Sernik amaretto z bezą

 

sernik amaretto

 

Dziś mam dla was pyszny, kremowy sernik amaretto z bezą.

Przygotowany z dwóch rodzajów sera – zwykłego twarogu na serniki (taki dobry z wiaderka) oraz serka mascarpone.

Do masy twarogowej dodałam też sporo likieru amaretto.

Nie bójcie się go użyć, alkohol odparuje w trakcie pieczenia i pozostanie tylko jego smak :D

Bezę na wierzch wykonujemy dopiero przed podaniem sernika.

Nie jest ona pieczona, więc dobrze umyjcie jajka przed ich użyciem.

Najlepiej przelać je wrzątkiem, wtedy będziecie mieć pewność, że nie zaszkodzą.

Polecam wam również inne przepisy na serniki, np. sernik na mleku skondensowanym, sernik z makiem i brzoskwiniami albo sernik z musem kawowym.

 

sernik bez spodu sernik migdałowy bez spodu
 

sernik amaretto z bezą sernik z amaretto
 

serniczek z amaretto serniczek z bezą
 

sernik z bezą sernik migdałowy
 

Sernik amaretto z bezą – przepis do druku

 

sernik amaretto

Sernik amaretto z bezą

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm (albo trochę większą).
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Sernik
Porcje 15
Kalorie 284 kcal

Składniki
  

sernik:

  • 500 g dobrego mielonego twarogu
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki likieru amaretto

beza:

  • 2 białka z jajek rozmiar L
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni (tryb góra/dół).
  • W dużej misie umieść obydwa twarogi, dodaj cukier, jajka, mąkę i amaretto - zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Piecz sernik przez 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
  • Następnie sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  • Białka umieść w misie, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą.
  • Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i miksuj na wysokich obrotach aż cukier się rozpuści, a masa stanie się lekko ciepła.
  • Zdejmij miskę z garnka i miksuj dalej aż białka staną się białe i lśniące.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż bezę na wierzch sernika.
  • Możesz bezę lekko przypiec przy pomocy palnika gazowego.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 22gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!