Przepisy na najlepsze ciasta biszkoptowe
To jedne z delikatniejszych ciast.
Muszą być leciutkie i puszyste.
Aby uzyskać taki efekt możemy albo zmiksować na puch jajka z cukrem, albo dodać do gotowego ciasta ubite na sztywno białka.
To właśnie ubite jajka/białka nadają ciastom biszkoptowym tej lekkości – dlatego trzeba z nimi postępować delikatnie, aby nie rozbić powstałych w cieście pęcherzyków powietrza.
Co to jest biszkopt?
Otóż biszkopt, czyli „biscuit” składa się z połączenia dwóch słów – „bis” – co oznacza „dwa razy” i „cuit” oznaczający „pieczony”. Dawniej biszkopty były pieczone dwukrotnie – po wyjęciu z formy były ponownie wkładane do pieca, aby były bardziej zwarte. Nasze piekarniki pieką tak dobrze, że nie trzeba biszkoptów powtórnie podpiekać :) (źródło: „Ciastkarstwo. Podręcznik do nauki zawodu cukiernik”).
Tradycyjny biszkopt (w wersji waniliowej lub czekoladowej) jest podstawą większości tortów i torcików, jak również ciast przekładanych. Dlatego warto umieć je piec – chociaż wiem, że niektórzy mają z nimi problemy.
Ale ciasta biszkoptowe, to nie tylko biszkopty.
Możecie zrobić kremowe rolady, pyszne torciki i ciasta przekładane kremem, a to nie wszystko!
Sami się przekonajcie – zobaczcie jakie mam dla was propozycje.