Torcik makowy z białą czekoladą
Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i z żurawinami, aromatyzowany pomarańczą – to musi być idealny tort na Boże Narodzenie :)
Na pewno nie możecie temu zaprzeczyć!
I tak, na prawdę nie przesadziłam pisząc o „ogromnej” ilości białej czekolady – to co widzicie z wierzchu, to praktycznie sama czekolada :)
To na prawdę niezła gratka dla wszystkich wielbicieli białej czekolady.
Ze względu na tą czekoladę, krem i ciasto słodziłam minimalnie.
Krem aromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową (możecie ją kupić w sklepach orientalnych, albo w internecie).
Torcik makowy nie jest jakiś ogromny (piekłam go w foremce 16 cm), ale sądzę, że z większym byłyby już problemy ze zjedzeniem – chyba że macie sporą rodzinę :)
Tak w zasadzie, to piekłam go w dwóch foremkach, bo chciałam mieć 4 blaty, ale muszę przyznać, że musiałam się troszkę potem napocić, bo ciasta wyrosły z dużą górką i musiałam ją potem niwelować, dlatego polecam upieczenie całego ciasta na raz w jednej tortownicy i podzielenie go na trzy blaty – będzie dużo wygodniej.
Koniecznie zajrzyjcie po inne przepisy bożonarodzeniowe – na blogu znajdziecie wiele fajnych inspiracji :D
Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki :)

Torcik makowy
Składniki
ciasto makowe:
- 200 g suchego maku
- 270 g jogurtu naturalnego
- 275 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie trzeba jej rozmrażać)
krem z białej czekolady:
- 300 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- skórka starta z jednej pomarańczy
- około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku
ganache z białej czekolady:
- 300 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
ciasto:
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem - krótko wymieszaj.
- Dodaj żurawiny i wymieszaj.
- Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm - piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).
krem czekoladowy:
- Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści.
- Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
- Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy.
- Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność :)
- Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
ganache z białej czekolady:
- Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
- Ostudź masę - zamieszaj ją od czasu do czasu.
wykończenie:
- Zdejmij z tortu obręcz, szpatułka nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
- Udekoruj wg uznania - ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków :)
Notatki
Przepis jest na większą foremkę!! W 16 cm ciasto wykipiało z blaszki, a 1/3 kremu została niewykorzystana.
Piekłam go w foremce o średnicy 16 cm – chociaż faktycznie w dwóch, a nie jednej, dlatego nie miałam takiego problemu. Poprawiłam teraz trochę przepis.
Chce go zrobic na swieta mam nadzieje ze sie uda Pozdrawiam suuper przepis :-)
Cieszę się, jakbyś miała w trakcie jakieś pytania, to pisz :)
Dzieki bardzo milo z Twojej strony Pozdrawiam :-)
Ja również pozdrawiam :)
Widok w przekroju to już w ogóle mistrzostwo <3
Dziękuję bardzo :)
Przepiękny. Zimowy, świąteczny, idealny :-)
Dziękuję bardzo :D