Przepis na trufle kawowe

Od czasu „włamania” na blog nie pojawiły się tutaj żadne trufle – teraz to naprawiam :)

Za namową koleżanki zrobiłam trufle kawowe według przepisu Doroty z Moich Wypieków.

Po jej udanych próbach i ciągłym zachwalaniu postanowiłam sama je wypróbować.

Same trufle są bardzo delikatne i trzeba z nimi szybko pracować, bo wręcz rozpuszczają  się w dłoniach. Proponuję też, aby schładzać je w zamrażarce – wtedy będziecie mieć więcej czasu na oblanie ich czekoladą.

Nie jestem wielbicielką gorzkiej czekolady i gorzkich smaków, więc trufle oblałam jej mleczną siostrą a do masy dodałam odrobinę cukru pudru.

Trufle należy przechowywać w lodówce i wyciągać z niej bezpośrednio przed podaniem.

Poniżej zamieszczam moją wersję przepisu.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery, znajdziecie tam między innymi przepis na domowe kuleczki rafaello.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

trufle kawowe2

trufle kawowe1

trufle kawowe3

Trufle kawowe przepis do druku

trufle kawowe2

Trufle kawowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mini trufle z kawą oblane czekoladą.
5 z 2 ocen
Porcje 20

Składniki

trufle:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia
    150 g gorzkiej czekolady
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko razem z kawą i likierem.
    250 g serka mascarpone, 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka likieru kawowego
  • Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj - uważaj aby masa się nie zważyła.
  • Wsyp mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
    1 szklanka migdałów
  • Jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, to dodaj cukier puder i wymieszaj.
    1-2 łyżki cukru pudru
  • Miskę z masą wstaw do lodówki.
  • Po około godzinie sprawdź, czy masa zastygła - jeśli tak, to lep z niej dłońmi nieduże kulki.
  • Ułóż kulki na deseczce lub półmisku wyłożonym folią spożywczą.
  • Schłodź w lodówce lub zamrażalce.
  • Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i zamieszaj (najlepiej przelej czekoladę do kubka lub szklanki - będzie łatwiej zanurzać w niej trufle.
    200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki oleju
  • Schłodzone trufle zanurzaj z czekoladzie, pozwól jej lekko odcieknąć.
  • Ułóż trufle na papierze do pieczenia, udekoruj wg uznania, a następnie schłodź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!