Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto z gruszkami i mascarpone

By |2018-11-16T17:59:21+00:002018 Listopad 23rd|Ciasta owocowe, Serniki i ciasta z serem|

Ciasto z gruszkami i mascarpone – bardzo proste 🙂

 

ciasto z gruszkami

 

Jako dziecko bardzo lubiłam gruszki i pamiętam, jak zawsze z dzieciakami z okolicy chodziliśmy na gruszki rosnące na terenie naszego ośrodka zdrowia.

Drzewo było już stare i baaaardzo wysokie. Musieliśmy więc wysoko podrzucać różne patyki, aby zrzucić owoce.

Pamiętam, że to były najlepsze gruszki jakie jadłam – wielkie, soczyste i bardzo słodkie 🙂

Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa?

Miłość do gruszek mi została i w sezonie staram się je jeść i piec z nimi różne ciasta.

Ostatnio upiekłam nam ciasto z gruszkami i mascarpone – bardzo proste do zrobienia, a za to puszyste i pełne owoców.

Gdy pokroicie owoce i dodacie je do ciasta, to możecie nawet pomyśleć, że ich jest tam za dużo, że to w zasadzie same gruszki 🙂 Ale nic się nie bójcie – ciasto sobie spokojnie między tymi gruszkami wyrośnie 🙂

Wielbicieli ciastek gruszkowych zapraszam do wypróbowania również przepisów na czekoladowe ciasto z gruszkami, torcik gruszkowo-kajmakowy, tartę gruszkową albo na rewelacyjny sernik gruszkowy.

 

pyszne ciasto gruszkowe  proste ciasto z owocami i mascarpone
 

włoskie ciasto z gruszkami i mascarpone  proste puszyste ciasto z owocami
 

jesienna herbata w filiżance  puszyste ciasto z gruszkami i mascarpone
 

ciasto z gruszkami i mascarpone  proste puszyste ciasto z gruszkami

Przepis do druku

Ciasto z gruszkami i mascarpone
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 3-4 duże gruszki - moje po obraniu miały 700 g
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 250 g serka mascarpone - w temperaturze pokojowej
  • 2,5 łyżki oleju
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 60 g (niecała ⅓ szklanki) mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie olejek migdałowy - lubię go w połączeniu z gruszkami 🙂
Wykonanie
  1. Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw czyste.
  2. Mniej więcej połowę gruszek pokrój w kostkę, a resztę w plasterki.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  4. Dodaj olej i zmiksuj.
  5. Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  6. Do masy jajecznej dodaj po łyżce mascarpone i miksuj na niższych obrotach.
  7. Gdy się serek dobrze połączy wsyp powoli mąkę i delikatnie zmiksuj - możesz też dać teraz olejek zapachowy.
  8. Wyłącz mikser, wsyp gruszki pokrojone w kostkę i wymieszaj.
  9. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj, a na wierzchu ułóż gruszki pokrojone w plasterki.
  10. Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 213 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 1 g Białka: 4 g

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

4 komentarze

  1. Edyta 2018/11/29 at 13:20 - Reply

    Cóż za piękne filiżanki!!! Co to za porcelana???

  2. Candy Pandas 2018/11/23 at 13:46 - Reply

    Z jabłkami podobne ciasto kiedyś jadłyśmy ale z gruszkami zjadłybyśmy jeszcze chętniej 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: