sernik z rosą

Przepis na sernik złota rosa, czyli sernik z bezą na wierzchu

Dziś zapraszam Was na klasyczny polski sernik – sernik z charakterystyczną złotą rosą na wierzchu. Ten sernik pieczony jest z bezą na wierzchu, a złota rosa to rozpuszczony i wytrącony cukier. Jeśli się więc zastanawialiście jak zrobić sernik z rosą, to zobaczcie mój przepis i upieczcie go na weekend do kawy :) Z tym przepisem upieczenie sernika będzie bardzo proste!

delikatny sernik z bezą

Sernik z rosą  sprawdzony przepis

Jeśli lubisz lekkie, aksamitne serniki i uwielbiasz sernik z bezą, to koniecznie zrób ten pyszny idealny sernik z rosą. Sprawdź mój przepis i zobacz jak go zrobić, aby się udał!

sernik z rosą

Sernik z rosą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i aksamitny sernik z bezą i rosą na wierzchu.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Sernik
Porcje 30
Kalorie 215 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na spód do sernika z rosą

  • 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo (rozmiar L)
  • 50 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie – jeśli ciasto nie chce się zlepić)

składniki na sernik z rosą

  • 1 kg twarogu (z wiaderka dobrego półtłustego/tłustego)
  • 750 ml mleka ((3 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe – proszek)
  • 6 żółtek (z jajek rozmiar L)

składniki na bezę do sernika:

Instrukcja
 

Jak zrobić spód do sernika:

  • Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
    225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
  • Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
  • Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach – tryb góra/dół.

Jak zrobić sernik złota rosa

  • Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj – masa będzie płynna – tak ma być.
    1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
  • Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
  • Pod koniec – tak około 10 minut przed końcem – pieczenia zacznij ubijać bezę.
  • Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.
    6 białek
  • Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.
    200 g cukru
  • Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki – ładnie się w nich zbierze rosa :)
  • Podpiecz przez około 10-15 minut 1 160 stopniach – tryb góra/dół – uważaj, aby nie przypalić bezy – ma się zezłocić.
  • Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
  • Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
  • Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Notatki
Polecam tu twaróg na serniki z wiaderka Piątnicy albo Mój ulubiony (Wieluń). 
Możecie też użyć tłusty lub półtłusty twaróg w kostce i wcześniej go zmielić maszynką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 215kcalWeglowodany: 23gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe sernik z bezą, z rosą sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z bezą

Jak zrobić sernik złota rosa żeby się udał?

Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości. Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian. Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka. Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego. Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony. Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać. Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.

sernik z rosą i bezą

Jak zrobić rosę na serniku?

Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec. Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki. Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni. Mam nadzieję, że moje zdjęcia i przepis zachęcą was do zrobienia takiego puszystego sernika z bezą – szczególnie, że jest on wyjątkowo smaczny. Do tego to sernik na dużą blachę, więc będziecie mogli się nim podzielić z innymi.

Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki.

przepis na sernik z pianą z białek

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)

sernik z rosą1
sernik z rosą2
sernik z rosą

Polecane przepisy na sprawdzone serniki

Jeśli uwielbiasz serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziesz ich całą masę. Tutaj podaję na szybko trzy z nich: