Rustykalna wytrawna tarta
Przepis na rustykalną wytrawną tartę z warzywami
wpis zawiera lokowanie produktu
Dziś u mnie na obiad rustykalna wytrawna tarta pełna kolorowych warzyw. Delikatne ciasto tarty, chrupiące na zewnątrz, otacza soczyste warzywa ułożone na kremowym serku. Całość podkreślona jest aromatycznymi ziołami i serem, nadając tym warzywom niezapomniany charakter. Taka tarta nie tylko zachwyca podniebienie, ale również prezentuje się efektownie, idealna na obiad, lunch, czy też przekąskę. Odkryj smak rustykalnej elegancji w każdym kęsie tej wytrawnej tarty warzywnej.
Spis treści
Rustykalna wytrawna tarta z warzywami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i pełne warzyw posiłki, to koniecznie przygotuj taką pyszną tartę!
Rustykalna wytrawna tarta z warzywami przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 200 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ((pół szklanki) )
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego )
- 0,5 łyżeczki oregano (suszonego )
- 150 g masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- trochę zimnej wody ( – do konsystencji)
dodatkowe składniki do tarty
- 1 opakowanie mrożonki (Hortex Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem)
- 80-100 g serka twarożkowego
- około 60 g mozzarelli
- 1 jajko (roztrzepane – do posmarowania)
Instrukcja
Jak zrobić warzywną tartę na obiad
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – jeśli nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj do niego trochę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki oregano, 150 g masła, 1 jajko, trochę zimnej wody
- Ciasto uformuj w grubszy placek, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę.
- Wyjmij schłodzone ciasto, poczekaj 10-15 minut, aby było bardziej plastyczne.
- W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp mieszankę "Warzyw na patelnię", dodaj przyprawę dołączoną w opakowaniu i podsmaż całość kilka minut – tak aby warzywa nie były oszronione.1 opakowanie mrożonki
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około pół cm.
- Posmaruj środek serkiem twarożkowym – zostaw pusty pasek o szerokości około 3-4 cm dookoła obwodu ciasta.80-100 g serka twarożkowego
- Na twarożek wyłóż podsmażone warzywa.około 60 g mozzarelli
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch tarty.
- Złóż do środka ciasto, tak aby lekko naszło na farsz warzywny.1 jajko
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
- Piecz warzywną tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Podawaj na ciepło z sałatką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegetariańska tarta warzywna – uwagi
Moja propozycja na dzisiejszy obiad – rustykalna wytrawna tarta z warzywami. Zima odchodzi w zapomnienie – w końcu :) a za oknami rozgaszcza się wiosna. Najwyższy czas przejść na lżejszą kuchnię i przygotować się do sezonu biegowego :) Tak, tak – u mnie w domu nie przygotowujemy się do sezonu bikini tylko biegowego. Co roku mój mąż i ja zaczynamy odchudzać zimową oponkę, aby było lżej dupkę ciągać po chodnikach. Mój mąż to biegacz z zapałem i zacięciem – maratończyk. A żeby przepiec te ponad 40 km, to trzeba to ciałko jakoś utrzymać na nogach. Wtedy każdy kilogram się liczy :) Więc wraz z rozpuszczaniem śniegów, ja włączam do naszych posiłków coraz więcej warzyw.
Teraz – w sezonie poziomowym nie ma ich zbyt wiele, albo się już przejadły. Wtedy z pomocą przychodzą mi mrożonki. Mrożone owoce i warzywa zachowują witaminy i cieszą okiem swoimi kolorami. Ja bardzo często korzystam z mrożonych mieszanek warzywnych – gotuję je na parze jako dodatek, do obiadu. Albo gotuję z kaszą, czy ryżem tworząc pyszne i szybkie dania dla całej rodziny.
Tym razem przygotowałam pyszną wytrawną tartę z warzywami – bez grama mięsa, a i tak bardzo pożywną. Do kruchego ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą oraz przyprawy – między innymi pieprz czarny. Mieszankę „Warzywa na patelnię” Hortex krótko podsmażyłam razem z przyprawami, a następnie nałożyłam na tartę. Do tego odrobina tartej mozzarelli i całość powędrowała do piekarnika. Wyszedł mi pyszny obiad – a do tego taki sycący, że najadłam się jednym kawałkiem :)
A jak wam się podoba taka rustykalna wytrawna tarta? Zjedlibyście?
Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na tartę twarogowo-pomidorową albo na tartę wiejską z pieczarkami.
Przepis bierze udział w konkursie Hortex „Wiosenny konkurs od Matki Natury”
Polecane przepisy na obiad z piekarnika
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i proste obiady do przygotowania szybko w piekarniku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na wegetariańską tartę
Zapraszam dziś na pyszną i bardzo prostą kruchą tartę zrobioną z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i upieczonej z kolorowymi warzywami i cudownym ziołowym aromacie. Taka warzywna słona tarta to doskonały pomysł na smakowity posiłek dla całej rodziny. Wybierz swoją ulubioną mieszankę warzywną i przygotuj ten zdrowy posiłek dla swoich bliskich. Zobacz mój prosty przepis opisany krok po kroku i sprawdź jak zrobić wytrawną tartę pełną warzyw i kremowego serka.