Torcik makowy z białą czekoladą

 

torcik makowy z żurawiną

 

Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i z żurawinami, aromatyzowany pomarańczą – to musi być idealny tort na Boże Narodzenie :)

Na pewno nie możecie temu zaprzeczyć!

I tak, na prawdę nie przesadziłam pisząc o „ogromnej” ilości białej czekolady – to co widzicie z wierzchu, to praktycznie sama czekolada :)

To na prawdę niezła gratka dla wszystkich wielbicieli białej czekolady.

Ze względu na tą czekoladę, krem i ciasto słodziłam minimalnie.

Krem aromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową (możecie ją kupić w sklepach orientalnych, albo w internecie).

Torcik makowy nie jest jakiś ogromny (piekłam go w foremce 16 cm), ale sądzę, że z większym byłyby już problemy ze zjedzeniem – chyba że macie sporą rodzinę :)

Tak w zasadzie, to piekłam go w dwóch foremkach, bo chciałam mieć 4 blaty, ale muszę przyznać, że musiałam się troszkę potem napocić, bo ciasta wyrosły z dużą górką i musiałam ją potem niwelować, dlatego polecam upieczenie całego ciasta na raz w jednej tortownicy i podzielenie go na trzy blaty – będzie dużo wygodniej.

Koniecznie zajrzyjcie po inne przepisy bożonarodzeniowe – na blogu znajdziecie wiele fajnych inspiracji :D

 

Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki :)

 

torcik makowy z żurawiną

 

torcik makowo-czekoladowy

 

torcik z białą czekoladą

 

tort makowy z żurawiną

 

tort z makiem

 

torcik makowy z żurawiną

 

torcik makowy

 

poppy seed leyer cake

 

torcik makowy

Torcik makowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto makowe:

krem z białej czekolady:

ganache z białej czekolady:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem - krótko wymieszaj.
  • Dodaj żurawiny i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm - piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).

krem czekoladowy:

  • Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści.
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  • Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy.
  • Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność :)
  • Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.

ganache z białej czekolady:

  • Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Ostudź masę - zamieszaj ją od czasu do czasu.

wykończenie:

  • Zdejmij z tortu obręcz, szpatułka nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
  • Udekoruj wg uznania - ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków :)

Notatki

Jeśli nie masz dwóch foremek o średnicy 16 cm, to możesz upiec je w jednej - ale odrobinę większej - np. 18 cm. Piecz w tedy ciasto przez około 40-45 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!