Mleczna mozaika
Meksykańska mleczna mozaika z galaretkami i mlekiem skondensowanym
Dziś u mnie świetny i orzeźwiający deser rodem z Meksyku. Ten mleczny deser z zatopionymi w środku kolorowymi kawałkami galaretki szczególnie przypadnie do gustu dzieciom. Ale nawet dorośli się w nim rozsmakują. Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek przygotujecie zupełnie bez pieczenia! Do tego świetnie wygląda, super smakuje i doskonale orzeźwia. Mi ten deser z galaretkami bardzo zasmakował i mogę go polecić bez wyrzutów sumienia.
Spis treści
Mleczna mozaika przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie desery na zimno, a szczególnie takie z galaretką owocową, to koniecznie spróbujcie tego meksykańskiego deseru z galaretkami.
Mleczna mozaika przepis
Wyposażenie
- Szczelna forma do babki, albo inna szczelna foremka.
Składniki
Jak zrobić mleczną mozaikę
- 3 opakowania galaretki (w różnych kolorach)
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego – u mnie Gostyń – 530 g)
- 500 ml zagęszczonego mleka (niesłodzonego – u mnie Gostyń)
- 500 ml mleka
- 5 łyżek żelatyny (plus trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić deser mleczna mozaika
- Najpierw przygotuj kolorowe galaretki – każdą z nich rozpuść w 300 ml wody, przelej do głębokich talerzy i odstaw do zupełnego stężenia.3 opakowania galaretki
- Gdy galaretki stężeją pokrój je w kostkę.
- Żelatynę zalej wodą – tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.5 łyżek żelatyny
- Zmieszaj razem wszystkie mleka – skondensowane słodzone, zagęszczone i zwykłe mleko.1 puszka mleka skondensowanego, 500 ml zagęszczonego mleka, 500 ml mleka
- Żelatynę podgrzej aby stała się płynna, wlej do niej trochę mieszaniny mlecznej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty mleka i dokładnie wymieszaj.
- Dużą formę do babki posmaruj za pomocą ręcznika papierowego cienką warstwą oleju.
- Na dnie ułóż warstwę kolorowych galaretek.
- Wlej część mieszaniny mlecznej, znowu nałóż część galaretek i dodaj mleko – tak do skończenia składników.
- Formę wstaw do lodówki do zupełnego stężenia.
- Gdy masa stężeje ostrożnie wyjmij ją na talerz – jeśli jest problem z wyjęciem mozaiki z foremki, to ogrzej ścianki foremki suszarką, albo polej je gorącą wodą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Meksykański deser z galaretką – uwagi
Mleczna mozaika to kolejny przepis na deser kuchni meksykańskiej.
Wcześniej robiłam między innymi bardzo popularne w tym kraju ciasto mleczne – tres leches cake.
I w tym i w tamtym cieście używamy trzech rodzajów mleka.
Będzie potrzebować tu skondensowane mleko słodzone, zagęszczone mleko (niedosładzane) oraz zwykłe mleko.
Dodatkowo kupcie trzy galaretki w różnych kolorach oraz żelatynę.
Ze względu na użycie słodzonego mleka skondensowanego nie dodajemy już tutaj cukru – mi ta słodycz była zupełnie wystarczająca.
Mój mąż troszkę marudził, że dałby tu soku z cytryny, żeby podkręcił smak.
Mi ta mleczna mozaika smakowała taka jaka była, ale spróbujcie masę i zdecydujcie sami, czy dodać do niej trochę soku.
Jak zrobić ciasto z mleka skondensowanego i galaretek – wskazówki
W pierwszej kolejności przygotujcie galaretki i odstawcie je do zupełnego stężenia.
Wtedy pokrójcie je w kostkę – moje były dość duże – i zmieszajcie razem.
Wymieszajcie razem wszystkie mleka i dodajcie do nich żelatynę.
Ja swój deser robiłam w zwykłej dużej foremce do babki – możecie też użyć foremkę silikonową, albo wlać całość do dużego, płaskiego naczynia.
Jeśli chcecie zrobić to w formie do babki, to posmarujcie ją cienką warstwą oleju – aby później łatwiej wyjąć deser.
W przepisie dokładnie opisałam jak najlepiej wyjąć mozaikę z foremki.
Wypróbujcie przepis i dajcie mi znać jak smakował!
Sam deser jest podobny do naszego polskiego lodowca, ale użycie tych różnych mlek zdecydowanie zmienia smak samego deseru.
Ps.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.
Polecane przepisy na desery na zimno
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste desery idealne na lato i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Źródło przepisu.