Tort czekoladowo-wiśniowy
Przepis na pyszny tort czekoladowo-wiśniowy
Jeśli kochasz czekoladę i owoce, to ten domowy tort czekoladowy z wiśniami jest dla Ciebie! Czekoladowy krem jest delikatny i jednocześnie intensywnie czekoladowy, a kawałki wiśni dodają mu nuty słodyczy i kwaśności. Znajdziesz w nim wszystko, czego potrzebujesz, by poczuć się jak w niebie. Tort jest trochę czasochłonny i dość trudny w przygotowaniu, ale na specjalne okazje będzie doskonały. Spróbuj już dziś!
Spis treści
Przepis na tort czekoladowo-wiśniowy krok po kroku
Jeśli szukacie pysznego tortu na jakąś specjalną okazję, to dobrze trafiliście! Przygotujcie ten pyszny tort czekoladowy z wiśniami.
Tort czekoladowo-wiśniowy przepis
Wyposażenie
- Dwie formy o średnicy ok 16 cm. Można też upiec biszkopty w jednej foremce o średnicy około 22 cm – wtedy przekrojenie ciasta na 3 blaty.
Składniki
składniki na ciasta czekoladowe do tortu
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 6 żółtek
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) – jeśli lubisz słodkie ciasta, możesz dać 200 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g gorzkiego kakao ((1/3 szklanki) )
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (+ łyżka gorącej wody do jej rozpuszczenia – opcionalnie)
- 110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
składniki na frużelinę wiśniową do tortu
- 450-500 g wiśni (wydrylowanych (mogą być mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- sok z cytryny (z połowy )
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
składniki na krem czekoladowy do tortu
- 400 g mlecznej czekolady
- 250 g kwaśnej śmietany (12%)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – 30 lub 36 %)
- 1 łyżka żelatyny (plus trochę wody do jej rozpuszczenia – opcjonalnie do zagęszczenia kremu)
składniki na czekoladowy krem maślany do obłożenia tortu
- 250 g mascarpone ((w temperaturze pokojowej))
- 120 g masła (miękkiego)
- 30 g gorzkiego kakao ((1/4 szklanki) )
- 300 g cukru pudru ((2 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasta czekoladowe do tortu krok po kroku
- Białka zmiksuj z cukrem i wanilią na gęstą i puszystą masę.6 białek, 150 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.6 żółtek
- Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao.200 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody.1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach albo delikatnie wymieszaj łopatką lub mieszadłem.
- Dodaj ostudzone masło i delikatnie wymieszaj.110 g masła
- Dodaj kawę (jeśli używasz) i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj dwie formy do pieczenia.
- Wlej do każdej mniej więcej połowę ciasta i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty – zetnij lekko wypukły wierzch.
- Możesz też upiec ciasto na raz w jednej foremce – wtedy piecz około 40-45 minut – jeśli nie uda Ci się przekroić ciasta na 4 blaty, to przekrój na 3.
Jak zrobić frużelinę z wiśni do tortu
- Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i wodę.450-500 g wiśni, 200 g cukru, sok z cytryny, 50 ml wody
- Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj – aż utworzy się masa jak kisiel.1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Frużelinę ostudź.
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej śmietanę (12%) i rozpuść razem w kąpieli wodnej (albo na małym ogniu w rondelku).400 g mlecznej czekolady, 250 g kwaśnej śmietany
- Dokładanie wymieszaj aby czekolada się połączyła ze śmietaną.
- Schłodź w lodówce – aż czekolada będzie gęsta i mocno zimna – najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i schłodzić przez noc.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej porcjami zimną czekoladę i krótko zmiksuj do połączenia.500 ml śmietany kremówki
- Jeśli chcesz aby krem był stabilniejszy to możesz dodać do niego żelatynę – łyżkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.1 łyżka żelatyny
- Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki ubitego kremu i dokładnie wymieszaj, wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
Jak zrobić maślany krem czekoladowy do obłożenia tortu
- W misie miksera umieść mascarpone (w temperaturze pokojowej), miękkie masło i gorzkie kakao.250 g mascarpone, 120 g masła, 30 g gorzkiego kakao
- Zmiksuj do połączenia.
- Do masy maślanej dosypuj cukier puder i miksuj aż się połączy z masą.300 g cukru pudru
Jak zrobić tort czekoladowo-wiśniowy – złożenie tortu
- Na patrze połóż jeden ze spodnich blatów ciasta – jeśli chcesz to go nasącz wodą z cukrem, lub osłodzoną herbatą.
- Na cieście zamknij rant z tortownicy.
- Nałóż na ciasto mniej więcej 1/3 kremu czekoladowego, a na niego nałóż trochę wiśni, połóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż krem i wiśnie, podobnie zrób z trzecim blatem.
- Ostatni blat nasącz i połóż na samą górę.
- Schowaj tort do lodówki na około godzinę, aby się schłodził.
- Wyjmij tort z lodówki, zdejmij obręcz i wyrównaj szerokim nożem lub szpatułką boki ciasta.
- Posmaruj boki i wierzch ciasta grubą warstwą czekoladowego kremu maślanego, a następnie wyrównaj jego powierzchnię.
- Udekoruj tort wg uznania – ja pokruszyłam odcięte wierzchołki biszkoptu i obsypałam nimi boki i środek ciasta. Część kremu maślanego przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką i na obrzeżu tortu zrobiłam rozetki z kremu i ułożyłam na nich czereśnie.
- Na koniec tort lekko opryskałam jadalną złotą farbą w sprayu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort czekoladowo-wiśniowy – uwagi
Tort czekoladowo-wiśniowy przygotowałam z okazji 40-tych urodzin mojego męża. Taka specjalna okazja wymagała specjalnego tortu. Mój mąż uwielbia ciasta czekoladowe i wiśnie, postanowiłam, więc połączyć te dwa smaki i stworzyłam ten torcik. Tym razem zamiast tradycyjnego biszkoptu czekoladowego postawiłam na biszkopt tłuszczowy – z dodatkiem masła. Upiekłam więc dwa lekko wilgotne biszkopty z dodatkiem masła i kawy, do tego krem mega czekoladowy, mnóstwo frużeliny wiśniowej i na koniec czekoladowy krem maślany.
Jak zrobić czekoladowy tort z wiśniami – wskazówki
Muszę przyznać, że jest tu trochę roboty, ale możecie ją sobie podzielić na dwa dni – wcześniej możecie przygotować biszkopty, masę czekoladową do kremu i frużelinę. Ja lubię biszkopty piec przynajmniej jeden dzień wcześniej. Gdy sobie trochę postoją, to dają się dużo lepiej kroić i łatwiej pokroić je na więcej blatów. Pamiętajcie tylko o zawinięciu ostudzonych biszkoptów w folię, aby nie wysychały. Lubimy wilgotne torciki, więc mimo, że te biszkopty są dość wilgotne same w sobie, to je jeszcze troszkę nasączyłam alkoholowym ponczem czekoladowym (tym z przepisu na ciasto kukułkę) – zrobiłam go tylko mniej i dałam mniej kawy. Możecie podobnie nasączyć ciasto, albo przygotować bardziej tradycyjny poncz z wody z cukrem, lub osłodzonej herbaty.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy na maśle – film
Ten biszkopt przygotowuje się bardzo podobnie jak biszkopt tradycyjny, jedyna różnica, to dodawane na koniec ostudzone masło i ewentualnie kawa. Piekłam też ten biszkopt z połowy porcji jako podstawa do ciasta przekładanego kremem i nagrałam przy okazji film z jego przygotowania. Na filmie piekłam biszkopt z 3 jajek i piekłam go w większej formie do pieczenia o wielkości 24/24 cm. Tak otrzymałam bardziej płaski biszkopt świetny właśnie jako baza do ciast przekładanych kremem na większą formę. Wy do mojego tortu przygotujcie oczywiście biszkopt z 6 jajek i upieczcie go w dwóch tortownicach o średnicy do 16 cm (do przekrojenia każdego biszkopta na dwa blaty – w sumie otrzymacie 4 blaty ciasta), albo w jednej o średnicy do 22 cm (ten biszkopt będzie można pokroić na trzy blaty).
Jak zrobić krem czekoladowy do przełożenia tortu?
Do kremu idzie sporo czekolady, którą rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie ( ja użyłam taką 12%) – polecam rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Potem ją studzicie i chowacie do lodówki, aby była zimna (przynajmniej na kilka godzin). Jeśli dodacie ciepławą czekoladę do bitej śmietany, to krem może się Wam zwarzyć! Dlatego najpierw rozpuście czekoladę, schłodźcie ją porządnie i dopiero wtedy dodajcie do ubitej śmietany kremówki.
Z kolei maślany krem czekoladowy do obłożenia tortu MUSI mieć składniki w temperaturze pokojowej! Jeśli do masła dodacie zimny serek mascarpone, to krem też się może zwarzyć! Dlatego serek i masło wyjmijcie przynajmniej dwie godziny wcześniej z lodówki – tak aby miały podobną temperaturę przed ich miksowaniem.
Tort czekoladowy z wiśniami kcal
Muszę was również ostrzec, że tort ma milion kalorii – jedna porcja to około 640 kalorii – ale w końcu 40 lat ma się raz w życiu, więc myślę, że warto przy takiej okazji zjeść coś ekstra :D
Przypominam wam również przy okazji przepisy na inne torty – np. tort czekoladowo-orzechowy, torcik makowy, tort pierniczkowy, tort ombre tiramisu czy też zaskakujący torcik czekoladowy z gotowanymi ziemniakami :D
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: