Pod tajemniczą nazwą galette kryje się rustykalna tarta z figami :)

galette

A czemu rustykalna?

Bo ma prosty wygląd i można ją zrobić z niewielu składników.

Ciasta typu galette wywodzą się z Francji i są to okrągłe ciasta zrobione z kruchego ciasta z nadzieniem. Najbardziej popularne jest galette des rois pieczone na święto Trzech Króli. Przygotowywane jest z ciasta francuskiego i ma migdałowe nadzienie.

Oprócz tego tradycyjnego galette przygotowuje się rozmaite tarty z nadzieniem owocowym – można owoce podsypać mielonymi migdałami, które będą wchłaniać sok z owoców.

Ja ze względu na mój chorwacki urlop przygotowałam tartę z figami – figi rosną tutaj wszędzie – w ogródkach, wzdłuż drogi, na spalonych słońcem i wysuszonych polach i stokach. O miejsce dla siebie walczą z dziko rosnącymi granatami – w okolicy Vinisce jest ich tyle, że nie wiem, których drzew jest więcej :)

Skorzystałam z tego bogactwa owoców (trochę zjadłam na surowo – najlepsze figi są schłodzone w lodówce) i upiekłam ciacho, do jeszcze ciepłego podałam lody i kawę – wyszło bardzo pysznie :)

Oczywiście figi możecie zastąpić innymi owocami – np. brzoskwiniami, jabłkami albo drobnymi owocami jagodowymi.

tarta z figami_1

tarta z figami_3

tarta z figami_4

tarta z figami_8

tarta z figami_9

Galette figowe, czyli rustykalna tarta z figami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 1 1/4 szklanki maki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła w kawałkach
  • 3 łyżki lodowatej wody

nadzienie:

dodatkowo:

  • trochę cukru do posypania po wierzchu
  • 2 czubate łyżki dżemu morelowego lub figowego

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i wielkości około 30 cm (możesz to od razu zrobić na papierze do pieczenia - wtedy nie będzie problemów z przeniesieniem ciasta na blachę).
  • Cukier zmieszaj z mąką i wysyp mieszaniną wierzch ciasta - zostaw dookoła czysty margines o wielkości około 5 cm (dzięki temu sok z owoców nie będzie się wchłaniał do ciasta i go moczył).
  • Ułóż ściśle owoce na wierzchu ciasta (oprócz czystego marginesu).
  • Pozostawione ciasto nałóż na wierzch owoców i posyp odrobiną cukru.
  • Piecz tartę w 200 stopniach przez około 40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Po upieczeniu tartę ostudź.
  • Dżem włóż do rondelka i podgrzej do momentu aż będzie płynny.
  • Ciepłym posmaruj wierzch owoców.
  • Możesz podać ciasto z lodami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przy przepisie inspirowałam się przepisem Bajaderki.