Tarta twarogowo-pomidorowa

 

tarta z twarogiem

 

Tarta twarogowo-pomidorowa poleca się lunch, obiad, kolację, piknik i do pracy – na ciepło i na zimno :)

To idealne danie na długie późno wiosenne i letnie dni – nie ma przy niej za dużo pracy, a smakuje wyśmienicie.

Jest do tego świeża i pełna smaku, a do tego bardzo kolorowa – dlatego zachęcam do użycia do niej różnokolorowych pomidorków.

Przepis na to cudo wypatrzyłam u Zosi z Make Cooking Easier i przygotowałam na obiad, tego co nie daliśmy rady zjeść mąż zabrał następnego dnia do pracy :)

Poczyniłam drobne zmiany w przepisie Zosi i podaję tutaj moją wersję – spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli obiad bez mięska wam nie straszny ;)

Dla miesożerców polecam wiejską tartę z pieczarkami i kiełbaską, albo tartę z kurczakiem i cukinią – tak, tak – warzywa też tam są :D

 

tarta z pomidorami

 

tarta caprese

 

tarta twarogowo-pomidorowa

 

tarta caprese

 

tarta z pomidorami

 

tarta z twarogiem

 

tarta z serem i pomidorami

Tarta twarogowo-pomidorowa

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości koło 26 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 222 kcal

Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonych ziół - użyłam bazylię , oregano oraz odrobię mielonych suszonych pomidorów z czosnkiem
  • łyżeczka soli - płaska
  • opcjonalnie łyżka zimnej wody

farsz:

  • około 300 g twarożku kanapkowego naturalnego (ale może też być ziołowy)
  • sól i pieprz
  • 3-4 pomidory lub około 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • mała czerwona cebula
  • świeża bazylia

Instrukcja
 

  • Z podanych składników wyrób ciasto - jeśli masz trudność z połączeniem składników, to dodaj trochę zimnej wody.
  • Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
  • Formę do tarty o średnicy około 23-26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wyłóż nią ciasto i dociśnij boki, nakłuj ciasto widelcem.
  • Podpiecz w 190 stopniach przez około 20 minut.
  • Na podpieczony spód wyłóż serki i rozprowadź po całej powierzchni, ułóż przekrojone pomidorki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, posól i popieprz.
  • Popiecz tartę przez kolejne 10 minut.
  • Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 17.5gBiałko: 6.5gTłuszcz: 14.6gBłonnik: 1.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

tarta pomidorowa