Przepis na Eton mess, czyli deser bezowy z owocami i bitą śmietaną
Eton mess, to typowy deser brytyjski, mocno rozpropagowany przez Nigellę Lawson.
A każdy wie, że jest ona hedonistką jakich mało :)
Deser ten ma sprawiać szczęście, poprawiać humor i rozpieszczać – i tak właśnie działa :D
Mimo swojej ogromnej prostoty i niewielkiej ilości składników osiągamy efekt „wow”, któremu nie oprze się nikt.
Niezbędne są tu bezy, śmietana kremówka i owoce.
Najlepiej użyć tu domowe bezy, ale możecie również wykorzystać takie ze sklepu – jeśli nie macie czasu na pieczenie, albo się boicie je sami zrobić. Chociaż uwierzcie mi, że to nie takie trudne. Zajrzyjcie do moich przepisów na bezy i koniecznie spróbujcie zrobić je samemu.
Ja jako podstawę użyłam pyszne świeże truskawki.
Można oczywiście wykorzystać inne drobne owoce – maliny, jagody, jeżyny.
Jak zrobić bezowy deser Eton Mess?
Przygotujcie małe beziki, a jeśli macie duże, to je pokruszcie.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno z niewielką ilością cukru pudru. Nie ma co dawać za dużo cukru, bo bezy dodadzą deserowi słodyczy.
Truskawki możecie pokroić na mniejsze kawałki, albo zmiksować blenderem na mus.
W miseczkach albo wysokich szklankach układajcie warstwami beziki, bitą śmietanę i owoce.
Deser podajcie od razu, albo przechowujcie w lodówce.
Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów z bezami oraz przepisów na pyszne domowe desery.




A tu mój „pierwszy raz” z tym pysznym deserem :)
Eton mess – przepis do druku

Eton mess, czyli przepyszny bałagan :)
Składniki
- 250 g truskawek (malin, jagód)
- 100 g bezików małych (ja dałam mniej)
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30 %
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) - lub do smaku
Instrukcja
- Bezy pokrusz.100 g bezików
- Śmietanę ubij z cukrem.500 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru
- Połowę owoców rozgnieć widelcem i delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną (ja truskawki lekko zmiksowałam i nie mieszałam ze śmietaną tylko wykładałam na wierzch śmietany).250 g truskawek
- Na dno pucharków wsyp po łyżce pokruszonych bez, nałóż porcję śmietany (ja teraz dałam warstwę musu z truskawek), powtórz czynność.
- Na wierzchu ułóż pozostałe owoce.