Ciasto Michałek

 

ciasto michałek

 

Ciasto Michałek przewinęło się już przez wiele blogów i w końcu ja również postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.

Najważniejsze w tym cieście są czekoladowe cukierki Michałki i właśnie od nich pochodzi jego nazwa.

Przygotowania zaczęłam od upieczenia czekoladowego biszkoptu – możecie go upiec wcześniej i przechować szczelnie zawiniętego.

Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki i praktycznie nie słodziłam cukrem – dałam tylko łyżkę do wierzchniej warstwy.

Dodatkowo ciasto przełożyłam konfiturą wiśniową i nasączyłam ponczem z wiśniówką :)

Jak pewnie przypuszczacie ciasto Michałek wyszło obłędnie pyszne, wilgotne i wcale nie za słodkie.

W sumie ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania, więc zróbcie je koniecznie.

Wielbicieli ciast przekładanych zapraszam również na ciasto makowa panienka, ciasto szpinakowe z kremem, Kubankę albo ciasto Delicję.

 

przekładane ciasto czekoladowe

 

ciasto czekoladowe z kremem

 

biszkopt czekoladowy z kremem

 

ciasto przekładane z kremem

 

michałek ciasto

 

ciasto michałek z kremem

Ciasto Michałek

Wypieki Beaty
Przepis na formę 24/24 - na stronie głównej można znaleźć przeliczarkę na inne wielkości foremek.
4.16 z 13 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 291 kcal

Składniki
  

biszkopt czekoladowy:

krem:

poncz:

  • 200 ml wody
  • 50 ml nalewki wiśniowej
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo:

  • słoiczek konfitury wiśniowej - ja miałam słoik 250 g
  • około 50 g startej mlecznej czekolady

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij aż się lekko napuszą - dodaj cukier i miksuj aż białka zrobią się białe, lśniące i gęste.
  • W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
  • Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj, wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Zetnij lekko wypukły wierzch ciasta, a resztę przekrój na dwa blaty.

poncz:

  • Składniki ponczu zagotuj razem, a następnie ostudź.

krem:

  • Cukierki zetrzyj na grubych oczkach tartki - tak da się i robi się to szybko ;)
  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i miksuj aż całość ładnie się połączy.
  • Odłóż mniej więcej 1/3 kremu i dodaj do tej części łyżkę cukru pudru - wymieszaj.
  • Do większej części kremu dodaj starte cukierki i wymieszaj łyżką.

wykończenie:

  • Dolny blat ciasta nasącz ostudzonym ponczem, posmaruj biszkopt konfiturą wiśniową, a nią wyłóż krem michałkowy (aby sobie ułatwić zadanie można to robić w formie, w której był pieczony biszkopt).
  • Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem i posmaruj odłożonym kremem.
  • Wierzch ciasta posyp drobno startą czekoladą lub oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto przechowuj w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 291kcalWeglowodany: 27.6gBiałko: 4.6gTłuszcz: 17.9gBłonnik: 0.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!