Przepis na lekki i puszysty sernik z mlekiem w proszku

sernik z mlekiem w proszku

W mojej całkiem sporej kolekcji serników zagościł wreszcie sernik z mlekiem w proszku.

Nosiłam się z zamiarem jego upieczenia już od dłuższego czasu i wreszcie miałam na to czas :)

Upiekłam go bez spodu, a wierzch posypałam jedynie cukrem pudrem i udekorowałam owocami.

Jakie składniki będą potrzebne do upieczenia sernika na mleku w proszku?

Po pierwsze – twaróg.

Musi być być to dobry, tłusty twaróg – ja użyłam gotowy w wiaderku (Piątnicy).

Twaróg musi być tłusty, bo do masy sernikowej dodajemy sporo płynów – olej i zwykłe mleko. Jeśli użyjecie luźny i mokry ser, to sernik może się nie udać.

Po drugie – mleko w proszku.

Pełnotłuste i sypkie. Nie możecie użyć mleka granulowanego!

Po trzecie – budyń.

Może być waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka – będziecie potrzebować dwa opakowania.

Poza tym jajka – które rozdzielamy na żółtka i białka, mleko, olej i cukier.

Składniki miksujemy razem.

Sernik po dodaniu do niego mleka i oleju będzie bardzo rzadki.

Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy w dwóch porcjach do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką albo rózgą.

Przelewamy masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w kąpieli wodnej.

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Formę do pieczenia należy owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej (jeśli forma nie jest odpinana i jest szczelna, to nie trzeba tego robić).

W czajniku gotujemy wodę.

Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy (ja ją stawiam na dużej blaszce dołączonej do piekarnika) i ostrożnie wlewamy gorącą wodę.

Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy.

Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik z mlekiem w proszku w piekarniku do momentu aż się ostudzi, a wtedy chowamy go do lodówki.

Po schłodzeniu możecie polać wierzch sernika rozpuszczoną czekoladą, albo jak ja posypać go jedynie cukrem pudrem.

Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty (na zdjęciach widać nawet, że górna część jest bardziej puszysta), a do tego ma niewiele kalorii!

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakował.

Ps.

Zachęcam Was do wypróbowania również innych przepisów na pyszne serniki!


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen


delikatny sernik bez spodu
puszysty sernik bez spodu
lekki i puszysty sernik
serniczek z mlekiem w proszku
puszysty sernik z mlekiem w proszku
delikatny i puszysty sernik

Sernik z mlekiem w proszku przepis do druku

sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo puszysty i delikatny sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 230 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

  • 6 jajek rozmiar L – białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 1 kg twarogu na serniki – tłustego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g każde – używamy proszek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka użyłam 1,5%
  • 120 g mleka w proszku pełnotłustego (nie może być granulowane), 1,5 szklanki

Instrukcja
 

  • Wstaw w czajniku do gotowania wodę do kąpieli wodnej.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (tryb góra/dół).
  • Żółtka przełóż do dużej misy, dodaj cukier i cukier waniliowy i miksuj razem aż masa będzie biała i bardzo gęsta.
  • Dodaj do żółtek twaróg – porcjami i dobrze zmiksuj.
  • Dodaj proszki budyniowe, wlej olej i mleko – zmiksuj do połączenia składników – masa będzie rzadka.
  • Wsyp mleko w proszku i dokładnie zmiksuj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż będą białe i bardzo gęste.
  • Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Od zewnątrz owiń foremkę kilkoma warstwami folii aluminiowej.
  • Przelej sernik do foremki i wstaw ją w drugą większą formę (ja ustawiłam na głębokiej blaszce z piekarnika).
  • Ostrożnie wlej gorącą wodę do większej blaszki.
  • Piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, a sernik zostaw w środku.
  • Wyjmij foremkę z kąpieli wodnej.
  • Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia – ja lubię zostawić je na noc.
  • Przed podaniem sernik posyp cukrem pudrem, albo polej polewą czekoladową.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 15gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!