy zgęstnieje 🙂

  5. Magdalena 2017/12/23 at 19:28 - Reply

    Mój serial właśnie się piecze. Robi sie go lekko i przyjemnie. Mam nadzieje ze Bedzie smakowal równie przyjemnie.

  6. Gabriela 2017/12/23 at 17:49 - Reply

    zrobiłam dziś seromakowiec z tego przepisu i wyszedł boski. innego przepisu już nawet nie szukam, a ten zapisuję. użyłam gotowej masy makowej, dodałam do niej dwa jajka, olejek migdałowy, bakalie, cukier waniliowy i troszkę bułki tartej żeby związać całą masę. naprawdę polecam ten przepis każdemu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🙂

    • wypiekibeaty 2017/12/27 at 15:50 - Reply

      Bardzo się cieszę, że przepis ci się spodobał – ja też często z niego piekę to ciasto 🙂

  7. Daga 2017/12/23 at 17:26 - Reply

    Szukając przepisu na seromakowiec
    urzeczona wyglądem zdecydowałam się na ten przepis. Właśnie wyjęłam z piekarnika mąż wydaje same ohy i ahy. Piękny wysoki , upiekłam na blaszce 39/24 z mniejszej by wyskoczył. Mam nadzieję,że będzie smakował tak dobrze jak wygląda.
    Wesołych Świat 🙂

  8. Jola K. 2017/12/22 at 22:47 - Reply

    Witam, dzisiaj piekłam seromakowiec z tego przepisu, wyszedł wspaniale. Ciasto nie opadło. Przepis jest super. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt :):):)

    • wypiekibeaty 2017/12/22 at 23:13 - Reply

      Super Jola 🙂 również życzę tobie i twojej rodzinie wesołych świąt 🙂

  9. Dorota Hofman 2017/12/22 at 16:43 - Reply

    Świetny przepis☺.Dzis robilam i wyszlo przepyszne☺ napewno go powtórzę ☺

    • wypiekibeaty 2017/12/22 at 23:14 - Reply

      Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło 🙂

  10. Ania 2017/12/17 at 21:57 - Reply

    Dziękuję ślicznie

  11. Ania 2017/12/17 at 16:31 - Reply

    Witam, czy jezeli używam twarogu sernikowego z wiaderka o smaku waniliowym to czy reszta skladnikow (maslo, cukier, jajka, budyn) jest potrzebna?
    Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2017/12/17 at 16:39 - Reply

      Tak, jest potrzebna. Mozesz zmniejszyć ilość cukru, jeżeli ser który masz, jest już słodzony.

  12. Dagmara Szudrowicz 2017/04/15 at 12:20 - Reply

    Witam. Mam pytanie: czy masa makowa ma być gęsta? nie wiem dlaczego ale wyszła mi rzadka i przy wykładaniu masy serowej wypływała na wierzch tak że obie warstwy są teraz przemieszane… mam tylko nadzieję że mimo nieciekawego wyglądu będzie się nadawało do jedzenia… narazie się piecze… wszystko zrobiłam jak w przepisie, jedynie mak miałam już gotowy mielony

    • wypiekibeaty 2017/04/15 at 20:44 - Reply

      Użyłaś mak mielony czy gotową masę ?
      Sama masa powinna być dość gęsta ale nie twarda. Na pewno powinna być gęstsza od masy serowej

  13. […] Seromakowiec na kruchym spodzie 10 816 views […]

  14. aga 2016/12/07 at 16:39 - Reply

    Witaj! Ile gotowej masy makowej powinnam uzyc?

    • wypiekibeaty 2016/12/07 at 18:01 - Reply

      Gdy robiłam to ciasto z gotowej masy makowej, to dawałam ją całą 🙂

  15. Ilona 2015/12/28 at 12:37 - Reply

    wszystko wyszło świetnie 🙂 super przepis. a jakbym chciała zrobić tylko sernik z tego przepisu na mniejszą blaszkę to połowa składników wystarczy? i czy czas pieczenia zostaje taki sam? pozdrawiam

  16. Ilona 2015/12/21 at 10:21 - Reply

    nie mam gotowej masy makowej. to jest zwykły sypki mak tyle że mielony i zastanawiam się czy nadal mają być 2 szklanki 🙂

  17. Ilona 2015/12/21 at 09:52 - Reply

    i jeszcze pytanie odnośnie kruchego ciasta. składniki na nie mają być zimne czy w temp. pokojowej?

    • wypiekibeaty 2015/12/21 at 10:17 - Reply

      Ja często robię z takiego masła stojącego na zewnątrz i jest ok – więc nie muszą być specjalnie schłodzone 🙂

  18. Ilona 2015/12/21 at 09:49 - Reply

    a jeśli kupiłam mielony już mak to również muszę go dodać 2 szklanki?

    • wypiekibeaty 2015/12/21 at 10:18 - Reply

      Jeśli masz gotową masę makową, to pomiń w ogóle tą część dotyczącą maku – możesz ewentualnie dodać do niej swoich orzechów, czy rodzynek, aby była „bogatsza”. Możesz też dodać do niej dwa starte na dużych oczkach jabłka – masa nabierze wtedy fajnej konsystencji 🙂

  19. Ilona 2015/12/18 at 12:51 - Reply

    Witam, o jakiej śmietanie mowa?

    • wypiekibeaty 2015/12/18 at 23:09 - Reply

      Zwykła kwaśna śmietana – 12 lub 18 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: