Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tarta twarogowo-pomidorowa

Tarta twarogowo-pomidorowa

 

tarta z twarogiem

 

Tarta twarogowo-pomidorowa poleca się lunch, obiad, kolację, piknik i do pracy – na ciepło i na zimno 🙂

To idealne danie na długie późno wiosenne i letnie dni – nie ma przy niej za dużo pracy, a smakuje wyśmienicie.

Jest do tego świeża i pełna smaku, a do tego bardzo kolorowa – dlatego zachęcam do użycia do niej różnokolorowych pomidorków.

Przepis na to cudo wypatrzyłam u Zosi z Make Cooking Easier i przygotowałam na obiad, tego co nie daliśmy rady zjeść mąż zabrał następnego dnia do pracy 🙂

Poczyniłam drobne zmiany w przepisie Zosi i podaję tutaj moją wersję – spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli obiad bez mięska wam nie straszny 😉

Dla miesożerców polecam wiejską tartę z pieczarkami i kiełbaską, albo tartę z kurczakiem i cukinią – tak, tak – warzywa też tam są 😀

 

tarta z pomidorami

 

tarta caprese

 

tarta twarogowo-pomidorowa

 

tarta caprese

 

tarta z pomidorami

 

tarta z twarogiem

 

5 from 1 reviews
Tarta twarogowo-pomidorowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości koło 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonych ziół - użyłam bazylię, oregano oraz odrobię mielonych suszonych pomidorów z czosnkiem
  • łyżeczka soli - płaska
  • opcjonalnie łyżka zimnej wody
farsz:
  • około 300 g twarożku kanapkowego naturalnego (ale może też być ziołowy)
  • sól i pieprz
  • 3-4 pomidory lub około 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • mała czerwona cebula
  • świeża bazylia
Wykonanie
  1. Z podanych składników wyrób ciasto - jeśli masz trudność z połączeniem składników, to dodaj trochę zimnej wody.
  2. Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
  4. Formę do tarty o średnicy około 23-26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  5. Wyłóż nią ciasto i dociśnij boki, nakłuj ciasto widelcem.
  6. Podpiecz w 190 stopniach przez około 20 minut.
  7. Na podpieczony spód wyłóż serki i rozprowadź po całej powierzchni, ułóż przekrojone pomidorki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, posól i popieprz.
  8. Popiecz tartę przez kolejne 10 minut.
  9. Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 222 Tłuszcze: 14,6 g Węglowodany: 17,5 g Błonnik: 1,1 g Białka: 6,5 g
 

 

tarta pomidorowa

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux