Przepis na sernik z rosą

sernik z rosą


Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości.

Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian.

Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka.

Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego.

Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony.

Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać :D

Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.

Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec.

Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki.

Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni.

Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

przepis na sernik z pianą z białek sernik z rosą i bezą

delikatny sernik z bezą sernik z bezą

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)

sernik z rosą1

sernik z rosą2

sernik z rosą

Sernik z rosą  przepis do druku

sernik z rosą

Sernik z rosą

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i aksamitny sernik z bezą i rosą na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Sernik
Porcje 30
Kalorie 215 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.

Składniki

spód:

  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo rozmiar L
  • 50 g cukru (1/3 szklanki)
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody ewentualnie - jeśli ciasto nie chce się zlepić

masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka dobrego półtłustego/tłustego
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - proszek
  • 6 żółtek z jajek rozmiar L

beza:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 200 g cukru (1 szklanka)

Instrukcja
 

spód:

  • Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
    225 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
  • Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
  • Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.

masa serowa:

  • Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj - masa będzie płynna - tak ma być.
    1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
  • Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
  • Pod koniec - tak około 10 minut przed końcem - pieczenia zacznij ubijać bezę.
  • Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.
    6 białek
  • Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.
    200 g cukru
  • Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki - ładnie się w nich zbierze rosa :)
  • Podpiecz przez około 10-15 minut 1 160 stopniach - tryb góra/dół - uważaj, aby nie przypalić bezy - ma się zezłocić.
  • Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
  • Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
  • Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 215kcalWeglowodany: 23gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!