Przepis na rustykalną tartę czekoladową z bananami
przepis z filmem
Dzisiaj mam dla was bardzo prostą i pyszną tartę czekoladową z bananami w stylu rustykalnym – tak zwaną tartę galette.
Jej dużym plusem jest, że nie potrzebujecie formy do pieczenia tarty, bo piecze się ją bezpośrednio na blaszce z piekarnika.
Jak zrobić taką tartę z czekoladą i bananami?
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
Ciasto wałkujemy na dość cienki placek.
Na ciasto wykładamy posiekaną czekoladę, a na nią pokrojone banany.
„Boczki” ciasta nakładamy na banany (pod przepisem jest film i tam wszystko dokładnie widać).
Ciasto jest szybkie, proste i nie za słodkie.
W sumie użyłam do niej bardzo mało cukru. Do ciasta dałam zaledwie łyżkę cukru, czekoladę użyłam gorzką.
Więc w zasadzie słodycz pochodzi głównie od bananów oraz odrobiny cukru posypanego na wierzchu.
Taka ciepła tarta czekoladowa z bananami najlepiej smakuje z gałką lodów chociaż i bez nich jest rewelacyjna :)
Zapraszam was również na mini tarty galette z truskawkami oraz na rustykalną tartę z figami :D
Ps. Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowania tej tarty – zachęcam do obejrzenia :)
Tarta czekoladowa z bananami – przepis do druku

Tarta czekoladowa z bananami
Składniki
kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 100 g masła zimnego
- 1 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 łyżka cukru - użyłam z wanilią - jeśli lubisz słodsze ciasta to możesz dać dwie łyżki
- 1 szczypta soli
- odrobina zimnej wody - opcjonalnie
nadzienie:
- 100 g dobrej czekolady - użyłam gorzką, ale może też być mleczna
- 2 banany przekrojone na pół
dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane
- cukier - użyłam trzcinowy - do posypania
- mielony cynamon
Instrukcja
- Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
- Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
- Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
- Na środku ułóż posiekaną czekoladę, a na czekoladzie pokrojonego banana.
- Nałóż lekko krawędzie ciasta na nadzienie (zobacz na filmie).
- Posmaruj boczki ciasta roztrzepanym jajkiem.
- Posyp całość odrobiną cukru i posyp mielonym cynamonem.
- Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do ładnego zrumienienia.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Ciasto świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami :)