Rolada Yule Log

bardzo czekoladowa :)

 

rolada yule log

 

Rolada Yule Log, to ciasto biszkoptowe przygotowywane na Boże Narodzenie przypominające z wyglądu pieniek drzewa :)

Ja przygotowałam wersję bardzo czekoladową.

Czekoladowy biszkopt zawinięty jest z kremem czekoladowym przypominającym pralinki Rocher i posmarowany grubą warstwą ganache czekoladowego.

Aby nadać bardziej „drzewnego” charakteru przygotowałam szyszki z płatków czekoladowych, które kiedyś wypatrzyłam tutaj.

Muszę przyznać, że ta rolada czekoladowa z kremem prezentowała się przepięknie i smakowała rewelacyjnie – koniecznie do powtórzenia :D

A jak wam się podoba? :D

Zerknijcie także na inne moje przepisy na Boże Narodzenie :D

 

mocno czekoladowe ciasto mocno czekoladowe ciasto na boże narodzenie
 

czekoladowa rolada yule log na boże narodzenie czekoladowa rolada z kremem rocher
 

rolada czekoladowa z kremem rocher i orzechami laskowymi czekoladowa rolada
 

Przepis na roladę Yule Log do druku

 

rolada yule log

Rolada Yule Log

Wypieki Beaty
Przepis na jedną sporą roladę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 1 godz 12 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 388 kcal

Składniki
  

biszkopt czekoladowy:

krem czekoladowy:

nasączenie:

  • trochę osłodzonej herbaty albo kawy

czekoladowy ganache:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj delikatnie, a następnie powoli wsyp cukier. Zwiększ obroty miksera na najwyższe i miksuj białka aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i wymieszaj delikatnie.
  • Dodaj mąkę oraz masło i bardzo delikatnie wymieszaj.
  • Dużą blachę do pieczenia - moja miała 28/42 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
  • Na blacie kuchennym połóż czystą ścierkę kuchenną, posyp ją z góry cukrem pudrem.
  • Upieczony biszkopt wyjmij od razu z formy razem z papierem do pieczenia.
  • Ostrożnie ułóż ciasto na ręczniku - wierzchem do dołu.
  • Oderwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku razem ze ścierką - odłóż ciasto na bok do ostudzenia.

krem czekoladowy:

  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z kremem czekoladowym oraz ostudzoną rozpuszczoną czekoladą - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

rolada:

  • Ostrożnie rozwiń ciasto razem ze ścierką.
  • Delikatnie nasącz wierzch ciasta.
  • Nałóż krem czekoladowy - pozostaw jeden krótszy bok czysty na szerokości kilki centymetrów.
  • Zwiń ciasto - w kierunku czystego końca.
  • Zwiniętą roladę owiń ściśle w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.

ganache czekoladowy:

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
  • Gdy będzie gorąca dodaj połamane czekolady - wymieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści.
  • Dodaj miód i wymieszaj - odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.

wykończenie:

  • Wyjmij roladę z lodówki i ostrożnie odwiń z folii.
  • Ułóż ciasto na talerzu.
  • Odetnij ukośnie kawałek ciasta i ułóż go z boku ciasta.
  • Posmaruj ciasto czekoladowym ganache.
  • Nożem lub łyżeczką nadaj czekoladzie fakturę przypominającą drzewo.
  • Oprósz ciasto cukrem pudrem.
  • Udekoruj wg uznania, np. świeżą żurawiną i jadalnymi szyszkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 388kcalBiałko: 21gTłuszcz: 20gCholesterol: 30mg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!