Przepis na piernikowy tort na winie


piernikowy tort na winie


Piernikowy tort na winie, a do tego na winie grzanym, bo piernik to nie tylko znany nam piernik staropolski!

Może być też w innym, nowym wydaniu – w wydaniu w stylu #olejkonwenanse :)

Wilgotne i mięsiste ciasto czekoladowo-piernikowe dosmaczone czerwonym winem, przełożone kremem cynamonowym z syropem klonowym, a do tego karmelizowane cynamonowe orzechy.

Żeby było jeszcze bardziej świątecznie i korzennie, to wierzch tortu oblałam karmelem doprawionym przyprawą do piernika.

Wyszło iście wybuchowe połączenie.

Na pewno pokochacie ten tort piernikowy na winie!

Bo jest mega piernikowe, mega smakowite i mega piękne – co (mam nadzieję) dobrze obrazują zdjęcia :D

W myśl hasła „olej konwenanse” w tym roku zamiast piernika staropolskiego, czy też innego piernika upieczcie to ciasto, a potem patrzcie jak domownikom opadają szczęki ;)

Torcik nie jest może zbyt wielki w obwodzie (bo ma zaledwie 20 cm średnicy), ale jest za to wysoki, więc nakarmicie nim wiele osób.

Do ciasta pierniczkowego polecam wam #OlejWielkopolski – ja najchętniej używam olej rzepakowy – ostatnio nieodzowny w mojej kuchni (dodatkowo na stronie Olej Konwenanse jest super konkurs i zachęcam was do wzięcia w nim udziału).

Torcik możecie udekorować tak jak ja plasterkami karmelizowanej pomarańczy i pierniczkami.

Aby przygotować takie plasterki pomarańczy wystarczy pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć z obydwu stron w cukrze, a następnie piec około 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie plasterki należy przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 15 minut – gotowe (musicie tylko uważać, aby pomarańcza nie zbrązowiała za mocno, bo stanie się wtedy gorzka).

tort na boże narodzenie

tort piernikowy z karmelem i kremem cynamonowym

piernikowy tort na winie

tort czekoladowy z kremem cynamonowym

torcik korzenny z kremem i karmelem

piernikowy tort z winem

tort czekoladowy z winem i kremem

korzenny tort czekoladowy na boże narodzenie

Piernikowy tort na winie przepis do druku

piernikowy tort na winie

Piernikowy tort na winie

Wypieki Beaty
Nieziemski tort piernikowo-czekoladowy na czerwonym winie przekładany kremem cynamonowym.
4 z 12 ocen
Czas przygotowania 1 godz 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 364 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o średnicy około 20 cm.

Składniki
  

ciasto piernikowe:

  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 110 g oleju Wielkopolskiego rzepakowego
  • 250 g cukru trzcinowego - 1 i 1/4 szklanki
  • 3 jajka użyłam rozmiar L
  • 350 g mąki pszennej 2 i 1/4 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki melasy
  • 0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka czerwonego wina gorącego

krem cynamonowy:

orzechy:

karmel piernikowy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto piernikowe:

  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  • Dodaj melasę oraz połowę mąki.
  • Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
  • Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
  • Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).

orzechy:

  • W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
  • Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
  • Po wystygnięciu lekko je posiekaj.

krem cynamonowy:

  • Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone - ciągle miksując.
  • Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon - zmiksuj.

karmel pierniczkowy:

  • Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
  • Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
  • Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
  • Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.

wykończenie:

  • Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
  • Na krem nasyp mniej więcej 1/3 orzechów.
  • Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
  • Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
  • Posmaruj kremem boki tortu.
  • Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
  • Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.

Notatki

Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje - może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo "ogrzać" go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 364kcalWeglowodany: 33.1gBiałko: 4.6gTłuszcz: 23.8gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tort czekoladowy z olejem wielkopolskim