Przepis na Eton mess, czyli deser bezowy z owocami i bitą śmietaną

eton mess


Eton mess, to typowy deser brytyjski, mocno rozpropagowany przez  Nigellę Lawson.

A każdy wie, że jest ona hedonistką jakich mało :)

Deser ten ma sprawiać szczęście, poprawiać humor i rozpieszczać – i tak właśnie działa :D

Mimo swojej ogromnej prostoty i niewielkiej ilości składników osiągamy efekt “wow”, któremu nie oprze się nikt.

Niezbędne są tu bezy, śmietana kremówka i owoce.

Najlepiej użyć tu domowe bezy, ale możecie również wykorzystać takie ze sklepu – jeśli nie macie czasu na pieczenie, albo się boicie je sami zrobić. Chociaż uwierzcie  mi, że to nie takie trudne. Zajrzyjcie do moich przepisów na bezy i koniecznie spróbujcie zrobić je samemu.

Ja jako podstawę użyłam pyszne świeże truskawki.

Można oczywiście wykorzystać inne drobne owoce – maliny, jagody, jeżyny.

Jak zrobić bezowy deser Eton Mess?

Przygotujcie małe beziki, a jeśli macie duże, to je pokruszcie.

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno z niewielką ilością cukru pudru. Nie ma co dawać za dużo cukru, bo bezy dodadzą deserowi słodyczy.

Truskawki możecie pokroić na mniejsze kawałki, albo  zmiksować blenderem na mus.

W miseczkach albo wysokich szklankach układajcie warstwami beziki, bitą śmietanę i owoce.

Deser podajcie od razu, albo przechowujcie w lodówce.

Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów z bezami oraz przepisów na pyszne domowe desery.


bita śmietana z truskawkami i bezą deser eton mess

deser bezowy z truskawkami i bitą śmietaną eton mess z truskawkami

A tu mój “pierwszy raz” z tym pysznym deserem :)

 

 

 

Eton mess – przepis do druku

deser z bezami i truskawkami

Eton mess, czyli przepyszny bałagan :)

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty deser bezowy z bitą śmietaną i owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 6 porcji

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Bezy pokrusz.
  • Śmietanę ubij z cukrem.
  • Połowę owoców rozgnieć widelcem i delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną (ja truskawki lekko zmiksowałam i nie mieszałam ze śmietaną tylko wykładałam na wierzch śmietany).
  • Na dno pucharków wsyp po łyżce pokruszonych bez, nałóż porcję śmietany (ja teraz dałam warstwę musu z truskawek), powtórz czynność.
  • Na wierzchu ułóż pozostałe owoce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!