Rolada Yule Log

Zaktualizowany: 2023 27 września
rolada yule log

Przepis na tradycyjną biszkoptową roladę Yule Log

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na Boże Narodzenie, to sprawdź ten przepis! Rolada Yule Log nazywana również Buche de Noel to przepyszne i mocno czekoladowe ciasto zawijane z kremem i udekorowane tak, aby wyglądało jak drzewo. Niby nie brzmi to apetycznie, ale popatrzcie na zdjęcia i powiedzcie mi, że byście nie zjedli kawałka lub dwóch takiej czekoladowej rolady :)

czekoladowa rolada yule log na boże narodzenie

Rolada Yule Log przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, a do tego szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

rolada yule log

Rolada Yule Log przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularną mocno czekoladową roladę biszkoptową w charakterystycznym kształcie pnia drzewa.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 1 hour 12 minut
Porcje 15
Kalorie 388 kcal
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy do rolady

składniki na krem czekoladowy do rolady

nasączenie do rolady

  • trochę osłodzonej herbaty albo kawy

składniki na czekoladowy ganache:

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy na roladę:

  • Białka zmiksuj delikatnie, a następnie powoli wsyp cukier. Zwiększ obroty miksera na najwyższe i miksuj białka aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    4 białka, 150 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    100 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i wymieszaj delikatnie.
    4 żółtka
  • Dodaj mąkę oraz masło i bardzo delikatnie wymieszaj.
    50 g masła
  • Dużą blachę do pieczenia – moja miała 28/42 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut – do suchego patyczka.
  • Na blacie kuchennym połóż czystą ścierkę kuchenną, posyp ją z góry cukrem pudrem.
  • Upieczony biszkopt wyjmij od razu z formy razem z papierem do pieczenia.
  • Ostrożnie ułóż ciasto na ręczniku – wierzchem do dołu.
  • Oderwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku razem ze ścierką – odłóż ciasto na bok do ostudzenia.

Jak zrobić krem czekoladowy do rolady Yule Log

  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z kremem czekoladowym oraz ostudzoną rozpuszczoną czekoladą – tylko do połączenia składników.
    250 g serka mascarpone, 100 g kremu czekoladowego – typ Nutella, 50 g gorzkiej rozpuszczonej czekolady
  • Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
    1 garść orzechów laskowych

Rolada Yole Log – złożenie

  • Ostrożnie rozwiń ciasto razem ze ścierką.
  • Delikatnie nasącz wierzch ciasta.
    trochę osłodzonej herbaty albo kawy
  • Nałóż krem czekoladowy – pozostaw jeden krótszy bok czysty na szerokości kilki centymetrów.
  • Zwiń ciasto – w kierunku czystego końca.
  • Zwiniętą roladę owiń ściśle w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 2 godziny.

Jak zrobić ganache czekoladowy do rolady czekoladaowej

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
    200 ml śmietany kremówki
  • Gdy będzie gorąca dodaj połamane czekolady – wymieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści.
    250 g czekolady
  • Dodaj miód i wymieszaj – odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
    1 łyżka miodu

Rolada Yule Log – wykończenie:

  • Wyjmij roladę z lodówki i ostrożnie odwiń z folii.
  • Ułóż ciasto na talerzu.
  • Odetnij ukośnie kawałek ciasta i ułóż go z boku ciasta.
  • Posmaruj ciasto czekoladowym ganache.
  • Nożem lub łyżeczką nadaj czekoladzie fakturę przypominającą drzewo.
  • Oprósz ciasto cukrem pudrem.
  • Udekoruj wg uznania, np. świeżą żurawiną i jadalnymi szyszkami.
Notatki
Szklanka ma 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 388kcalBiałko: 21gTłuszcz: 20gCholesterol: 30mg
Słowa kluczowe ciasto buche de noel, ciasto yule log
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rolada czekoladowa z kremem rocher i orzechami laskowymi

Czekoladowa rolada Buche de Noel – uwagi

Rolada Yule Log to ciasto biszkoptowe przygotowywane na Boże Narodzenie przypominające z wyglądu pieniek drzewa :)

We Francji nazywana jest Bûche de Noël, czyli bożonarodzeniowym polanem (bardzo adekwatnie ;)).

Ja w tym roku też skusiłam się na to ciasto i przygotowałam wersję bardzo czekoladową.

Upiekłam biszkopt i zaraz po upieczeniu zawinęłam go w czystą ściereczkę (to pomaga zachować ciastu zwinięty kształt i potem ciasto nie pęka).

czekoladowa rolada

Jak zrobić roladę Yule Log – wskazówki

Tak jak pisałam, najpierw pieczemy biszkopt i go studzimy. Potem smarujemy go kremem i ostrożnie zwijamy.

Mój czekoladowy biszkopt zawinięty jest z kremem czekoladowym przypominającym pralinki Rocher i na koniec posmarowany grubą warstwą ganache czekoladowego.

Ale tutaj najważniejsza jest dekoracja!

Aby nadać bardziej „drzewnego” charakteru przygotowałam szyszki z płatków czekoladowych, które kiedyś wypatrzyłam na blogu Domowe Wypieki.

czekoladowa rolada z kremem rocher

Jak zrobić szyszki z płatków?

Przygotujcie sobie czekoladowe płatki śniadaniowe o kształcie bardziej muszelkowym oraz masę marcepanową. Taką masę marcepanową możecie bez problemu kupić przed świętami w Lidlu, albo poszukajcie jej na allegro.

Do masy marcepanowej dodajcie trochę gorzkiego kakao i ugniećcie razem – to nada marcepanowi brązowy kolor i szyszki będą wyglądały bardziej naturalnie.

Z masy utoczcie nieduże łezki i powtykajcie w nie płatki – zaczynajcie od góry (łezki) i tu płatki ułóżcie ściśle i blisko marcepana. Dodawajcie kolejne rządki płatków tworząc szyszkę. Możecie je zrobić bardziej lub mniej otwarte i w różnych rozmiarach. 

Możecie również upiec ciasteczka grzybki (np. bezowe) i ułożyć je obok ciasta.

Ja dodatkowo ułożyłam świeże gałązki oraz żurawinę – wszystko po to, aby dodać leśnego charakteru.

Muszę przyznać, że ta rolada czekoladowa z kremem prezentowała się przepięknie i smakowała rewelacyjnie – koniecznie do powtórzenia :D

A jak wam się podoba taka rolada Yule Log?

Zerknijcie także na inne moje przepisy na Boże Narodzenie :D

mocno czekoladowe ciasto mocno czekoladowe ciasto na boże narodzenie

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 23 grudnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2020 23 grudnia w 20:49- Odpowiedz

    Przepiękne ❤ Przymierzam się do tego ciasta już od dawna Już czuję ten smak….

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 grudnia w 21:14- Odpowiedz

      Spróbuj koniecznie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Rolada Yule Log przepis

Ta czekoladowa rolada nazywa również roladą Bûche de Noël, to tradycyjne ciasto pieczone głównie we Francji na święta Bożego Narodzenia. Oprócz Francji to ciasto znane jest w Belgii, Szwajcarii i koloniach francuskich. Jako rolada Yule Log znana jest w USA i Wielkiej Brytanii. W Polsce to ciasto wcześniej nie było znane. Teraz w dobie internetu staje się popularne również u nas. Sama rolada to biszkoptowe ciasto zawijane z kremem czekoladowym. Rolada Bûche de Noël wyróżnia się tym, że na koniec dekorowana jest tak, aby przypominać kawałek pnia drzewa. Smarowana jest czekoladą po wierzchu i tworzy się formę kory. Dobrze jest dodać dekoracje kojarzące się z lasem - jadalne szyszki, ciasteczka grzybki, żurawinę itp. Wygląd rolady Yule Log jest tak wspaniały, że czasami aż szkoda ją kroić! Ale oprócz wyglądu to ciasto na Boże Narodzenie smakuje wyśmienicie! Moja rolada jest mocno czekoladowa, z kremem jak pralinki Rocher i z obłędnym czekoladowym ganache na wierzchu.

 

Przepis Rolada Bûche de Noël

Czekoladowa rolada Yule Log zasmakuje wszystkim i zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Ze względu na jej dość spory rozmiar warto ułożyć ją na dekoracyjnym półmisku i już na nim udekorować ją. Warto obłożyć ciasto dodatkowo wokół świeżymi gałązkami choinkowymi i posypać cukrem pudrem imitującym śnieg. Ciasto przechowujemy w lodówce, ale najlepiej wyjąć je chociaż z pół godziny wcześniej z lodówki, aby rolada Bûche de Noël się lekko ogrzała. Wtedy krem w środku oraz czekoladowy ganache nabiorą miękkości i ciasto będzie łatwiej kroić. Koniecznie przygotujcie tą roladę biszkoptową na święta Bożego Narodzenia. Wypróbujcie również inne pyszne przepisy na Boże Narodzenie.