Tort czekoladowo-wiśniowy

Zaktualizowany: 2024 16 maja
tort czekoladowo-wiśniowy

Przepis na pyszny tort czekoladowo-wiśniowy

Jeśli kochasz czekoladę i owoce, to ten domowy tort czekoladowy z wiśniami jest dla Ciebie! Czekoladowy krem jest delikatny i jednocześnie intensywnie czekoladowy, a kawałki wiśni dodają mu nuty słodyczy i kwaśności. Znajdziesz w nim wszystko, czego potrzebujesz, by poczuć się jak w niebie. Tort jest trochę czasochłonny i dość trudny w przygotowaniu, ale na specjalne okazje będzie doskonały. Spróbuj już dziś!

tort czekoladowy z czekoladowym kremem

Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy krok po kroku

Jeśli szukacie pysznego tortu na jakąś specjalną okazję, to dobrze trafiliście! Przygotujcie ten pyszny tort czekoladowy z wiśniami.

tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowo-wiśniowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny tort czekoladowy z czekoladowym kremem i wiśniami.
4.43 z 115 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Danie Tort
Porcje 17
Kalorie 329 kcal
Wyposażenie
  • Dwie formy o średnicy ok 16 cm. Można też upiec biszkopty w jednej foremce o średnicy około 22 cm – wtedy przekrojenie ciasta na 3 blaty.
Składniki

składniki na ciasta czekoladowe do tortu

  • 6 białek (z jajek rozmiar L)
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru ((3/4 szklanki) – jeśli lubisz słodkie ciasta, możesz dać 200 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g gorzkiego kakao ((1/3 szklanki) )
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (+ łyżka gorącej wody do jej rozpuszczenia – opcionalnie)
  • 110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

składniki na frużelinę wiśniową do tortu

składniki na krem czekoladowy do tortu

składniki na czekoladowy krem maślany do obłożenia tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasta czekoladowe do tortu krok po kroku

  • Białka zmiksuj z cukrem i wanilią na gęstą i puszystą masę.
    6 białek, 150 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    miksowanie białek z cukrem
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    6 żółtek
  • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
    200 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki z kakao przez sitko
  • Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody.
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach albo delikatnie wymieszaj łopatką lub mieszadłem.
    dodawanie mąki z kakao do ciasta na biszkopt czekoladowy
  • Dodaj ostudzone masło i delikatnie wymieszaj.
    110 g masła
    dodawanie rozpuszczonego masła do ciasta na biszkopt
  • Dodaj kawę (jeśli używasz) i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie kawy do ciasta na biszkopt
  • Przygotuj dwie formy do pieczenia.
  • Wlej do każdej mniej więcej połowę ciasta i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty – zetnij lekko wypukły wierzch.
  • Możesz też upiec ciasto na raz w jednej foremce – wtedy piecz około 40-45 minut – jeśli nie uda Ci się przekroić ciasta na 4 blaty, to przekrój na 3.

Jak zrobić frużelinę z wiśni do tortu

  • Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i wodę.
    450-500 g wiśni, 200 g cukru, sok z cytryny, 50 ml wody
  • Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj – aż utworzy się masa jak kisiel.
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Frużelinę ostudź.

Jak zrobić krem czekoladowy do tortu

  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej śmietanę (12%) i rozpuść razem w kąpieli wodnej (albo na małym ogniu w rondelku).
    400 g mlecznej czekolady, 250 g kwaśnej śmietany
  • Dokładanie wymieszaj aby czekolada się połączyła ze śmietaną.
  • Schłodź w lodówce – aż czekolada będzie gęsta i mocno zimna – najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i schłodzić przez noc.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej porcjami zimną czekoladę i krótko zmiksuj do połączenia.
    500 ml śmietany kremówki
  • Jeśli chcesz aby krem był stabilniejszy to możesz dodać do niego żelatynę – łyżkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    1 łyżka żelatyny
  • Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki ubitego kremu i dokładnie wymieszaj, wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.

Jak zrobić maślany krem czekoladowy do obłożenia tortu

  • W misie miksera umieść mascarpone (w temperaturze pokojowej), miękkie masło i gorzkie kakao.
    250 g mascarpone, 120 g masła, 30 g gorzkiego kakao
  • Zmiksuj do połączenia.
  • Do masy maślanej dosypuj cukier puder i miksuj aż się połączy z masą.
    300 g cukru pudru

Jak zrobić tort czekoladowo-wiśniowy – złożenie tortu

  • Na patrze połóż jeden ze spodnich blatów ciasta – jeśli chcesz to go nasącz wodą z cukrem, lub osłodzoną herbatą.
  • Na cieście zamknij rant z tortownicy.
  • Nałóż na ciasto mniej więcej 1/3 kremu czekoladowego, a na niego nałóż trochę wiśni, połóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż krem i wiśnie, podobnie zrób z trzecim blatem.
  • Ostatni blat nasącz i połóż na samą górę.
  • Schowaj tort do lodówki na około godzinę, aby się schłodził.
  • Wyjmij tort z lodówki, zdejmij obręcz i wyrównaj szerokim nożem lub szpatułką boki ciasta.
  • Posmaruj boki i wierzch ciasta grubą warstwą czekoladowego kremu maślanego, a następnie wyrównaj jego powierzchnię.
  • Udekoruj tort wg uznania – ja pokruszyłam odcięte wierzchołki biszkoptu i obsypałam nimi boki i środek ciasta. Część kremu maślanego przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką i na obrzeżu tortu zrobiłam rozetki z kremu i ułożyłam na nich czereśnie.
  • Na koniec tort lekko opryskałam jadalną złotą farbą w sprayu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 329kcalWeglowodany: 35gBiałko: 4gTłuszcz: 19gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe czekoladowy tort z wiśniami, tort czekoladowy z czereśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort czekoladowy

Tort czekoladowo-wiśniowy – uwagi

Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone przygotowałam z okazji 40-tych urodzin mojego męża. Taka specjalna okazja wymagała specjalnego tortu. Mój mąż uwielbia ciasta czekoladowe i wiśnie, postanowiłam, więc połączyć te dwa smaki i stworzyłam ten torcik. Tym razem zamiast tradycyjnego biszkoptu czekoladowego postawiłam na biszkopt tłuszczowy – z dodatkiem masła. Upiekłam więc dwa lekko wilgotne biszkopty z dodatkiem masła i kawy, do tego krem mega czekoladowy, mnóstwo frużeliny wiśniowej i na koniec czekoladowy krem maślany.

tort mocno czekoladowy

Jak zrobić czekoladowy tort z wiśniami – wskazówki

Muszę przyznać, że jest tu trochę roboty, ale możecie ją sobie podzielić na dwa dni – wcześniej możecie przygotować biszkopty, masę czekoladową do kremu i frużelinę. Ja lubię biszkopty piec przynajmniej jeden dzień wcześniej. Gdy sobie trochę postoją, to dają się dużo lepiej kroić i łatwiej pokroić je na więcej blatów. Pamiętajcie tylko o zawinięciu ostudzonych biszkoptów w folię, aby nie wysychały. Lubimy wilgotne torciki, więc mimo, że te biszkopty są dość wilgotne same w sobie, to je jeszcze troszkę nasączyłam alkoholowym ponczem czekoladowym (tym z przepisu na ciasto kukułkę) – zrobiłam go tylko mniej i dałam mniej kawy. Możecie podobnie nasączyć ciasto, albo przygotować bardziej tradycyjny poncz z wody z cukrem, lub osłodzonej herbaty.

