Przepis na lekki sernik mango na zimno

sernik mango na zimno

Dziś mam dla was przepis na rewelacyjny, delikatny i orzeźwiający sernik mango na zimno.

Dodam, że ten sernik nie dość, że jest pyszny, to jeszcze ma mało kalorii :)

Można go zjeść bez wyrzutów sumienia – spróbujcie koniecznie.

Jakie składniki będą potrzebne do sernika mango?

Po pierwsze – twaróg na serniki.

W tym przypadku polecam te lżejsze twarogi na serniki z wiaderka – możecie użyć te marek dyskontowych. Mój twaróg miał jakieś 120 kalorii w 100 g i był wilgotny.

Po drugie – oczywiście mango!

Ja tu użyłam frużelinę z mango firmy Allnutrition (Apple & Mango in Jelly), która jest pyszna i nie ma dodanego białego cukru!

Aby sernik był gładki, to zmiksowałam frużelinę blenderem na mus i dopiero wtedy dodałam ją do sernika.

Czym zastąpić frużelinę?

Możecie użyć pulpę z mango, albo zmiksować dojrzałe mango i dodać je do sernika.

Po trzecie – żelatyna!

Bez żelatyny sernik nie stężeje i będziecie go jeść łyżkami ;)

Po czwarte – biszkopty. Ja użyłam podłużne biszkopty (takie jak do tiramisu), ale możecie użyć też okrągłe, a nawet gotowy spód biszkoptowy.

Jak zrobić sernik mango na zimno?

Nic prostszego!

Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki sernika, przelać je do foremki z ułożonymi na dnie biszkoptami i schłodzić w lodówce.

Potem już tylko trzeba trochę poczekać na stężenie sernika i można się cieszyć nieziemskim smakiem!

Gorąco polecam!

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki.

sernik z mango na zimno
sernik bez pieczenia na święta
serniczek bez pieczenia z mango
serniczek z mango bez pieczenia
sernik na zimno z mango
sernik bez pieczenia z mango
owocowy sernik na zimno
lekki sernik na zimno

Sernik mango na zimno przepis do druku

sernik mango na zimno

Sernik mango na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i orzeźwiający sernik mango na zimno.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 14
Kalorie 155 kcal

Wyposażenie

  • Forma z odpinanym rantem o średnicy około 24 cm.

Składniki
  

sernik mango

  • 500 g twarogu na serniki z wiaderka o lżejszej konsystencji
  • 500 g Apple & Mango in Jelly
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 6 łyżeczek żelatyny plus trochę wody do niej

polewa jogurtowa

dodatkowo

  • 120 g biszkoptów mniej więcej – użyłam podłużne

Instrukcja
 

sernik mango

  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na dnie ułóż warstwę biszkoptów – ja je dodatkowo skropiłam odrobiną wody, aby były bardziej miękkie.
  • Frużelinę mango zmiksuj na gładką masę i przełóż do dużej miski.
  • Dodaj twaróg i cukier – dokładnie zmiksuj.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  • Żelatynę zalej zimną wodą – tylko tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw na 5 minut.
  • Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce przez około 30 sekund – tak aby stała się płynna. Jeśli nie masz mikrofalówki, to wstaw miseczkę z żelatyną do gorącej wody i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj do żelatyny 2 czubate łyżki masy sernikowej, wymieszaj i wlej całość do reszty sernika, dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż sernik mango do formy z biszkoptami i wyrównaj powierzchnię.

polewa jogurtowa

  • Jogurt wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem.
  • Przygotuj żelatynę podobnie jak przy masie sernikowej.
  • Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę jogurtu, wymieszaj i przelej do reszty jogurtu – dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż polewę jogurtową na sernik, rozprowadź i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw sernik do lodówki na około 4 godziny – to stężenia.
  • Przed podaniem możesz sernik dodatkowo posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 155kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowym SFD