Batoniki kokosowe w czekoladzie jak Bounty :)

Dostałam na urodziny od mojej teściowej foremkę do robienia batoników firmy Tupperware i do tego kilka przepisów.

Między nimi był właśnie przepis na batoniki kokosowe w czekoladzie, a że uwielbiam kokosy, to postanowiłam wypróbowywanie foremki zacząć od tego właśnie przepisu :)

Wykonanie domowych batoników bounty jest bardzo proste i ekspresowe – najdłużej czekałam na ostygnięcie czekolady na batonikach, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.

Spodziewałam się batoników w stylu Bounty, a wyszły (przynajmniej według mnie) o wiele smaczniejsze :)

Masa kokosowa jest na tyle zwarta, że nie trzeba wcale takich specjalnych foremek do wykonania batoników, spokojnie można po przestudzeniu uformować w rękach kulki, albo wałeczki i je oblać czekoladą.

Zachęcam do spróbowania, bo są naprawdę pyszne :)

Mój mąż skwitował je jednym zdaniem – „brzydkie, ale bardzo smaczne” i zjadł następny kawałek :)

Polecam wam również inne moje przepisy na pyszne desery.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

batoniki bounty

domowe batoniki bounty

batoniki kokosowe bounty

tupperware1

batoniki kokosowe1 

batoniki kokosowe4 

domowe kokosowe batoniki bounty

Batoniki kokosowe Bounty przepis

batoniki bounty

Batoniki kokosowe w czekoladzie

Wypieki Beaty
Przepis na domowe batoniki bounty
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 10

Składniki

Instrukcja
 

  • W misce wymieszaj wiórki z mleczkiem skondensowanym
    170 ml słodzonego skondensowanego mleka, 125 g wiórków kokosowych
  • Wstaw do mikrofali na 3 minuty (moc 600 watt) i podgrzej.
  • Masę przełóż do foremek, albo po lekkim ostudzeniu uformuj w rękach.
  • Czekoladę rozpuść z mlekiem.
    100 g czekolady, 25 ml mleka
  • Pokryj czekoladą górną stronę batoników (kulki wrzucałam bezpośrednio do czekolady) i wstaw do lodówki, albo zamrażarki do stwardnienia.
  • Po wyjęciu posmaruj drugą stronę i ponownie włóż do lodówki.

Notatki

Masę kokosową możesz też przygotować w garnku - zmieszaj razem mleko i wiórki i podgrzej na kuchence często mieszając. Potem masę ostudź i uformuj batoniki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!