Rustykalna wytrawna tarta z warzywami

wpis zawiera lokowanie produktu

 

wytrawna tarta z warzywami

 

Zima odchodzi w zapomnienie – w końcu 🙂 a za oknami rozgaszcza się wiosna 🙂

Najwyższy czas przejść na lżejszą kuchnię i przygotować się do sezonu biegowego 🙂 Tak, tak – u mnie w domu nie przygotowujemy się do sezonu bikini tylko biegowego.

Co roku mój mąż i ja zaczynamy odchudzać zimową oponkę, aby było lżej dupkę ciągać po chodnikach 😉

Mój mąż to biegacz z zapałem i zacięciem – maratończyk. A żeby przepiec te ponad 40 km, to trzeba to ciałko jakoś utrzymać na nogach. Wtedy każdy kilogram się liczy 🙂

Więc wraz z rozpuszczaniem śniegów, ja włączam do naszych posiłków coraz więcej warzyw.

Teraz – w sezonie poziomowym nie ma ich zbyt wiele, albo się już przejadły. Wtedy z pomocą przychodzą mi mrożonki 😀

Mrożone owoce i warzywa zachowują witaminy i cieszą okiem swoimi kolorami.

Ja bardzo często korzystam z mrożonych mieszanek warzywnych – gotuję je na parze jako dodatek, do obiadu. Albo gotuję z kaszą, czy ryżem tworząc pyszne i szybkie dania dla całej rodziny.

Tym razem przygotowałam pyszną wytrawną tartę z warzywami – bez grama mięsa, a i tak bardzo pożywną.

Do kruchego ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą oraz przyprawy – między innymi pieprz czarny.

Mieszankę „Warzywa na patelnię” Hortex krótko podsmażyłam razem z przyprawami, a następnie nałożyłam na tartę. Do tego odrobina tartej mozzarelli i całość powędrowała do piekarnika.

Wyszedł mi pyszny obiad – a do tego taki sycący, że najadłam się jednym kawałkiem 🙂

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na tartę twarogowo-pomidorową albo na tartę wiejską z pieczarkami.

 

warzywa na patelnię rustykalna tarta warzywna
 

tarta wegetariańska rustykalna tarta warzywna
 

tarta wegetariańska na kruchym spodzie wegetariańska tarta rustykalna
 

rustykalna tarta wytrawna rustykalna tarta warzywna
 

Rustykalna wytrawna tarta – przepis do druku

Rustykalna wytrawna tarta
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną tartę - 4 duże porcje, lub 6 mniejszych.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
kruche ciasto:
  • 200 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 100 g (pół szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 150 g masła
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • trochę zimnej wody - do konsystencji
dodatkowo:
  • opakowanie mrożonki Hortex Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem
  • około 80-100 g serka twarożkowego
  • około 60 g mozzarelli
  • roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - jeśli nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj do niego trochę zimnej wody.
  2. Ciasto uformuj w grubszy placek, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  3. Wyjmij schłodzone ciasto, poczekaj 10-15 minut, aby było bardziej plastyczne.
  4. W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp mieszankę "Warzyw na patelnię", dodaj przyprawę dołączoną w opakowaniu i podsmaż całość kilka minut - tak aby warzywa nie były oszronione.
  5. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około pół cm.
  6. Posmaruj środek serkiem twarożkowym - zostaw pusty pasek o szerokości około 3-4 cm dookoła obwodu ciasta.
  7. Na twarożek wyłóż podsmażone warzywa.
  8. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch tarty.
  9. Złóż do środka ciasto, tak aby lekko naszło na farsz warzywny.
  10. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  12. Podawaj na ciepło z sałatką.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 257 Tłuszcze: 16,3 g Węglowodany: 19,5 g Białka: 7,5 g

 

 

Przepis bierze udział w konkursie Hortex „Wiosenny konkurs od Matki Natury”


Wiosenny konkurs od Matki Natury