Sernik z musem karmelowym
Sernik na spodzie z herbatników z musem kajmakowym
Kremowy sernik z musem karmelowym na spodzie z herbatników i masła to pyszny i pełen aromatu wypiek, który zachwyci każdego miłośnika deserów. Jego delikatne, gładkie wnętrze doskonale komponuje się z karmelowym musem z kajmaku, dodając mu wyjątkowego smaku i słodyczy. Spód z herbatników i masła nadaje sernikowi chrupiącą konsystencję i połączenie smaków, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. To idealna propozycja na święta, wieczór z przyjaciółmi lub rodzinne przyjęcie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Sernik z musem kajmakowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne, lekko słodkie kremowe serniki na dużą blachę, to koniecznie wypróbuj ten przepis na niezwykle pyszny sernik z musem z masy kajmakowej!
Sernik z musem karmelowym przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na spód z herbatników i masła
- około 300 g herbatników
- 80 g masła (rozpuszczonego)
składniki na kremowy sernik
- 1 kg twarogu (na serniki – tłustego – użyłam Piątnicę z wiaderka)
- 5 jajek (rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 ml jogurtu naturalnego (pół szklanki – użyłam grecki)
składniki na mus karmelowy do sernika
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
- około 200 g masy kajmakowej (z puszki – użyłam z Gostynia)
- 3 łyżeczki żelatyny (plus trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić spód z herbatników do sernika
- Herbatniki zmiksuj na drobny proszek – albo porządnie rozgnieć.około 300 g herbatników
- Dodaj masło i wymieszaj.80 g masła
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż herbatniki do foremki i dokładnie ugnieć.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (tryb góra/dół).
Jak zrobić kremowy sernik
- Przełóż do misy miksera wszystkie składniki sernika (jajka w całości).1 kg twarogu, 5 jajek, 200 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 120 ml jogurtu naturalnego
- Zmiksuj do połączenia w jednolitą masę.
- Przelej sernik na spód z herbatników.
- Wstaw foremkę do piekarnika.
- Na spodzie piekarnika ustaw żarooporną formę z nalaną wodą.
- Piecz sernik przez około 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak sernik do wystudzenia.
Jak zrobić mus karmelowy do sernika
- Przełóż masę kajmakową do miseczki i dodaj do niej odrobinę śmietany kremówki (z tych 500 ml) – zmiksuj krótko.około 200 g masy kajmakowej
- Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj do bitej śmietany kajmak i wymieszaj łopatką.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje krótko podgrzej, aby stała się płynna (możesz wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund).3 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj, przelej żelatynę do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus na ostudzony sernik i wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj sernik na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, tak aby mus karmelowy steżał.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kremowy sernik z musem karmelowym – uwagi
Wypróbujcie mój przepis na sernik z musem karmelowym i dajcie znać jak wam wyszedł :)
Zapraszam na pyszny sernik z musem karmelowym.
Ten sernik na herbatnikach jest bardzo prosty do zrobienia, a smakuje i wygląda rewelacyjnie.
Z tego przepisu otrzymacie sporą blaszkę sernika, możecie go więc przygotować na jakąś rodzinną uroczystość, albo święta.
Ja go piekłam w prostokątnej foremce o rozmiarze 20/30 cm, możecie również użyć foremkę 24/24 cm.
Jeśli macie inną formę od pieczenia, to skorzystajcie z mojej przeliczarki foremek, aby przeliczyć przepis.
Jak zrobić sernik z musem kajmakowym?
Zacznijcie od przygotowania spodu z herbatników.
Ja tu użyłam zwykłe białe herbatniki i zmiksowałam je malakserem na proszek.
Potem dodałam do nich masło i ugniotłam na dnie foremki.
Sam sernik zrobiłam moją ulubioną metodą – czyli zmiksowałam na raz wszystkie składniki.
Jajka dodaję do twarogu w całości – nie rozdzielam białek od żółtek i nie ubijam ich oddzielnie.
Zwykle też nie przejmuję się tym, aby składniki na sernik miały pokojową temperaturę.
Głównie dlatego, że nie pamiętam, aby wyjąć wcześniej wszystko z lodówki :)
Do pieczenia zawsze używam tłusty twaróg z wiaderka – najchętniej firmy Piątnica.
Ten twaróg jest bardzo zwarty i gęsty. tak że nawet ciężko go wyjąć z wiaderka.
Takie lżejsze, rzadsze i wilgotne twarogi nieczęsto używam – głównie wtedy gdy robię serniki fit.
Ten sernik z musem karmelowym również zrobiłam na twarogu Piątnicy.
Aby sernik po upieczeniu był płaski zawsze piekę go w niższej temperaturze, w trybie góra/dół i piekę go dłużej.
Po upieczeniu nie wyciągam, go z piekarnika tylko lekko uchylam drzwiczki i tak zostawiam sernik, aby powoli ostygł.
W ten sposób sernik zawsze wychodzi ładny i nie opada :)
Ps.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na serniki – gorąco polecam wam między innymi sernik z musem truskawkowym albo sernik z musem kawowym.
Gorąco polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów okraszonych moimi zdjęciami :)
Sprawdzone przepisy na serniki
Wszystkich wielbicieli serników – zarówno pieczonych jak i serników bez pieczenia na zimno zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: