Rustykalna tarta gruszkowa
z ricottą i dżemem gruszkowym
Jesienią najlepiej smakują ciasta z gruszkami i jabłkami :)
A ja najbardziej lubię kruche ciasta z tymi owocami.
Tym razem upiekłam rodzince rustykalną tartę gruszkową z serkiem ricotta, dżemem gruszkowym z nutką anyżu oraz plastrami gruszki.
Ciasto wyszło nieziemskie.
Idealne, rozpływające się w ustach lekko cynamonowe ciasto i te gruszki – mmmm 😋😋😍
Tarta świetnie smakuje na ciepło (można zjeść z lodami :D) ale równie pyszna jest na zimno.
Spróbujcie koniecznie – zwłaszcza, że takie tarty galette są proste do zrobienia i nie wymagają formy do pieczenia.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne słodkie tarty.






Rustykalna tarta gruszkowa – przepis do druku
Rustykalna tarta gruszkowa
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 70 g masła
- 25 g (2 łyżki) cukru pudru
- 1 duże jajko rozmiar L
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- około 125 g serka ricotta
- 1 łyżka miodu
- około pół słoiczka Dżemu z gruszek z anyżem od Stovit
- 1 większa gruszka pokrojona w plasterki
- Z podanych składników zagnieć ciasto - gotowe ciasto owiń w folię spożywczą, lekko rozpłaszcz i schłódź w lodówce przez około godzinę.
- Po tym czasie ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na cienki placek - maksymalnie o grubości 5 mm.
- Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
- Serek ricotta zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta - zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
- Na wierzch serka wyłóż dżem gruszkowy, a na nim ułóż plasterki gruszki.
- Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty nakładając go lekko na nadzienie.
- Piecz ciasto w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do zrumienienia.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Możesz zjeść ją na ciepło lub na zimno :)
Zostaw komentarz