Przepis na sernik cassis z kruszonką i konfiturą porzeczkową Stovit

wpis sponsorowany

sernik cassis


Ten sernik cassis wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje :)

Nie wierzycie? To upieczcie, a sami się przekonacie.

Chrupiące kruche ciasto, dużo kruszonki i ta masa sernikowa  – niebo w gębie.

Lekka, delikatnie mazista, a do tego konfitura z czarnej porzeczki Stovit.

Sernik cassis dzięki niej nabiera pysznego smaku i nie jest przesłodzony.

Kwaskowość konfitury idealnie współgra z lekko cytrynową masą twarogową.

Ten sernik zasmakuje każdemu!

A wygląda tak pięknie, że będzie ozdobą każdego stołu – zachęcam was, do upieczenia go na zbliżające się święta wielkanocne.

Jak zrobić sernik z czarną porzeczką?

Przygotujcie najpierw kruche ciasto i wylepiamy nim foremkę – dno i boki.

Teraz czas na masę sernikową – użyjcie dobrego twarogu – gęstego. Zmiksujcie wszystko krótko razem – tylko do połączenia składników.

Wyłóżcie połowę masy do foremki i teraz jest czas na konfiturę porzeczkową.

Nałóżcie ją kleksami na wierzch sernika. Następnie wyłóżcie resztę masy.

Znowu dodajcie konfiturę i na koniec posypcie sernik kruszonką.

Jak wszystkie serniki ten też najlepiej jest po upieczeniu schłodzić w lodówce.

Przed podaniem wyjmijcie go chociaż pół godziny wcześniej z lodówki. Tak aby kruche ciasto się ogrzało i było delikatniejsze.

Zapraszam was również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na serniki oraz do wypróbowania przepisu na bardzo proste, a jednocześnie przepyszne babeczki brzoskwiniowo-kokosowe z dżemem brzoskwiniowym Stovit.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


prosty sernik na kruchym spodzie sernik na kruchym spodzie z kruszonką

sernik z konfiturą i kruszonką sernik z czarną porzeczką i kruszonką

sernik cassis z kruszonką sernik na kruchym spodzie z kruszonką

Sernik cassis – przepis do druku

sernik porzeczkowy z kruszonką

Sernik cassis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik na kruchym cieście z konfiturą z czarnej porzeczki.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 240 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.

Składniki
  

ciasto:

sernik:

Instrukcja
 

  • Składniki na ciasto zmieszaj razem tak aby utworzyły kruszonkę - nie zbijamy ciasta w jednolitą masę.
  • Odłóż mniej więcej 1/3 kruszonki.
  • Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przełóż resztę kruszonki.
  • Najpierw lekko dociskając ją wylep boki foremki, a na koniec jej dno - wstaw formę do lodówki.
  • Przygotuj masę sernikową.
  • Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Wyjmij formę z lodówki i wlej mniej więcej połowę masy sernikowej.
  • Łyżeczką nałóż konfiturę porzeczkową Stovit tworząc "kupki" :)
  • Wylej ostrożnie resztę masy sernikowej, a na nią nałóż resztę konfitury.
  • Całość posyp odłożoną kruszonką.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw sernik w środku, aż piekarnik zupełnie ostygnie.
  • Schłódź sernik cassis w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  • Możesz serwować z odrobiną konfitury porzeczkowej.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 30gBiałko: 9gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

sernik cassis konfitura porzeczkowa stovit

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit