Klasyczny sernik nowojorski
Przepis na słynny nowojorski sernik kremowy i aksamitny
Jeśli szukasz niezawodny przepis na sernik nowojorski i chcesz się dowiedzieć jak zrobić taki sernik, to jesteś w dobrym miejscu :) Ten sernik z Nowego Jorku zrobisz bardzo łatwo w domu. Do tego z prostych i ogólnie dostępnych składników. Sprawdź jak zrobić sernik, który nie opadnie po pieczeniu i zasmakuje całej rodzinie oraz gościom. Ten sernik to doskonałe ciasto na specjalne okazje, ale również idealny deser do weekendowej kawy. Gorąco polecam!
Spis treści
Nowojorski sernik – film z przygotowań
Zobacz mój krótki filmik z przygotowań sernika nowojorskiego i koniecznie upiecz taki sam w domu.
Przepis na sernik nowojorski krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, aksamitny sernik, który zawsze wychodzi i którym zachwycisz domowników i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Klasyczny sernik nowojorski przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 23-24 cm. na sernik
- Wodoszczelna forma do pieczenia większa od tortownicy na sernik do upieczenia sernika w kąpieli wodnej
Składniki
składniki na sernik nowojorski
- ok 180 g herbatników (albo kruchych ciasteczek)
- 70 g masła (rozpuszczonego)
- 1 kg twarogu na serniki (dobrego, tłustego – np. Piątnica, Mój Ulubiony)
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 6 jajek (rozmiar L)
- 1 łyżecza wanilii (- aromat albo cukier z wanilią)
- 60 ml śmietany (- użyłam 12% – 1/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić sernik nowojorski krok po kroku
- Przyszykuj foremkę do pieczenia sernika – ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i posypałam kaszą manną. Następnie spód i boki foremki z zewnątrz owinęłam trzema warstwami folii aluminiowej.
- Wstaw w czajniku wodę do gotowania.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni – w trybie góra/dół.
- Ciasteczka zmiksuj albo bardzo dokładnie rozgnieć i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.ok 180 g herbatników, 70 g masła
- Wsyp ciasteczka do przygotowanej foremki i dokładnie wylep nimi spód foremki.
- Do misy miksera przełóż twaróg, dodaj cukier i zmiksuj na średnich albo wolnych obrotach.1 kg twarogu na serniki, 250 g cukru
- W trakcie miksowania dodaj pojedynczo jajka – ciągle miksując – tylko do połączenia.6 jajek
- Na koniec dodaj wanilię oraz kwaśną śmietanę i krótko zmiksuj.1 łyżecza wanilii, 60 ml śmietany
- Przelej masę sernikową do foremki z ciasteczkami.
- Foremkę włóż do większej wodoszczelnej foremki.
- Wstaw dwie formy razem do nagrzanego piekarnika – wlej gorącą wodę do większej foremki i piecz tak sernik przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki (ja wkładam między nie większą łyżkę gumową) i tak zostaw sernik aż piekarnik wystygnie.
- Wtedy schowaj sernik do lodówki aby się schłodził – przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz sernik posypać tartą białą czekoladą, albo podać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest sernik nowojorski?
Sernik nowojorski to bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych sernik zrobiony zwykle na serkach Philadelphia. Najczęściej ten sernik pieczony jest na kruchym spodzie zrobionym ze zmiksowanych ciasteczek zmieszanych z rozpuszczonym masłem. Zwykle sernik występuje w dwóch podstawowych smakach – delikatnie waniliowym albo delikatnie cytrynowym. Czasami jest również pieczony z polewą śmietanową na wierzchu. Mogą więc być troszkę odmienne wersje tego sernika, ale jedno je zawsze łączy – delikatny i lekki smak oraz wspaniała aksamitna konsystencja.
Ten sernik po upieczeniu jest „równy jak stół” i bardzo jasny. To zasługa pieczenia go w kąpieli wodnej oraz w niskiej temperaturze. Wtedy sernik po upieczeniu nie opada a jego wierzch zostaje biały kremowy, a nie zrumieniony.
Jak zrobić sernik nowojorski – wskazówki
Tajemnicą sukcesu tego pysznego sernika są dwie najważniejsze sprawy – po pierwsze – krótkie miksowanie składników, aby nie napowietrzyć masy oraz wspomniane już wcześniej przeze mnie pieczenie w kąpieli wodnej i niższej temperaturze. To powoduje, że sernik podczas pieczenia nie rośnie gwałtownie (a praktycznie wcale) i w wyniku tego nie opada po upieczeniu. Otrzymujecie tu piękny, idealnie gładki i prosty sernik, a dodatkowo ten sernik nie pęka po upieczeniu :) Jeśli więc do tej pory mieliście problem z opadającym sernikiem, albo z jego pękaniem, to wypróbujcie przepis na sernik w stylu nowojorskim i upieczcie idealny sernik, którym zachwycicie wszystkich!
Jaki ser do sernika nowojorskiego?
Oryginalnie ten sernik jest robiony na serkach Philadelphia albo na tak zwanym „cream cheese”. Możecie oczywiście użyć ten serek, ale w naszych realiach zakupowych okazuje się to bardzo droga „wersja”. Na szczęście ten serek możecie zastąpić serem na serniki z wiaderka. Ale, ale – wybierzcie tu dobry jakościowo, gęsty i tłusty twaróg (ja jak zwykle polecam Piątnicę lub Mój ulubiony). Te rzadsze twarogi z wiaderka (jak np. President) będą się tu słabo nadawać. Ich konsystencja jest rzadka i luźna i nie sprawdzi się przy tym serniku.
