brzoskwiniowy jogurtowiec3

Przepis na jogurtowe ciasto na zimno z brzoskwiniami i galaretką

Dziś u mnie brzoskwiniowy jogurtowiec, czyli lekkie jogurtowe ciasto bez pieczenia z kawałkami brzoskwiniowej galaretki w środku i słodką galaretką na wierzchu. Takie ciasto jogurtowe na zimno będzie doskonałe na letnie ciepłe dni. Spróbujcie koniecznie!

brzoskwiniowy jogurtowiec1

Ciasto jogurtowe na zimno przepis krok po kroku

Już dziś przygotujcie na deser to niezwykle orzeźwiające i pyszne ciasto z jogurtu bez pieczenia.

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Brzoskwiniowy jogurtowiec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie jogurtowe ciasto na zimno z galaretką i brzoskwiniami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na spód z herbatników

składniki na masę jogurtową do ciasta

składniki na wierzch ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z herbatników do ciasta

  • Herbatniki zmiksuj lub mocno rozdrobnij.
    150 g herbatników
  • Dodaj do nich masło i miód i zagnieć.
    3 łyżki masła, 2 łyżki miodu
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub folią i wyłóż na nie ciasteczkową masę – rozprowadź ją dokładnie i lekko przygnieć.
  • Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

Jak zrobić jogurtowca brzoskwiniowego

  • Galaretkę rozpuść w 1 szklance (250 ml) gorącej wody, odstaw do zastygnięcia – gdy będzie twarda pokrój ją w kostkę (proponuję przygotować galaretkę dzień wcześniej, aby było szybciej).
    1 galaretka brzoskwiniowa
  • Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę, pokrój miąższ w kostkę.
    2 brzoskwinie
  • Żelatynę zalej zimną wodą.
    3 łyżki żelatyny, 1/3 szklanki wody
  • Mleko zagrzej, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.
    3/4 szklanki mleka
  • Dodaj do mleka cukier i zamieszaj, aby się rozpuścił.
    1 szklanka cukru
  • Jogurt krótko zmiksuj, dodaj do niego przestudzone mleko i dokładnie wymieszaj.
    500 g jogurtu naturalnego
  • Dodaj pokrojoną brzoskwinię i galaretkę.
  • Przelej masę do tortownicy i schowaj tortownicę do lodówki.
  • Przygotuj drugą galaretkę – rozpuść ją w jednej szklance (250 ml) gorącej wody.
    1 galaretka brzoskwiniowa
  • Brzoskwinię sparz, zdejmij z niej skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków owoców.
    1 brzoskwinia
  • Dodaj mus z brzoskwini do galaretki i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej galaretkę na stężałą masę i schłodź w lodówce.
  • Aby deser wyjąć z tortownicy należy ogrzać jej boki – możesz to zrobić ogrzewając rant suszarką do włosów :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z jogurtu bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
brzoskwiniowy jogurtowiec4

Brzoskwiniowy jogurtowiec – uwagi

W gorące dni mam zwykle ochotę na coś zimnego i owocowego – do tego mniej kalorycznego ;)

Dlatego „zrobiłam sobie dobrze” i przygotowałam na weekend jogurtowca na zimno z brzoskwiniami i galaretką.

Jest to pyszny, lekki deser z owocami, galaretką i naturalnym jogurtem.

Wykorzystałam przy nim świeże brzoskwinie i galaretki brzoskwiniowe, ale świetnie się też sprawdzą inne dostępne teraz owoce (można też wykorzystać owoce z puszki).

Podaję Wam przepis na foremkę o rozmiarze 22 cm.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta bez pieczenia.

Szczególnie polecam wam serniki na zimno, np. sernik 3 bit albo sernik mango na zimno.

Przepis znalazłam w książeczce „Domowe ciasta i ciasteczka”, ale wprowadziłam w nim wiele zmian.

Polecane przepisy na lekkie ciasta z galaretką

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia idealne na letnie upalne dni. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: