Torcik korzenna śliwka

 

torcik korzenna śliwka

 

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, pora więc zacząć myśleć o świątecznych słodkich wypiekach 😀

Ja mam dziś dla was coś specjalnego – idealnego na świąteczny stół.

Zapraszam na torcik korzenna śliwka ❤❤

Mamy tu wilgotny biszkopt czekoladowy upieczony z dodatkiem powideł śliwkowych oraz majonezu (użyłam light, aby „uciąć” trochę kalorii ;)), do tego cynamonowy krem, śliwki i mnóstwo powideł.

Przy tym torcie użyłam Powidła śliwkowe korzenne od Stovit – gorąco je wam polecam 😀

Dekoracja – jak przystało na wypiek świąteczny – iście bożonarodzeniowa – świeże gałązki oraz ciasteczka w kształcie gwiazdek. W ten nieskomplikowany sposób możecie wyczarować piękny torcik.

Polecam wam również do wypróbowania przepis na torcik na czerwonym winie oraz inne przepisy przygotowane przeze mnie dla Stovit.

Ps. Koniecznie pamiętajcie również o domowej przyprawie do piernika – to podstawa wielu świątecznych wypieków.

 

torcik cynamonowy z powidłami tort cynamonowo-czekoladowy ze śliwkami
 

tort czekoladowo-cynamonowy z powidłami
 

torcik czekoladowy z cynamonowym kremem ciasto czekoladowe z powidłami
 

tort czekoladowy ze śliwkami torcik czekoladowy z powidłami
 

Torcik korzenna śliwka – przepis do druku

 

Torcik korzenna śliwka

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 17
Składniki
biszkopty czekoladowe:
  • 6 dużych jajek - rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 170 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g (4 łyżki) Powideł śliwkowych korzennych Stovit
  • 80 g (4 łyżki) majonezu - użyłam light
krem cynamonowy:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
śliwki:
  • 300 g śliwek - świeżych lub mrożonych
  • około 50 g (1/4 szklanki) cukru - albo do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 75 ml śmietany kremówki 30 %
dodatkowo:
  • około 300 g Powideł śliwkowych korzennych Stovit
  • ciasteczka do dekoracji
Wykonanie
biszkopt czekoladowy:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem aż będą białe, puszyste i bardzo gęste.
  2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  3. Do jajek dodaj mniej więcej ⅓ mąki z dodatkami i zmiksuj na niskich obrotach.
  4. Dodaj 4 łyżki powideł, krótko zmiksuj, dodaj część mąki i krótko zmiksuj.
  5. Na koniec dodaj majonez i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
  6. Przelej ciasto do dwóch form o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty.
śliwki:
  1. Przełóż śliwki do rondelka, dodaj cukier oraz przyprawę do piernika.
  2. Gotuj aż śliwki zaczną się delikatnie rozpadać, a większość soku odparuje - ostudź.
krem cynamonowy:
  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - na dno rondelka nalej wodę, ustaw na rondelku miskę żaroodporną - tak aby nie dotykała powierzchni wody. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając co jakiś czas poczekaj aż się rozpuści.
  2. Zdejmij miseczkę z rondelka i lekko ostudź.
  3. Serek mascarpone zmiksuj krótko z łyżeczką cynamonu - dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
  4. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż będzie gęsta.
  5. Dodaj po łyżce serek mascarpone z czekoladą i zmiksuj do połączenia składników.
  6. Spróbuj krem i jeśli chce to daj do niego trochę cukru pudru.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż jeden blat ciasta czekoladowego, posmaruj go powidłami, a następnie wyłóż mniej więcej ⅓ kremu.
  2. Przykryj krem drugim blatem ciasta.
  3. Nałóż ⅓ kremu, a na niego wyłóż przestudzone śliwki.
  4. Połóż trzeci blat, posmaruj go powidłami oraz resztą kremu.
  5. Przykryj tort ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.
  6. Wierzch posmaruj powidłami.
  7. Boki torcika przejedź długim nożem lub packą aby zebrać namiar kremu.
  8. Schłódź ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.
  9. Przygotuj polewę - w rondelku pogrzej kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
  10. Gotową polewę przestudź.
  11. Polej nią wierzch tortu, a całość udekoruj ciasteczkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 427 Tłuszcze: 24 g Węglowodany: 44 g Białka: 7 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit