Batoniki kokosowe w czekoladzie
jak Bounty :)
Dostałam na urodziny od mojej teściowej foremkę do robienia batoników firm Tupperware i do tego kilka przepisów.
Między nimi był właśnie przepis na batoniki kokosowe w czekoladzie, a że uwielbiam kokosy, to postanowiłam wypróbowywanie foremki zacząć od tego właśnie przepisu :)
Wykonanie jest bardzo proste i ekspresowe – najdłużej czekałam na ostygnięcie czekolady na batonikach, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Spodziewałam się batoników w stylu Bounty, a wyszły (przynajmniej według mnie) o wiele smaczniejsze :)
Masa kokosowa jest na tyle zwarta, że nie trzeba wcale takich specjalnych foremek do wykonania batoników, spokojnie można po przestudzeniu uformować w rękach kulki, albo wałeczki i je oblać czekoladą.
Zachęcam do spróbowania, bo są naprawdę pyszne :)
Mój mąż skwitował je jednym zdaniem – „brzydkie, ale bardzo smaczne” i zjadł następny kawałek :)
Batoniki kokosowe w czekoladzie
- 170ml słodzonego skondensowanego mleka
- 125g wiórków kokosowych
- 100g czekolady (ja użyłam gorzkiej)
- 25 ml mleka
- W misce wymieszaj wiórki z mleczkiem skondensowanym, wstaw do mikrofali na 3 minuty (moc 600 watt). Masę przełóż do foremek, albo po lekkim ostudzeniu uformuj w rękach. Czekoladę rozpuść z mlekiem. Pokryj czekoladą górną stronę batoników (kulki wrzucałam bezpośrednio do czekolady) i wstaw do lodówki, albo zamrażarki do stwardnienia. Po wyjęciu posmaruj drugą stronę i ponownie włóż do lodówki.
[…] Jeśli lubicie batoniki bounty, to zapraszam tutaj. […]