Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Ciasto Michałek


Ciasto Michałek

 

ciasto michałek

 

Ciasto Michałek przewinęło się już przez wiele blogów i w końcu ja również postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.

Najważniejsze w tym cieście są czekoladowe cukierki Michałki i właśnie od nich pochodzi jego nazwa.

Przygotowania zaczęłam od upieczenia czekoladowego biszkoptu – możecie go upiec wcześniej i przechować szczelnie zawiniętego.

Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki i praktycznie nie słodziłam cukrem – dałam tylko łyżkę do wierzchniej warstwy.

Dodatkowo ciasto przełożyłam konfiturą wiśniową i nasączyłam ponczem z wiśniówką 🙂

Jak pewnie przypuszczacie ciasto Michałek wyszło obłędnie pyszne, wilgotne i wcale nie za słodkie.

W sumie ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania, więc zróbcie je koniecznie.

Wielbicieli ciast przekładanych zapraszam również na ciasto makowa panienka, ciasto szpinakowe z kremem, Kubankę albo ciasto Delicję.

 

przekładane ciasto czekoladowe

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

biszkopt czekoladowy z kremem

 

ciasto przekładane z kremem

 

michałek ciasto

 

Ciasto Michałek
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę 24/24 - na stronie głównej można znaleźć przeliczarkę na inne wielkości foremek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 160 g cukru - ¾ szklanki
  • 70 g mąki pszennej - pół szklanki
  • 70 g mąki ziemniaczanej - pół szklanki
  • 2 łyżki kakao
krem:
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukierków Michałki
  • 1 łyżka cukru pudru
poncz:
  • 200 ml wody
  • 50 ml nalewki wiśniowej
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • słoiczek konfitury wiśniowej - ja miałam słoik 250 g
  • około 50 g startej mlecznej czekolady
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij aż się lekko napuszą - dodaj cukier i miksuj aż białka zrobią się białe, lśniące i gęste.
  2. W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
  3. Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj, wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Zetnij lekko wypukły wierzch ciasta, a resztę przekrój na dwa blaty.
poncz:
  1. Składniki ponczu zagotuj razem, a następnie ostudź.
krem:
  1. Cukierki zetrzyj na grubych oczkach tartki - tak da się i robi się to szybko 😉
  2. Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i miksuj aż całość ładnie się połączy.
  3. Odłóż mniej więcej ⅓ kremu i dodaj do tej części łyżkę cukru pudru - wymieszaj.
  4. Do większej części kremu dodaj starte cukierki i wymieszaj łyżką.
wykończenie:
  1. Dolny blat ciasta nasącz ostudzonym ponczem, posmaruj biszkopt konfiturą wiśniową, a nią wyłóż krem michałkowy (aby sobie ułatwić zadanie można to robić w formie, w której był pieczony biszkopt).
  2. Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem i posmaruj odłożonym kremem.
  3. Wierzch ciasta posyp drobno startą czekoladą lub oprósz gorzkim kakao.
  4. Ciasto przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 291 Tłuszcze: 17,9 g Węglowodany: 27,6 g Błonnik: 0,1 g Białka: 4,6 g

 

Reklama

4 komentarze

  1. Majka 2018/01/01 at 23:25 - Reply

    Ciasto jest rewelacyjne Wyszło mega pyszne!

    • wypiekibeaty 2018/01/02 at 08:57 - Reply

      Super 😀 bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  2. Michałki to jedne z naszych ulubionych cukierków 😀 Ale musi być pycha to ciasto! 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: