Sernik z rosą

sernik z rosą

 

Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości.

Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian.

Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka.

Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego. Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony.

Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać 😀 Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.

Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec.

Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki.

Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni.

Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki 😀

 

przepis na sernik z pianą z białek sernik z rosą i bezą
 

delikatny sernik z bezą sernik z bezą
 

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku 🙂

 

sernik z rosą1

sernik z rosą2

sernik z rosą

 

Sernik z rosą –  przepis do druku

Sernik z rosą

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 30
Składniki
spód:
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo rozmiar L
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru
  • 100 g masła
  • ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody
masa twarogowa:
  • 1 kg dobrego sera z wiaderka lub półtłustego/tłustego
  • 750 ml (3 szklanki) mleka
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - proszek
  • 6 żółtek
beza:
  • 6 białek
  • 200 g (1 szklanka) cukru
Wykonanie
spód:
  1. Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  4. Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
  5. Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
masa serowa:
  1. Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj - masa będzie płynna - tak ma być.
  2. Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
  3. Pod koniec - tak około 10 minut przed końcem - pieczenia zacznij ubijać bezę.
  4. Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.
  5. Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.
  6. Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki - ładnie się w nich zbierze rosa 🙂
  7. Podpiecz przez około 10-15 minut 1 160 stopniach - tryb góra/dół - uważaj, aby nie przypalić bezy - ma się zezłocić.
  8. Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
  9. Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach 🙂
  10. Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 215 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 23 g Białka: 6 g