Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Piernikowy tort na winie

By | 2017-12-01T19:57:42+00:00 2017 Grudzień 1st|Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Torty|

Piernikowy tort na winie

 

piernikowy tort na winie

 

Piernikowy tort na winie, a do tego na winie grzanym, bo piernik to nie tylko znany nam piernik staropolski, ale może być też w innym, nowym wydaniu – w wydaniu w stylu #olejkonwenanse 🙂

Wilgotne i mięsiste ciasto czekoladowo-piernikowe dosmaczone czerwonym winem, przełożone kremem cynamonowym z syropem klonowym, a do tego karmelizowane cynamonowe orzechy.

Żeby było jeszcze bardziej świątecznie i korzennie, to wierzch tortu oblałam karmelem doprawionym przyprawą do piernika.

Wyszło iście wybuchowe połączenie.

Mega piernikowe, mega smakowite i mega piękne – co (mam nadzieję) dobrze obrazują zdjęcia 😀

W myśl hasła „olej konwenanse” w tym roku zamiast piernika staropolskiego, czy też innego piernika upieczcie to ciasto, a potem patrzcie jak domownikom opadają szczęki 😉

Torcik nie jest może zbyt wielki w obwodzie (bo ma zaledwie 20 cm średnicy), ale jest za to wysoki, więc nakarmicie nim wiele osób.

Do ciasta pierniczkowego polecam wam #OlejWielkopolski – ja najchętniej używam olej rzepakowy – ostatnio nieodzowny w mojej kuchni (dodatkowo na stronie Olej Konwenanse jest super konkurs i zachęcam was do wzięcia w nim udziału).

Torcik możecie udekorować tak jak ja plasterkami karmelizowanej pomarańczy i pierniczkami.

Aby przygotować takie plasterki pomarańczy wystarczy pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć z obydwu stron w cukrze, a następnie piec około 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie plasterki należy przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 15 minut – gotowe (musicie tylko uważać, aby pomarańcza nie zbrązowiała za mocno, bo stanie się wtedy gorzka).

 

tort piernikowy z karmelem i kremem cynamonowym

 

piernikowy tort na winie

 

tort czekoladowy z kremem cynamonowym

 

torcik korzenny z kremem i karmelem

 

piernikowy tort z winem

 

tort czekoladowy z winem i kremem

 

korzenny tort czekoladowy na boże narodzenie

 

Piernikowy tort na winie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 20 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto piernikowe:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 110 g Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
  • 250 g cukru trzcinowego - 1 i ¼ szklanki
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 350 g mąki pszennej 2 i ¼ szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki melasy
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka gorącego czerwonego wina
krem cynamonowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonou
  • 6-8 łyżek syropu klonowego - do smaku (ja zrobiłam niej słodki krem)
orzechy:
  • 200 g orzechów - użyłam włoskie - 2 szklanki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
karmel piernikowy:
  • 200 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • powidła śliwkowe - około 200 g
Wykonanie
ciasto piernikowe:
  1. Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  3. Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  5. Dodaj melasę oraz połowę mąki.
  6. Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
  7. Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
  8. Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
orzechy:
  1. W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
  2. Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
  3. Po wystygnięciu lekko je posiekaj.
krem cynamonowy:
  1. Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone - ciągle miksując.
  2. Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon - zmiksuj.
karmel pierniczkowy:
  1. Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
  2. Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
  3. Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
  4. Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
  2. Na krem nasyp mniej więcej ⅓ orzechów.
  3. Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
  4. Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
  5. Posmaruj kremem boki tortu.
  6. Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
  7. Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje - może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo "ogrzać" go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 364 Tłuszcze: 23,8 g Węglowodany: 33,1 g Błonnik: 0,8 g Białka: 4,6 g

 

 

tort czekoladowy z olejem wielkopolskim


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Reklama

18 komentarzy

  1. Zofia Pietrzyk 2017/12/27 at 17:50 - Reply

    Tak też zrobiłam, mniej czekolady (100gr) i ciasto dużo lżejsze i przede wszystkim bardziej piernikowe bo z ta ogromna ilością czekolady było typowo ciastem czekoladowym. Ale ogólnie przepis super i często będzie u mnie używany bo wszystkim bardzo smakuje (tylko z mniejszą ilością czekolady). Pozdrawiam serdecznie

    • wypiekibeaty 2017/12/27 at 18:20 - Reply

      Dobrze wiedzieć z tą czekoladą, że jej mniejsza ilość też jest ok 🙂 dziękuję bardzo Zosiu 😀

  2. Ilona 2017/12/24 at 11:08 - Reply

    Jak ubić całe jajka z cukrem trzcinowym w cieście bo narazie mam zupę;(czy może chodziło o same żółtka?

    • wypiekibeaty 2017/12/27 at 15:47 - Reply

      Ubijasz całe jajka – trudniej się ubijają z cukrem trzcinowym niż ze zwykłym, ale jak dłużej miksujesz, to się ubijają.

  3. Małgorzata 2017/12/19 at 09:28 - Reply

    Torcik przepiękny. Czym można zastąpić syrop klonowy? Miód zamiast melasy w takiej samej ilości? Czerwone wino słodkie czy wytrawne?

    • wypiekibeaty 2017/12/19 at 09:43 - Reply

      Syrop klonowy możesz zastąpić miodem – tylko daj go trochę mniej. Melasę też możesz zastąpić miodem, tylko wtedy proponuję dodać do ciasta łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (melasa dodaje ciastu takiego kawowego smaku). Wino dawałam wytrawne, ale myślę, że nie ma to większego znaczenia.

  4. Zofia Pietrzyk 2017/12/18 at 00:34 - Reply

    Witam. Upiekłam tort na spotkanie z koleżankami, jest pyszny jednak ciasto piernikowe za ciężkie, mimo nasączenia zbyt zbite, moim zdaniem powinno być dużo mniej czekolady byłoby dużo lżejsze.

    • wypiekibeaty 2017/12/18 at 08:45 - Reply

      Można następnym razem spróbować mniej czekolady – u mnie ciasto po upieczeniu było rewelacyjne – pobyt w lodówce sprawił, że czekolada w cieście stwardniała i torcik potrzebował ogrzania w temperaturze pokojowej przed podaniem.

  5. Ewelina Kocoń 2017/12/08 at 17:47 - Reply

    Witam. Jakiego rodzaju wino dodajemy do ciasta? I czym można zastąpić melasę?

    • wypiekibeaty 2017/12/09 at 11:19 - Reply

      Ja dałam czerwone wytrawne, może być też pół wytrawne. Jeśli nigdzie nie dostaniesz melasy (ja kupiłam na allegro), to ostatecznie możesz użyć płynny miód – smak będzie trochę inny, bo melasa ma specyficzny – ciężki kawowy smak – możesz dodać wtedy 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

  6. wypiekibeaty 2017/12/03 at 10:33 - Reply

    Nie przesadzaj Maja, na pewno wyjdzie ci super 🙂

  7. wypiekibeaty 2017/12/01 at 18:47 - Reply

    Czuć taki fajny smaczek – ale nie czuć, że to alkohol 🙂

  8. Kamira 2017/12/01 at 18:01 - Reply

    Witam piękne zdjęcia 🙂 jakiego Pani używa aparatu ? 🙂

    • wypiekibeaty 2017/12/01 at 18:48 - Reply

      Cześć, dziękuję bardzo 🙂 obecnie robię zdjęcia Canonem EOS 6D

  9. Jak świetnie ozdobiony a w środku wygląda jeszcze pyszniej 😀

  10. iza ssk 2017/12/01 at 07:54 - Reply

    woow cudownie wygląda

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: