trufle kawowe2

Przepis na trufle kawowe z czekoladą

Trufle kawowe z czekoladą i mascarpone to pyszna i elegancka przekąska, która z pewnością zachwyci podniebienia miłośników kawy i czekolady. Ta delikatna i aksamitna trufla z nutą intensywnej kawy i słodkiej czekolady jest przygotowywana z najwyższej jakości składników, takich jak aromatyczne ziarna kawy, mielone migdały, gorzka czekolada i kremowy mascarpone. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą rozkoszować się smakiem luksusowych i wyjątkowych słodkości, które z pewnością zachwycą podniebienia i dodadzą elegancji każdej okazji. Spróbujcie koniecznie!

trufle kawowe3

Trufle kawowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne czekoladowe słodycze, to wypróbuj ten przepis na pyszne trufelki idealne na jeden kęs. Zakup niezbędne składniki i zrób je na pyszny deser, albo nawet na fajny prezent DIY.

trufle kawowe2

Trufle kawowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mini trufle z kawą i migdałami oblane czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 4 days 15 hours
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 4 days 17 hours
Porcje 20
Składniki

składniki na trufle kawowe z migdałami

składniki na polewę czekoladową do trufli

Instrukcja
 

Jak zrobić kawowe trufle z czekoladą

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia
    150 g gorzkiej czekolady
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko razem z kawą i likierem.
    250 g serka mascarpone, 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka likieru kawowego
  • Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj – uważaj aby masa się nie zważyła.
  • Wsyp mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
    1 szklanka migdałów
  • Jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, to dodaj cukier puder i wymieszaj.
    1-2 łyżki cukru pudru
  • Miskę z masą wstaw do lodówki.
  • Po około godzinie sprawdź, czy masa zastygła – jeśli tak, to lep z niej dłońmi nieduże kulki.
  • Ułóż kulki na deseczce lub półmisku wyłożonym folią spożywczą.
  • Schłodź w lodówce lub zamrażalce.
  • Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i zamieszaj (najlepiej przelej czekoladę do kubka lub szklanki – będzie łatwiej zanurzać w niej trufle.
    200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki oleju
  • Schłodzone trufle zanurzaj z czekoladzie, pozwól jej lekko odcieknąć.
  • Ułóż trufle na papierze do pieczenia, udekoruj wg uznania, a następnie schłodź w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe trudle z migdałami, trufle z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
trufle kawowe1

Kawowe trufle w czekoladzie – uwagi

Od czasu „włamania” na blog nie pojawiły się tutaj żadne trufle – teraz to naprawiam :)

Za namową koleżanki zrobiłam trufle kawowe według przepisu Doroty z Moich Wypieków.

Po jej udanych próbach i ciągłym zachwalaniu postanowiłam sama je wypróbować.

Same trufle są bardzo delikatne i trzeba z nimi szybko pracować, bo wręcz rozpuszczają  się w dłoniach. Proponuję też, aby schładzać je w zamrażarce – wtedy będziecie mieć więcej czasu na oblanie ich czekoladą.

Nie jestem wielbicielką gorzkiej czekolady i gorzkich smaków, więc trufle oblałam jej mleczną siostrą a do masy dodałam odrobinę cukru pudru.

Trufle należy przechowywać w lodówce i wyciągać z niej bezpośrednio przed podaniem.

Poniżej zamieszczam moją wersję przepisu.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery, znajdziecie tam między innymi przepis na domowe kuleczki rafaello.

Sprawdzone przepisy na czekoladowe słodkości

Polecam Wam również inne moje przepisy na niezwykłe desery w czekoladzie. Sprawdzą się one na specjalne okazje takie jak urodziny, czy rodzinne imprezy.