Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto czekoladowa delicja


ciasto czekoladowa-delicja 5

Ciasto czekoladowa delicja zasmakuje wszystkim wielbicielom słynnych ciasteczek delicji 🙂

Ja zrobiłam wersję mocno czekoladową – bo oprócz musu czekoladowego mamy tu czekoladowy biszkopt i gorzkie kakao.

Wszystko razem smakuje rewelacyjnie 🙂

Ciasto pokochają dzieci i dorośli – nie wiem, jak Wasze dzieci, ale moje mogłyby zabić za delicję 😉

Z przepisu otrzymacie sporą porcję ciasta, więc na pewno starczy dla każdego.

Ciasto jest bardzo proste, ale przygotowuje się je etapami i najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt i wstępnie przygotować krem.

ciasto czekoladowa-delicja 1

ciasto czekoladowa-delicja 2

ciasto czekoladowa-delicja 3

ciasto czekoladowa-delicja 6

ciasto czekoladowa-delicja 8

Ciasto czekoladowa delicja
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 2 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g gorzkiego kakao (płaska łyżka0
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
galaretka:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
poncz:
  • pół szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
  • pół szklanki przegotowanej wody
dodatkowo:
  • gorzkie kakao do oprószenia
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj na gęstą pianę, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta, biała i lśniąca oraz nie będzie w niej czuć kryształków cukru.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.
  3. Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Wsyp mąkę i zmieszaj ją na najniższych obrotach miksera albo wymieszaj łyżką.
  5. Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
  6. Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut - sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
  7. Biszkopt odstaw do wystudzenia.
krem:
  1. Przygotowania zacznij najlepiej dzień wcześniej - śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i gorzkie kakao - wymieszaj rózgą, aż czekolada się rozpuści, a kakao dobrze rozmieszaj.
  2. Wystudź, a następnie schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
  3. Schłodzony krem zmiksuj na gęstą i puszystą masę.
wykończenie:
  1. Brzoskwinie pokrój w kostkę.
  2. Galaretki przygotuj ze zmniejszoną ilością wody - tak około 750-800 ml i odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  3. Biszkopt nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanego soku z brzoskwiń z wodą.
  4. Na wierzch wyłóż pokrojone brzoskwinie, które zalej gęstniejącą galaretką.
  5. Schłódź ciasto w lodówce.
  6. Gdy galaretka zupełnie stężeje, to wyłóż na nią krem czekoladowy.
  7. Ciasto przed podaniem oprósz gorzkim kakao.
Notatki
Jeśli masa czekoladowa nie chce się ubić, albo boisz się, że się nie utrzyma, to możesz w trakcie ubijania dodać do niej żelatynę - łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody - trochę powyżej poziomu żelatyny. Gdy żelatyna napęcznieje, to pogrzej ją krótko w mikrofalówce, alby się rozpuściła. Dodaj do żelatyny łyżkę masy czekoladowej, rozmieszaj, a następnie przelej do pozostałej masy i energicznie wymieszaj.
 

Reklama

6 komentarzy

  1. Przemek Andruszko 2017/06/30 at 22:38 - Reply

    galaretke niestety wchłonął biszkopt i to dwa razy 🙁 mimo ze czekałam długo az galaretka z gęstniala ;/

  2. Agnieszka 2016/10/25 at 12:08 - Reply

    uwielbiam to ciasto, a Twoje prezentuje się rewelacyjnie 🙂

    • wypiekibeaty 2016/10/25 at 15:33 - Reply

      Dziękuję bardzo 🙂

  3. Dag Mara 2016/07/24 at 16:27 - Reply

    Masa się nie chciała w ogóle ubic

    • wypiekibeaty 2016/07/24 at 16:56 - Reply

      A dobrze miałaś schłodzoną tą kremówkę?

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: