Przepis na rustykalną wytrawną tartę z warzywami
wpis zawiera lokowanie produktu
Moja propozycja na dzisiejszy obiad – rustykalna wytrawna tarta z warzywami.
Zima odchodzi w zapomnienie – w końcu :) a za oknami rozgaszcza się wiosna :)
Najwyższy czas przejść na lżejszą kuchnię i przygotować się do sezonu biegowego :) Tak, tak – u mnie w domu nie przygotowujemy się do sezonu bikini tylko biegowego.
Co roku mój mąż i ja zaczynamy odchudzać zimową oponkę, aby było lżej dupkę ciągać po chodnikach ;)
Mój mąż to biegacz z zapałem i zacięciem – maratończyk. A żeby przepiec te ponad 40 km, to trzeba to ciałko jakoś utrzymać na nogach. Wtedy każdy kilogram się liczy :)
Więc wraz z rozpuszczaniem śniegów, ja włączam do naszych posiłków coraz więcej warzyw.
Teraz – w sezonie poziomowym nie ma ich zbyt wiele, albo się już przejadły. Wtedy z pomocą przychodzą mi mrożonki :D
Mrożone owoce i warzywa zachowują witaminy i cieszą okiem swoimi kolorami.
Ja bardzo często korzystam z mrożonych mieszanek warzywnych – gotuję je na parze jako dodatek, do obiadu. Albo gotuję z kaszą, czy ryżem tworząc pyszne i szybkie dania dla całej rodziny.
Tym razem przygotowałam pyszną wytrawną tartę z warzywami – bez grama mięsa, a i tak bardzo pożywną.
Do kruchego ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą oraz przyprawy – między innymi pieprz czarny.
Mieszankę „Warzywa na patelnię” Hortex krótko podsmażyłam razem z przyprawami, a następnie nałożyłam na tartę. Do tego odrobina tartej mozzarelli i całość powędrowała do piekarnika.
Wyszedł mi pyszny obiad – a do tego taki sycący, że najadłam się jednym kawałkiem :)
A jak wam się podoba taka rustykalna wytrawna tarta? Zjedlibyście?
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na tartę twarogowo-pomidorową albo na tartę wiejską z pieczarkami.








Rustykalna wytrawna tarta z warzywami – przepis do druku

Rustykalna wytrawna tarta z warzywami
Składniki
kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (pół szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 0,5 łyżeczki oregano suszonego
- 150 g masła
- 1 jajko rozmiar L
- trochę zimnej wody - do konsystencji
dodatkowo:
- 1 opakowanie mrożonki Hortex Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem
- 80-100 g serka twarożkowego
- około 60 g mozzarelli
- 1 jajko roztrzepane - do posmarowania
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - jeśli nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj do niego trochę zimnej wody.
- Ciasto uformuj w grubszy placek, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę.
- Wyjmij schłodzone ciasto, poczekaj 10-15 minut, aby było bardziej plastyczne.
- W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp mieszankę "Warzyw na patelnię", dodaj przyprawę dołączoną w opakowaniu i podsmaż całość kilka minut - tak aby warzywa nie były oszronione.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około pół cm.
- Posmaruj środek serkiem twarożkowym - zostaw pusty pasek o szerokości około 3-4 cm dookoła obwodu ciasta.
- Na twarożek wyłóż podsmażone warzywa.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch tarty.
- Złóż do środka ciasto, tak aby lekko naszło na farsz warzywny.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Podawaj na ciepło z sałatką.
Składniki Odżywcze
Przepis bierze udział w konkursie Hortex „Wiosenny konkurs od Matki Natury”