Sernik z musem kawowym
Kolejny pyszny sernik do mojej kolekcji :)
Tym razem upiekłam nam sernik z musem kawowym i czekoladą.
Wyglądał i smakował wyśmienicie.
Ciasto nie jest trudne do zrobienia, więc spróbujcie koniecznie :)
Do musu użyłam białej i mlecznej czekolady. Jeśli jednak uwielbiacie gorzką czekoladę, to możecie ją spokojnie użyć – będzie mniej słodko :)
Jeśli ciasto mają jeść dzieci, to możecie użyć kawy zbożowej, albo zupełnie z niej zrezygnować – wtedy otrzymacie po prostu mus czekoladowy.
Zapraszam was także na sernik porzeczkowy, sernik czekoladowy, piegowaty sernik albo na tartę sernikową z malinami :)








Sernik z musem kawowym – przepis do druku
Sernik z musem kawowym
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 26 cm.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 20
Składniki
spód ciasteczkowy:
- 200 g ciasteczek markiz - typ Oreo
- 40 g rozpuszczonego masła
masa serowa:
- 1 kg dobrego twarogu na serniki - użyłam w wiaderku
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 5 dużych jajek - rozmiar L
- 125 ml śmietany kremówki
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - albo opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
mus kawowy:
- 100 g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki żelatyny + trochę wody
- 80 ml (1/3 szklanki) ciepłego mleka
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki - użyłam 30 %
Wykonanie
- Ciasteczka zmiksuj na proszek, albo porządnie rozbij (np. tłuczkiem) i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
- Wsyp ciasteczka do tortownicy o średnicy około 26 cm średnicy i dokładnie wylep dno.
- Zmiksuj razem składniki masy twarogowej - twaróg, jajka, cukier, kremówkę oraz mąkę.
- Wylej masę na spód z ciastek.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku, aż ostygnie.
- Przygotuj mus.
- Czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej (włóż je do żaroodpornej miski i postaw ją na garnku z gotującą się wodą). Odstaw do wystudzenia.
- Żelatynę zalej zimną wodą - dodaj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę. Odstaw do napęcznienia.
- Podgrzej chwilę żelatynę aby stała się płynna, a następnie dodaj do niej ciepłe mleko wymieszane z kawą rozpuszczalną - wymieszaj.
- Wlej żelatynę z mlekiem do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj.
- Śmietanę kremówkę ubij mikserem, aż będzie gęsta.
- Dodaj ubitą śmietanę do czekolady i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż mus na wierzch ostudzonego sernika.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
- Udekoruj wg uznania :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 240 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 22 g Białka: 9 g
Pysznie się prezentuje
Dziękuję Majka :)
Bardzo podoba mi się w Pani przepisach, że nie dodaje Pani uparcie do każdego ciasta alkoholu, jak na niektórych blogach. Ja osobiście bardzo nie lubię ciast z alkoholem i za każdym razem po prostu go pomijam lub czymś zastępuję, ale mam na myśli taką różnorodność. Przecież można w niektórych przepisach dodawać, gdzie indziej nie. Kto powiedział, że niemal każdy przepis musi zawierać alkohol ;) w ogóle ma Pani świetne przepisy i przecudne zdjęcia!
Dziękuję bardzo Aniu za miłe słowa :) A alkohol może być od czasu do czasu – tam, gdzie to wskazane, a nie wszędzie gdzie popadnie :)