Eton mess

deser bezowy z owocami i bitą śmietaną

 

deser z bezami i truskawkami

 

Eton mess, to typowy deser brytyjski, mocno rozpropagowany przez  Nigellę Lawson.

A każdy wie, że jest ona hedonistką jakich mało 🙂

Deser ten ma sprawiać szczęście, poprawiać humor i rozpieszczać – i tak właśnie działa 😀

Mimo swojej ogromnej prostoty i niewielkiej ilości składników osiągamy efekt „wow”, któremu nie oprze się nikt.

Niezbędne są tu bezy, śmietana kremówka i owoce.

Najlepiej użyć tu domowe bezy, ale możecie również wykorzystać takie ze sklepu – jeśli nie macie czasu na pieczenie, albo się boicie je sami zrobić. Chociaż uwierzcie  mi, że to nie takie trudne. Zajrzyjcie do moich przepisów na bezy i koniecznie spróbujcie zrobić je samemu.

Ja jako podstawę użyłam pyszne świeże truskawki.

Można oczywiście wykorzystać inne drobne owoce – maliny, jagody, jeżyny.

Truskawki możecie pokroić na mniejsze kawałki, albo  zmiksować blenderem na mus.

Przepis pochodzi z „Palce lizać”.

 

bita śmietana z truskawkami i bezą deser eton mess
 

deser bezowy z truskawkami i bitą śmietaną eton mess z truskawkami
 

A tu mój „pierwszy raz” z tym pysznym deserem 🙂

 

 

 

Eton mess – przepis do druku

Eton mess, czyli przepyszny bałagan 🙂

 
około 6 porcji
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 6 porcji
Składniki
  • 250 g truskawek (malin, jagód)
  • około 100 g małych bezików (ja dałam mniej)
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru do kremówki (opcjonalnie) - lub do smaku
Wykonanie
  1. Bezy pokrusz.
  2. Śmietanę ubij z cukrem.
  3. Połowę owoców rozgnieć widelcem i delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną (ja truskawki lekko zmiksowałam i nie mieszałam ze śmietaną tylko wykładałam na wierzch śmietany).
  4. Na dno pucharków wsyp po łyżce pokruszonych bez, nałóż porcję śmietany (ja teraz dałam warstwę musu z truskawek), powtórz czynność.
  5. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce.