Rustykalna tarta gruszkowa

z ricottą i dżemem gruszkowym

 

rustykalna tarta gruszkowa

 

Jesienią najlepiej smakują ciasta z gruszkami i jabłkami :)

A ja najbardziej lubię kruche ciasta z tymi owocami.

Tym razem upiekłam rodzince rustykalną tartę gruszkową z serkiem ricotta, dżemem gruszkowym z nutką anyżu oraz plastrami gruszki.

Ciasto wyszło nieziemskie.

Idealne, rozpływające się w ustach lekko cynamonowe ciasto i te gruszki – mmmm 😋😋😍

Tarta świetnie smakuje na ciepło (można zjeść z lodami :D) ale równie pyszna jest na zimno.

Spróbujcie koniecznie – zwłaszcza, że takie tarty galette są proste do zrobienia i nie wymagają formy do pieczenia.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne słodkie tarty.

 

galette z gruszkami i ricottą krucha tarta z gruszkami
 

rustykalna tarta z gruszkami tarta z serem ricottą i gruszkami
 

krucha tarta z ricottą i gruszkami tarta galette z gruszkami
 

Rustykalna tarta gruszkowa – przepis do druku

rustykalna tarta gruszkowa

Rustykalna tarta gruszkowa

Wypieki Beaty
Przepis na jedną tartę - nie wymaga użycia formy do pieczenia.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 222 kcal

Składniki
  

kruche ciasto:

dodatkowo:

  • około 125 g serka ricotta
  • 1 łyżka miodu
  • około pół słoiczka Dżemu z gruszek z anyżem od Stovit
  • 1 większa gruszka pokrojona w plasterki

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto - gotowe ciasto owiń w folię spożywczą, lekko rozpłaszcz i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na cienki placek - maksymalnie o grubości 5 mm.
  • Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
  • Serek ricotta zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta - zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
  • Na wierzch serka wyłóż dżem gruszkowy, a na nim ułóż plasterki gruszki.
  • Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty nakładając go lekko na nadzienie.
  • Piecz ciasto w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do zrumienienia.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Możesz zjeść ją na ciepło lub na zimno :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit