Sernik z rosą
Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości.
Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian.
Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka.
Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego. Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony.
Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać :D Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.
Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec.
Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki.
Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni.
Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki :D




A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)
Sernik z rosą – przepis do druku

Sernik z rosą
Składniki
spód:
- 225 g (1,5 szklanki) mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo rozmiar L
- 50 g (1/3 szklanki) cukru
- 100 g masła
- ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody
masa twarogowa:
- 1 kg dobrego sera z wiaderka lub półtłustego/tłustego
- 750 ml (3 szklanki) mleka
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - proszek
- 6 żółtek
beza:
- 6 białek
- 200 g (1 szklanka) cukru
Instrukcja
spód:
- Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
- Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
- Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
- Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
masa serowa:
- Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj - masa będzie płynna - tak ma być.
- Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
- Pod koniec - tak około 10 minut przed końcem - pieczenia zacznij ubijać bezę.
- Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.
- Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.
- Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki - ładnie się w nich zbierze rosa :)
- Podpiecz przez około 10-15 minut 1 160 stopniach - tryb góra/dół - uważaj, aby nie przypalić bezy - ma się zezłocić.
- Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
- Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
- Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Składniki Odżywcze
Mega ciacho❤️ pół dnia i ciacho znikło
Bardzo się cieszę :)
Witam. Czy ten przepis wyjdzie jak mam blache 33×23 ? Użyłam przeliczarki ale wychodzą mi mniejsze proporcje niż podane w przepisie .
Pewnie, że wyjdzie, możesz zrobić go z mniejszej porcji – tak jak pokazała przeliczarka. Wtedy pieczesz go tak jak podaje przepis. Jeśli nie zmniejszysz ilości składników, to sernik będzie wyższy. Wtedy powinnaś go piec trochę dłużej.
Witam. Czy sernik można piec góra-dół bo niestety nie mogę ustawić na sam dół tylko ponieważ nie mam takiej funkcji w piekarniku. Wtedy też włączyć termoobieg? I ostatnie pytanie : Czy ciasto dać troszkę niżej żeby góra się nie przypiekła czy po środku wystarczy? Dziękuję za odpowiedzi :) pozdrawiam.
Cicho dziś zrobiłam na jutrzejsze urodziny córki dodatkowo moja 11-latka zrobiła Twoje ciacho bananowo – czekoladowe. Wszystko wyszło super. Będę Cię polecać znajomym.
Dziękuję bardzo Justynko
Ja do masy serowej dodaje właśnie pół szklanki cukru. Sernik pierwsza klasa, pychotka.
Pychotka :)
[…] Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą […]
witam a do masy serowej nie dajemy cukru bo juz sama nie wiem pozdrawiam Agata
Cześć Agata, oryginalnie w przepisie nie było cukru do masy twarogowej – beza nadrabia slodkością, ale że to może wydawać się dziwne – ten brak cukru, to dopisałam pół szklanki do przepisu – na pewno sernik nie będzie od tego za słodki, a masa będzie za to smaczniejsza :) Pozdrawiam, Beata
czy do spodu moge dodac brazowy cukier zamiast bualego ?
a jakbym zmieniła proporcje na :
spód:
2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtko
1/2 szklanki cukru
110 g masła
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany do nadania konsystencji
masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
300 ml mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
7 żółtek
beza:
7 białek
około 150 g cukru
??? zależy mi na wysokim…
dziekuje za szybka odpowiedz ;)
powinno być ok :) dla pewności możesz przeliczyć sobie foremki wtedy będziesz wiedzieć ile razy trzeba pomnożyć produkty, aby było dobrze – tutaj znajdziesz przelicznik https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/
witam :)mam blache 25cm na 40 cm… moze byc na ten przepis??? prosze o szybka odpowiedz :)
Ja go piekłam na odrobinę mniejszej blaszce, ale myślę, że spokojnie ta porcja może być upieczona w większej foremce – po prostu sernik będzie odrobinę niższy :) Pozdrawiam, Beata
o rany! sorki za ta mrówe :/
ciężko mi okreslić ile razy twoje przepisy ratowały nasze imprezy i swieta. W kuchni mam 2 lewe ręce, ale z Twoich… Waszych :) przepisow zawsze mi wychodzi. Dobrze,ze jestescie :)
Bardzo dziękuję:). Małżowi również jest miło :)
ja ten przepis dostałam od teściowej i jest to moje popisowe ciasto!!!!! zawsze wychodzi i zawsze robi wrazenie na gościach!!! dodam tylko, ze ja nie używam serków z wiaderka, jakoś im nie ufam, za to zawsze mam swojski twaróg który już nie wymaga 3krotnego mielenia :) polecam !
a Twoja strona Beatko jest swietna !!! już robiłam kilka ciast, a trafiłam na Ciebie szukając przepisu na coasto z masłem orzechowym. przywiozłam sobie oryginalne prosto ze stanow :) ale jakos rodzince nie zasmakowalo, wiec zrobiłam ciasto i palce oblizywali… pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę i zapraszam do daleszego korzystania :)
Piękne zdjęcia, sernik wygląda obłędnie :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
chyba najlepszy robi moja babcia :]