torcik makowy z żurawiną

Przepis na makowy torcik z białą czekoladą i żurawinami

Dziś mam dla was przepis na przepyszny torcik makowy idealny na Boże Narodzenie i nie tylko. To połączenie wilgotnego ciasta jogurtowego pieczonego z suchym makiem i żurawinami. Ciasto po upieczeniu przekrajamy na blaty i przekładamy pysznym kremem z białej czekolady. Na koniec torcik posmarowany jest z wierzchu ganache z białej czekolady. To połączenie smaków słodko-kwaśnego jest doskonałe, więc jestem przekonana, że wszyscy będą zachwyceni takim tortem. Zobaczcie mój przepis zamieszczony na dole i sprawdźcie jak zrobić torcik makowy z białą czekoladą.

torcik makowo-czekoladowy

Torcik makowy z białą czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort idealny na Boże Narodzenie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

torcik makowy

Torcik makowy z żurawiną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły tort z makiem i żurawinami przełożony kremem z białej czekolady.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 25 minut
4 hours
Danie Ciasta
Porcje 10
Wyposażenie
  • 2 foremki o średnicy 16 cm.
Składniki

składniki na ciasto makowe do tortu

składniki na krem z białej czekolady do przełożenia tortu

składniki na ganache z białej czekolady do obłożenia tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto makowe do tortu

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    3 jajka, 100 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z makiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
    200 g suchego maku, 275 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
  • Dodaj mąkę do jajek na zmianę z jogurtem – krótko wymieszaj.
    270 g jogurtu naturalnego
  • Dodaj żurawiny i wymieszaj.
    200 g żurawiny
  • Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm – piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na blaty (trzy lub cztery).

Jak zrobić krem czekoladowy z białą czekoladą do przełożenia tortu

  • Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się dokładnie rozpuści.
    100 ml śmietany kremówki, 300 g białej czekolady
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
    500 g serka mascarpone, skórka starta z jednej pomarańczy, około 6 łyżek wody pomarańczowej
  • Ułóż na talerzu spód ciasta, zapnij na nim obręcz tortownicy.
  • Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność, jeśli masz cztery blaty, to powtórz czynność :)
  • Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.

Jak zrobić ganache z białej czekolady do obłożenia tortu

  • Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
    100 ml śmietany kremówki, 300 g białej czekolady
  • Ostudź masę – zamieszaj ją od czasu do czasu.

Tort makowy wykończenie:

  • Zdejmij z tortu obręcz, szpatułką nałóż ganache na boki i wierzch tortu, wyrównaj (możesz szpatułkę ogrzać gorącą wodą, to będzie łatwiej wygładzić tort).
  • Udekoruj wg uznania – ja udekorowałam mój torcik choinkami wyciętymi z masy cukrowej, przyklejonymi do patyków do szaszłyków :)
Notatki
Jeśli nie masz dwóch foremek o średnicy 16 cm, to możesz upiec je w jednej – ale odrobinę większej – np. 18 cm. Piecz w tedy ciasto przez około 40-45 minut.
Prywatne
Słowa kluczowe tort z białą czekoladą, tort z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
torcik makowy z żurawiną

Torcik makowy z żurawinami – uwagi

Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i z żurawinami, aromatyzowany pomarańczą – to musi być idealny tort na Boże Narodzenie :)

Na pewno nie możecie temu zaprzeczyć!

I tak, na prawdę nie przesadziłam pisząc o „ogromnej” ilości białej czekolady – to co widzicie z wierzchu, to praktycznie sama czekolada :)

To na prawdę niezła gratka dla wszystkich wielbicieli białej czekolady.

Ze względu na tą czekoladę, krem i ciasto słodziłam minimalnie.

Krem aromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową (możecie ją kupić w sklepach orientalnych, albo w internecie).

Torcik makowy nie jest jakiś ogromny (piekłam go w foremce 16 cm), ale sądzę, że z większym byłyby już problemy ze zjedzeniem – chyba że macie sporą rodzinę :)

Tak w zasadzie, to piekłam go w dwóch foremkach, bo chciałam mieć 4 blaty, ale muszę przyznać, że musiałam się troszkę potem napocić, bo ciasta wyrosły z dużą górką i musiałam ją potem niwelować, dlatego polecam upieczenie całego ciasta na raz w jednej tortownicy i podzielenie go na trzy blaty – będzie dużo wygodniej.

Koniecznie zajrzyjcie po inne przepisy bożonarodzeniowe – na blogu znajdziecie wiele fajnych inspiracji :D

torcik z białą czekoladą
tort makowy z żurawiną
tort z makiem
torcik makowy z żurawiną
torcik makowy
poppy seed leyer cake

Polecane przepisy na ciasta idealne na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta, które będą ozdobą każdego świątecznego stołu. Tutaj polecam takie trzy przepisy: