Przepis na sernik z rosą
Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości.
Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian.
Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka.
Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego.
Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony.
Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać :D
Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.
Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec.
Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki.
Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni.
Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki :D




A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)
Sernik z rosą przepis do druku

Sernik z rosą
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
spód:
masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka dobrego półtłustego/tłustego
- 750 ml mleka (3 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - proszek
- 6 żółtek z jajek rozmiar L
beza:
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 200 g cukru (1 szklanka)
Instrukcja
spód:
- Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.225 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
- Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
- Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
masa serowa:
- Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj - masa będzie płynna - tak ma być.1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
- Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
- Pod koniec - tak około 10 minut przed końcem - pieczenia zacznij ubijać bezę.
- Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.6 białek
- Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.200 g cukru
- Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki - ładnie się w nich zbierze rosa :)
- Podpiecz przez około 10-15 minut 1 160 stopniach - tryb góra/dół - uważaj, aby nie przypalić bezy - ma się zezłocić.
- Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
- Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
- Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.