Przepis na ciasto czekoladowa delicja z brzoskwiniami
Ciasto czekoladowa delicja zasmakuje wszystkim wielbicielom słynnych ciasteczek delicji :)
Ja zrobiłam wersję mocno czekoladową – bo oprócz musu czekoladowego mamy tu czekoladowy biszkopt i gorzkie kakao.
Jak zrobić czekoladowe ciasto delicja?
Najpierw musicie upiec kakaowy biszkopt. Możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu, albo mojego, który podaję poniżej.
Na upieczony biszkopt układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy tężejącą galaretkę.
Tylko uważajcie z galaretką – jeśli będzie zbyt płynna spłynie cała pod spód ciasta!
Ciasto wstawcie do lodówki aby galaretka stężała.
Na koniec przygotowujecie delikatny czekoladowy mus, który wykładacie na wierzch ciasta.
Jeśli chcecie, to możecie przełożyć go do woreczka i wycisnąć w dekoracyjne kleksy – ciasto będzie wyglądało jeszcze ładniej.
Tak przygotowane ciasto smakuje rewelacyjnie :)
Takie ciasto z galaretką pokochają dzieci i dorośli – nie wiem, jak Wasze dzieci, ale moje mogłyby zabić za delicję ;)
Z przepisu otrzymacie sporą porcję ciasta, więc na pewno starczy dla każdego.
Ciasto jest bardzo proste, ale przygotowuje się je etapami i najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt i wstępnie przygotować krem.
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem oraz na ciasta biszkoptowe.
Ciasto czekoladowa delicja przepis do druku

Ciasto czekoladowa delicja
Składniki
biszkopt:
- 2 białka rozmiar L
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 50 g mąki
- 10 g gorzkiego kakao płaska łyżka
krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
galaretka:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
poncz:
- 0,5 szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
- 0,5 szklanki wody przegotowanej
dodatkowo:
- gorzkie kakao do posypania
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj na gęstą pianę, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta, biała i lśniąca oraz nie będzie w niej czuć kryształków cukru.2 białka, 70 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.50 g mąki, 10 g gorzkiego kakao
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.2 żółtka
- Wsyp mąkę i zmieszaj ją na najniższych obrotach miksera albo wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10-12 minut - sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
- Biszkopt odstaw do wystudzenia.
krem:
- Przygotowania zacznij najlepiej dzień wcześniej - śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i gorzkie kakao - wymieszaj rózgą, aż czekolada się rozpuści, a kakao dobrze rozmiesza.500 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady mlecznej, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
- Schłodzony krem zmiksuj na gęstą i puszystą masę.
wykończenie:
- Brzoskwinie pokrój w kostkę.1 puszka brzoskwiń
- Galaretki przygotuj ze zmniejszoną ilością wody - tak w sumie około 750-800 ml i odstaw do lekkiego zgęstnienia.2 galaretki brzoskwiniowe
- Biszkopt nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanego soku z brzoskwiń z wodą.
- Na wierzch wyłóż pokrojone brzoskwinie, które zalej gęstniejącą galaretką.
- Schłodź ciasto w lodówce.
- Gdy galaretka zupełnie stężeje, to wyłóż na nią krem czekoladowy.
- Ciasto przed podaniem posyp gorzkim kakao.gorzkie kakao