Drożdże rozpuść z cukrem w ciepłym mleku i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
250 ml mleka, 50 g drożdży, 3 łyżki cukru
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta (daj tylko dwie rozpuszczone łyżki masła), dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i szybko zagnieć ciasto.
1 jajko, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 szczypta soli
Uformuj je w kształt prostokąta (ja je lekko rozwałkowałam), połóż na podsypanej mąką blaszce, przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na prostokąt gruby na około 1 cm, rozsmaruj na nim równomiernie miękkie masło (pozostaw margines około 2 cm), a następnie złóż na trzy jak kartkę papieru - najpierw jeden bok złóż w 1/3 do środka, a potem drugim końcem przykryj go z wierzchu, lekko rozwałkuj, przełóż na blaszkę i ponownie umieść w lodówce (na 45 minut).
225 g masła
Znowu rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio i schłodź.
Powtórz wałkowanie jeszcze około 3 razy. Na koniec szczelnie przykryj i pozostaw w lodówce - najlepiej na całą noc.
Jak zrobić nadzienie z białego maku do rogalików
Mak i orzechy sparz gorącą wodą, po 15 minutach odcedź i dobrze odsącz.
300 g białego maku, 100 g orzechów włoskich
Zmiel dwukrotnie w maszynce razem z migdałami (ja ze względu na maszynkę ręczną zmieliłam mak trzykrotnie).
100 g migdałów
Marcepan rozetrzyj mikserem z cukrem pudrem, dodaj zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową.
Dobrze wymieszaj, dodaj śmietanę - ale tylko tyle, by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani za twarda.
2-3 łyżki gęstej śmietany
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około pół centymetra (ja sobie podzieliłam je na dwie części i każdą oddzielnie wałkowałam), potnij na trójkąty.
Rozsmaruj nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijaj w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta.
Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze, przykryj i zostaw do wyrośnięcia aż podwoją objętość, około 1 1/2 godziny (ja je wstawiłam na okres wyrastania do nagrzanego do 30 stopni piekarnika - już po godzinie były pięknie wyrośnięte :)).
Rozgrzej piekarnik do 180ºC (tryb góra/dół), wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piecz około 20 minut, aż się ładnie zezłocą.
Wyjmij rogale na drucianą siateczkę i jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp rozdrobnionymi migdałami.
Lukier możesz przygotować z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.
Uwagi
Ja robiłam mniejsze niż tradycyjnie (wtedy wychodzi około 30 sztuk), jeśli chcecie takie duże jak tradycyjne wtedy będzie ich około 12-15.