sernik amaretto

Przepis na nieziemski sernik z mascarpone z bezą i migdałami

Zapraszam na pyszny migdałowy sernik amaretto z dodatkiem likieru amaretto. To niezwykle lekki i aksamitny sernik zrobiony z serkiem mascarpone podany z piękną dekoracyjną bezą zapieczoną lekko palnikiem. Taki sernik z bezą to świetne ciasto na wszelkie święta i uroczystości rodzinne. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik z bezą.

sernik amaretto z bezą

Sernik z mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik amaretto

Sernik amaretto z bezą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki aksamitny sernik z likierem amaretto i bezą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 15
Kalorie 284 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm (albo trochę większą).
Składniki

składniki na sernik amaretto

składniki na bezę do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik amaretto

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni (tryb góra/dół).
  • W dużej misie umieść obydwa twarogi, dodaj cukier, jajka, mąkę i amaretto – zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    500 g twarogu, 500 g serka mascarpone, 4 duże jajka, 200 g cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 szklanki likieru amaretto
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Piecz sernik przez 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
  • Następnie sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.

Jak zrobić bezę na sernik

  • Białka umieść w misie, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą.
    2 białka
  • Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i miksuj na wysokich obrotach aż cukier się rozpuści, a masa stanie się lekko ciepła.
    70 g cukru
  • Zdejmij miskę z garnka i miksuj dalej aż białka staną się białe i lśniące.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż bezę na wierzch sernika.
  • Możesz bezę lekko przypiec przy pomocy palnika gazowego.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 22gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe sernik z amaretto, sernik z bezą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z amaretto

Migdałowy sernik amaretto – uwagi

Dziś mam dla was pyszny, kremowy sernik amaretto z bezą.

Przygotowany z dwóch rodzajów sera – zwykłego twarogu na serniki (taki dobry z wiaderka) oraz serka mascarpone.

Do masy twarogowej dodałam też sporo likieru amaretto.

Nie bójcie się go użyć, alkohol odparuje w trakcie pieczenia i pozostanie tylko jego smak :D

serniczek z amaretto

Jak zrobić sernik z amaretto – wskazówki

Przygotujcie sobie dobry jakościowo twaróg na serniki – ja tu jak zwykle polecam Piątnicę z wiaderka, albo twaróg Mój Ulubiony oraz serek mascarpone. Jeśli nie macie akurat mascarpone i nie macie jak go kupić, to użyjcie kilogram twarogu z wiaderka.

Ja zawsze miksuję wszystkie składniki jednocześnie – z całymi jajkami. Masę na sernik miksuję tylko do połączenia ich w jednolitą masę. Nie chcę za bardzo napowietrzać sernika, bo potem będzie bardziej rósł podczas pieczenia, a na koniec opadnie.

Dodatkowo sernik piekę w niższej temperaturze za to dłużej. To też powoduje, że sernik mniej opada po upieczeniu. Jeśli jeszcze nie piekliście tak sernika, to spróbujcie koniecznie!

Po upieczeniu sernik studzimy i schładzamy w lodówce – ja go lubię zostawić w lodówce na całą noc.

Bezę na wierzch wykonujemy dopiero przed podaniem sernika.

Nie jest ona pieczona, więc dobrze umyjcie i sparzcie jajka przed ich użyciem.

serniczek z bezą

Jak przygotować jajka do bezy?

Najlepiej przelać je wrzątkiem, wtedy będziecie mieć pewność, że nie zaszkodzą. Włóżcie jajka do durszlaka albo sitka i polejcie je po wierzchu gorącą wodą – taką z czajnika.

Bezę po wyłożeniu opaliłam po wierzchu palnikiem gazowym – takim kuchennym. Jeśli nie macie takiego palnika, to rozgrzejcie mocno piekarnik tylko z górną grzałką i wstawcie sernik do piekarnika. Postawcie go wysoko – jak najbliżej górnej grzałki. Podpieczcie tak chwilę ciasto – do momentu, gdy się lekko zrumienią czubki bezy.

Wtedy sernik wyjmijcie i podajcie :)

Mam nadzieję, że ten sernik amaretto z bezą przypadnie wam do gustu i będziecie go często piec. Dajcie znać w komentarzach jak smakował :)

Polecam wam również inne przepisy na serniki, np. sernik na mleku skondensowanym, sernik z makiem i brzoskwiniami albo sernik z musem kawowym.

sernik z bezą
sernik migdałowy
sernik bez spodu sernik migdałowy bez spodu

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: