Sernik z musem kawowym

 

sernik z musem czekoladowym

 

Kolejny pyszny sernik do mojej kolekcji :)

Tym razem upiekłam nam sernik z musem kawowym i czekoladą.

Wyglądał i smakował wyśmienicie.

Ciasto nie jest trudne do zrobienia, więc spróbujcie koniecznie :)

Do musu użyłam białej i mlecznej czekolady. Jeśli jednak uwielbiacie gorzką czekoladę, to możecie ją spokojnie użyć – będzie mniej słodko :)

Jeśli ciasto mają jeść dzieci, to możecie użyć kawy zbożowej, albo zupełnie z niej zrezygnować – wtedy otrzymacie po prostu mus czekoladowy.

Zapraszam was także na sernik porzeczkowy, sernik czekoladowy, piegowaty sernik albo na tartę sernikową z malinami :)

 

czekoladowo-kawowy sernik sernik czekoladowy
 

sernik z warstwą czekoladową sernik z musem czekoladowym
 

sernik czekoladowy sernik z czekoladą
 

sernik z musem sernik z musem czekoladowym
 

Sernik z musem kawowym – przepis do druku

 

sernik z musem kawowym

Sernik z musem kawowym

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 26 cm.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Sernik
Porcje 20
Kalorie 240 kcal

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

masa serowa:

mus kawowy:

Instrukcja
 

  • Ciasteczka zmiksuj na proszek, albo porządnie rozbij (np. tłuczkiem) i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  • Wsyp ciasteczka do tortownicy o średnicy około 26 cm średnicy i dokładnie wylep dno.
  • Zmiksuj razem składniki masy twarogowej - twaróg, jajka, cukier, kremówkę oraz mąkę.
  • Wylej masę na spód z ciastek.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku, aż ostygnie.
  • Przygotuj mus.
  • Czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej (włóż je do żaroodpornej miski i postaw ją na garnku z gotującą się wodą). Odstaw do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą - dodaj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę. Odstaw do napęcznienia.
  • Podgrzej chwilę żelatynę aby stała się płynna, a następnie dodaj do niej ciepłe mleko wymieszane z kawą rozpuszczalną - wymieszaj.
  • Wlej żelatynę z mlekiem do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj.
  • Śmietanę kremówkę ubij mikserem, aż będzie gęsta.
  • Dodaj ubitą śmietanę do czekolady i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż mus na wierzch ostudzonego sernika.
  • Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
  • Udekoruj wg uznania :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 22gBiałko: 9gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!