Przepis na rustykalną wytrawną tartę z warzywami

wpis zawiera lokowanie produktu

wytrawna tarta z warzywami

Moja propozycja na dzisiejszy obiad – rustykalna wytrawna tarta z warzywami.

Zima odchodzi w zapomnienie – w końcu :) a za oknami rozgaszcza się wiosna :)

Najwyższy czas przejść na lżejszą kuchnię i przygotować się do sezonu biegowego :) Tak, tak – u mnie w domu nie przygotowujemy się do sezonu bikini tylko biegowego.

Co roku mój mąż i ja zaczynamy odchudzać zimową oponkę, aby było lżej dupkę ciągać po chodnikach ;)

Mój mąż to biegacz z zapałem i zacięciem – maratończyk. A żeby przepiec te ponad 40 km, to trzeba to ciałko jakoś utrzymać na nogach. Wtedy każdy kilogram się liczy :)

Więc wraz z rozpuszczaniem śniegów, ja włączam do naszych posiłków coraz więcej warzyw.

Teraz – w sezonie poziomowym nie ma ich zbyt wiele, albo się już przejadły. Wtedy z pomocą przychodzą mi mrożonki :D

Mrożone owoce i warzywa zachowują witaminy i cieszą okiem swoimi kolorami.

Ja bardzo często korzystam z mrożonych mieszanek warzywnych – gotuję je na parze jako dodatek, do obiadu. Albo gotuję z kaszą, czy ryżem tworząc pyszne i szybkie dania dla całej rodziny.

Tym razem przygotowałam pyszną wytrawną tartę z warzywami – bez grama mięsa, a i tak bardzo pożywną.

Do kruchego ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą oraz przyprawy – między innymi pieprz czarny.

Mieszankę „Warzywa na patelnię” Hortex krótko podsmażyłam razem z przyprawami, a następnie nałożyłam na tartę. Do tego odrobina tartej mozzarelli i całość powędrowała do piekarnika.

Wyszedł mi pyszny obiad – a do tego taki sycący, że najadłam się jednym kawałkiem :)

A jak wam się podoba taka rustykalna wytrawna tarta? Zjedlibyście?

Zapraszam was również do wypróbowania przepisu na tartę twarogowo-pomidorową albo na tartę wiejską z pieczarkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

warzywa na patelnię rustykalna tarta warzywna

tarta wegetariańska rustykalna tarta warzywna

tarta wegetariańska na kruchym spodzie wegetariańska tarta rustykalna

rustykalna tarta wytrawna rustykalna tarta warzywna

Rustykalna wytrawna tarta z warzywami – przepis do druku

rustykalna tarta z warzywami

Rustykalna wytrawna tarta z warzywami

Wypieki Beaty
Przepis na pożywną i pyszną tartę z dużą ilością warzyw - idealną na obiad i przekąskę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 257 kcal

Składniki

kruche ciasto:

dodatkowo:

  • 1 opakowanie mrożonki Hortex Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem
  • 80-100 g serka twarożkowego
  • około 60 g mozzarelli
  • 1 jajko roztrzepane - do posmarowania

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - jeśli nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj do niego trochę zimnej wody.
  • Ciasto uformuj w grubszy placek, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, poczekaj 10-15 minut, aby było bardziej plastyczne.
  • W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp mieszankę "Warzyw na patelnię", dodaj przyprawę dołączoną w opakowaniu i podsmaż całość kilka minut - tak aby warzywa nie były oszronione.
  • Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około pół cm.
  • Posmaruj środek serkiem twarożkowym - zostaw pusty pasek o szerokości około 3-4 cm dookoła obwodu ciasta.
  • Na twarożek wyłóż podsmażone warzywa.
  • Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch tarty.
  • Złóż do środka ciasto, tak aby lekko naszło na farsz warzywny.
  • Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Podawaj na ciepło z sałatką.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 257kcalWeglowodany: 19.5gBiałko: 7.5gTłuszcz: 16.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis bierze udział w konkursie Hortex „Wiosenny konkurs od Matki Natury”