Przepis na nieziemski sernik amaretto z bezą i migdałami
Dziś mam dla was pyszny, kremowy sernik amaretto z bezą.
Przygotowany z dwóch rodzajów sera – zwykłego twarogu na serniki (taki dobry z wiaderka) oraz serka mascarpone.
Do masy twarogowej dodałam też sporo likieru amaretto.
Nie bójcie się go użyć, alkohol odparuje w trakcie pieczenia i pozostanie tylko jego smak :D
Bezę na wierzch wykonujemy dopiero przed podaniem sernika.
Nie jest ona pieczona, więc dobrze umyjcie jajka przed ich użyciem.
Najlepiej przelać je wrzątkiem, wtedy będziecie mieć pewność, że nie zaszkodzą.
Polecam wam również inne przepisy na serniki, np. sernik na mleku skondensowanym, sernik z makiem i brzoskwiniami albo sernik z musem kawowym.
Sernik amaretto z bezą – przepis do druku

Sernik amaretto z bezą
Składniki
sernik:
- 500 g dobrego mielonego twarogu
- 500 g serka mascarpone
- 4 duże jajka rozmiar L
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki likieru amaretto
Instrukcja
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni (tryb góra/dół).
- W dużej misie umieść obydwa twarogi, dodaj cukier, jajka, mąkę i amaretto - zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto do formy.
- Piecz sernik przez 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
- Następnie sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
- Białka umieść w misie, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i miksuj na wysokich obrotach aż cukier się rozpuści, a masa stanie się lekko ciepła.
- Zdejmij miskę z garnka i miksuj dalej aż białka staną się białe i lśniące.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
- Wyłóż bezę na wierzch sernika.
- Możesz bezę lekko przypiec przy pomocy palnika gazowego.