Ciasto czekoladowa delicja zasmakuje wszystkim wielbicielom słynnych ciasteczek delicji 🙂
Ja zrobiłam wersję mocno czekoladową – bo oprócz musu czekoladowego mamy tu czekoladowy biszkopt i gorzkie kakao.
Wszystko razem smakuje rewelacyjnie 🙂
Ciasto pokochają dzieci i dorośli – nie wiem, jak Wasze dzieci, ale moje mogłyby zabić za delicję 😉
Z przepisu otrzymacie sporą porcję ciasta, więc na pewno starczy dla każdego.
Ciasto jest bardzo proste, ale przygotowuje się je etapami i najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt i wstępnie przygotować krem.
Ciasto czekoladowa delicja
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
biszkopt:
- 2 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 70 g cukru
- 50 g mąki
- 10 g gorzkiego kakao (płaska łyżka0
krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
galaretka:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
poncz:
- pół szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
- pół szklanki przegotowanej wody
dodatkowo:
- gorzkie kakao do oprószenia
Wykonanie
biszkopt:
- Białka zmiksuj na gęstą pianę, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta, biała i lśniąca oraz nie będzie w niej czuć kryształków cukru.
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Wsyp mąkę i zmieszaj ją na najniższych obrotach miksera albo wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
- Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut - sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
- Biszkopt odstaw do wystudzenia.
krem:
- Przygotowania zacznij najlepiej dzień wcześniej - śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i gorzkie kakao - wymieszaj rózgą, aż czekolada się rozpuści, a kakao dobrze rozmieszaj.
- Wystudź, a następnie schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
- Schłodzony krem zmiksuj na gęstą i puszystą masę.
wykończenie:
- Brzoskwinie pokrój w kostkę.
- Galaretki przygotuj ze zmniejszoną ilością wody - tak około 750-800 ml i odstaw do lekkiego zgęstnienia.
- Biszkopt nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanego soku z brzoskwiń z wodą.
- Na wierzch wyłóż pokrojone brzoskwinie, które zalej gęstniejącą galaretką.
- Schłódź ciasto w lodówce.
- Gdy galaretka zupełnie stężeje, to wyłóż na nią krem czekoladowy.
- Ciasto przed podaniem oprósz gorzkim kakao.
Notatki
Jeśli masa czekoladowa nie chce się ubić, albo boisz się, że się nie utrzyma, to możesz w trakcie ubijania dodać do niej żelatynę - łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody - trochę powyżej poziomu żelatyny. Gdy żelatyna napęcznieje, to pogrzej ją krótko w mikrofalówce, alby się rozpuściła. Dodaj do żelatyny łyżkę masy czekoladowej, rozmieszaj, a następnie przelej do pozostałej masy i energicznie wymieszaj.
jaką końcówką wyciskała Pani mus czekoladowy?
To akurat bez końcówki – po prostu worek z odciętym rogiem
galaretke niestety wchłonął biszkopt i to dwa razy 🙁 mimo ze czekałam długo az galaretka z gęstniala ;/
🙁
uwielbiam to ciasto, a Twoje prezentuje się rewelacyjnie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Masa się nie chciała w ogóle ubic
A dobrze miałaś schłodzoną tą kremówkę?