Rustykalna tarta gruszkowa

Zaktualizowany: 2023 29 sierpnia
rustykalna tarta gruszkowa

Przepis na ciasto na jesień – rustykalną tartę gruszkową z ricottą i dżemem

wpis sponsorowany

Dziś u mnie pyszna i prosta rustykalna tarta gruszkowa. Taka tarta nazywana również tartą galette to doskonały pomysł na jesienne ciasto pełne smaku. Tu lekko cynamonowe kruche ciasto posmarowałam serkiem ricotta i dżemem gruszkowym i ułożyłam pokrojoną gruszkę. Ciasto można zjeść już na ciepło tuż po upieczeniu, albo po schłodzeniu.

tarta galette z gruszkami

Rustykalna tarta gruszkowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, które możesz upiec bez foremki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

rustykalna tarta gruszkowa

Rustykalna tarta gruszkowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę pełną gruszek – to idealne ciasto na jesień.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 hour 55 minut
Porcje 12
Kalorie 222 kcal
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na nadzienie do galette

  • około 125 g serka ricotta
  • 1 łyżka miodu
  • około 0,5 słoiczka Dżemu (z gruszek z anyżem od Stovit)
  • 1 duża gruszka ( pokrojona w plasterki)
Instrukcja
 

Jak zrobić rustykalną tartę z gruszkami i ricottą

  • Z podanych składników zagnieć ciasto – gotowe ciasto owiń w folię spożywczą, lekko rozpłaszcz i schłódź w lodówce przez około godzinę.
    150 g mąki pszennej, 70 g masła, 25 g cukru pudru, 1 jajka, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Po tym czasie ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na cienki placek – maksymalnie o grubości 5 mm.
  • Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
  • Serek ricotta zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta – zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
    około 125 g serka ricotta, 1 łyżka miodu
  • Na wierzch serka wyłóż dżem gruszkowy, a na nim ułóż plasterki gruszki.
    około 0,5 słoiczka Dżemu, 1 duża gruszka
  • Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty nakładając go lekko na nadzienie.
  • Piecz ciasto w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut – do zrumienienia.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Możesz zjeść ją na ciepło lub na zimno :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe kruche ciasto z gruszkami, tarta z gruszkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
galette z gruszkami i ricottą

Kruche ciasto z gruszkami i ricottą – uwagi

Jesienią najlepiej smakują ciasta z gruszkami i jabłkami :)

A ja najbardziej lubię kruche ciasta z tymi owocami.

Tym razem upiekłam rodzince rustykalną tartę gruszkową z serkiem ricotta, dżemem gruszkowym z nutką anyżu oraz plastrami gruszki.

Ciasto wyszło nieziemskie.

Idealne, rozpływające się w ustach lekko cynamonowe ciasto i te gruszki – mmmm 😋😋😍

Tarta świetnie smakuje na ciepło (można zjeść z lodami :D) ale równie pyszna jest na zimno.

Spróbujcie koniecznie – zwłaszcza, że takie tarty galette są proste do zrobienia i nie wymagają formy do pieczenia.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne słodkie tarty.

krucha tarta z gruszkami
rustykalna tarta z gruszkami
tarta z serem ricottą i gruszkami
krucha tarta z ricottą i gruszkami

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na kruche tarty z owocami

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne tarty pieczone z różnymi owocami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 9 października

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na kruchą tartę z gruszkami

Upiecz dziś ze mną takie proste ale pyszne kruche ciasto z gruszkami i serkiem ricotta. To tarta galette, więc jest pieczona bez foremki - bezpośrednio na dużej blaszce z piekarnika. Tu lekko cynamonowe kruche ciasto posmarowałam serkiem ricotta z odrobiną miodu i dodałam gruszki z dżemem gruszkowym. Tak otrzymałam niezwykle apetyczną tartę. Jeśli lubisz ciasta z gruszkami i serkami, to koniecznie wypróbuj to połączenie.