Sernik z musem kawowym

 

sernik z musem czekoladowym

 

Kolejny pyszny sernik do mojej kolekcji 🙂

Tym razem upiekłam nam sernik z musem kawowym i czekoladą.

Wyglądał i smakował wyśmienicie.

Ciasto nie jest trudne do zrobienia, więc spróbujcie koniecznie 🙂

Do musu użyłam białej i mlecznej czekolady. Jeśli jednak uwielbiacie gorzką czekoladę, to możecie ją spokojnie użyć – będzie mniej słodko 🙂

Jeśli ciasto mają jeść dzieci, to możecie użyć kawy zbożowej, albo zupełnie z niej zrezygnować – wtedy otrzymacie po prostu mus czekoladowy.

Zapraszam was także na sernik porzeczkowy, sernik czekoladowy, piegowaty sernik albo na tartę sernikową z malinami 🙂

 

czekoladowo-kawowy sernik sernik czekoladowy
 

sernik z warstwą czekoladową sernik z musem czekoladowym
 

sernik czekoladowy sernik z czekoladą
 

sernik z musem sernik z musem czekoladowym
 

Sernik z musem kawowym – przepis do druku

 

Sernik z musem kawowym

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 20
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 200 g ciasteczek markiz - typ Oreo
  • 40 g rozpuszczonego masła
masa serowa:
  • 1 kg dobrego twarogu na serniki - użyłam w wiaderku
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 5 dużych jajek - rozmiar L
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - albo opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
mus kawowy:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny + trochę wody
  • 80 ml (1/3 szklanki) ciepłego mleka
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki - użyłam 30 %
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj na proszek, albo porządnie rozbij (np. tłuczkiem) i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  2. Wsyp ciasteczka do tortownicy o średnicy około 26 cm średnicy i dokładnie wylep dno.
  3. Zmiksuj razem składniki masy twarogowej - twaróg, jajka, cukier, kremówkę oraz mąkę.
  4. Wylej masę na spód z ciastek.
  5. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę.
  6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku, aż ostygnie.
  7. Przygotuj mus.
  8. Czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej (włóż je do żaroodpornej miski i postaw ją na garnku z gotującą się wodą). Odstaw do wystudzenia.
  9. Żelatynę zalej zimną wodą - dodaj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę. Odstaw do napęcznienia.
  10. Podgrzej chwilę żelatynę aby stała się płynna, a następnie dodaj do niej ciepłe mleko wymieszane z kawą rozpuszczalną - wymieszaj.
  11. Wlej żelatynę z mlekiem do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj.
  12. Śmietanę kremówkę ubij mikserem, aż będzie gęsta.
  13. Dodaj ubitą śmietanę do czekolady i delikatnie wymieszaj.
  14. Przełóż mus na wierzch ostudzonego sernika.
  15. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
  16. Udekoruj wg uznania 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 240 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 22 g Białka: 9 g