Przepis na pyszne ciasto gruszkowe z mascarpone – bardzo proste :)

 

ciasto z gruszkami

 

Jako dziecko bardzo lubiłam gruszki i pamiętam, jak zawsze z dzieciakami z okolicy chodziliśmy na gruszki rosnące na terenie naszego ośrodka zdrowia.

Drzewo było już stare i baaaardzo wysokie. Musieliśmy więc wysoko podrzucać różne patyki, aby zrzucić owoce.

Pamiętam, że to były najlepsze gruszki jakie jadłam – wielkie, soczyste i bardzo słodkie :)

Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa?

Miłość do gruszek mi została i w sezonie staram się je jeść i piec z nimi różne ciasta.

Ostatnio upiekłam nam ciasto z gruszkami i mascarpone – bardzo proste do zrobienia, a za to puszyste i pełne owoców.

Gdy pokroicie owoce i dodacie je do ciasta, to możecie nawet pomyśleć, że ich jest tam za dużo, że to w zasadzie same gruszki :) Ale nic się nie bójcie – ciasto sobie spokojnie między tymi gruszkami wyrośnie :)

Wielbicieli ciastek gruszkowych zapraszam do wypróbowania również przepisów na czekoladowe ciasto z gruszkami, torcik gruszkowo-kajmakowy, tartę gruszkową albo na rewelacyjny sernik gruszkowy.

 

pyszne ciasto gruszkowe  proste ciasto z owocami i mascarpone
 

włoskie ciasto z gruszkami i mascarpone  proste puszyste ciasto z owocami
 

jesienna herbata w filiżance  puszyste ciasto z gruszkami i mascarpone
 

ciasto z gruszkami i mascarpone  proste puszyste ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami i mascarpone – przepis do druku

ciasto z gruszkami i mascarpone

Ciasto z gruszkami i mascarpone

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 24 cm średnicy.
4 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 213 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw czyste.
  • Mniej więcej połowę gruszek pokrój w kostkę, a resztę w plasterki.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Dodaj olej i zmiksuj.
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  • Do masy jajecznej dodaj po łyżce mascarpone i miksuj na niższych obrotach.
  • Gdy się serek dobrze połączy wsyp powoli mąkę i delikatnie zmiksuj - możesz też dać teraz olejek zapachowy.
  • Wyłącz mikser, wsyp gruszki pokrojone w kostkę i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj, a na wierzchu ułóż gruszki pokrojone w plasterki.
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 213kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 9gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki