Przepis na ciasto czekoladowa delicja z brzoskwiniami

ciasto czekoladowa delicja


Ciasto czekoladowa delicja zasmakuje wszystkim wielbicielom słynnych ciasteczek delicji :)

Ja zrobiłam wersję mocno czekoladową – bo oprócz musu czekoladowego mamy tu czekoladowy biszkopt i gorzkie kakao.

Jak zrobić czekoladowe ciasto delicja?

Najpierw musicie upiec kakaowy biszkopt. Możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu, albo mojego, który podaję poniżej.

Na upieczony biszkopt układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy tężejącą galaretkę.

Tylko uważajcie z galaretką – jeśli będzie zbyt płynna spłynie cała pod spód ciasta!

Ciasto wstawcie do lodówki aby galaretka stężała.

Na koniec przygotowujecie delikatny czekoladowy mus, który wykładacie na wierzch ciasta.

Jeśli chcecie, to możecie przełożyć go do woreczka i wycisnąć w dekoracyjne kleksy – ciasto będzie wyglądało jeszcze ładniej.

Tak przygotowane ciasto smakuje rewelacyjnie :)

Takie ciasto z galaretką pokochają dzieci i dorośli – nie wiem, jak Wasze dzieci, ale moje mogłyby zabić za delicję ;)

Z przepisu otrzymacie sporą porcję ciasta, więc na pewno starczy dla każdego.

Ciasto jest bardzo proste, ale przygotowuje się je etapami i najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt i wstępnie przygotować krem.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem oraz na ciasta biszkoptowe.


ciasto czekoladowa-delicja 1

ciasto czekoladowa-delicja 2

ciasto czekoladowa-delicja 3

ciasto czekoladowa-delicja 6

ciasto czekoladowa-delicja 8

Ciasto czekoladowa delicja przepis do druku

jaffa cake

Ciasto czekoladowa delicja

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne ciasto czekoladowe przekładane galaretką z brzoskwiniami i musem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 15 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Składniki
  

biszkopt:

poncz:

  • 0,5 szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj na gęstą pianę, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta, biała i lśniąca oraz nie będzie w niej czuć kryształków cukru.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Wsyp mąkę i zmieszaj ją na najniższych obrotach miksera albo wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut - sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
  • Biszkopt odstaw do wystudzenia.

krem:

  • Przygotowania zacznij najlepiej dzień wcześniej - śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i gorzkie kakao - wymieszaj rózgą, aż czekolada się rozpuści, a kakao dobrze rozmieszaj.
  • Wystudź, a następnie schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
  • Schłodzony krem zmiksuj na gęstą i puszystą masę.

wykończenie:

  • Brzoskwinie pokrój w kostkę.
  • Galaretki przygotuj ze zmniejszoną ilością wody - tak około 750-800 ml i odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  • Biszkopt nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanego soku z brzoskwiń z wodą.
  • Na wierzch wyłóż pokrojone brzoskwinie, które zalej gęstniejącą galaretką.
  • Schłódź ciasto w lodówce.
  • Gdy galaretka zupełnie stężeje, to wyłóż na nią krem czekoladowy.
  • Ciasto przed podaniem oprósz gorzkim kakao.

Notatki

Jeśli masa czekoladowa nie chce się ubić, albo boisz się, że się nie utrzyma, to możesz w trakcie ubijania dodać do niej żelatynę - łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody - trochę powyżej poziomu żelatyny. Gdy żelatyna napęcznieje, to pogrzej ją krótko w mikrofalówce, alby się rozpuściła. Dodaj do żelatyny łyżkę masy czekoladowej, rozmieszaj, a następnie przelej do pozostałej masy i energicznie wymieszaj.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!