Zaktualizowany: 2023 2 październikaOpublikowano: 2017 1 grudnia
piernikowy tort na winie

Przepis na świąteczny tort piernikowy na czerwonym winie

Na te święta Bożego Narodzenia przygotujcie razem ze mną niezwykły piernikowy tort z piernikowym karmelem. To piernikowo-czekoladowe ciasto zrobione z dodatkiem czerwonego wina, przekładane kremem cynamonowym. Torcik wychodzi niezwykle pyszny i do tego przepięknie się prezentuje. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

tort na boże narodzenie

Piernikowy tort na winie przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort świąteczny, którym zaskoczysz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

piernikowy tort na winie

Piernikowy tort na winie przepis

Wypieki Beaty
Nieziemski tort piernikowo-czekoladowy na czerwonym winie przekładany kremem cynamonowym.
4.19 z 32 ocen
Czas przygotowania 1 hour 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 364 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o średnicy około 20 cm. najlepiej użyć trzy oddzielne
Składniki

składniki na ciasto piernikowe do tortu

  • 250 g czekolady (gorzkiej )
  • 110 g oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
  • 250 g cukru trzcinowego (- 1 i 1/4 szklanki)
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki melasy
  • 120 ml maślanki (lub jogurtu naturalnego)
  • 250 ml czerwonego wina (gorącego )

Jak zrobić krem cynamonowy do tortu

składniki na warstwę orzechową

składniki na karmel piernikowy do tortu

dodatkowo do tortu piernikowego

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto piernikowe do tortu

  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    250 g czekolady, 110 g oleju
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    3 jajka, 250 g cukru trzcinowego
  • Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
  • Dodaj melasę oraz połowę mąki.
    2 łyżki melasy
  • Dodaj maślankę i resztę mąki – zmiksuj do połączenia składników.
    120 ml maślanki
  • Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
    250 ml czerwonego wina
  • Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).

Jak zrobić orzechy do tortu

  • W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
    2 łyżeczki mielonego cynamonou, 6-8 łyżek syropu klonowego, 200 g orzechów, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki oleju
  • Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
  • Po wystygnięciu lekko je posiekaj.

Jak zrobić krem cynamonowy do tortu

  • Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone – ciągle miksując.
    500 ml śmietany kremówki, 500 g serka mascarpone
  • Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon – zmiksuj.
    6-8 łyżek syropu klonowego, 2 łyżeczki mielonego cynamonou

Jak zrobić karmel pierniczkowy do tortu

  • Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu – w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
    200 g cukru
  • Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
  • Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie – wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
    90 g masła, 120 ml śmietany kremówki
  • Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj – odstaw do wystudzenia.
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

Tort piernikowy na winie – wykończenie:

  • Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
  • Na krem nasyp mniej więcej 1/3 orzechów.
  • Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
  • Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
  • Posmaruj kremem boki tortu.
  • Wierzch torcika oblej ostudzonym karmelem piernikowym.
  • Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje – może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo „ogrzać” go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 364kcalWeglowodany: 33.1gBiałko: 4.6gTłuszcz: 23.8gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe czekoladowy tort piernikowy, tort czekoladowy z piernikami, tort z winem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort piernikowy z karmelem i kremem cynamonowym

Piernikowy tort z winem – uwagi

Piernikowy tort na winie, a do tego na winie grzanym, bo piernik to nie tylko znany nam piernik staropolski!

Może być też w innym, nowym wydaniu – w wydaniu w stylu #olejkonwenanse :)

Wilgotne i mięsiste ciasto czekoladowo-piernikowe dosmaczone czerwonym winem, przełożone kremem cynamonowym z syropem klonowym, a do tego karmelizowane cynamonowe orzechy.

Żeby było jeszcze bardziej świątecznie i korzennie, to wierzch tortu oblałam karmelem doprawionym przyprawą do piernika.

Wyszło iście wybuchowe połączenie.

piernikowy tort na winie

Na pewno pokochacie ten tort piernikowy na winie!

Bo jest mega piernikowe, mega smakowite i mega piękne – co (mam nadzieję) dobrze obrazują zdjęcia :D

W myśl hasła „olej konwenanse” w tym roku zamiast piernika staropolskiego, czy też innego piernika upieczcie to ciasto, a potem patrzcie jak domownikom opadają szczęki ;)

Torcik nie jest może zbyt wielki w obwodzie (bo ma zaledwie 20 cm średnicy), ale jest za to wysoki, więc nakarmicie nim wiele osób.

Do ciasta pierniczkowego polecam wam #OlejWielkopolski – ja najchętniej używam olej rzepakowy.

Torcik możecie udekorować tak jak ja plasterkami karmelizowanej pomarańczy i pierniczkami.

Jak zrobić plastry pomarańczy do udekorowania tortu?

Aby przygotować takie plasterki pomarańczy wystarczy pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć z obydwu stron w cukrze, a następnie piec około 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie plasterki należy przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 15 minut – gotowe (musicie tylko uważać, aby pomarańcza nie zbrązowiała za mocno, bo stanie się wtedy gorzka).

tort czekoladowy z kremem cynamonowym
torcik korzenny z kremem i karmelem
piernikowy tort z winem
tort czekoladowy z winem i kremem
korzenny tort czekoladowy na boże narodzenie
tort czekoladowy z olejem wielkopolskim

Polecane przepisy na torty idealne na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na torty idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem