Przepis na jogurtowe ciasto na zimno z brzoskwiniami i galaretką
W gorące dni mam zwykle ochotę na coś zimnego i owocowego – do tego mniej kalorycznego ;)
Dlatego „zrobiłam sobie dobrze” i przygotowałam na weekend jogurtowca na zimno z brzoskwiniami i galaretką.
Jest to pyszny, lekki deser z owocami, galaretką i naturalnym jogurtem.
Wykorzystałam przy nim świeże brzoskwinie i galaretki brzoskwiniowe, ale świetnie się też sprawdzą inne dostępne teraz owoce (można też wykorzystać owoce z puszki).
Podaję Wam przepis na foremkę o rozmiarze 22 cm.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta bez pieczenia.
Szczególnie polecam wam serniki na zimno, np. sernik 3 bit albo sernik mango na zimno.
Brzoskwiniowy jogurtowiec – przepis do druku

Brzoskwiniowy jogurtowiec
Składniki
spód:
- 150 g herbatników
- 3 łyżki masła stopionego
- 2 łyżki miodu
masa jogurtowa:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 brzoskwinie - mogą być również z puszki
- 500 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3/4 szklanki mleka 180 ml
- 1 szklanka cukru 200 g
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody zimnej
dodatkowo:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 brzoskwinia (opcjonalnie)
Instrukcja
spód:
- Herbatniki zmiksuj lub mocno rozdrobnij.150 g herbatników
- Dodaj do nich masło i miód i zagnieć.3 łyżki masła, 2 łyżki miodu
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub folią i wyłóż na nie ciasteczkową masę - rozprowadź ją dokładnie i lekko przygnieć.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
- Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, odstaw do zastygnięcia - gdy będzie twarda pokrój ją w kostkę (proponuję przygotować galaretkę dzień wcześniej, aby było szybciej).1 galaretka brzoskwiniowa
- Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę, pokrój miąższ w kostkę.2 brzoskwinie
- Żelatynę zalej zimną wodą.3 łyżki żelatyny, 1/3 szklanki wody
- Mleko zagrzej, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.3/4 szklanki mleka
- Dodaj do mleka cukier i zamieszaj, aby się rozpuścił.1 szklanka cukru
- Jogurt krótko zmiksuj, dodaj do niego przestudzone mleko i dokładnie wymieszaj.500 g jogurtu naturalnego
- Dodaj pokrojoną brzoskwinię i galaretkę.
- Przelej masę do tortownicy i schowaj tortownicę do lodówki.
- Przygotuj drugą galaretkę - rozpuść ją w jednej szklance gorącej wody.1 galaretka brzoskwiniowa
- Brzoskwinię sparz, zdejmij z niej skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków owoców.1 brzoskwinia
- Dodaj mus z brzoskwini do galaretki i dokładnie wymieszaj.
- Wylej galaretkę na stężałą masę i schłodź w lodówce.
- Aby deser wyjąć z tortownicy należy ogrzać jej boki - możesz to zrobić ogrzewając rant suszarką do włosów :)
Przepis znalazłam w książeczce „Domowe ciasta i ciasteczka”, ale wprowadziłam w nim wiele zmian.