Meksykańska mleczna mozaika z galaretkami i mlekiem skondensowanym

mleczna mozaika

Mleczna mozaika to kolejny przepis na deser kuchni meksykańskiej.

Wcześniej robiłam między innymi bardzo popularne w tym kraju ciasto mleczne – tres leches cake.

I w tym i w tamtym cieście używamy trzech rodzajów mleka.

Będzie potrzebować tu skondensowane mleko słodzone, zagęszczone mleko (niedosładzane) oraz zwykłe mleko.

Dodatkowo kupcie trzy galaretki w różnych kolorach oraz żelatynę.

Ze względu na użycie słodzonego mleka skondensowanego nie dodajemy już tutaj cukru – mi ta słodycz była zupełnie wystarczająca.

Mój mąż troszkę marudził, że dałby tu soku z cytryny, żeby podkręcił smak.

Mi ta mleczna mozaika smakowała taka jaka była, ale spróbujcie masę i zdecydujcie sami, czy dodać do niej trochę soku.

Jak zrobić deser mleczny?

W pierwszej kolejności przygotujcie galaretki i odstawcie je do zupełnego stężenia.

Wtedy pokrójcie je w kostkę – moje były dość duże – i zmieszajcie razem.

Wymieszajcie razem wszystkie mleka i dodajcie do nich żelatynę.

Ja swój deser robiłam w zwykłej dużej foremce do babki – możecie też użyć foremkę silikonową, albo wlać całość do dużego, płaskiego naczynia.

Jeśli chcecie zrobić to w formie do babki, to posmarujcie ją cienką warstwą oleju – aby później łatwiej wyjąć deser.

W przepisie dokładnie opisałam jak najlepiej wyjąć mozaikę z foremki.

Wypróbujcie przepis i dajcie mi znać jak smakował!

Sam deser jest podobny do naszego polskiego lodowca, ale użycie tych różnych mlek zdecydowanie zmienia smak samego deseru.

Ps.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
ciasto na zimno z galaretkami
galeretkowiec na mleku
ciasto na zimno z galaretką
meksykańskie ciasto na zimno z galaretkami
lodowiec z galaretkami
lodowiec na mleku

Mleczna mozaika przepis do druku

lodowiec z galaretkami

Mleczna mozaika

Wypieki Beaty
Przepis na meksykańskie mleczne ciasto na zimno z kolorowymi galaretkami.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 godz
4 godz
Czas całkowity 8 godz 30 minut
Porcje 12
Kalorie 127 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Najpierw przygotuj kolorowe galaretki – każdą z nich rozpuść w 300 ml wody, przelej do głębokich talerzy i odstaw do zupełnego stężenia.
  • Gdy galaretki stężeją pokrój je w kostkę.
  • Żelatynę zalej wodą – tyle aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  • Zmieszaj razem wszystkie mleka – skondensowane słodzone, zagęszczone i zwykłe mleko.
  • Żelatynę podgrzej aby stała się płynna, wlej do niej trochę mieszaniny mlecznej i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Dużą formę do babki posmaruj za pomocą ręcznika papierowego cienką warstwą oleju.
  • Na dnie ułóż warstwę kolorowych galaretek.
  • Wlej część mieszaniny mlecznej, znowu nałóż część galaretek i dodaj mleko – tak do skończenia składników.
  • Formę wstaw do lodówki do zupełnego stężenia.
  • Gdy masa stężeje ostrożnie wyjmij ją na talerz – jeśli jest problem z wyjęciem mozaiki z foremki, to ogrzej ścianki foremki suszarką, albo polej je gorącą wodą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 127kcalWeglowodany: 19gBiałko: 6gTłuszcz: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło przepisu.