Torcik korzenna śliwka
Święta Bożego Narodzenia już za pasem, pora więc zacząć myśleć o świątecznych słodkich wypiekach :D
Ja mam dziś dla was coś specjalnego – idealnego na świąteczny stół.
Zapraszam na torcik korzenna śliwka ❤❤
Mamy tu wilgotny biszkopt czekoladowy upieczony z dodatkiem powideł śliwkowych oraz majonezu (użyłam light, aby „uciąć” trochę kalorii ;)), do tego cynamonowy krem, śliwki i mnóstwo powideł.
Przy tym torcie użyłam Powidła śliwkowe korzenne od Stovit – gorąco je wam polecam :D
Dekoracja – jak przystało na wypiek świąteczny – iście bożonarodzeniowa – świeże gałązki oraz ciasteczka w kształcie gwiazdek. W ten nieskomplikowany sposób możecie wyczarować piękny torcik.
Polecam wam również do wypróbowania przepis na torcik na czerwonym winie oraz inne przepisy przygotowane przeze mnie dla Stovit.
Ps. Koniecznie pamiętajcie również o domowej przyprawie do piernika – to podstawa wielu świątecznych wypieków.








Torcik korzenna śliwka – przepis do druku

Torcik korzenna śliwka
Składniki
biszkopty czekoladowe:
- 6 dużych jajek - rozmiar L
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 170 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 40 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g (4 łyżki) Powideł śliwkowych korzennych Stovit
- 80 g (4 łyżki) majonezu - użyłam light
krem cynamonowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
śliwki:
- 300 g śliwek - świeżych lub mrożonych
- około 50 g (1/4 szklanki) cukru - albo do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
polewa:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 75 ml śmietany kremówki 30 %
dodatkowo:
- około 300 g Powideł śliwkowych korzennych Stovit
- ciasteczka do dekoracji
Instrukcja
biszkopt czekoladowy:
- Jajka zmiksuj z cukrem aż będą białe, puszyste i bardzo gęste.
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
- Do jajek dodaj mniej więcej 1/3 mąki z dodatkami i zmiksuj na niskich obrotach.
- Dodaj 4 łyżki powideł, krótko zmiksuj, dodaj część mąki i krótko zmiksuj.
- Na koniec dodaj majonez i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do dwóch form o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty.
śliwki:
- Przełóż śliwki do rondelka, dodaj cukier oraz przyprawę do piernika.
- Gotuj aż śliwki zaczną się delikatnie rozpadać, a większość soku odparuje - ostudź.
krem cynamonowy:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - na dno rondelka nalej wodę, ustaw na rondelku miskę żaroodporną - tak aby nie dotykała powierzchni wody. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając co jakiś czas poczekaj aż się rozpuści.
- Zdejmij miseczkę z rondelka i lekko ostudź.
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z łyżeczką cynamonu - dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.
- Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż będzie gęsta.
- Dodaj po łyżce serek mascarpone z czekoladą i zmiksuj do połączenia składników.
- Spróbuj krem i jeśli chce to daj do niego trochę cukru pudru.
wykończenie:
- Na paterze ułóż jeden blat ciasta czekoladowego, posmaruj go powidłami, a następnie wyłóż mniej więcej 1/3 kremu.
- Przykryj krem drugim blatem ciasta.
- Nałóż 1/3 kremu, a na niego wyłóż przestudzone śliwki.
- Połóż trzeci blat, posmaruj go powidłami oraz resztą kremu.
- Przykryj tort ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.
- Wierzch posmaruj powidłami.
- Boki torcika przejedź długim nożem lub packą aby zebrać namiar kremu.
- Schłódź ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.
- Przygotuj polewę - w rondelku pogrzej kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
- Gotową polewę przestudź.
- Polej nią wierzch tortu, a całość udekoruj ciasteczkami.
Składniki Odżywcze