Przepis na rustykalną wytrawną tartę z warzywami

wpis zawiera lokowanie produktu

wytrawna tarta z warzywami

Moja propozycja na dzisiejszy obiad – rustykalna wytrawna tarta z warzywami.

Zima odchodzi w zapomnienie – w końcu :) a za oknami rozgaszcza się wiosna :)

Najwyższy czas przejść na lżejszą kuchnię i przygotować się do sezonu biegowego :) Tak, tak – u mnie w domu nie przygotowujemy się do sezonu bikini tylko biegowego.

Co roku mój mąż i ja zaczynamy odchudzać zimową oponkę, aby było lżej dupkę ciągać po chodnikach ;)

Mój mąż to biegacz z zapałem i zacięciem – maratończyk. A żeby przepiec te ponad 40 km, to trzeba to ciałko jakoś utrzymać na nogach. Wtedy każdy kilogram się liczy :)

Więc wraz z rozpuszczaniem śniegów, ja włączam do naszych posiłków coraz więcej warzyw.

Teraz – w sezonie poziomowym nie ma ich zbyt wiele, albo się już przejadły. Wtedy z pomocą przychodzą mi mrożonki :D

Mrożone owoce i warzywa zachowują witaminy i cieszą okiem swoimi kolorami.

Ja bardzo często korzystam z mrożonych mieszanek warzywnych – gotuję je na parze jako dodatek, do obiadu. Albo gotuję z kaszą, czy ryżem tworząc pyszne i szybkie dania dla całej rodziny.

Tym razem przygotowałam pyszną wytrawną tartę z warzywami – bez grama mięsa, a i tak bardzo pożywną.

Do kruchego ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą oraz przyprawy – między innymi pieprz czarny.

Mieszankę „Warzywa na patelnię” Hortex krótko podsmażyłam razem z przyprawami, a następnie nałożyłam na tartę. Do tego odrobina tartej mozzarelli i całość powędrowała do piekarnika.

Wyszedł mi pyszny obiad – a do tego taki sycący, że najadłam się jednym kawałkiem :)

A jak wam się podoba taka rustykalna wytrawna tarta? Zjedlibyście?

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na tartę twarogowo-pomidorową albo na tartę wiejską z pieczarkami.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

warzywa na patelnię rustykalna tarta warzywna

tarta wegetariańska rustykalna tarta warzywna

tarta wegetariańska na kruchym spodzie wegetariańska tarta rustykalna

rustykalna tarta wytrawna rustykalna tarta warzywna

Rustykalna wytrawna tarta z warzywami – przepis do druku

rustykalna tarta z warzywami

Rustykalna wytrawna tarta z warzywami

Wypieki Beaty
Przepis na pożywną i pyszną tartę z dużą ilością warzyw - idealną na obiad i przekąskę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 257 kcal

Składniki

kruche ciasto:

dodatkowo:

  • 1 opakowanie mrożonki Hortex Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem
  • 80-100 g serka twarożkowego
  • około 60 g mozzarelli
  • 1 jajko roztrzepane - do posmarowania

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - jeśli nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj do niego trochę zimnej wody.
  • Ciasto uformuj w grubszy placek, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, poczekaj 10-15 minut, aby było bardziej plastyczne.
  • W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp mieszankę "Warzyw na patelnię", dodaj przyprawę dołączoną w opakowaniu i podsmaż całość kilka minut - tak aby warzywa nie były oszronione.
  • Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około pół cm.
  • Posmaruj środek serkiem twarożkowym - zostaw pusty pasek o szerokości około 3-4 cm dookoła obwodu ciasta.
  • Na twarożek wyłóż podsmażone warzywa.
  • Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch tarty.
  • Złóż do środka ciasto, tak aby lekko naszło na farsz warzywny.
  • Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Podawaj na ciepło z sałatką.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 257kcalWeglowodany: 19.5gBiałko: 7.5gTłuszcz: 16.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis bierze udział w konkursie Hortex „Wiosenny konkurs od Matki Natury”