Sernik z musem karmelowym
Sernik na spodzie z herbatników z musem kajmakowym
Kremowy sernik z musem karmelowym na spodzie z herbatników i masła to pyszny i pełen aromatu wypiek, który zachwyci każdego miłośnika deserów. Jego delikatne, gładkie wnętrze doskonale komponuje się z karmelowym musem z kajmaku, dodając mu wyjątkowego smaku i słodyczy. Spód z herbatników i masła nadaje sernikowi chrupiącą konsystencję i połączenie smaków, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. To idealna propozycja na święta, wieczór z przyjaciółmi lub rodzinne przyjęcie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Sernik z musem kajmakowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne, lekko słodkie kremowe serniki na dużą blachę, to koniecznie wypróbuj ten przepis na niezwykle pyszny sernik z musem z masy kajmakowej!
Sernik z musem karmelowym przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na spód z herbatników i masła
- około 300 g herbatników
- 80 g masła (rozpuszczonego)
składniki na kremowy sernik
- 1 kg twarogu (na serniki – tłustego – użyłam Piątnicę z wiaderka)
- 5 jajek (rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 ml jogurtu naturalnego (pół szklanki – użyłam grecki)
składniki na mus karmelowy do sernika
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
- około 200 g masy kajmakowej (z puszki – użyłam z Gostynia)
- 3 łyżeczki żelatyny (plus trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić spód z herbatników do sernika
- Herbatniki zmiksuj na drobny proszek – albo porządnie rozgnieć.około 300 g herbatników
- Dodaj masło i wymieszaj.80 g masła
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż herbatniki do foremki i dokładnie ugnieć.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (tryb góra/dół).
Jak zrobić kremowy sernik
- Przełóż do misy miksera wszystkie składniki sernika (jajka w całości).1 kg twarogu, 5 jajek, 200 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 120 ml jogurtu naturalnego
- Zmiksuj do połączenia w jednolitą masę.
- Przelej sernik na spód z herbatników.
- Wstaw foremkę do piekarnika.
- Na spodzie piekarnika ustaw żarooporną formę z nalaną wodą.
- Piecz sernik przez około 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak sernik do wystudzenia.
Jak zrobić mus karmelowy do sernika
- Przełóż masę kajmakową do miseczki i dodaj do niej odrobinę śmietany kremówki (z tych 500 ml) – zmiksuj krótko.około 200 g masy kajmakowej
- Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj do bitej śmietany kajmak i wymieszaj łopatką.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje krótko podgrzej, aby stała się płynna (możesz wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund).3 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj, przelej żelatynę do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus na ostudzony sernik i wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj sernik na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, tak aby mus karmelowy steżał.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kremowy sernik z musem karmelowym – uwagi
Wypróbujcie mój przepis na sernik z musem karmelowym i dajcie znać jak wam wyszedł :)
Zapraszam na pyszny sernik z musem karmelowym.
Ten sernik na herbatnikach jest bardzo prosty do zrobienia, a smakuje i wygląda rewelacyjnie.
Z tego przepisu otrzymacie sporą blaszkę sernika, możecie go więc przygotować na jakąś rodzinną uroczystość, albo święta.
Ja go piekłam w prostokątnej foremce o rozmiarze 20/30 cm, możecie również użyć foremkę 24/24 cm.
Jeśli macie inną formę od pieczenia, to skorzystajcie z mojej przeliczarki foremek, aby przeliczyć przepis.
Jak zrobić sernik z musem kajmakowym?
Zacznijcie od przygotowania spodu z herbatników.
Ja tu użyłam zwykłe białe herbatniki i zmiksowałam je malakserem na proszek.
Potem dodałam do nich masło i ugniotłam na dnie foremki.
Sam sernik zrobiłam moją ulubioną metodą – czyli zmiksowałam na raz wszystkie składniki.
Jajka dodaję do twarogu w całości – nie rozdzielam białek od żółtek i nie ubijam ich oddzielnie.
Zwykle też nie przejmuję się tym, aby składniki na sernik miały pokojową temperaturę.
Głównie dlatego, że nie pamiętam, aby wyjąć wcześniej wszystko z lodówki :)
Do pieczenia zawsze używam tłusty twaróg z wiaderka – najchętniej firmy Piątnica.
Ten twaróg jest bardzo zwarty i gęsty. tak że nawet ciężko go wyjąć z wiaderka.
Takie lżejsze, rzadsze i wilgotne twarogi nieczęsto używam – głównie wtedy gdy robię serniki fit.
Ten sernik z musem karmelowym również zrobiłam na twarogu Piątnicy.
Aby sernik po upieczeniu był płaski zawsze piekę go w niższej temperaturze, w trybie góra/dół i piekę go dłużej.
Po upieczeniu nie wyciągam, go z piekarnika tylko lekko uchylam drzwiczki i tak zostawiam sernik, aby powoli ostygł.
W ten sposób sernik zawsze wychodzi ładny i nie opada :)
Ps.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na serniki – gorąco polecam wam między innymi sernik z musem truskawkowym albo sernik z musem kawowym.
Gorąco polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów okraszonych moimi zdjęciami :)
Sprawdzone przepisy na serniki
Wszystkich wielbicieli serników – zarówno pieczonych jak i serników bez pieczenia na zimno zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik z musem karmelowym
Przepis na sernik z musem krówkowym to świetny pomysł na sernik na święta, albo na różne rodzinne okazje. To idealny sernik na przykład na urodziny, Komunię świętą czy też Chrzest św. Sernik na dużą blachę to sporo porcji ciasta, którego wystarczy dla każdego. A wiem, że serniki to jedne najpopularniejszych ciast i najbardziej lubianych przez Polaków. Sernik to zawsze pewniak na różnych uroczystościach, więc warto zapisać sobie ten przepis na sernik karmelowy.
Przepis na sernik z musem
Ja kiedyś nie lubiłam serników, ale od czasu ciąży z moim synem zaczęłam je uwielbiać i ciągle testuję nowe przepisy. Tym razem zrobiłam dla was sernik z musem kajmakowym i powiem wam, że wyszedł przepyszny. Aksamitny prosty sernik płaski jak blat, a na nim lekki i puszysty mus karmelowy zrobiony z bitej śmietany i masy kajmakowej. Taki prosty mus karmelowy zrobicie bez problemu z dodatkiem żelatyny. Jak zrobić sernik, aby był płaski? Mój sposób, to krótkie zmiksowanie składników w jednolitą masę - jajka daję całe, nie rozdzielam ich na białka i żółtka. Drugi ważny punkt, to temperatura pieczenia - sernik piekę w maksymalnie 150 stopniach w trybie góra/dół. Niska temperatura pieczenia i wydłużony czas pieczenia sprawia, że sernik nie rośnie gwałtownie, tylko piecze się powolutku. Możecie również dodatkowo pod sernik z musem karmelowym wstawić foremkę z wodą. Woda będzie parować w trakcie pieczenia i to też zapewni płaski sernik bez obadania.
Karmelowy sernik przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis na sernik z musem karmelowym i sprawdźcie jak zrobić sernik bez opadania. Specjalnie dla was zrobiłam w trakcie przygotowania kilka zdjęć, aby ułatwić wam pracę. Pamiętajcie o zakupie dobrego twarogu na serniki i koniecznie upieczcie ten sernik z musem krówkowym. Ja jak zwykle polecam wam dobry tłusty twaróg na serniki z wiaderka. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z twarogiem.