Tarta czekoladowa z bananami

przepis z filmem

 

tarta czekoladowa z bananami

 

Dzisiaj mam dla was bardzo prostą i pyszną tartę w stylu rustykalnym – tak zwaną tartę galette.

Jej dużym plusem jest, że nie potrzebujecie formy do pieczenia tarty, bo piecze się ją bezpośrednio na blaszce z piekarnika.

Moja tarta jest czekoladowa z bananami.

W sumie użyłam do niej bardzo mało cukru. Do ciasta dałam zaledwie łyżkę cukru, czekoladę użyłam gorzką.

Więc w zasadzie słodycz pochodzi głównie od bananów  oraz odrobiny cukru posypanego na wierzchu.

Dlatego zjadłam ją z gałką lodów – chociaż muszę przyznać, że bez lodów, też mi smakowała wyśmienicie :)

Zapraszam was również na mini tarty galette z truskawkami oraz na rustykalną tartę z figami :D

Ps. Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowania tej tarty – zachęcam do obejrzenia :)

 

tarta z czekoladą i bananami tarta gellate czekoladowa z bananami
 

kruche ciasto z czekoladą i bananami prosta tarta czekoladowa z banami
 

galette z czekoladą i bananami rustykalna tarta z czekoladą i bananami
 

Tarta czekoladowa z bananami – przepis do druku

 

tarta czekoladowa z bananami

Tarta czekoladowa z bananami

Wypieki Beaty
Przepis na około 9 -10 porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 55 minut
Danie Tarta
Porcje 9
Kalorie 338 kcal

Składniki
  

kruche ciasto:

nadzienie:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
  • Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
  • Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
  • Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
  • Na środku ułóż posiekaną czekoladę, a na czekoladzie pokrojonego banana.
  • Nałóż lekko krawędzie ciasta na nadzienie (zobacz na filmie).
  • Posmaruj boczki ciasta roztrzepanym jajkiem.
  • Posyp całość odrobiną cukru i posyp mielonym cynamonem.
  • Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do ładnego zrumienienia.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Ciasto świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami :)

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 338kcalWeglowodany: 34gBiałko: 7gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!