Sernik amaretto z bezą

Zaktualizowany: 2023 12 września
sernik amaretto

Przepis na nieziemski sernik z mascarpone z bezą i migdałami

Zapraszam na pyszny migdałowy sernik amaretto z dodatkiem likieru amaretto. To niezwykle lekki i aksamitny sernik zrobiony z serkiem mascarpone podany z piękną dekoracyjną bezą zapieczoną lekko palnikiem. Taki sernik z bezą to świetne ciasto na wszelkie święta i uroczystości rodzinne. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik z bezą.

sernik amaretto z bezą

Sernik z mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik amaretto

Sernik amaretto z bezą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki aksamitny sernik z likierem amaretto i bezą.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 15
Kalorie 284 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm (albo trochę większą).
Składniki

składniki na sernik amaretto

składniki na bezę do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik amaretto

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni (tryb góra/dół).
  • W dużej misie umieść obydwa twarogi, dodaj cukier, jajka, mąkę i amaretto – zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    500 g twarogu, 500 g serka mascarpone, 4 duże jajka, 200 g cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 szklanki likieru amaretto
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Piecz sernik przez 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
  • Następnie sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.

Jak zrobić bezę na sernik

  • Białka umieść w misie, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą.
    2 białka
  • Białka lekko zmiksuj, wsyp powoli cukier i miksuj na wysokich obrotach aż cukier się rozpuści, a masa stanie się lekko ciepła.
    70 g cukru
  • Zdejmij miskę z garnka i miksuj dalej aż białka staną się białe i lśniące.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż bezę na wierzch sernika.
  • Możesz bezę lekko przypiec przy pomocy palnika gazowego.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 22gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe sernik z amaretto, sernik z bezą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z amaretto

Migdałowy sernik amaretto – uwagi

Dziś mam dla was pyszny, kremowy sernik amaretto z bezą.

Przygotowany z dwóch rodzajów sera – zwykłego twarogu na serniki (taki dobry z wiaderka) oraz serka mascarpone.

Do masy twarogowej dodałam też sporo likieru amaretto.

Nie bójcie się go użyć, alkohol odparuje w trakcie pieczenia i pozostanie tylko jego smak :D

serniczek z amaretto

Jak zrobić sernik z amaretto – wskazówki

Przygotujcie sobie dobry jakościowo twaróg na serniki – ja tu jak zwykle polecam Piątnicę z wiaderka, albo twaróg Mój Ulubiony oraz serek mascarpone. Jeśli nie macie akurat mascarpone i nie macie jak go kupić, to użyjcie kilogram twarogu z wiaderka.

Ja zawsze miksuję wszystkie składniki jednocześnie – z całymi jajkami. Masę na sernik miksuję tylko do połączenia ich w jednolitą masę. Nie chcę za bardzo napowietrzać sernika, bo potem będzie bardziej rósł podczas pieczenia, a na koniec opadnie.

Dodatkowo sernik piekę w niższej temperaturze za to dłużej. To też powoduje, że sernik mniej opada po upieczeniu. Jeśli jeszcze nie piekliście tak sernika, to spróbujcie koniecznie!

Po upieczeniu sernik studzimy i schładzamy w lodówce – ja go lubię zostawić w lodówce na całą noc.

Bezę na wierzch wykonujemy dopiero przed podaniem sernika.

Nie jest ona pieczona, więc dobrze umyjcie i sparzcie jajka przed ich użyciem.

serniczek z bezą

Jak przygotować jajka do bezy?

Najlepiej przelać je wrzątkiem, wtedy będziecie mieć pewność, że nie zaszkodzą. Włóżcie jajka do durszlaka albo sitka i polejcie je po wierzchu gorącą wodą – taką z czajnika.

Bezę po wyłożeniu opaliłam po wierzchu palnikiem gazowym – takim kuchennym. Jeśli nie macie takiego palnika, to rozgrzejcie mocno piekarnik tylko z górną grzałką i wstawcie sernik do piekarnika. Postawcie go wysoko – jak najbliżej górnej grzałki. Podpieczcie tak chwilę ciasto – do momentu, gdy się lekko zrumienią czubki bezy.

Wtedy sernik wyjmijcie i podajcie :)

Mam nadzieję, że ten sernik amaretto z bezą przypadnie wam do gustu i będziecie go często piec. Dajcie znać w komentarzach jak smakował :)

Polecam wam również inne przepisy na serniki, np. sernik na mleku skondensowanym, sernik z makiem i brzoskwiniami albo sernik z musem kawowym.

sernik z bezą
sernik migdałowy
sernik bez spodu sernik migdałowy bez spodu

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 20 listopada

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na sernik amaretto

Przygotujcie razem ze mną idealny sernik z bezą i likierem amaretto. To bardzo prosty i szybki sernik zrobiony z dodatkiem likieru amaretto i serka mascarpone. Sernik pieczony jest w niższej temperaturze tak aby sernik nie opadał po upieczeniu. Do tego polecam piec go w trybie góra/dół a nie na termoobiegu. Serniki wolą bardziej spokojne środowisko do pieczenia, a w termoobiegu proces przebiega bardziej gwałtownie. Polecam wam również tylko krótkie zmiksowanie wszystkich składników na sernik, nie ubijamy piany z białek, tylko od razu dodajemy całe jajka do sernika. Tak przygotowany sernik jest bardziej płaski i mniej gwałtownie rośnie podczas pieczenia. Przekonajcie się sami.

Jak zrobić sernik z bezą?

Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku na sernik i zobaczcie jakie to proste. Beza na sernik dodawana jest tuż przed podaniem. Nie jest pieczona razem z sernikiem. Dzięki temu jest bardzo lekka i puszysta. Tworzy słodką chmurkę na wierzchu ciasta. Pamiętajcie aby dobrze przygotować jajka przez przygotowaniem bezy, aby uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych. Krótkie wyparzenie jajek wrzątkiem pozwoli pozbyć się wszelkich ewentualnych bakterii ze skorupek. Wypróbujcie koniecznie ten przepis na sernik amaretto i zobaczcie również inne moje przepisy na serniki. Uzbierała się ich już niezła ilość i na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. Niezależnie, czy woli serniki na zimno, czy też preferuje serniki pieczone.