Przepis na pyszną roladę bezową z kremem orzechowym

wpis sponsorowany

rolada bezowo-orzechowa

W ramach przygotowania świątecznych wypieków upiekłam roladę bezową z przepysznym kremem orzechowym.

Sama beza jest w zasadzie standardowa, ale dla „smaczku” upiekłam ją z posiekanymi orzechami laskowymi na wierzchu.

Orzechy w trakcie pieczenia zrobiły się bardziej chrupiące i jeszcze bardziej aromatyczne.

Inaczej niż w zwykłych roladach tutaj bezę po upieczeniu studzimy na płasko, nie zwijamy jej jak biszkoptu.

Ciasto bezowe jest tak delikatne, że nie ma problemu z jego zwijaniem na zimno.

Jak przygotować krem orzechowy?

Ja ubiłam na sztywno zimną śmietanę kremówkę i potem jeszcze krótko zmiksowałam z kremem orzechowym.

Użyłam tu krem o smaku orzechów laskowych Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutriotion.

Uwielbiam ten krem za nieziemski smak i tutaj sprawdził się doskonale.

Zamiast niego możecie użyć masło orzechowe, tylko wtedy dodajcie do kremu trochę cukru.

Moja rolada bezowo-orzechowa smakowała wyśmienicie!

Aby zrobić jej zdjęcia jeszcze za dnia dobrałam się do niej od razu i ciężej się mi ją kroiło.

Po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin ciasto się scala i kroi w ładne kawałki.

Jak się wam podoba ta rolada bezowo-orzechowa? Zjedlibyście? :)

Myślę, że TAK!

Koniecznie wypróbujcie przepis.

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe, a także polecam różne przepisy na Boże Narodzenie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
beza z orzechami laskowymi
pavlova z kremem orzechowym
rolada bezowa z kremem orzechowym
rolada z kremem orzechowym
beza z kremem orzechowym
ciasto bezowe z orzechami

Rolada bezowo-orzechowa przepis do druku

rolada bezowo-orzechowa

Rolada bezowo-orzechowa

Wypieki Beaty
Przepis na leciutką jak chmurka roladę bezową z kremem orzechowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 godz
2 godz
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Porcje 6
Kalorie 288 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.

Składniki

beza

krem orzechowy

  • 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej – użyłam 30%
  • 2-3 łyżki kremu orzechowego użyłam Nutlove Crispy Hazelnut od Allnutrition, może też być masło orzechowe – schłodzonego

dodatkowo

Instrukcja
 

beza

  • Białka zmiksuj lekko i stopniowo wsypuj cukier.
  • Miksuj całość aż białka będą białe i bardzo gęste, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek mąkę oraz sok z cytryny i krótko zmiksuj.
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
  • Wyłóż bezę i rozprowadź równą warstwą.
  • Posyp wierzch posiekanymi orzechami.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (tryb góra-dół) i piecz około 20 minut.
  • Po upieczeniu delikatnie obkrój boki bezy od foremki.
  • Na blacie ułóż świeży kawałek papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
  • Ostrożnie obróć bezę razem z papierem z pieczenia do góry nogami i ułóż na nowym papierze.
  • Oderwij ostrożnie stary papier i pozostaw tak bezę aby wystygła.

krem

  • Do schłodzonego kremu orzechowego albo masła orzechowego dodaj trochę śmietany kremówki i dokładnie wymieszaj.
  • Resztę śmietany zmiksuj aż będzie lekko gęsta.
  • Dodaj krem orzechowy i zmiksuj razem.
  • Jeśli używasz zwykłe masło orzechowe, to do kremu dodaj trochę cukru pudru.
  • Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń bezę w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny.
  • Przed podaniem polej wierzch rolady rozpuszczoną czekoladą robiąc z niej "esy floresy".

Notatki

Zamiast kremu o smaku orzechów laskowych możesz użyć zwykłe masło orzechowe i posypać bezę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 27gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Sklepem SFD

sklep sfd