Torcik korzenna śliwka

 

torcik korzenna śliwka

 

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, pora więc zacząć myśleć o świątecznych słodkich wypiekach :D

Ja mam dziś dla was coś specjalnego – idealnego na świąteczny stół.

Zapraszam na torcik korzenna śliwka ❤❤

Mamy tu wilgotny biszkopt czekoladowy upieczony z dodatkiem powideł śliwkowych oraz majonezu (użyłam light, aby „uciąć” trochę kalorii ;)), do tego cynamonowy krem, śliwki i mnóstwo powideł.

Przy tym torcie użyłam Powidła śliwkowe korzenne od Stovit – gorąco je wam polecam :D

Dekoracja – jak przystało na wypiek świąteczny – iście bożonarodzeniowa – świeże gałązki oraz ciasteczka w kształcie gwiazdek. W ten nieskomplikowany sposób możecie wyczarować piękny torcik.

Polecam wam również do wypróbowania przepis na torcik na czerwonym winie oraz inne przepisy przygotowane przeze mnie dla Stovit.

Ps. Koniecznie pamiętajcie również o domowej przyprawie do piernika – to podstawa wielu świątecznych wypieków.

 

torcik cynamonowy z powidłami tort cynamonowo-czekoladowy ze śliwkami
 

tort czekoladowo-cynamonowy z powidłami
 

torcik czekoladowy z cynamonowym kremem ciasto czekoladowe z powidłami
 

tort czekoladowy ze śliwkami torcik czekoladowy z powidłami
 

Torcik korzenna śliwka – przepis do druku

 

torcik korzenna śliwka

Torcik korzenna śliwka

Wypieki Beaty
Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Tort
Porcje 17
Kalorie 427 kcal

Składniki
  

biszkopty czekoladowe:

  • 6 dużych jajek - rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 170 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g (4 łyżki) Powideł śliwkowych korzennych Stovit
  • 80 g (4 łyżki) majonezu - użyłam light

krem cynamonowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

śliwki:

  • 300 g śliwek - świeżych lub mrożonych
  • około 50 g (1/4 szklanki) cukru - albo do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 75 ml śmietany kremówki 30 %

dodatkowo:

  • około 300 g Powideł śliwkowych korzennych Stovit
  • ciasteczka do dekoracji

Instrukcja
 

biszkopt czekoladowy:

  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą białe, puszyste i bardzo gęste.
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  • Do jajek dodaj mniej więcej 1/3 mąki z dodatkami i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj 4 łyżki powideł, krótko zmiksuj, dodaj część mąki i krótko zmiksuj.
  • Na koniec dodaj majonez i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do dwóch form o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty.

śliwki:

  • Przełóż śliwki do rondelka, dodaj cukier oraz przyprawę do piernika.
  • Gotuj aż śliwki zaczną się delikatnie rozpadać, a większość soku odparuje - ostudź.

krem cynamonowy:

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - na dno rondelka nalej wodę, ustaw na rondelku miskę żaroodporną - tak aby nie dotykała powierzchni wody. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając co jakiś czas poczekaj aż się rozpuści.
  • Zdejmij miseczkę z rondelka i lekko ostudź.
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z łyżeczką cynamonu - dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
  • Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż będzie gęsta.
  • Dodaj po łyżce serek mascarpone z czekoladą i zmiksuj do połączenia składników.
  • Spróbuj krem i jeśli chce to daj do niego trochę cukru pudru.

wykończenie:

  • Na paterze ułóż jeden blat ciasta czekoladowego, posmaruj go powidłami, a następnie wyłóż mniej więcej 1/3 kremu.
  • Przykryj krem drugim blatem ciasta.
  • Nałóż 1/3 kremu, a na niego wyłóż przestudzone śliwki.
  • Połóż trzeci blat, posmaruj go powidłami oraz resztą kremu.
  • Przykryj tort ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.
  • Wierzch posmaruj powidłami.
  • Boki torcika przejedź długim nożem lub packą aby zebrać namiar kremu.
  • Schłódź ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.
  • Przygotuj polewę - w rondelku pogrzej kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
  • Gotową polewę przestudź.
  • Polej nią wierzch tortu, a całość udekoruj ciasteczkami.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 427kcalWeglowodany: 44gBiałko: 7gTłuszcz: 24g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit