ciasto michałek

Przepis na popularne ciasto czekoladowe z kremem z cukierków czekoladowych

Ciasto Michałek to niezwykle pyszne ciasto z kremem przekładane pysznym kremem zrobionym z dodatkiem czekoladowych cukierków. Ten czekoladowy biszkopt przekładany kremem to idealne ciasto na rodzinne uroczystości i święta. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycający smakiem i wyglądem będzie królował na każdym stole. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto z Michałkami.

przekładane ciasto czekoladowe

Ciasto Michałek przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowo smaczne ciasto przekładane kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto michałek z kremem

Ciasto Michałek przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne przekładane ciasto czekoladowe z kremem z dodatkiem cukierków Michałki.
4.35 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 291 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę 24/24 – na stronie głównej można znaleźć przeliczarkę na inne wielkości foremek.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy do ciasta Michałek

składniki na krem z michałków

składniki na poncz do nasączenia ciasta

  • 200 ml wody
  • 50 ml nalewki wiśniowej
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury (wiśniowej – ja miałam słoik 250 g)
  • 50 g czekolady (mlecznej startej na tarce)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy

  • Białka ubij aż się lekko napuszą – dodaj cukier i miksuj aż białka zrobią się białe, lśniące i gęste.
    160 g cukru, 4 białka
  • W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
    70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao
  • Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj, wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
    4 żółtka
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm – dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Zetnij lekko wypukły wierzch ciasta, a resztę przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić poncz do nasączenia ciasta

  • Składniki ponczu zagotuj razem, a następnie ostudź.
    200 ml wody, 50 ml nalewki wiśniowej, 2 łyżki cukru

Jak zrobić krem z michałków

  • Cukierki zetrzyj na grubych oczkach tartki – tak da się i robi się to szybko ;)
    200 g cukierków Michałki
  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i miksuj aż całość ładnie się połączy.
    500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone
  • Odłóż mniej więcej 1/3 kremu i dodaj do tej części łyżkę cukru pudru – wymieszaj.
    1 łyżka cukru pudru
  • Do większej części kremu dodaj starte cukierki i wymieszaj łyżką.

Ciasto Michałek – wykończenie:

  • Dolny blat ciasta nasącz ostudzonym ponczem, posmaruj biszkopt konfiturą wiśniową, a nią wyłóż krem michałkowy (aby sobie ułatwić zadanie można to robić w formie, w której był pieczony biszkopt).
    1 słoiczek konfitury
  • Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem i posmaruj odłożonym kremem.
  • Wierzch ciasta posyp drobno startą czekoladą lub oprósz gorzkim kakao.
    50 g czekolady
  • Ciasto przechowuj w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 291kcalWeglowodany: 27.6gBiałko: 4.6gTłuszcz: 17.9gBłonnik: 0.1g
Słowa kluczowe ciasto z michałkami, ciasto z michałkow
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z kremem

Czekoladowe ciasto z kremem z Michałków – uwagi

Ciasto Michałek przewinęło się już przez wiele blogów i w końcu ja również postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.

Najważniejsze w tym cieście są czekoladowe cukierki Michałki i właśnie od nich pochodzi jego nazwa.

Przygotowania zaczęłam od upieczenia czekoladowego biszkoptu – możecie go upiec wcześniej i przechować szczelnie zawiniętego.

Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki i praktycznie nie słodziłam cukrem – dałam tylko łyżkę do wierzchniej warstwy.

Dodatkowo ciasto przełożyłam konfiturą wiśniową i nasączyłam ponczem z wiśniówką :)

Jak pewnie przypuszczacie ciasto Michałek wyszło obłędnie pyszne, wilgotne i wcale nie za słodkie.

W sumie ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania, więc zróbcie je koniecznie.

Wielbicieli ciast przekładanych zapraszam również na ciasto makowa panienka, ciasto szpinakowe z kremem, Kubankę albo ciasto Delicję.

Ps.

Przy okazji polecam Ci mojego e-booka z czekoladowym słodkimi przepisami – „Czekoladowe wypieki Beaty” znajdziesz w moim sklepie – serdecznie polecam :)

biszkopt czekoladowy z kremem
ciasto przekładane z kremem
michałek ciasto

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące ciasta z kremem idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy: