Rustykalna tarta gruszkowa

z ricottą i dżemem gruszkowym

rustykalna tarta gruszkowa

Jesienią najlepiej smakują ciasta z gruszkami i jabłkami :)

A ja najbardziej lubię kruche ciasta z tymi owocami.

Tym razem upiekłam rodzince rustykalną tartę gruszkową z serkiem ricotta, dżemem gruszkowym z nutką anyżu oraz plastrami gruszki.

Ciasto wyszło nieziemskie.

Idealne, rozpływające się w ustach lekko cynamonowe ciasto i te gruszki – mmmm 😋😋😍

Tarta świetnie smakuje na ciepło (można zjeść z lodami :D) ale równie pyszna jest na zimno.

Spróbujcie koniecznie – zwłaszcza, że takie tarty galette są proste do zrobienia i nie wymagają formy do pieczenia.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne słodkie tarty.

galette z gruszkami i ricottą krucha tarta z gruszkami

rustykalna tarta z gruszkami tarta z serem ricottą i gruszkami

krucha tarta z ricottą i gruszkami tarta galette z gruszkami

Rustykalna tarta gruszkowa – przepis do druku

Rustykalna tarta gruszkowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną tartę - nie wymaga użycia formy do pieczenia.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
kruche ciasto:
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 70 g masła
  • 25 g (2 łyżki) cukru pudru
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
dodatkowo:
  • około 125 g serka ricotta
  • 1 łyżka miodu
  • około pół słoiczka Dżemu z gruszek z anyżem od Stovit
  • 1 większa gruszka pokrojona w plasterki
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - gotowe ciasto owiń w folię spożywczą, lekko rozpłaszcz i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na cienki placek - maksymalnie o grubości 5 mm.
  3. Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
  4. Serek ricotta zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta - zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
  5. Na wierzch serka wyłóż dżem gruszkowy, a na nim ułóż plasterki gruszki.
  6. Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty nakładając go lekko na nadzienie.
  7. Piecz ciasto w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do zrumienienia.
  8. Po upieczeniu lekko ostudź.
  9. Możesz zjeść ją na ciepło lub na zimno :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 222 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 25 g Białka: 5 g

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit