Przepis na deser jogurtowy z galaretkami

Lodowiec – uwielbiają go dzieci i dorośli (ja na pewno :)).

Ten jogurtowiec na zimno często robiłam w swoich czasach młodzieżowych i cała rodzina się nim zajadała.

To prosty i pyszny deser złożony z jogurtów naturalnych zmieszanych z kolorowymi galaretkami pokrojonymi w kostkę.

Oprócz tego, że ten deser być bajecznie kolorowy, to ma niewiele kalorii – czyli same plusy.

Zresztą od czego mają tu być kalorie – przecież to jogurt naturalny z dodatkiem owocowych galaretek.

Takie proste, a takie pyszne :)

Jeśli nie liczycie kalorii, to jogurt naturalny możecie zastąpić śmietaną 12 lub 18.

Możecie też dodać pokrojone w kostkę owoce – teraz mogą to być owoce z puszki – jak np. brzoskwinie, a w sezonie – świetne będą truskawki, jagody, borówki.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na desery.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


lodowiec

lodowiec

lodowiec

lodowiec2

Lodowiec przepis do druku

deser z galaretkami

Lodowiec

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto na zimno z jogurtów i kolorowych galaretek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
5 godz
Czas całkowity 5 godz 30 minut
Porcje 10

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 12/18 %)
  • 2 opakowania galaretki owocowej (najlepiej o kontrastujących kolorach)
  • 0,5 szklanki cukru lub do smaku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody zimnej
  • owoce opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Przygotuj galaretki wg przepisu na opakowaniu, a następnie odstaw aż zupełnie zgęstnieją.
    2 opakowania galaretki
  • Ostrożnie wyjmij galaretki i pokrój je w kostkę.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
    2 łyżki żelatyny, 1/3 szklanki wody
  • Zmiksuj jogurt z cukrem.
    400 g jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki cukru
  • Podgrzej żelatynę, aby stała się płynna i dodaj ją do jogurtu, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pokrojone galaretki i ewentualnie owoce - zamieszaj.
    owoce
  • Przelej całość do szczelnej foremki - z tortownicy będzie wyciekać.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby całość zgęstniała.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!