Rustykalna wytrawna tarta

Zaktualizowany: 2024 27 stycznia
wytrawna tarta z warzywami

Przepis na rustykalną wytrawną tartę z warzywami

wpis zawiera lokowanie produktu

Dziś u mnie na obiad rustykalna wytrawna tarta pełna kolorowych warzyw. Delikatne ciasto tarty, chrupiące na zewnątrz, otacza soczyste warzywa ułożone na kremowym serku. Całość podkreślona jest aromatycznymi ziołami i serem, nadając tym warzywom niezapomniany charakter. Taka tarta nie tylko zachwyca podniebienie, ale również prezentuje się efektownie, idealna na obiad, lunch, czy też przekąskę. Odkryj smak rustykalnej elegancji w każdym kęsie tej wytrawnej tarty warzywnej.

tarta wegetariańska na kruchym spodzie

Rustykalna wytrawna tarta z warzywami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i pełne warzyw posiłki, to koniecznie przygotuj taką pyszną tartę!

rustykalna tarta z warzywami

Rustykalna wytrawna tarta z warzywami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pożywną i pyszną tartę z dużą ilością warzyw – idealną na obiad i przekąskę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 257 kcal
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

dodatkowe składniki do tarty

  • 1 opakowanie mrożonki (Hortex Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem)
  • 80-100 g serka twarożkowego
  • około 60 g mozzarelli
  • 1 jajko (roztrzepane – do posmarowania)
Instrukcja
 

Jak zrobić warzywną tartę na obiad

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – jeśli nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj do niego trochę zimnej wody.
    200 g mąki pszennej, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki oregano, 150 g masła, 1 jajko, trochę zimnej wody
  • Ciasto uformuj w grubszy placek, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, poczekaj 10-15 minut, aby było bardziej plastyczne.
  • W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp mieszankę "Warzyw na patelnię", dodaj przyprawę dołączoną w opakowaniu i podsmaż całość kilka minut – tak aby warzywa nie były oszronione.
    1 opakowanie mrożonki
  • Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około pół cm.
  • Posmaruj środek serkiem twarożkowym – zostaw pusty pasek o szerokości około 3-4 cm dookoła obwodu ciasta.
    80-100 g serka twarożkowego
  • Na twarożek wyłóż podsmażone warzywa.
    około 60 g mozzarelli
  • Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch tarty.
  • Złóż do środka ciasto, tak aby lekko naszło na farsz warzywny.
    1 jajko
  • Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz warzywną tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Podawaj na ciepło z sałatką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 257kcalWeglowodany: 19.5gBiałko: 7.5gTłuszcz: 16.3g
Słowa kluczowe wegetariańska tarta, wegetariańska zapiekanka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wegetariańska tarta rustykalna

Wegetariańska tarta warzywna – uwagi

Moja propozycja na dzisiejszy obiad – rustykalna wytrawna tarta z warzywami. Zima odchodzi w zapomnienie – w końcu :) a za oknami rozgaszcza się wiosna. Najwyższy czas przejść na lżejszą kuchnię i przygotować się do sezonu biegowego :) Tak, tak – u mnie w domu nie przygotowujemy się do sezonu bikini tylko biegowego. Co roku mój mąż i ja zaczynamy odchudzać zimową oponkę, aby było lżej dupkę ciągać po chodnikach. Mój mąż to biegacz z zapałem i zacięciem – maratończyk. A żeby przepiec te ponad 40 km, to trzeba to ciałko jakoś utrzymać na nogach. Wtedy każdy kilogram się liczy :) Więc wraz z rozpuszczaniem śniegów, ja włączam do naszych posiłków coraz więcej warzyw.

warzywa na patelnię

Teraz – w sezonie poziomowym nie ma ich zbyt wiele, albo się już przejadły. Wtedy z pomocą przychodzą mi mrożonki. Mrożone owoce i warzywa zachowują witaminy i cieszą okiem swoimi kolorami. Ja bardzo często korzystam z mrożonych mieszanek warzywnych – gotuję je na parze jako dodatek, do obiadu. Albo gotuję z kaszą, czy ryżem tworząc pyszne i szybkie dania dla całej rodziny.

Tym razem przygotowałam pyszną wytrawną tartę z warzywami – bez grama mięsa, a i tak bardzo pożywną. Do kruchego ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą oraz przyprawy – między innymi pieprz czarny. Mieszankę „Warzywa na patelnię” Hortex krótko podsmażyłam razem z przyprawami, a następnie nałożyłam na tartę. Do tego odrobina tartej mozzarelli i całość powędrowała do piekarnika. Wyszedł mi pyszny obiad – a do tego taki sycący, że najadłam się jednym kawałkiem :)

A jak wam się podoba taka rustykalna wytrawna tarta? Zjedlibyście?

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na tartę twarogowo-pomidorową albo na tartę wiejską z pieczarkami.

rustykalna tarta warzywna
tarta wegetariańska
rustykalna tarta warzywna
rustykalna tarta wytrawna
rustykalna tarta warzywna

Przepis bierze udział w konkursie Hortex „Wiosenny konkurs od Matki Natury”

Polecane przepisy na obiad z piekarnika

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i proste obiady do przygotowania szybko w piekarniku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 25 marca

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na wegetariańską tartę

Zapraszam dziś na pyszną i bardzo prostą kruchą tartę zrobioną z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i upieczonej z kolorowymi warzywami i cudownym ziołowym aromacie. Taka warzywna słona tarta to doskonały pomysł na smakowity posiłek dla całej rodziny. Wybierz swoją ulubioną mieszankę warzywną i przygotuj ten zdrowy posiłek dla swoich bliskich. Zobacz mój prosty przepis opisany krok po kroku i sprawdź jak zrobić wytrawną tartę pełną warzyw i kremowego serka.