Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić ;)
Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.
Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.
Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową :)
Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.

Rolada bezowa
Składniki
beza:
- 3 duże białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
Instrukcja
beza:
- Ubij białka ze szczyptą soli.
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.
- Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
- Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
- Piecz 20 minut w 160 stopniach.
- Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole - ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
- Pozostaw ją do przestudzenia.
krem:
- Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
- Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
- Zawiń w papier do pieczenia i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pewnie pychota
na pewno upiekę na śmwięta
super
rozpływam się do samego patrzenia…… :D
http://forkstosounds.wordpress.com/
Wow. Rewelacyjna :)
Ależ ona bosko wygląda! Zakochałam się… :)
po prostu… szczęka opada! piękna.
Bardzo dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania :)
Wygląda przepięknie!
Dziekuję :)
Okazało się, że ma jedną wadę – jest jej za mało ;)
Niesamowicie wygląda Twoje rolada! Aż brak mi słów! No po prostu tak narobić ludziom smaku, to niepoprawne! :)
Po prostu piękna! I na pewno musi być pyszna :)
Dzięki :) Idealna do weekendowej kawy :)
Dobry pomysł na nadwyżkę białek. Wygląda pięknie :)
Dziękuję. Jej dużą zaletą jest krótki czas przygotowania :).