Tarta czekoladowa z bananami

przepis z filmem

 

tarta czekoladowa z bananami

 

Dzisiaj mam dla was bardzo prostą i pyszną tartę w stylu rustykalnym – tak zwaną tartę galette.

Jej dużym plusem jest, że nie potrzebujecie formy do pieczenia tarty, bo piecze się ją bezpośrednio na blaszce z piekarnika.

Moja tarta jest czekoladowa z bananami.

W sumie użyłam do niej bardzo mało cukru. Do ciasta dałam zaledwie łyżkę cukru, czekoladę użyłam gorzką.

Więc w zasadzie słodycz pochodzi głównie od bananów  oraz odrobiny cukru posypanego na wierzchu.

Dlatego zjadłam ją z gałką lodów – chociaż muszę przyznać, że bez lodów, też mi smakowała wyśmienicie 🙂

Zapraszam was również na mini tarty galette z truskawkami oraz na rustykalną tartę z figami 😀

Ps. Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowania tej tarty – zachęcam do obejrzenia 🙂

 

tarta z czekoladą i bananami tarta gellate czekoladowa z bananami
 

kruche ciasto z czekoladą i bananami prosta tarta czekoladowa z banami
 

galette z czekoladą i bananami rustykalna tarta z czekoladą i bananami
 

 

Tarta czekoladowa z bananami – przepis do druku

 

Tarta czekoladowa z bananami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 9 -10 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Tarta
Ilość: 9
Składniki
kruche ciasto:
  • 200 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • łyżka cukru - użyłam z wanilią - jeśli lubisz słodsze ciasta, to możesz dać dwie łyżki
  • szczypta soli
  • odrobina zimnej wody - opcjonalnie
nadzienie:
  • 100 g dobrej czekolady - użyłam gorzką, ale może też być mleczna
  • 2 średnie banany przekrojone na pół
dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
  • odrobina cukru kryształu - użyłam trzcinowy
  • mielony cynamon
Wykonanie
  1. Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
  2. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
  3. Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
  4. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
  5. Na środku ułóż posiekaną czekoladę, a na czekoladzie pokrojonego banana.
  6. Nałóż lekko krawędzie ciasta na nadzienie (zobacz na filmie).
  7. Posmaruj boczki ciasta roztrzepanym jajkiem.
  8. Posyp całość odrobiną cukru i posyp mielonym cynamonem.
  9. Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do ładnego zrumienienia.
  10. Po upieczeniu lekko ostudź.
  11. Ciasto świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 338 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 34 g Białka: 7 g