Przepis na brzoskwiniowy jogurtowiec na zimno

W gorące dni mam zwykle ochotę na coś zimnego i owocowego – do tego mniej kalorycznego ;)

Dlatego „zrobiłam sobie dobrze” i przygotowałam na weekend brzoskwiniowy jogurtowiec.

Jest to pyszny, lekki deser z owocami, galaretką i naturalnym jogurtem.

Wykorzystałam przy nim świeże brzoskwinie i galaretki brzoskwiniowe, ale świetnie się też sprawdzą inne dostępne teraz owoce (można też wykorzystać owoce z puszki).

Podaję Wam przepis na foremkę o rozmiarze 22 cm.

brzoskwiniowy jogurtowiec3

brzoskwiniowy jogurtowiec4

brzoskwiniowy jogurtowiec1

 

Brzoskwiniowy jogurtowiec – przepis do druku

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Brzoskwiniowy jogurtowiec

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki miodu

masa jogurtowa:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 brzoskwinie
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

dodatkowo:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 brzoskwinia (opcjonalnie)

Instrukcja
 

spód:

  • Herbatniki zmiksuj lub mocno rozdrobnij.
  • Dodaj do nich masło i miód i zagnieć.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub folią i wyłóż na nie ciasteczkową masę - rozprowadź ją dokładnie i lekko przygnieć.
  • Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
  • Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, odstaw do zastygnięcia - gdy będzie twarda pokrój ją w kostkę (proponuję przygotować galaretkę dzień wcześniej, aby było szybciej).
  • Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę, pokrój miąższ w kostkę.
  • Żelatynę zalej zimną wodą.
  • Mleko zagrzej, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj do mleka cukier i zamieszaj, aby się rozpuścił.
  • Jogurt krótko zmiksuj, dodaj do niego przestudzone mleko i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pokrojoną brzoskwinię i galaretkę.
  • Przelej masę do tortownicy i schowaj tortownicę do lodówki.
  • Przygotuj drugą galaretkę - rozpuść ją w jednej szklance gorącej wody.
  • Brzoskwinię sparz, zdejmij z niej skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków owoców.
  • Dodaj mus z brzoskwini do galaretki i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej galaretkę na stężałą masę i schłódź w lodówce.
  • Aby deser wyjąć z tortownicy należy ogrzać jej boki - możesz to zrobić ogrzewając rant suszarką do włosów :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam w książeczce „Domowe ciasta i ciasteczka”, ale wprowadziłam w nim wiele zmian.