Sernik na spodzie z herbatników z musem kajmakowym

sernik z musem karmelowym

Zapraszam na pyszny sernik z musem karmelowym.

Ten sernik na herbatnikach jest bardzo prosty do zrobienia, a smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Z tego przepisu otrzymacie sporą blaszkę sernika, możecie go więc przygotować na jakąś rodzinną uroczystość, albo święta.

Ja go piekłam w prostokątnej foremce o rozmiarze 20/30 cm, możecie również użyć foremkę 24/24 cm.

Jeśli macie inną formę od pieczenia, to skorzystajcie z mojej przeliczarki foremek, aby przeliczyć przepis.

Jak zrobić sernik z musem kajmakowym?

Zacznijcie od przygotowania spodu z herbatników.

Ja tu użyłam zwykłe białe herbatniki i zmiksowałam je malakserem na proszek.

Potem dodałam do nich masło i ugniotłam na dnie foremki.

Sam sernik zrobiłam moją ulubioną metodą – czyli zmiksowałam na raz wszystkie składniki.

Jajka dodaję do twarogu w całości – nie rozdzielam białek od żółtek i nie ubijam ich oddzielnie.

Zwykle też nie przejmuję się tym, aby składniki na sernik miały pokojową temperaturę.

Głównie dlatego, że nie pamiętam, aby wyjąć wcześniej wszystko z lodówki :)

Do pieczenia zawsze używam tłusty twaróg z wiaderka – najchętniej firmy Piątnica.

Ten twaróg jest bardzo zwarty i gęsty. tak że nawet ciężko go wyjąć z wiaderka.

Takie lżejsze, rzadsze i wilgotne twarogi nieczęsto używam – głównie wtedy gdy robię serniki fit.

Ten sernik z musem karmelowym również zrobiłam na twarogu Piątnicy.

Aby sernik po upieczeniu był płaski zawsze piekę go w niższej temperaturze, w trybie góra/dół i piekę go dłużej.

Po upieczeniu nie wyciągam, go z piekarnika tylko lekko uchylam drzwiczki i tak zostawiam sernik, aby powoli ostygł.

W ten sposób sernik zawsze wychodzi ładny i nie opada :)

Wypróbujcie mój przepis na sernik z musem karmelowym i dajcie znać jak wam wyszedł :)

Ps.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na serniki – gorąco polecam wam między innymi sernik z musem truskawkowym albo sernik z musem kawowym.

Gorąco polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów okraszonych moimi zdjęciami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Sernik z musem karmelowym przepis

sernik z musem karmelowym

Sernik z musem karmelowym

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitny sernik na herbatnikach i z musem krówkowym.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 267 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.

Składniki

spód z herbatników

sernik

mus karmelowy

Instrukcja
 

spód

  • Herbatniki zmiksuj na drobny proszek – albo porządnie rozgnieć.
    około 300 g herbatników
    spód z herbatników
  • Dodaj masło i wymieszaj.
    80 g masła
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż herbatniki do foremki i dokładnie ugnieć.
    jak zrobić spód pod sernik
  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (tryb góra/dół).

sernik

  • Przełóż do misy miksera wszystkie składniki sernika (jajka w całości).
    1 kg twarogu, 5 jajek, 200 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 120 ml jogurtu naturalnego
    jak zrobić sernik
  • Zmiksuj do połączenia w jednolitą masę.
    jak zrobić sernik
  • Przelej sernik na spód z herbatników.
    jak upiec sernika
  • Wstaw foremkę do piekarnika.
  • Na spodzie piekarnika ustaw żarooporną formę z nalaną wodą.
  • Piecz sernik przez około 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak sernik do wystudzenia.

mus karmelowy

  • Przełóż masę kajmakową do miseczki i dodaj do niej odrobinę śmietany kremówki (z tych 500 ml) – zmiksuj krótko.
    około 200 g masy kajmakowej
    jak zrobić krem kajmakowy
  • Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
    500 ml śmietany kremówki
  • Dodaj do bitej śmietany kajmak i wymieszaj łopatką.
    jak zrobić mus karmelowy
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje krótko podgrzej, aby stała się płynna (możesz wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund).
    3 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj, przelej żelatynę do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż mus na ostudzony sernik i wyrównaj powierzchnię.
    jak zrobić sernik z musem
  • Schowaj sernik na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, tak aby mus karmelowy steżał.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 267kcalWeglowodany: 21gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Sernik cytrynowy z musem

Sprawdź ten przepis
sernik cytrynowy z musem cytrynowym

Sernik z mlekiem w proszku

Sprawdź ten przepis
sernik z mlekiem w proszku

Sernik na zimno 3 bit

Sprawdź ten przepis
sernik na zimno 3 bit