Sernik z mlekiem w proszku

Zaktualizowany: 2024 13 maja
sernik z mlekiem w proszku

Przepis na lekki i puszysty sernik z mlekiem w proszku

Zapraszam dziś na idealnie puszysty i lekki sernik przygotowany z dodatkiem mleka w proszku. Ten sernik pieczony jest bez spodu i do tego podałam go tylko lekko posypany cukrem pudrem i owocami. Sam sernik jest tak smakowity, że zupełnie nie potrzebuje innych dodatków. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis na sernik z wiaderka!

lekki i puszysty sernik

Sernik z mlekiem w proszku przepis krok po kroku

Jeśli lubicie serniki, to koniecznie zróbcie ten mega puszysty i lekki sernik zrobiony z mlekiem w proszku.

sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo puszysty i delikatny sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 230 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na puszysty sernik z mlekiem w proszku

  • 6 białek (z jajek rozmiar L )
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 1 kg twarogu (na serniki – tłustego – polecam Piątnicę)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu (waniliowego po 40 g każde – używamy proszek)
  • 180 ml oleju
  • 360 ml mleka (użyłam 1,5%)
  • 120 g mleka w proszku (pełnotłustego (nie może być granulowane), 1,5 szklanki)
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku

  • Wstaw w czajniku do gotowania wodę do kąpieli wodnej.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (tryb góra/dół).
  • Żółtka przełóż do dużej misy, dodaj cukier i cukier waniliowy i miksuj razem aż masa będzie biała i bardzo gęsta.
    200 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 6 żółtek
  • Dodaj do żółtek twaróg – porcjami i dobrze zmiksuj.
    1 kg twarogu
  • Dodaj proszki budyniowe, wlej olej i mleko – zmiksuj do połączenia składników – masa będzie rzadka.
    2 opakowania budyniu
  • Wsyp mleko w proszku i dokładnie zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż będą białe i bardzo gęste.
    6 białek
  • Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Od zewnątrz owiń foremkę kilkoma warstwami folii aluminiowej.
  • Przelej sernik do foremki i wstaw ją w drugą większą formę (ja ustawiłam na głębokiej blaszce z piekarnika)
  • Ostrożnie wlej gorącą wodę do większej blaszki.
  • Piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, a sernik zostaw w środku.
  • Wyjmij foremkę z kąpieli wodnej.
  • Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia – ja lubię zostawić je na noc.
  • Przed podaniem sernik posyp cukrem pudrem, albo polej polewą czekoladową.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 15gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe sernik na mleku w proszku, sernik z mlekiem skondensowanym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
serniczek z mlekiem w proszku

Sernik na mleku z proszku – uwagi

W mojej całkiem sporej kolekcji serników zagościł wreszcie sernik z mlekiem w proszku.

Nosiłam się z zamiarem jego upieczenia już od dłuższego czasu i wreszcie miałam na to czas :)

Upiekłam go bez spodu, a wierzch posypałam jedynie cukrem pudrem i udekorowałam owocami.

delikatny sernik bez spodu

Jakie składniki będą potrzebne do upieczenia sernika na mleku w proszku?

Po pierwsze – twaróg.

Musi być być to dobry, tłusty twaróg – ja użyłam gotowy w wiaderku (Piątnicy).

Twaróg musi być tłusty, bo do masy sernikowej dodajemy sporo płynów – olej i zwykłe mleko. Jeśli użyjecie luźny i mokry ser, to sernik może się nie udać. Może to być sernik z wiaderka – ale właśnie bardzo dobrej jakości!

Po drugie – mleko w proszku.

Pełnotłuste i sypkie. Nie możecie użyć mleka granulowanego!

Po trzecie – budyń.

Może być waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka – będziecie potrzebować dwa opakowania.

Poza tym jajka – które rozdzielamy na żółtka i białka, mleko, olej i cukier.

Składniki miksujemy razem.

Sernik po dodaniu do niego mleka i oleju będzie bardzo rzadki.

Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy w dwóch porcjach do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką albo rózgą.

Przelewamy masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w kąpieli wodnej.

puszysty sernik bez spodu

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Formę do pieczenia należy owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej (jeśli forma nie jest odpinana i jest szczelna, to nie trzeba tego robić).

W czajniku gotujemy wodę.

Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy (ja ją stawiam na dużej blaszce dołączonej do piekarnika) i ostrożnie wlewamy gorącą wodę.

Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy.

Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik z mlekiem w proszku w piekarniku do momentu aż się ostudzi, a wtedy chowamy go do lodówki.

Po schłodzeniu możecie polać wierzch sernika rozpuszczoną czekoladą, albo jak ja posypać go jedynie cukrem pudrem.

Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty (na zdjęciach widać nawet, że górna część jest bardziej puszysta), a do tego ma niewiele kalorii!

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakował.

Ps.

Zachęcam Was do wypróbowania również innych przepisów na pyszne serniki!

puszysty sernik z mlekiem w proszku
delikatny i puszysty sernik

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na przepyszne serniki – zarówno na zimno jak i te pieczone. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 10 września

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na sernik z mlekiem w proszku

Przepis na sernik na mleku w proszku gwarantuje nam lekki i puszysty sernik. Sernik przygotowany w tego przepisu jest delikatny jak chmurka. To zasługa lekkiej masy sernikowej oraz pieczenia w kąpieli wodnej. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest zawsze lżejszy i po upieczeniu nie opada. Taki serniczek piecze się bardziej równomiernie i mniej gwałtownie, dlatego po upieczeniu zachowuje swoją wysokość. Mleko w proszku w serniku z mlekiem dodaje mu fajnego smaczku. Ja sama bardzo lubię smak mleka w proszku - mam tak jeszcze z czasów dzieciństwa. Wtedy potrafiłam wyjadać mamie to mleko łyżkami.

Serniczek z mlekiem w proszku jest dość płynny po przygotowaniu - to przez dolewane zwykłe mleko. Dlatego zwróćcie uwagę, aby wasza foremka była szczelna. Sernik po upieczeniu i ostudzeniu możecie polać lukrem.

Jak zrobić lukier? Najprostszy lukier jaki możecie zrobić składa się z zaledwie dwóch składników. Wsypcie do miseczki cukier puder (ze 2 szklanki) i dodawajcie po trochu mleka (albo soku z cytryny jeśli chcecie lukier smakowy). Mieszajcie cukier z mlekiem aż powstanie lekko lejący lukier. Teraz wystarczy już polać sernik z mlekiem w proszku lukrem.

Puszysty sernik przepis

Do tego przepisu potrzebujecie tłuste mleko w proszku. I musi to być mleko "w proszku", a nie granulowane! Mleko granulowane nie rozpuści się w twarogu i będziecie mieć jego grudki w cieście. Taki sernik będzie niezbyt dobry. Mleko w proszku możecie dodatkowo przesiać przez sitko jeśli chcecie się pozbyć ewentualnych grudek. Upieczcie swojej rodzinie ten puszysty sernik bez spodu i cieszcie się ich zadowoloną miną :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga. Ja wam polecam aksamitny sernik londyński albo orzechowy sernik rosyjski.