Chyba każdy lubi ptasie mleczko, więc chciałam zaproponować przepis na jego domową wersję. Jest trochę czasochłonna, ale podjadanie potem takich czekoladek jest „bezcenne” :)

Najlepiej robić je w silikonowych małych foremkach. Jeśli nie macie specjalnie do tego przeznaczonych, to możecie wykorzystać silikonowe foremki do lodu.

Przepis pochodzi z tej strony

ptasie mleczko1

ptasie mleczko2

ptasie mleczko3

 

 

ptasie mleczko

Ptasie mleczko lekkie jak piórko :)

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Pędzelkiem maczanym w rozpuszczonej czekoladzie wysmaruj foremki i włóż do lodówki aby czekolada stężała. Po 20 minutach powtórz zabieg. Czekolady nie ma co żałować jeżeli warstwa będzie zbyt cienka - możesz nie wyciągnąć czekoladek z foremek w całości.
  • Śmietanę ubij z cukrem pudrem i waniliowym na gęstą masę.
  • Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodaj do śmietany. Tak przygotowaną masę nakładaj na wysmarowane czekoladą foremki do 3/4 wysokości. Jeżeli nałożysz za dużo, będziesz mieć problem z pokryciem dolnej (górnej ;)) warstwy czekolady. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Po ostudzeniu wysmaruj resztą czekolady i ponownie wstaw do lodówki.

Notatki

Mi zostało trochę śmietany i wykorzystałam ją jako deser - przełożyłam ją do pucharków i zalałam owocową galaretką. Dzieciaki były wniebowzięte :) Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!