Przepis na tradycyjne rogale Świętogo Marcińskie jak z Poznania :)
Rogale świętomarcińskie to ulubiony wypiek Poznania.
Tradycyjnie były pieczone w dniu św. Marcina, czyli 11 listopada, ale teraz można je kupić codziennie.
Ja nie jestem z okolic Poznania, więc dużo czasu minęło zanim poznałam smak tych rogali, a muszę przyznać, że co roku jak o nich słyszałam w telewizji, to mnie wręcz nosiło, bo uwielbiam mak.
Kilka lat temu miałam okazję spróbować oryginalnych rogali świętomarcińskich i się w nich zakochałam :)
Rok temu znalazłam na forum Mniam Mniam przepis na ten wypiek dodany przez Bajaderkę. Zakupiłam biały mak i upiekłam rogale.
Muszę przyznać, że wzbudziły prawdziwą sensację wśród moich przyjaciół i wszystkich, którym było dane je spróbować :)
Już od samej listy składników cieknie ślinka – biały mak, marcepan, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa ….
W tym roku też musiałam oczywiście je upiec :)
Od razu przyznaję, że są one czasochłonne chociaż nieskomplikowane technicznie – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo powinno przeleżeć noc w lodówce.
Z makiem też jest trochę zabawy, bo trzeba go zmielić (ja nie miałam elektrycznej maszynki i mieliłam odziedziczoną po mamie ręczną maszynką – mordęga i odciski na rękach, ale BYŁO WARTO :))
Jeśli zdołaliście dostać gdzieś biały mak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
Ja w tym roku zrobiłam tylko połowę porcji i wyszło mi 15 rogali po około 80 g każdy (robiłam mniejsze niż oryginalnie, bo takie wolę)
A wy lubicie rogale świętomarcińskie? Znacie ten wypieki?
Ps. Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta drożdżowe.
Rogale świętomarcińskie – przepis do druku

Rogale świętomarcińskie
Składniki
składniki ciasta:
składniki nadzienia:
- 300 g białego maku
- 100 g marcepanu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów zblanszowanych
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 3 podłużne biszkopty , pokruszone na okruszki
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Drożdże rozpuść z cukrem w ciepłym mleku i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta (daj tylko dwie rozpuszczone łyżki masła), dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i szybko zagnieć ciasto.
- Uformuj je w kształt prostokąta (ja je lekko rozwałkowałam), połóż na podsypanej mąką blaszce, przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na prostokąt gruby na około 1 cm, rozsmaruj na nim równomiernie miękkie masło (pozostaw margines około 2 cm), a następnie złóż na trzy jak kartkę papieru - najpierw jeden bok złóż w 1/3 do środka, a potem drugim końcem przykryj go z wierzchu, lekko rozwałkuj, przełóż na blaszkę i ponownie umieść w lodówce (na 45 minut).
- Znowu rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio i schłódź.
- Powtórz wałkowanie jeszcze około 3 razy. Na koniec szczelnie przykryj i pozostaw w lodówce - najlepiej na całą noc.
wykonanie nadzienia:
- Mak i orzechy sparz gorącą wodą, po 15 minutach odcedź i dobrze odsącz.
- Zmiel dwukrotnie w maszynce razem z migdalami (ja ze względu na maszynkę ręczną zmieliłam mak trzykrotnie).
- Marcepan rozetrzyj mikserem z cukrem pudrem, dodaj zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową.
- Dobrze wymieszaj, dodaj śmietanę - ale tylko tyle, by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani za twarda.
- Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około pół centymetra (ja sobie podzieliłam je na dwie części i każdą oddzielnie wałkowałam), potnij na trójkąty.
- Rozsmaruj nadzienie zostawiajac mały margines na wszystkich bokach trojkata - zwijaj w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta.
- Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze, przykryj i zostaw do wyrosnięcia aż podwoją objętość, okolo 1 1/2 godziny (ja je wstawiłam na okres wyrastania do nagrzanego do 30 stopni piekarnika - już po godzinie były pięknie wyrośnięte :)).
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piecz okolo 20 minut, aż się ładnie zezłocą.
- Wyjmij rogale na drucianą siateczkę i jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp rozdrobnionymi migdałami.
- Lukier możesz przygotować z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.