Rolada bezowo-orzechowa

Zaktualizowany: 2023 26 września
rolada bezowo-orzechowa

Przepis na pyszną roladę bezową z kremem orzechowym

wpis sponsorowany

Zapraszam Was dziś na niezwykle pyszną i leciutką roladę. To rolada bezowo-orzechowa i jej podstawę stanowi lekka beza pieczona w dużej formie, którą następnie zwinęłam z pysznym kremem śmietankowo-orzechowym. Jeśli lubicie bezy i bezę pavlovej, to taka bezowa rolada również Wam zasmakuje, a dodam, że wcale nie jest trudna do zrobienia. Sprawdźcie przepis umieszczony tuż pod zdjęciami i przygotujcie to ciasto na Boże Narodzenie, albo inną okazję.

beza z orzechami laskowymi

Rolada bezowo-orzechowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i słodkie rolady bezowe, to koniecznie przygotuj tą w orzechowym wydaniu.

rolada bezowo-orzechowa

Rolada bezowo-orzechowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na leciutką jak chmurka roladę bezową z kremem orzechowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 hours
2 hours
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Porcje 6
Kalorie 288 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.
Składniki

składniki na beza do rolady bezowej

składniki na krem orzechowy do rolady bezowej

  • 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
  • 2-3 łyżki kremu orzechowego (użyłam Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutrition, może też być masło orzechowe – schłodzonego)

dodatkowo

  • 50 g czekolady (rozpuszczonej – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić bezę do rolady bezowej

  • Białka zmiksuj lekko i stopniowo wsypuj cukier.
    3 białka, 100 g cukru
  • Miksuj całość aż białka będą białe i bardzo gęste, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek mąkę oraz sok z cytryny i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
  • Wyłóż bezę i rozprowadź równą warstwą.
  • Posyp wierzch posiekanymi orzechami.
    1 garść orzechów
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 20 minut.
  • Po upieczeniu delikatnie obkrój boki bezy od foremki.
  • Na blacie ułóż świeży kawałek papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
  • Ostrożnie obróć bezę razem z papierem z pieczenia do góry nogami i ułóż na nowym papierze.
  • Oderwij ostrożnie stary papier i pozostaw tak bezę aby wystygła.

Jak zrobić krem śmietanowo-orzechowy do rolady

  • Do schłodzonego kremu orzechowego albo masła orzechowego dodaj trochę śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj.
    2-3 łyżki kremu orzechowego
  • Resztę śmietany zmiksuj aż będzie lekko gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj krem orzechowy i zmiksuj razem.
  • Jeśli używasz zwykłe masło orzechowe, to do kremu dodaj trochę cukru pudru.
  • Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń bezę w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny.
  • Przed podaniem polej wierzch rolady rozpuszczoną czekoladą robiąc z niej "esy floresy".
    50 g czekolady
Notatki
Zamiast kremu o smaku orzechów laskowych możesz użyć zwykłe masło orzechowe i posypać bezę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 27gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe beza z orzechami, orzechowa beza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pavlova z kremem orzechowym

Rolada bezowa z orzechami – uwagi

W ramach przygotowania świątecznych wypieków upiekłam roladę bezową z przepysznym kremem orzechowym.

Sama beza jest w zasadzie standardowa, ale dla „smaczku” upiekłam ją z posiekanymi orzechami laskowymi na wierzchu.

Orzechy w trakcie pieczenia zrobiły się bardziej chrupiące i jeszcze bardziej aromatyczne.

Inaczej niż w zwykłych roladach tutaj bezę po upieczeniu studzimy na płasko, nie zwijamy jej jak biszkoptu.

Ciasto bezowe jest tak delikatne, że nie ma problemu z jego zwijaniem na zimno.

Jak przygotować krem orzechowy?

Ja ubiłam na sztywno zimną śmietanę kremówkę i potem jeszcze krótko zmiksowałam z kremem orzechowym.

Użyłam tu krem o smaku orzechów laskowych Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutriotion.

Uwielbiam ten krem za nieziemski smak i tutaj sprawdził się doskonale.

Zamiast niego możecie użyć masło orzechowe, tylko wtedy dodajcie do kremu trochę cukru.

Moja rolada bezowo-orzechowa smakowała wyśmienicie!

Aby zrobić jej zdjęcia jeszcze za dnia dobrałam się do niej od razu i ciężej się mi ją kroiło.

Po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin ciasto się scala i kroi w ładne kawałki.

Jak się wam podoba ta rolada bezowo-orzechowa? Zjedlibyście? :)

Myślę, że TAK!

Koniecznie wypróbujcie przepis.

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe, a także polecam różne przepisy na Boże Narodzenie.

rolada bezowa z kremem orzechowym
rolada z kremem orzechowym
beza z kremem orzechowym
ciasto bezowe z orzechami

Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD

sklep sfd

Polecane przepisy na słodkie rolady

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne rolady z różnymi kremami, które będą idealne od święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 6 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Rolada bezowo-orzechowa przepis

Rolada bezowo-orzechowa to pyszny i mimo wszystko prosty deser. Wiele osób boi się pieczenia bezy i robienia rolady bezowej, ale to wcale nie jest takie trudne. Szczególnie rolada bezowa jest prosta do zrobienia. Według mnie jest nawet prostsza niż zwykła rolada biszkoptowa. Jej podstawą jest, jak sama nazwa wskazuje, beza. Bezę przygotowujemy z białek. Rolada bezowa to świetne rozwiązanie, gdy zostaną wam białka po pączkach, faworkach czy też lodach. Może się wydawać, że rolada bezowo-orzechowa będzie mocno kaloryczna, ale tak nie jest! Dlatego to deser idealny! Roladę bezową z kremem orzechowym możecie przygotować bez okazji, ale prezentuje się ona tak pięknie, że będzie ozdobą świątecznego stołu! Przygotujcie roladę bezową na Boże Narodzenie, a na pewno wzbudzicie zachwyt domowników i gości!

 

Rolada bezowa z kremem orzechowym przepis

Rolada bezowa z kremem z serka mascarpone i pasty orzechowej (albo masła orzechowego) smakuje wyśmienicie i wszyscy ją pokochają. Jeśli nie lubicie orzechów, lub macie na nie uczulenie, to możecie zamiast nich dodać do kremu owocowe. Świetnie się tu spiszą maliny, jagody albo borówki. Kwaskowate owoce idealnie komponują się ze słodką bezą i lekkim kremem śmietankowym. Rolada bezowa najlepiej smakuje, gdy zostanie schłodzona w lodówce. Po kilku godzinach beza jest łatwiejsza do krojenia i prezentuje się idealnie. Upieczcie blat bezowy i po ostudzeniu posmarujcie go kremem śmietankowym z mascarpone, a następnie ostrożnie zwińcie pomagając sobie papierem do pieczenia. Taka rolada bezowo-orzechowa posypana po wierzchu posiekanymi orzechami i polana czekoladą zasmakuje wszystkim! Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam Cię również do mojego sklepu internetowego, gdzie znajdziesz e-booki jak i klasyczne, papierowe wydania książek z przepisami. Spisałam w nich wszystkie moje najlepsze wypieki! Gwarantuję Ci, że będziesz po nie sięgać naprawdę często, a pieczenie zacznie sprawiać Ci tyle radości, co mi.