Deser z czarnej porzeczki

 

deser z galaretką

 

Ten deser z czarnej porzeczki to efekt czyszczenia zamrażalnika z zeszłorocznych owoców :)

Sam deser to tak na prawdę sernik na zimno z dużą ilością zmiksowanej czarnej porzeczki z galaretką jagodową na wierzchu :D

Niby tylko tyle, ale to też aż tyle, bo kto nie lubi serników na zimno – no kto?

Ja uwielbiam.

A taki serniczek wzbogacony o owoce, to dla mnie niezła gratka – są lżejsze od tradycyjnych serników i bardziej orzeźwiające – a do tego są bogatsze w witaminy :)

Możecie też dodatkowo dodać całe owoce porzeczki pod galaretkę.

Sernik serwowałam w szklaneczkach – także każdy miał swój indywidualny deser.

Jeśli wolicie przygotować go w całości w foremce, wtedy polecam wyłożyć dno foremki biszkoptami i dopiero na nie wylać masę sernikową – będzie łatwiej kroić serniczek i go serwować.

Wypróbujcie również morelowy sernik na zimno, albo dwukolorowy truskawkowy sernik :D

 

sernik na zimno porzeczkowy

 

sernik porzeczkowy

 

deser z porzeczkami

 

sernik na zimno z porzeczkami

 

deser porzeczkowy

 

sernik na zimno z galaretką

Deser z czarnej porzeczki

Wypieki Beaty
Pyszny sernik na zimno w formie deseru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas całkowity 4 godz
Danie Deser
Porcje 5
Kalorie 283 kcal

Instrukcja
 

  • Porzeczki zmiksuj razem z sokiem z cytryny.
  • W misie umieść twaróg, cukier puder oraz zmiksowane porzeczki i zmiksuj do połączenia składników.
  • Jeśli potrzebujesz, to możesz teraz dosłodzić masę do smaku.
  • Żelatynę zalej wodą - delikatnie ponad poziom żelatyny.
  • Gdy napęczniej podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę i wymieszaj.
  • Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj.
  • Przełóż masę do szklaneczek lub miseczek i schłódź w lodówce.
  • Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystudzenia.
  • Jeśli robisz deser w szklankach, to możesz jeszcze płynną galaretkę wlać na deser.
  • Jeśli sernik robisz w formie, to przelej galaretkę dopiero jak będzie tężeć, bo może spłynąć jakąś szparą na dół.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 283kcalWeglowodany: 47.2gBiałko: 20.6gTłuszcz: 4.1gBłonnik: 6.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!