Przepis na czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

Jeśli lubicie moje czekoladowe ciasto z wiśniami, to pokochacie również czekoladowe ciasto z gruszkami :)

Nie dość, że jest ono mega czekoladowe i wilgotne, to jeszcze te gruszki!

Całe owoce otulone czekoladową rozkoszą –  pysznie i bardzo reprezentacyjnie.

Ciasto mocno wyrasta i moje gruszki (niezbyt wysokie) zostały „przerośnięte”.

Jeśli chcecie, aby było widać wystające z ciasta gruszki to kupcie takie wysokie, a za to szczuplejsze owoce.

Możecie je też przekroić na pół i takie powtykać do ciasta.

Jak zrobić czekoladowe ciasto z całymi gruszkami?

Najpierw odpowiednio przygotujcie gruszki!

Podgotujcie je wcześniej w syropie waniliowym (wg przepisu Donny Hay) i dopiero takie podgotowane użyjcie do pieczenia – będziecie mieć pewność, że będą miękkie i rozpływające się w ustach.

Jeśli nie macie na to czasu, to możecie użyć surowe owoce – tylko wtedy wybierzcie miękkie owoce.

Możecie też wykorzystać gruszki z puszki (ale się mi zrymowało ;).

Podaję przepis na jedną formę keksową (taką średniej długości – około 25 cm).

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z owocami :)

czekoladowe ciasto z gruszkami

czekoladowe ciasto z gruszkami czekoladowe ciasto z gruszkami

czekoladowe ciasto z gruszkami czekoladowe ciasto z gruszkami_9

Przepis na ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

Mega czekoladowe ciasto z gruszkami

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z całymi gruszkami i czekoladową polewą.
3.87 z 15 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczeniu o długości około 25 cm.

Składniki
  

ciasto:

sos czekoladowy:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj - tylko do połączenia składników (można zrobić to łyżką).
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki keksowej.
  • W ciasto włóż gruszki tak aby stały.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka (szczególnie trzeba sprawdzać stopień upieczenia w pobliżu owoców).
  • Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem, lub polać sosem czekoladowym.

sos:

  • Śmietankę podgrzej razem z masłem i cukrem, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zrobi się gładki.
Słowa kluczowe jesienne ciasto, proste ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!