Piernikowy tort na winie
Piernikowy tort na winie, a do tego na winie grzanym, bo piernik to nie tylko znany nam piernik staropolski, ale może być też w innym, nowym wydaniu – w wydaniu w stylu #olejkonwenanse 🙂
Wilgotne i mięsiste ciasto czekoladowo-piernikowe dosmaczone czerwonym winem, przełożone kremem cynamonowym z syropem klonowym, a do tego karmelizowane cynamonowe orzechy.
Żeby było jeszcze bardziej świątecznie i korzennie, to wierzch tortu oblałam karmelem doprawionym przyprawą do piernika.
Wyszło iście wybuchowe połączenie.
Mega piernikowe, mega smakowite i mega piękne – co (mam nadzieję) dobrze obrazują zdjęcia 😀
W myśl hasła „olej konwenanse” w tym roku zamiast piernika staropolskiego, czy też innego piernika upieczcie to ciasto, a potem patrzcie jak domownikom opadają szczęki 😉
Torcik nie jest może zbyt wielki w obwodzie (bo ma zaledwie 20 cm średnicy), ale jest za to wysoki, więc nakarmicie nim wiele osób.
Do ciasta pierniczkowego polecam wam #OlejWielkopolski – ja najchętniej używam olej rzepakowy – ostatnio nieodzowny w mojej kuchni (dodatkowo na stronie Olej Konwenanse jest super konkurs i zachęcam was do wzięcia w nim udziału).
Torcik możecie udekorować tak jak ja plasterkami karmelizowanej pomarańczy i pierniczkami.
Aby przygotować takie plasterki pomarańczy wystarczy pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć z obydwu stron w cukrze, a następnie piec około 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie plasterki należy przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 15 minut – gotowe (musicie tylko uważać, aby pomarańcza nie zbrązowiała za mocno, bo stanie się wtedy gorzka).
Piernikowy tort na winie
- 250 g gorzkiej czekolady
- 110 g Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
- 250 g cukru trzcinowego - 1 i ¼ szklanki
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 350 g mąki pszennej 2 i ¼ szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki melasy
- pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 szklanka gorącego czerwonego wina
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
- 2 łyżeczki mielonego cynamonou
- 6-8 łyżek syropu klonowego - do smaku (ja zrobiłam niej słodki krem)
- 200 g orzechów - użyłam włoskie - 2 szklanki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 g cukru
- 90 g miękkiego masła
- 120 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
- łyżeczka przyprawy do piernika
- powidła śliwkowe - około 200 g
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
- Dodaj melasę oraz połowę mąki.
- Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
- Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
- Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
- W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
- Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
- Po wystygnięciu lekko je posiekaj.
- Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone - ciągle miksując.
- Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon - zmiksuj.
- Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
- Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
- Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
- Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
- Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
- Na krem nasyp mniej więcej ⅓ orzechów.
- Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
- Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
- Posmaruj kremem boki tortu.
- Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
- Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Widzę że nieprzychylnych komentarzy Pani nie publikuje.
Pani Agnieszko, proszę sobie wyobrazić, że ja nie siedzę 24 godziny na dobę przed komputerem i nie czekam aż „wpadnie” komentarz, który będę mogła zatwierdzić. Ja też mam życie i rodzinę, które wymagają mojej uwagi. Na komentarze odpowiadam, wtedy gdy mam czas usiąść do komputera.
Ten tort to jakaś pomyłka! Ciasto jest twarde co w połączeniu z kremem powoduje, że podczas krojenia wszystko się rozwala. Próbowałam nasaczyc jeden blat ciasta, ale mimo zrobienia w nim dziurek patyczkiem, jest nienasiąkliwe. Jest ciężkie w odbiorze i smaku. Na cały włożony trud i cenę wykonania to absolutna porażka. Wyglądał dobrze, chciałabym dodać zdjęcie, ale nie wiem jak. Ostatecznie, zjedliśmy po kawałku, a reszta do kosza.
Moje ciasto nie było twarde. Czekolada sprawia, że ciasto przechowywane w lodówce staje się twardsze. To naturalne. Najlepiej przed krojeniem potrzymać tort w temperaturze pokojowej przez około pół godziny.
Zastanawiam się kiedy zrobić to ciasto żeby było gotowe na 1 dzień świąt? czy możemy coś wcześniej przygotować?
Pewnie. Ja zwykle torty robię właśnie na raty. Upiecz sobie wcześniej ciasto i po wystygnięciu zawiń w folię spożywczą, aby nie obsychało. Orzechy też możesz zrobić wcześniej – przechowuj je w szczelnym pojemniku – najlepiej w lodówce. Karmel też sobie przygotuj i trzymaj w lodówce – przed użyciem lekko ogrzej, aby był bardziej płynny – będzie ci łatwiej oblać nim ciasto 🙂
Torcik jest Bajeczny!!! Chciałabym spróbowac zrobić takie cudo… Mam pytanie jaką konsystencje ma karmel, którym jest oblany tort? Czy karmel z czasem zastyga czy cały czas jest bardzo lepki? Czy tę dekorację – gwiazdki można rownież samemu wykonac?
Ten karmel jest cały czas lekko lepki – to przez dodatnie do niego kremówki – ona zapewnia też mu płynność, więc łatwo oblać nim tort (a co zostanie można dodać do kawy, placuszków, czy naleśników :). Te gwiazdki to pierniczki – użyłam moje domowe, ale jeśli nie masz, to możesz użyć kupne.
Tak też zrobiłam, mniej czekolady (100gr) i ciasto dużo lżejsze i przede wszystkim bardziej piernikowe bo z ta ogromna ilością czekolady było typowo ciastem czekoladowym. Ale ogólnie przepis super i często będzie u mnie używany bo wszystkim bardzo smakuje (tylko z mniejszą ilością czekolady). Pozdrawiam serdecznie
Dobrze wiedzieć z tą czekoladą, że jej mniejsza ilość też jest ok 🙂 dziękuję bardzo Zosiu 😀
Jak ubić całe jajka z cukrem trzcinowym w cieście bo narazie mam zupę;(czy może chodziło o same żółtka?
Ubijasz całe jajka – trudniej się ubijają z cukrem trzcinowym niż ze zwykłym, ale jak dłużej miksujesz, to się ubijają.
Torcik przepiękny. Czym można zastąpić syrop klonowy? Miód zamiast melasy w takiej samej ilości? Czerwone wino słodkie czy wytrawne?
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem – tylko daj go trochę mniej. Melasę też możesz zastąpić miodem, tylko wtedy proponuję dodać do ciasta łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (melasa dodaje ciastu takiego kawowego smaku). Wino dawałam wytrawne, ale myślę, że nie ma to większego znaczenia.
Witam. Upiekłam tort na spotkanie z koleżankami, jest pyszny jednak ciasto piernikowe za ciężkie, mimo nasączenia zbyt zbite, moim zdaniem powinno być dużo mniej czekolady byłoby dużo lżejsze.
Można następnym razem spróbować mniej czekolady – u mnie ciasto po upieczeniu było rewelacyjne – pobyt w lodówce sprawił, że czekolada w cieście stwardniała i torcik potrzebował ogrzania w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Witam. Jakiego rodzaju wino dodajemy do ciasta? I czym można zastąpić melasę?
Ja dałam czerwone wytrawne, może być też pół wytrawne. Jeśli nigdzie nie dostaniesz melasy (ja kupiłam na allegro), to ostatecznie możesz użyć płynny miód – smak będzie trochę inny, bo melasa ma specyficzny – ciężki kawowy smak – możesz dodać wtedy 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
Nie przesadzaj Maja, na pewno wyjdzie ci super 🙂
Czuć taki fajny smaczek – ale nie czuć, że to alkohol 🙂
Witam piękne zdjęcia 🙂 jakiego Pani używa aparatu ? 🙂
Cześć, dziękuję bardzo 🙂 obecnie robię zdjęcia Canonem EOS 6D
Jak świetnie ozdobiony a w środku wygląda jeszcze pyszniej 😀
dziękuję bardzo 🙂
woow cudownie wygląda
Dziękuję bardzo 🙂