Seromakowiec na kruchym spodzie

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców 🙂

Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.

Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.

Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce.

A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie 🙂

 

sernik z makiem seromakowiec

poppy seed cheesecake

sernik z makiem

makowiec z sernikiem

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat 🙂

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiec na kruchym spodzie

Przepis do druku

Seromakowiec na kruchym spodzie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą formę - w wielkości około 30/20 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 27
Składniki
składniki ciasta kruchego:
  • 2 i ¼ szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g masła (albo margaryny)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • około 1-2 łyżki śmietany (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki masy makowej:
  • 2 szklanki maku
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ulubione bakalie - rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • ¾ kostki masła (takiego 200g)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 budyń waniliowy
polewa:
  • 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.
wykonanie masy makowej:
  1. Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
wykonanie masy serowej:
  1. Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
  2. Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
  3. Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
  4. Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 378 Tłuszcze: 19,6 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 1,9 g Białka: 11,2 g