Sernik mango na zimno

Zaktualizowany: 2024 17 lutego
sernik mango na zimno

Przepis na lekki sernik z mango przygotowany bez pieczenia

wpis sponsorowany

Oto prosty przepis na orzeźwiający sernik mango na zimno, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Świetny wybór na ciepłe dni lub jako lekki deser na każdą okazję. Zdobądź wszystkie niezbędne składniki i przygotuj się na kulinarne doznania. Z tym dokładnie opisanym przepisem krok po kroku każdy będzie w stanie stworzyć ten pyszny deser w swojej kuchni. Gotowy sernik zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem, dzięki czemu stanie się ulubionym daniem Twojej rodziny i przyjaciół. Spróbuj już dziś i delektuj się wyjątkowym smakiem sernika mango na zimno!

sernik z mango na zimno

Sernik mango na zimno przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie owocowe serniki bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis na sernik!

sernik mango na zimno

Sernik mango na zimno przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i orzeźwiający sernik mango na zimno.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 14
Kalorie 155 kcal
Wyposażenie
  • Forma z odpinanym rantem o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na sernik mango

  • 500 g twarogu (na serniki z wiaderka o lżejszej konsystencji)
  • 500 g Apple & Mango in Jelly
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 6 łyżeczek żelatyny (plus trochę wody do niej)

składniki na polewę jogurtową do sernika

dodatkowe składniki

  • 120 g biszkoptów (mniej więcej – użyłam podłużne)
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik z mango bez pieczenia krok po kroku

  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na dnie ułóż warstwę biszkoptów – ja je dodatkowo skropiłam odrobiną wody, aby były bardziej miękkie.
  • Frużelinę mango zmiksuj na gładką masę i przełóż do dużej miski.
    500 g Apple & Mango in Jelly
  • Dodaj twaróg i cukier – dokładnie zmiksuj.
    500 g twarogu, 100 g cukru
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
    250 ml śmietany kremówki
  • Żelatynę zalej zimną wodą – tylko tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw na 5 minut.
    6 łyżeczek żelatyny
  • Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce przez około 30 sekund – tak aby stała się płynna. Jeśli nie masz mikrofalówki, to wstaw miseczkę z żelatyną do gorącej wody i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj do żelatyny 2 czubate łyżki masy sernikowej, wymieszaj i wlej całość do reszty sernika, dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż sernik mango do formy z biszkoptami i wyrównaj powierzchnię.
    120 g biszkoptów

Jak zrobić polewę jogurtową na sernik

  • Jogurt wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem.
    200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka cukru pudru
  • Przygotuj żelatynę podobnie jak przy masie sernikowej.
    1 łyżeczka żaletyny
  • Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę jogurtu, wymieszaj i przelej do reszty jogurtu – dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż polewę jogurtową na sernik, rozprowadź i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw sernik do lodówki na około 4 godziny – to stężenia.
  • Przed podaniem możesz sernik dodatkowo posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 155kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe sernik z mango bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik bez pieczenia na święta

Sernik z mango bez pieczenia – uwagi

Dziś mam dla was przepis na rewelacyjny, delikatny i orzeźwiający sernik mango na zimno. Dodam, że ten sernik nie dość, że jest pyszny, to jeszcze ma mało kalorii. To dzięki użyciu lekkiego twarogu na serniki oraz mango. Można go zjeść bez wyrzutów sumienia – spróbujcie koniecznie.

serniczek bez pieczenia z mango

Jakie składniki będą potrzebne do sernika mango?

Po pierwsze – twaróg na serniki. W tym przypadku polecam te lżejsze twarogi na serniki z wiaderka – możecie użyć te marek dyskontowych. Mój twaróg miał jakieś 120 kalorii w 100 g i był wilgotny. Po drugie – oczywiście mango! Ja tu użyłam frużelinę z mango firmy Allnutrition (Apple & Mango in Jelly), która jest pyszna i nie ma dodanego białego cukru! Aby sernik był gładki, to zmiksowałam frużelinę blenderem na mus i dopiero wtedy dodałam ją do sernika. Możecie użyć pulpę z mango, albo zmiksować dojrzałe mango i dodać je do sernika. Po trzecie – żelatyna! Bez żelatyny sernik nie stężeje i będziecie go jeść łyżkami. Po czwarte – biszkopty. Ja użyłam podłużne biszkopty (takie jak do tiramisu), ale możecie użyć też okrągłe, a nawet gotowy spód biszkoptowy.

serniczek z mango bez pieczenia

Jak zrobić sernik mango na zimno – wskazówki

Nic prostszego! Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki sernika, przelać je do foremki z ułożonymi na dnie biszkoptami i schłodzić w lodówce. Potem już tylko trzeba trochę poczekać na stężenie sernika i można się cieszyć nieziemskim smakiem!

Gorąco polecam! Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki.

sernik na zimno z mango
sernik bez pieczenia z mango
owocowy sernik na zimno
lekki sernik na zimno

Polecane przepisy na serniki bez pieczenia

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki bez pieczenia przygotowane w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym SFD

sklep sfd
Opublikowano: 2021 12 kwietnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Sernik z mango bez pieczenia przepis

Przygotuj dziś razem ze mną pyszny, lekki i cudownie owocowy sernik mango na zimno. Ten delikatny sernik przygotowany z aromatycznym mango dodanym do twarogu przygotujesz bez większych problemów w zaciszu własnej kuchni. Zobacz mój dokładny i prosty przepis opisany krok po kroku, przeczytaj moje wskazówki do przepisu i przygotuj sernik mango już dziś! Taki sernik będzie doskonałym deserem zarówno na święta wielkanocne jak i na co dzień. Zachwyć swoją rodzinę i bliskich tym niezwykłym sernikiem bez pieczenia z mango już dziś!