Przepis na pyszne i lekkie mini kokosowe serniczki na zimno

mini serniczki bounty na zimno

Mam znowu fazę na serniki i ostatnio przygotowałam na takie mini serniczki bounty na zimno.

Bardzo szybkie i proste do zrobienia.

Minimum wysiłku, maksimum przyjemności z jedzenia :)

Jak zrobić kokosowe mini serniczki?

Będziecie potrzebować serek ricotta, albo inny lekki twarożek, gęsty jogurt naturalny, wiórki kokosowe, żelatynę i czekoladę.

Wiórki zalałam niewielką ilością mleka i je podgrzałam – dzięki temu stały się bardziej miękkie i delikatne.

Potem zmiksowałam razem ricottę, jogurt i wiórki kokosowe. A do nich dodałam jako słodzidło erytrol – pozwoliło mi to trochę ograniczyć kaloryczność.

Zamiast erytrolu możecie dać zwykły cukier lub ksylitol.

Teraz to już tylko wystarczyło dodać żelatynę i schłodzić deserki w lodówce.

Przed podaniem udekorowałam serniczki rozpuszczoną czekoladą i posypałam wiórkami.

Do moich mini serniczków bounty dałam niedużo cukru (zaledwie 3 łyżki), więc na wierzch użyłam słodszą mleczną czekoladę.

Możecie też użyć gorzką albo białą czekoladę :)

Przy użytych przeze mnie składnikach jeden taki pucharek ma około 280 kalorii – fajnie prawda?

Ps.

Zajrzyjcie również do innych moich deserów oraz do serników :)


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
sernik kokosowy z polewą czekoladową
sernik bounty na zimno
kokosowy sernik bounty na zimno
sernik kokosowy na zimno
serniczki kokosowe na zimno
serniczki bounty na zimno

Mini serniczki bounty na zimno przepis do druku

mini serniczki bounty na zimno

Mini serniczki bounty na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie, szybkie i pyszne kokosowe serniczki na zimno.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Porcje 4
Kalorie 280 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wiórki kokosowej zalej mlekiem i zagotuj – odstaw do wystudzenia.
  • Serek ricotta, jogurt, wiórki z mlekiem i cukier zmiksuj razem.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje.
  • Podgrzej krótko żelatynę, aby stała się płynna, dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty sernika i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do 4 pucharków i wstaw je do lodówki do zgęstnienia.
  • Rozpuść czekoladę razem z 2-3 łyżkami mleka w kąpieli wodnej – w rondelku podgrzej wodę, ustaw na nim miskę z czekoladą i mlekiem i poczekaj aż czekolada się rozpuści.
  • Posmaruj czekoladą wierzchy serniczków.
  • Na koniec posyp serniczki wiórkami kokosowymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 280kcalWeglowodany: 15gBiałko: 9gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!