Przepis na rustykalną tartę czekoladową z bananami

przepis z filmem

tarta czekoladowa z bananami


Dzisiaj mam dla was bardzo prostą i pyszną tartę czekoladową z bananami w stylu rustykalnym – tak zwaną tartę galette.

Jej dużym plusem jest, że nie potrzebujecie formy do pieczenia tarty, bo piecze się ją bezpośrednio na blaszce z piekarnika.

Jak zrobić taką tartę z czekoladą i bananami?

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.

Ciasto wałkujemy na dość cienki placek.

Na ciasto wykładamy posiekaną czekoladę, a na nią pokrojone banany.

„Boczki” ciasta nakładamy na banany (pod przepisem jest film i tam wszystko dokładnie widać).

Ciasto jest szybkie, proste i nie za słodkie.

W sumie użyłam do niej bardzo mało cukru. Do ciasta dałam zaledwie łyżkę cukru, czekoladę użyłam gorzką.

Więc w zasadzie słodycz pochodzi głównie od bananów  oraz odrobiny cukru posypanego na wierzchu.

Taka ciepła tarta czekoladowa z bananami najlepiej smakuje z gałką lodów chociaż i bez nich jest rewelacyjna :)

Zapraszam was również na mini tarty galette z truskawkami oraz na rustykalną tartę z figami :D

Ps. Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowania tej tarty – zachęcam do obejrzenia :)


tarta z czekoladą i bananami tarta gellate czekoladowa z bananami

kruche ciasto z czekoladą i bananami prosta tarta czekoladowa z banami

galette z czekoladą i bananami rustykalna tarta z czekoladą i bananami

Tarta czekoladowa z bananami – przepis do druku

tarta czekoladowa z bananami

Tarta czekoladowa z bananami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą kruchą tartę z czekoladą i bananami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 55 minut
Porcje 9
Kalorie 338 kcal

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 100 g masła zimnego
  • 1 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka cukru - użyłam z wanilią - jeśli lubisz słodsze ciasta to możesz dać dwie łyżki
  • 1 szczypta soli
  • odrobina zimnej wody - opcjonalnie

nadzienie:

  • 100 g dobrej czekolady - użyłam gorzką, ale może też być mleczna
  • 2 banany przekrojone na pół

dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane
  • cukier - użyłam trzcinowy - do posypania
  • mielony cynamon

Instrukcja
 

  • Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
  • Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
  • Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
  • Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
  • Na środku ułóż posiekaną czekoladę, a na czekoladzie pokrojonego banana.
  • Nałóż lekko krawędzie ciasta na nadzienie (zobacz na filmie).
  • Posmaruj boczki ciasta roztrzepanym jajkiem.
  • Posyp całość odrobiną cukru i posyp mielonym cynamonem.
  • Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do ładnego zrumienienia.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Ciasto świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami :)

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 338kcalWeglowodany: 34gBiałko: 7gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!