Czy robić śmietanowy wierzch na sernik?
Ja tym razem nie robiłam śmietany na sernik, za to podałam sernik z białą czekoladą. Możecie oczywiście upiec go z tym dodatkiem. Wystarczy 250 g kwaśniej śmietany (12 lub 18%) zmieszać z cukrem, wylać na sernik pod koniec pieczenia i zapiec jeszcze przez około 10 minut.
Jak piec sernik z Nowego Jorku?
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. A co to oznacza? Czym jest kąpiel wodna? Polega ona na pieczeniu sernika w gorącej wodzie. Foremkę w której będziecie piec sernik musicie zabezpieczyć kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak aby nie dostała się do niej woda. Wtedy wstawiacie ją w większą, wodoszczelną foremkę i nalewacie do niej gorącą wodę. Foremki wstawiacie do piekarnika. Podczas pieczenia woda paruje i sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie i mniej gwałtownie. Dlatego sernik nowojorski po upieczeniu nie opada.
Jeśli nie wiecie, jak przygotować foremkę do pieczenia sernika w kąpieli wodnej, to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowań, który znajdziecie na moim instagramie.
Nowojorski sernik pieczecie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i trybie góra/dół. Nie pieczcie sernika na termoobiegu! Ile piec sernik? Ze względu na niższą temperaturę pieczenia sernik pieczecie dłużej – tak 1,5 godziny. Kiedy sernik jest gotowy? Sernik jest gotowy, gdy wierzch jest lekko zapieczony – chociaż środek może być jeszcze lekko trzęsący.
Kiedy sernik wyjąć z piekarnika?
Ja nigdy nie wyciągam sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo gwałtowna zmiana temperatury może spowodować jego opadnięcie. Za to wyłączam piekarnik, delikatnie uchylam drzwiczki i tak zostawiam, aż temperatura w piekarniku spadnie do pokojowej. Wtedy dopiero wyjmuję sernik i chowam do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził.
Czemu sernik opada po upieczeniu?
Jest kilka przyczyn dlaczego sernik opada po pieczeniu. Ale najważniejsza z nich to napowietrzenie sernika przed pieczeniem. Zbyt długie miksowanie składników na sernik, albo dodanie do sernika piany ubitej z białek powoduje, że w masie sernikowej pojawia się dużo pęcherzyków powietrza. W trakcie pieczenia one rosną i się rozszerzają (ciepłe powietrze się rozszerza). Potem po upieczeniu temperatura sernika spada, a co za tym idzie powietrze w serniku ochładza się i pęcherzyki kurczą się. Tak powstaje efekt opadania sernika. Jeśli więc nie napowietrzycie za bardzo sernika, to nie opadnie on po upieczeniu.
Druga sprawa, to temperatura pieczenia – przy wyższej temperaturze sernik rośnie szybciej i bardziej gwałtownie. Dlatego potem bardziej opada, a dodatkowo może sernik po upieczeniu popękać. Piekąc go w niższej temperaturze za to dłużej wydłużacie cały proces i sernik nie rośnie gwałtownie.
Dlatego dzięki temu sernik nowojorski wychodzi ładnie równy i nie popękany. Spróbujcie koniecznie tych metod przygotowania serników i ich pieczenia, a już nigdy nie będziecie mieć problemów z opadającym sernikiem. I pamiętajcie o dobrej jakości twarogu na sernik!
Mam nadzieję, że przyda się wam ten przepis na sernik nowojorski i będziecie z niego chętnie i często korzystali.
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakował :)
Ps.
Przy okazji polecam wam również inne wspaniałe przepisy na serniki – prosty i pyszny sernik z białą czekoladą, rozkoszny sernik baskijski albo przepyszny sernik z mascarpone i bezą.
Zachęcam również do zakupu mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy nie tylko na pyszne serniki ale również na babeczki, ciasta, ciasteczka i torty :) Książkę możecie kupić między innymi w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również te poniższe przepisy na serniki. Każdy z nich jest inny, ale każdy niezwykle smakowity.
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Witam Pani Beato.
Muszę stwierdzić że ten sernik to rewelacja. Robiłem go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi. Myślę że trzymam się ściśle przepisu i to przynosi efekty. Kąpiel wodna to dla mnie w ogóle nowość ale jest tak jak pisałaś. Nie opada, nie pęka i jest gładki jak tafla lodu.
Wszyscy zachwyceni a w rodzinie padło pytanie ” Jak stary piernik zrobił taki sernik?”
Mam to szczęście że w rodzinie wszyscy przepadają za ciastami i mam wielką frajdę że im tak smakują. Robiłem już szarlotkę, brownie, odwrócone ze śliwkami i coś na spodzie z herbatników ale zapomniałem. Twoje przepisy są tak przejrzyste i bardzo dobrze opisane.
Wystarczy chcieć. Mam już w planie sernik dekadencki bo wygląda bardzo smakowicie i chciałem zapytać czy można go piec w kąpieli wodnej.Dziękuję za wszystkie przepisy.
Pozdrawiam, Andrzej.
.
Dziękuję bardzo Andrzeju za miłe słowa :) super, że tak chętnie pieczesz! Praktycznie każdy sernik można piec w kąpieli wodnej – dekadencki również
Your recipes Looks delicious , For more visitors to your food blog and more followers to instagram ,please check www.yummyrecipe.co site.
Registration is completely free, after completing the registration process, members can add their recipes to the site. Recipes on the site lead directly to the full recipe on the site where they are posted. All the details of the recipe do not need to be included. similar to foodgawker