Przepis na ciasto Kukułka

 

czekoladowe ciasto kukułka

 

Ciasto Kukułka często przewija się przez różne kulinarne blogi, więc ja również się w końcu za nie wzięłam.

Akurat nadarzyła się odpowiednia okazja – 40 urodziny mojego męża :D

Kukułkowe ciasto przygotowałam, sowicie nasączyłam czekoladowym ponczem z wódką i wysłałam go z mężem do jego pracy – niech koleżanki i koledzy zjedzą coś dobrego (a przemycony alkohol na pewno przypadł im do gustu ;)).

Jeśli chcecie sobie ułatwić trochę zadanie proponuję czekoladowy biszkopt upiec wcześniej, wtedy pozostanie wam już tylko przygotowanie ponczu, kremu i złożenie ciasta.

Mi z tego przepisu wyszła ogromna blacha ciasta Kukułka – biszkopt piekłam w foremce o wielkości 20/30 cm. Potem ciacho pokroiłam na 26 dużych kawałków.

Jeśli lubicie takie ciasta przekładane kremem, to wypróbujcie również ciasto Michałek, Kubankę, chałwowca, ciasto wuzetkę, ciasto marlenkę albo ciasto snickers bez pieczenia.

 

pijane ciasto czekoladowe z kremem

 

ciasto kukułka czekoladowe

 

pijane ciasto czekoladowe z kremem

 

pijane ciasto czekoladowe

 

czekoladowe ciasto z kremem

Przepis na ciasto Kukułka do druku

ciasto kukułka

Ciasto Kukułka

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
4.1 z 11 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 26
Kalorie 307 kcal

Składniki
  

biszkopt czekoladowy:

poncz czekoladowy:

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Zacznij miksować białka, w trakcie dosyp cukier i miksuj tak długo aż białka będą gęste i lśniące.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną i gorzkim kakao.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia o wielkości 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

poncz:

  • Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, kawę rozpuszczalną oraz połamane czekolady.
  • Pogrzej całość aż czekolada się rozpuści, zdejmij z ognia i przestudź.
  • Do letniego ponczu wlej wódkę i wymieszaj.

krem:

  • Żelatynę zalej wodą - tyle aby ją zakryła.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Żelatynę pogrzej krótko w mikrofalówce (10 sekund) lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Tak zahartowaną żelatynę wlej do reszty śmietany i zmiksuj na dużych obrotach.
  • Dodaj do śmietany po łyżce mascarpone i zmiksuj do połączenia.

złożenie:

  • Biszkopt czekoladowy przetnij na dwa blaty.
  • Włóż do formy w spód biszkoptu, obficie polej go ponczem czekoladowym i wyłóż mniej więcej 1/3 kremu.
  • Podłużne biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj ściśle na kremie.
  • Na biszkopty wyłóż znowu mniej więcej 1/3 masy śmietanowej.
  • Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem.
  • Wyłóż resztę kremu.
  • Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do schłodzenia.
  • Przed podaniem posyp wierzch ciasta gorzkim kakao.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 307kcalWeglowodany: 28gBiałko: 4gTłuszcz: 19gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasto kukułka