Przepis na roladę bezową z kremem czekoladowym

Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić ;)

Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.

Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.

Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową :)

Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

rolada bezowa

rolada bezowa3

rolada bezowa4

rolada bezowa5

Rolada bezowa przepis do druku

rolada bezowa

Rolada bezowa

Wypieki Beaty
4.67 z 3 ocen

Składniki

beza:

krem:

Instrukcja
 

beza:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    3 białka, 1 szczypta soli
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.
    100 g cukru
  • Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
  • Piecz 20 minut w 160 stopniach (termoobieg)
  • Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole - ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  • Pozostaw ją do przestudzenia.

krem:

  • Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
    250 g serka mascarpone, 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego, 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  • Zawiń w papier do pieczenia i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!