Tort czekoladowo-wiśniowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tort czekoladowo-wiśniowy

By | 2018-07-27T17:00:31+00:00 2018 Lipiec 27th|Ciasta czekoladowe, Ciasta owocowe, Ciasta z kremem, Karnawałowe przepisy, Torty|

Tort czekoladowo-wiśniowy

 

tort czekoladowy z wiśniami

 

Tort czekoladowo-wiśniowy przygotowałam z okazji 40-tych urodzin mojego męża 🙂

Taka specjalna okazja wymagała specjalnego tortu.

Mój mąż uwielbia ciasta czekoladowe i wiśnie, postanowiłam, więc połączyć te dwa smaki i stworzyłam ten torcik.

Lekko wilgotne biszkopty z dodatkiem masła i kawy, do tego krem mega czekoladowy, mnóstwo frużeliny wiśniowej i na koniec czekoladowy krem maślany.

Muszę przyznać, że jest tu trochę roboty, ale możecie ją sobie podzielić na dwa dni – wcześniej możecie przygotować biszkopty i frużelinę.

Lubimy wilgotne torciki, więc mimo, że te biszkopty są dość wilgotne same w sobie, to je jeszcze troszkę nasączyłam alkoholowym ponczem czekoladowym (tym z przepisu na ciasto kukułkę) – zrobiłam go tylko mniej i dałam mniej kawy.

Możecie podobnie nasączyć ciasto, albo przygotować bardziej tradycyjny poncz z wody z cukrem, lub osłodzonej herbaty.

Muszę was również ostrzec, że tort ma milion kalorii – jedna porcja to około 640 kalorii – ale w końcu 40 lat ma się raz w życiu, więc myślę, że warto przy takiej okazji zjeść coś ekstra 😀

Przypominam wam również przy okazji przepisy na inne torty – np. tort czekoladowo-orzechowy, torcik makowy, tort pierniczkowy, tort ombre tiramisu czy też zaskakujący torcik czekoladowy z gotowanymi ziemniakami 😀

 

tort czekoladowy z czekoladowym kremem

 

tort mocno czekoladowy

 

tort czekoladowy z wiśniami

 

torcik czekoladowy

 

tort czekoladowy

 

Tort czekoladowo-wiśniowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na tort o średnicy 22 cm. Biszkopty pieczone były w dwóch foremkach o wielkości 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 17
Składniki
biszkopty czekoladowe:
  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 170 g (1 i ¼ szklanki) mąki
  • 40 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + łyżka gorącej wody do jej rozpuszczenia
  • 110 g rozpuszczonego masła i lekko przestudzonego
frużelina wiśniowa:
  • 450-500 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 50 ml wody
krem czekoladowy:
  • 400 g mlecznej czekolady
  • 250 g kwaśnej śmietany 12%
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • opcjonalnie - 1 łyżka żelatyny plus trochę wody do jej rozpuszczenia
czekoladowy krem maślany:
  • 250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 120 g miękkiego masła
  • 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 300 g (2 szklanki) cukru pudru
Wykonanie
biszkopty:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na gęstą i puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody, a następnie zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  4. Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę na zmianę z masłem i miksuj na niskich obrotach.
  5. Przygotuj dwie formy o średnicy 22 cm - wysmaruj je masłem i wysyp mąką.
  6. Wlej do każdej mniej więcej połowę ciasta i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty - zetnij lekko wypukły wierzch.
frużelina:
  1. Wiśnie wsyp do garnka,dodaj cukier, sok z cytryny i wodę.
  2. Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj - aż utworzy się masa jak kisiel.
  4. Frużelinę ostudź.
krem czekoladowy:
  1. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej śmietanę i rozpuść razem w kąpieli wodnej (albo na małym ogniu w rondelku).
  2. Dokładanie wymieszaj aby czekolada się połączyła ze śmietaną.
  3. Przestudź w temperaturze pokojowej.
  4. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej porcjami przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj do połączenia.
  5. Jeśli chcesz aby krem był stabilniejszy to możesz dodać do niego żelatynę - łyżkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  6. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki ubitego kremu i dokładnie wymieszaj, wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
maślany krem czekoladowy:
  1. W misie miksera umieść mascarpone (w temperaturze pokojowej), miękkie masło i gorzkie kakao.
  2. Zmiksuj do połączenia.
  3. Do masy maślanej dosypuj cukier puder i miksuj aż się połączy z masą.
wykończenie:
  1. Na patrze połóż jeden ze spodnich blatów ciasta - jeśli chcesz to go nasącz wodą z cukrem, lub osłodzoną herbatą.
  2. Na cieście zamknij rant z tortownicy.
  3. Nałóż na ciasto mniej więcej ⅓ kremu czekoladowego, a na niego nałóż trochę wiśni, połóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż krem i wiśnie, podobnie zrób z trzecim blatem.
  4. Ostatni blat nasącz i połóż na samą górę.
  5. Schowaj tort do lodówki na około godzinę, aby się schłodził.
  6. Wyjmij tort z lodówki, zdejmij obręcz i wyrównaj szerokim nożem lub szpatułką boki ciasta.
  7. Posmaruj boki i wierzch ciasta grubą warstwą czekoladowego kremu maślanego, a następnie wyrównaj jego powierzchnię.
  8. Udekoruj tort wg uznania - ja pokruszyłam odcięte wierzchołki biszkoptu i obsypałam nimi boki i środek ciasta. Część kremu maślanego przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką i na obrzeżu tortu zrobiłam rozetki z kremu i ułożyłam na nich czereśnie.
  9. Na koniec tort lekko opryskałam jadalną złotą farbą w sprayu.
Notatki
Biszkopty można upiec w jednej foremce 22 cm - jeden po drugim, albo ewentualnie całość jednocześnie - wtedy należy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Możesz też upiec biszkopt w formie większej, wtedy przetnij go na 3 blaty, a nie 4.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 329 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 0,8 g Białka: 4 g

 

 

tort czekoladowo-wiśniowy

Reklama

4 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/07/30 at 11:42 - Reply

    Gdzie kupiłaś to złoto w sprayu? 😀

  2. katarzynarzepecka.pl 2018/07/28 at 08:47 - Reply

    Efekt złotej farby naprawdę rewelacyjny.
    Pięknie się prezentuje!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: