Przepis na ciasto na jesień – rustykalną tartę gruszkową z ricottą i dżemem
wpis sponsorowany
Jesienią najlepiej smakują ciasta z gruszkami i jabłkami :)
A ja najbardziej lubię kruche ciasta z tymi owocami.
Tym razem upiekłam rodzince rustykalną tartę gruszkową z serkiem ricotta, dżemem gruszkowym z nutką anyżu oraz plastrami gruszki.
Ciasto wyszło nieziemskie.
Idealne, rozpływające się w ustach lekko cynamonowe ciasto i te gruszki – mmmm 😋😋😍
Tarta świetnie smakuje na ciepło (można zjeść z lodami :D) ale równie pyszna jest na zimno.
Spróbujcie koniecznie – zwłaszcza, że takie tarty galette są proste do zrobienia i nie wymagają formy do pieczenia.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne słodkie tarty.
Rustykalna tarta gruszkowa – przepis do druku

Rustykalna tarta gruszkowa
Przepis na pyszną kruchą tartę pełną gruszek.
Składniki
kruche ciasto:
- 150 g mąki (1 szklanka)
- 70 g masła
- 25 g cukru pudru (2 łyżki)
- 1 jajka - użyłam rozmiar L
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- około 125 g serka ricotta
- 1 łyżka miodu
- 0,5 słoiczka Dżemu z gruszek z anyżem od Stovit
- 1 duża gruszka pokrojona w plasterki
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto - gotowe ciasto owiń w folię spożywczą, lekko rozpłaszcz i schłódź w lodówce przez około godzinę.
- Po tym czasie ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na cienki placek - maksymalnie o grubości 5 mm.
- Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
- Serek ricotta zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta - zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 2 cm.
- Na wierzch serka wyłóż dżem gruszkowy, a na nim ułóż plasterki gruszki.
- Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty nakładając go lekko na nadzienie.
- Piecz ciasto w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do zrumienienia.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Możesz zjeść ją na ciepło lub na zimno :)
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!