Od czasu „włamania” na blog nie pojawiły się tutaj żadne trufle – teraz to naprawiam :)

Za namową koleżanki zrobiłam trufle kawowe według przepisu Doroty z Moich Wypieków.

Po jej udanych próbach i ciągłym zachwalaniu postanowiłam sama je wypróbować.

Same trufle są bardzo delikatne i trzeba z nimi szybko pracować, bo wręcz rozpuszczają  się w dłoniach. Proponuję też, aby schładzać je w zamrażarce – wtedy będziecie mieć więcej czasu na oblanie ich czekoladą.

Nie jestem wielbicielką gorzkiej czekolady i gorzkich smaków, więc trufle oblałam jej mleczną siostrą a do masy dodałam odrobinę cukru pudru.

Trufle należy przechowywać w lodówce i wyciągać z niej bezpośrednio przed podaniem.

Poniżej zamieszczam moją wersję przepisu.

trufle kawowe2 trufle kawowe1 trufle kawowe3

Trufle kawowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 20

Składniki
  

trufle:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko razem z kawą i likierem.
  • Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj - uważaj aby masa się nie zważyła.
  • Wsyp mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
  • Jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, to dodaj cukier puder i wymieszaj.
  • Miskę z masą wstaw do lodówki.
  • Po około godzinie sprawdź, czy masa zastygła - jeśli tak, to lep z niej dłońmi nieduże kulki.
  • Ułóż kulki na deseczce lub półmisku wyłożonym folią spożywczą.
  • Schłódź w lodówce lub zamrażalce.
  • Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i zamieszaj (najlepiej przelej czekoladę do kubka lub szklanki - będzie łatwiej zanurzać w niej trufle.
  • Schłodzone trufle zanurzaj z czekoladzie, pozwól jej lekko odcieknąć.
  • Ułóż trufle na papierze do pieczenia, udekoruj wg uznania, a następnie schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!