Batoniki kokosowe w czekoladzie

jak Bounty :)

Dostałam na urodziny od mojej teściowej foremkę do robienia batoników firm Tupperware i do tego kilka przepisów.

Między nimi był właśnie przepis na batoniki kokosowe w czekoladzie, a że uwielbiam kokosy, to postanowiłam wypróbowywanie foremki zacząć od tego właśnie przepisu :)

Wykonanie jest bardzo proste i ekspresowe – najdłużej czekałam na ostygnięcie czekolady na batonikach, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.

Spodziewałam się batoników w stylu Bounty, a wyszły (przynajmniej według mnie) o wiele smaczniejsze :)

Masa kokosowa jest na tyle zwarta, że nie trzeba wcale takich specjalnych foremek do wykonania batoników, spokojnie można po przestudzeniu uformować w rękach kulki, albo wałeczki i je oblać czekoladą.

Zachęcam do spróbowania, bo są naprawdę pyszne :)

Mój mąż skwitował je jednym zdaniem – „brzydkie, ale bardzo smaczne” i zjadł następny kawałek :)

 

 

 

Batoniki kokosowe w czekoladzie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W misce wymieszaj wiórki z mleczkiem skondensowanym, wstaw do mikrofali na 3 minuty (moc 600 watt). Masę przełóż do foremek, albo po lekkim ostudzeniu uformuj w rękach. Czekoladę rozpuść z mlekiem. Pokryj czekoladą górną stronę batoników (kulki wrzucałam bezpośrednio do czekolady) i wstaw do lodówki, albo zamrażarki do stwardnienia. Po wyjęciu posmaruj drugą stronę i ponownie włóż do lodówki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!