rolada bezowo-orzechowa

Przepis na pyszną roladę bezową z kremem orzechowym

wpis sponsorowany

Zapraszam Was dziś na niezwykle pyszną i leciutką roladę. To rolada bezowo-orzechowa i jej podstawę stanowi lekka beza pieczona w dużej formie, którą następnie zwinęłam z pysznym kremem śmietankowo-orzechowym. Jeśli lubicie bezy i bezę pavlovej, to taka bezowa rolada również Wam zasmakuje, a dodam, że wcale nie jest trudna do zrobienia. Sprawdźcie przepis umieszczony tuż pod zdjęciami i przygotujcie to ciasto na Boże Narodzenie, albo inną okazję.

beza z orzechami laskowymi

Rolada bezowo-orzechowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i słodkie rolady bezowe, to koniecznie przygotuj tą w orzechowym wydaniu.

rolada bezowo-orzechowa

Rolada bezowo-orzechowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na leciutką jak chmurka roladę bezową z kremem orzechowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 hours
2 hours
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Porcje 6
Kalorie 288 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.
Składniki

składniki na beza do rolady bezowej

składniki na krem orzechowy do rolady bezowej

  • 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
  • 2-3 łyżki kremu orzechowego (użyłam Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutrition, może też być masło orzechowe – schłodzonego)

dodatkowo

  • 50 g czekolady (rozpuszczonej – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić bezę do rolady bezowej

  • Białka zmiksuj lekko i stopniowo wsypuj cukier.
    3 białka, 100 g cukru
  • Miksuj całość aż białka będą białe i bardzo gęste, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek mąkę oraz sok z cytryny i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
  • Wyłóż bezę i rozprowadź równą warstwą.
  • Posyp wierzch posiekanymi orzechami.
    1 garść orzechów
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 20 minut.
  • Po upieczeniu delikatnie obkrój boki bezy od foremki.
  • Na blacie ułóż świeży kawałek papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
  • Ostrożnie obróć bezę razem z papierem z pieczenia do góry nogami i ułóż na nowym papierze.
  • Oderwij ostrożnie stary papier i pozostaw tak bezę aby wystygła.

Jak zrobić krem śmietanowo-orzechowy do rolady

  • Do schłodzonego kremu orzechowego albo masła orzechowego dodaj trochę śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj.
    2-3 łyżki kremu orzechowego
  • Resztę śmietany zmiksuj aż będzie lekko gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj krem orzechowy i zmiksuj razem.
  • Jeśli używasz zwykłe masło orzechowe, to do kremu dodaj trochę cukru pudru.
  • Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń bezę w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny.
  • Przed podaniem polej wierzch rolady rozpuszczoną czekoladą robiąc z niej "esy floresy".
    50 g czekolady
Notatki
Zamiast kremu o smaku orzechów laskowych możesz użyć zwykłe masło orzechowe i posypać bezę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 27gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe beza z orzechami, orzechowa beza
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pavlova z kremem orzechowym

Rolada bezowa z orzechami – uwagi

W ramach przygotowania świątecznych wypieków upiekłam roladę bezową z przepysznym kremem orzechowym.

Sama beza jest w zasadzie standardowa, ale dla „smaczku” upiekłam ją z posiekanymi orzechami laskowymi na wierzchu.

Orzechy w trakcie pieczenia zrobiły się bardziej chrupiące i jeszcze bardziej aromatyczne.

Inaczej niż w zwykłych roladach tutaj bezę po upieczeniu studzimy na płasko, nie zwijamy jej jak biszkoptu.

Ciasto bezowe jest tak delikatne, że nie ma problemu z jego zwijaniem na zimno.

Jak przygotować krem orzechowy?

Ja ubiłam na sztywno zimną śmietanę kremówkę i potem jeszcze krótko zmiksowałam z kremem orzechowym.

Użyłam tu krem o smaku orzechów laskowych Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutriotion.

Uwielbiam ten krem za nieziemski smak i tutaj sprawdził się doskonale.

Zamiast niego możecie użyć masło orzechowe, tylko wtedy dodajcie do kremu trochę cukru.

Moja rolada bezowo-orzechowa smakowała wyśmienicie!

Aby zrobić jej zdjęcia jeszcze za dnia dobrałam się do niej od razu i ciężej się mi ją kroiło.

Po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin ciasto się scala i kroi w ładne kawałki.

Jak się wam podoba ta rolada bezowo-orzechowa? Zjedlibyście? :)

Myślę, że TAK!

Koniecznie wypróbujcie przepis.

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe, a także polecam różne przepisy na Boże Narodzenie.

rolada bezowa z kremem orzechowym
rolada z kremem orzechowym
beza z kremem orzechowym
ciasto bezowe z orzechami

Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD

sklep sfd

Polecane przepisy na słodkie rolady

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne rolady z różnymi kremami, które będą idealne od święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy: