Ciasto Michałek
Ciasto Michałek przewinęło się już przez wiele blogów i w końcu ja również postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.
Najważniejsze w tym cieście są czekoladowe cukierki Michałki i właśnie od nich pochodzi jego nazwa.
Przygotowania zaczęłam od upieczenia czekoladowego biszkoptu – możecie go upiec wcześniej i przechować szczelnie zawiniętego.
Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki i praktycznie nie słodziłam cukrem – dałam tylko łyżkę do wierzchniej warstwy.
Dodatkowo ciasto przełożyłam konfiturą wiśniową i nasączyłam ponczem z wiśniówką 🙂
Jak pewnie przypuszczacie ciasto Michałek wyszło obłędnie pyszne, wilgotne i wcale nie za słodkie.
W sumie ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania, więc zróbcie je koniecznie.
Wielbicieli ciast przekładanych zapraszam również na ciasto makowa panienka, ciasto szpinakowe z kremem, Kubankę albo ciasto Delicję.
- 4 jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 160 g cukru - ¾ szklanki
- 70 g mąki pszennej - pół szklanki
- 70 g mąki ziemniaczanej - pół szklanki
- 2 łyżki kakao
- 500 ml zimnej śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukierków Michałki
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 ml wody
- 50 ml nalewki wiśniowej
- 2 łyżki cukru
- słoiczek konfitury wiśniowej - ja miałam słoik 250 g
- około 50 g startej mlecznej czekolady
- Białka ubij aż się lekko napuszą - dodaj cukier i miksuj aż białka zrobią się białe, lśniące i gęste.
- W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
- Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj, wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Zetnij lekko wypukły wierzch ciasta, a resztę przekrój na dwa blaty.
- Składniki ponczu zagotuj razem, a następnie ostudź.
- Cukierki zetrzyj na grubych oczkach tartki - tak da się i robi się to szybko 😉
- Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i miksuj aż całość ładnie się połączy.
- Odłóż mniej więcej ⅓ kremu i dodaj do tej części łyżkę cukru pudru - wymieszaj.
- Do większej części kremu dodaj starte cukierki i wymieszaj łyżką.
- Dolny blat ciasta nasącz ostudzonym ponczem, posmaruj biszkopt konfiturą wiśniową, a nią wyłóż krem michałkowy (aby sobie ułatwić zadanie można to robić w formie, w której był pieczony biszkopt).
- Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem i posmaruj odłożonym kremem.
- Wierzch ciasta posyp drobno startą czekoladą lub oprósz gorzkim kakao.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Ciasto jest rewelacyjne Wyszło mega pyszne!
Super 😀 bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Michałki to jedne z naszych ulubionych cukierków 😀 Ale musi być pycha to ciasto! 😀
Przeeepyszne 🙂