Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić ;)

Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.

Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.

Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową :)

Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.

rolada bezowa2

rolada bezowa3

rolada bezowa4

rolada bezowa5

rolada bezowa

Rolada bezowa

Wypieki Beaty
4.5 z 2 ocen

Składniki
  

beza:

  • 3 duże białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej

Instrukcja
 

beza:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.
  • Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
  • Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
  • Piecz 20 minut w 160 stopniach.
  • Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole - ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  • Pozostaw ją do przestudzenia.

krem:

  • Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
  • Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  • Zawiń w papier do pieczenia i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!