Przepis na sernik cassis z kruszonką i konfiturą porzeczkową Stovit
wpis sponsorowany
Ten sernik cassis wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje :)
Nie wierzycie? To upieczcie, a sami się przekonacie.
Chrupiące kruche ciasto, dużo kruszonki i ta masa sernikowa – niebo w gębie.
Lekka, delikatnie mazista, a do tego konfitura z czarnej porzeczki Stovit.
Sernik cassis dzięki niej nabiera pysznego smaku i nie jest przesłodzony.
Kwaskowość konfitury idealnie współgra z lekko cytrynową masą twarogową.
Ten sernik zasmakuje każdemu!
A wygląda tak pięknie, że będzie ozdobą każdego stołu – zachęcam was, do upieczenia go na zbliżające się święta wielkanocne.
Jak zrobić sernik z czarną porzeczką?
Przygotujcie najpierw kruche ciasto i wylepiamy nim foremkę – dno i boki.
Teraz czas na masę sernikową – użyjcie dobrego twarogu – gęstego. Zmiksujcie wszystko krótko razem – tylko do połączenia składników.
Wyłóżcie połowę masy do foremki i teraz jest czas na konfiturę porzeczkową.
Nałóżcie ją kleksami na wierzch sernika. Następnie wyłóżcie resztę masy.
Znowu dodajcie konfiturę i na koniec posypcie sernik kruszonką.
Jak wszystkie serniki ten też najlepiej jest po upieczeniu schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wyjmijcie go chociaż pół godziny wcześniej z lodówki. Tak aby kruche ciasto się ogrzało i było delikatniejsze.
Zapraszam was również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na serniki oraz do wypróbowania przepisu na bardzo proste, a jednocześnie przepyszne babeczki brzoskwiniowo-kokosowe z dżemem brzoskwiniowym Stovit.






Sernik cassis – przepis do druku

Sernik cassis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.
Składniki
ciasto:
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
sernik:
- 700 g twarogu na serniki z wiaderka
- 220 g jogurtu naturalnego
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka rozmiar L
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 300 g Konfitury porzeczkowej Stovit
Instrukcja
- Składniki na ciasto zmieszaj razem tak aby utworzyły kruszonkę - nie zbijamy ciasta w jednolitą masę.
- Odłóż mniej więcej 1/3 kruszonki.
- Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przełóż resztę kruszonki.
- Najpierw lekko dociskając ją wylep boki foremki, a na koniec jej dno - wstaw formę do lodówki.
- Przygotuj masę sernikową.
- Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Wyjmij formę z lodówki i wlej mniej więcej połowę masy sernikowej.
- Łyżeczką nałóż konfiturę porzeczkową Stovit tworząc "kupki" :)
- Wylej ostrożnie resztę masy sernikowej, a na nią nałóż resztę konfitury.
- Całość posyp odłożoną kruszonką.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw sernik w środku, aż piekarnik zupełnie ostygnie.
- Schłódź sernik cassis w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Możesz serwować z odrobiną konfitury porzeczkowej.
Składniki Odżywcze


Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
