Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy

tort czekoladowo-wiśniowy

Tort czekoladowo-wiśniowy przygotowałam z okazji 40-tych urodzin mojego męża :)

Taka specjalna okazja wymagała specjalnego tortu.

Mój mąż uwielbia ciasta czekoladowe i wiśnie, postanowiłam, więc połączyć te dwa smaki i stworzyłam ten torcik.

Lekko wilgotne biszkopty z dodatkiem masła i kawy, do tego krem mega czekoladowy, mnóstwo frużeliny wiśniowej i na koniec czekoladowy krem maślany.

Muszę przyznać, że jest tu trochę roboty, ale możecie ją sobie podzielić na dwa dni – wcześniej możecie przygotować biszkopty i frużelinę.

Lubimy wilgotne torciki, więc mimo, że te biszkopty są dość wilgotne same w sobie, to je jeszcze troszkę nasączyłam alkoholowym ponczem czekoladowym (tym z przepisu na ciasto kukułkę) – zrobiłam go tylko mniej i dałam mniej kawy.

Możecie podobnie nasączyć ciasto, albo przygotować bardziej tradycyjny poncz z wody z cukrem, lub osłodzonej herbaty.

Muszę was również ostrzec, że tort ma milion kalorii – jedna porcja to około 640 kalorii – ale w końcu 40 lat ma się raz w życiu, więc myślę, że warto przy takiej okazji zjeść coś ekstra :D

Przypominam wam również przy okazji przepisy na inne torty – np. tort czekoladowo-orzechowy, torcik makowy, tort pierniczkowy, tort ombre tiramisu czy też zaskakujący torcik czekoladowy z gotowanymi ziemniakami :D

tort czekoladowy z czekoladowym kremem

tort mocno czekoladowy

tort czekoladowy z wiśniami

torcik czekoladowy

tort czekoladowy

Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy

tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowo-wiśniowy

Wypieki Beaty
Rewelacyjny tort czekoladowy z czekoladowym kremem i wiśniami.
4.25 z 52 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Danie Tort
Porcje 17
Kalorie 329 kcal

Wyposażenie

  • Podaję przepis na tort o średnicy 22 cm. Biszkopty pieczone były w dwóch foremkach o wielkości 22 cm.

Składniki
  

biszkopty czekoladowe:

  • 6 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 170 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 40 g gorzkiego kakao (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + łyżka gorącej wody do jej rozpuszczenia
  • 110 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

frużelina wiśniowa:

krem czekoladowy:

czekoladowy krem maślany:

Instrukcja
 

biszkopty:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody, a następnie zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  • Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę na zmianę z masłem i miksuj na niskich obrotach.
  • Przygotuj dwie formy o średnicy 22 cm - wysmaruj je masłem i wysyp mąką.
  • Wlej do każdej mniej więcej połowę ciasta i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty - zetnij lekko wypukły wierzch.

frużelina:

  • Wiśnie wsyp do garnka,dodaj cukier, sok z cytryny i wodę.
  • Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj - aż utworzy się masa jak kisiel.
  • Frużelinę ostudź.

krem czekoladowy:

  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej śmietanę i rozpuść razem w kąpieli wodnej (albo na małym ogniu w rondelku).
  • Dokładanie wymieszaj aby czekolada się połączyła ze śmietaną.
  • Przestudź w temperaturze pokojowej.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej porcjami przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj do połączenia.
  • Jeśli chcesz aby krem był stabilniejszy to możesz dodać do niego żelatynę - łyżkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki ubitego kremu i dokładnie wymieszaj, wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.

maślany krem czekoladowy:

  • W misie miksera umieść mascarpone (w temperaturze pokojowej), miękkie masło i gorzkie kakao.
  • Zmiksuj do połączenia.
  • Do masy maślanej dosypuj cukier puder i miksuj aż się połączy z masą.

wykończenie:

  • Na patrze połóż jeden ze spodnich blatów ciasta - jeśli chcesz to go nasącz wodą z cukrem, lub osłodzoną herbatą.
  • Na cieście zamknij rant z tortownicy.
  • Nałóż na ciasto mniej więcej 1/3 kremu czekoladowego, a na niego nałóż trochę wiśni, połóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż krem i wiśnie, podobnie zrób z trzecim blatem.
  • Ostatni blat nasącz i połóż na samą górę.
  • Schowaj tort do lodówki na około godzinę, aby się schłodził.
  • Wyjmij tort z lodówki, zdejmij obręcz i wyrównaj szerokim nożem lub szpatułką boki ciasta.
  • Posmaruj boki i wierzch ciasta grubą warstwą czekoladowego kremu maślanego, a następnie wyrównaj jego powierzchnię.
  • Udekoruj tort wg uznania - ja pokruszyłam odcięte wierzchołki biszkoptu i obsypałam nimi boki i środek ciasta. Część kremu maślanego przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką i na obrzeżu tortu zrobiłam rozetki z kremu i ułożyłam na nich czereśnie.
  • Na koniec tort lekko opryskałam jadalną złotą farbą w sprayu.

Notatki

Biszkopty można upiec w jednej foremce 22 cm - jeden po drugim, albo ewentualnie całość jednocześnie - wtedy należy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Możesz też upiec biszkopt w formie większej, wtedy przetnij go na 3 blaty, a nie 4.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 329kcalWeglowodany: 35gBiałko: 4gTłuszcz: 19gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe czekolada, frużelina, kakao, kremówka, mascarpone, śmietanka, wiśnie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tort czekoladowo-wiśniowy