Pod tajemniczą nazwą galette kryje się rustykalna tarta z figami :)
A czemu rustykalna?
Bo ma prosty wygląd i można ją zrobić z niewielu składników.
Ciasta typu galette wywodzą się z Francji i są to okrągłe ciasta zrobione z kruchego ciasta z nadzieniem. Najbardziej popularne jest galette des rois pieczone na święto Trzech Króli. Przygotowywane jest z ciasta francuskiego i ma migdałowe nadzienie.
Oprócz tego tradycyjnego galette przygotowuje się rozmaite tarty z nadzieniem owocowym – można owoce podsypać mielonymi migdałami, które będą wchłaniać sok z owoców.
Ja ze względu na mój chorwacki urlop przygotowałam tartę z figami – figi rosną tutaj wszędzie – w ogródkach, wzdłuż drogi, na spalonych słońcem i wysuszonych polach i stokach. O miejsce dla siebie walczą z dziko rosnącymi granatami – w okolicy Vinisce jest ich tyle, że nie wiem, których drzew jest więcej :)
Skorzystałam z tego bogactwa owoców (trochę zjadłam na surowo – najlepsze figi są schłodzone w lodówce) i upiekłam ciacho, do jeszcze ciepłego podałam lody i kawę – wyszło bardzo pysznie :)
Oczywiście figi możecie zastąpić innymi owocami – np. brzoskwiniami, jabłkami albo drobnymi owocami jagodowymi.

Galette figowe, czyli rustykalna tarta z figami
Składniki
kruche ciasto:
- 1 1/4 szklanki maki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła w kawałkach
- 3 łyżki lodowatej wody
nadzienie:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- około pół kilograma fig lub innych owoców (należy je pokroić na mniejsze kawałki)
dodatkowo:
- trochę cukru do posypania po wierzchu
- 2 czubate łyżki dżemu morelowego lub figowego
Instrukcja
- Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i wielkości około 30 cm (możesz to od razu zrobić na papierze do pieczenia - wtedy nie będzie problemów z przeniesieniem ciasta na blachę).
- Cukier zmieszaj z mąką i wysyp mieszaniną wierzch ciasta - zostaw dookoła czysty margines o wielkości około 5 cm (dzięki temu sok z owoców nie będzie się wchłaniał do ciasta i go moczył).
- Ułóż ściśle owoce na wierzchu ciasta (oprócz czystego marginesu).
- Pozostawione ciasto nałóż na wierzch owoców i posyp odrobiną cukru.
- Piecz tartę w 200 stopniach przez około 40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu tartę ostudź.
- Dżem włóż do rondelka i podgrzej do momentu aż będzie płynny.
- Ciepłym posmaruj wierzch owoców.
- Możesz podać ciasto z lodami :)
Przy przepisie inspirowałam się przepisem Bajaderki.
Bardzo dziekike za przepis Pani Beato , zaraz biore sie do zrobienia placka bananowego , gdyz mam dojrzale bardzo banany. serdecznie pozdrawiam i zycze dalszych kulinarnch wspanialych wypiekow.. helena…
[…] przygotować rustykalną tartę, albo bardzo proste ucierane ciasto z figami, aromatyczne od mielonych migdałów i […]
Z figami wygląda zachwycająco! :)