tort czekoladowy z wiśniami

Jak zrobić biszkopt czekoladowy na maśle – film

Ten biszkopt przygotowuje się bardzo podobnie jak biszkopt tradycyjny, jedyna różnica, to dodawane na koniec ostudzone masło i ewentualnie kawa. Piekłam też ten biszkopt z połowy porcji jako podstawa do ciasta przekładanego kremem i nagrałam przy okazji film z jego przygotowania. Na filmie piekłam biszkopt z 3 jajek i piekłam go w większej formie do pieczenia o wielkości 24/24 cm. Tak otrzymałam bardziej płaski biszkopt świetny właśnie jako baza do ciast przekładanych kremem na większą formę. Wy do mojego tortu przygotujcie oczywiście biszkopt z 6 jajek i upieczcie go w dwóch tortownicach o średnicy do 16 cm (do przekrojenia każdego biszkopta na dwa blaty – w sumie otrzymacie 4 blaty ciasta), albo w jednej o średnicy do 22 cm (ten biszkopt będzie można pokroić na trzy blaty).

Jak zrobić krem czekoladowy do przełożenia tortu?

Do kremu idzie sporo czekolady, którą rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie ( ja użyłam taką 12%) – polecam rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Potem ją studzicie i chowacie do lodówki, aby była zimna (przynajmniej na kilka godzin). Jeśli dodacie ciepławą czekoladę do bitej śmietany, to krem może się Wam zwarzyć! Dlatego najpierw rozpuście czekoladę, schłodźcie ją porządnie i dopiero wtedy dodajcie do ubitej śmietany kremówki.

Z kolei maślany krem czekoladowy do obłożenia tortu MUSI mieć składniki w temperaturze pokojowej! Jeśli do masła dodacie zimny serek mascarpone, to krem też się może zwarzyć! Dlatego serek i masło wyjmijcie przynajmniej dwie godziny wcześniej z lodówki – tak aby miały podobną temperaturę przed ich miksowaniem.

torcik czekoladowy

Tort czekoladowy z wiśniami kcal

Muszę was również ostrzec, że tort ma milion kalorii – jedna porcja to około 640 kalorii – ale w końcu 40 lat ma się raz w życiu, więc myślę, że warto przy takiej okazji zjeść coś ekstra :D

Przypominam wam również przy okazji przepisy na inne torty – np. tort czekoladowo-orzechowy, torcik makowy, tort pierniczkowy, tort ombre tiramisu czy też zaskakujący torcik czekoladowy z gotowanymi ziemniakami :D

Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie możecie sobie bardzo łatwo zapisać moje przepisy na później.

tort czekoladowo-wiśniowy

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2018 27 lipca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

50 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na tort czekoladowy

Przygotowałam przepis na tort czekoladowy z wiśniami dla prawdziwych łakomczuchów. Czekolada, frużelina, dwa kremy, które wzbogacają tort z wiśniami, to doskonałe połączenie. Wilgotne biszkopty po prostu rozpływają się w ustach. Przygotowanie tortu czekoladowego z wiśniami zajmie Ci dłuższą chwilę, jednak będzie warto! Gwarantuję Ci, że tort czekoladowy pozytywnie zaskoczy nie tylko solenizanta lub solenizantkę, ale także gości! Tort z wiśniami możesz również upiec nie tylko świętując urodziny! Wystarczy, że spróbujesz go raz, nigdy o nim nie zapomnisz.

Podobnym wypiekiem do tego tortu czekoladowego jest tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi. W tej propozycji natomiast królują orzeszki, jednak tak samo jak ten mój tort z wiśniami jest przełożony kremem. Gwarantuję, że również Ci posmakuje.

Czekoladowy tort z wiśniami

Warto solidnie nasączyć biszkopty, aby tort czekoladowy był mocno wilgotny oraz mięciutki. Akcent owocowy w postaci zestawienia wiśni z czekoladą jest po prostu fantastyczny. Dekoracje na torcie z wiśniami w postaci różyczek wykonanych z kremu czekoladowego oraz prawdziwych wiśni cieszą oko, a także podniebienie. Dzięki temu tortu czekoladowemu z wiśniami poczujesz się jak w niebie.

Spróbuj również mojego przepisu na tort czekoladowo-kawowy. To wyjątkowa propozycja, nie tylko dla kawoszy!