Przepis na domowe pianki w czekoladzie

Chyba każdy lubi ptasie mleczko, więc chciałam zaproponować przepis na jego domową wersję.

Jest trochę czasochłonna, ale podjadanie potem takich czekoladek jest „bezcenne” :)

Najlepiej robić je w silikonowych małych foremkach. Jeśli nie macie specjalnie do tego przeznaczonych, to możecie wykorzystać silikonowe foremki do lodu.

Przepis pochodzi z strony I am gluten free woman.

Polecam wam również inne moje przepisy na pyszne desery.

Jeśli lubicie kokosowe smaki to zróbcie domowe batoniki bounty :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ptasie mleczko1

ptasie mleczko2

ptasie mleczko3

 

Domowe ptasie mleczko przepis

ptasie mleczko

Ptasie mleczko lekkie jak piórko :)

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe waniliowe ptasie mleczko.
5 z 2 ocen
Danie Deser
Porcje 4

Składniki

Instrukcja
 

  • Czekolady rozpuść razem w kąpieli wodnej.
    150 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej
  • Pędzelkiem maczanym w rozpuszczonej czekoladzie wysmaruj foremki i włóż do lodówki aby czekolada stężała.
  • Po 20 minutach powtórz zabieg. Czekolady nie ma co żałować jeżeli warstwa będzie zbyt cienka - możesz nie wyciągnąć czekoladek z foremek w całości.
  • Śmietanę ubij z cukrem pudrem i waniliowym na gęstą masę.
    250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją krótko i dodaj do śmietany.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Tak przygotowaną masę śmietankową nakładaj na wysmarowane czekoladą foremki do 3/4 wysokości. Jeżeli nałożysz za dużo, będziesz mieć problem z pokryciem dolnej (górnej ;)) warstwy czekolady.
  • Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Po ostudzeniu wysmaruj górę resztą czekolady i ponownie wstaw do lodówki.
  • Po schłodzeniu ostrożnie wyjmij czekoladki z foremek.

Notatki

Mi zostało trochę śmietany i wykorzystałam ją jako deser - przełożyłam ją do pucharków i zalałam owocową galaretką. Dzieciaki były wniebowzięte :) Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!