Przepis na wytrawną tartę twarogowo-pomidorowa
Tarta twarogowo-pomidorowa poleca się lunch, obiad, kolację, piknik i do pracy – na ciepło i na zimno :)
To idealne danie na długie późno wiosenne i letnie dni – nie ma przy niej za dużo pracy, a smakuje wyśmienicie.
Jest do tego świeża i pełna smaku, a do tego bardzo kolorowa – dlatego zachęcam do użycia do niej różnokolorowych pomidorków.
Przepis na to cudo wypatrzyłam u Zosi z Make Cooking Easier i przygotowałam na obiad, tego co nie daliśmy rady zjeść mąż zabrał następnego dnia do pracy :)
Poczyniłam drobne zmiany w przepisie Zosi i podaję tutaj moją wersję – spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli obiad bez mięska wam nie straszny ;)
Dla miesożerców polecam wiejską tartę z pieczarkami i kiełbaską, albo tartę z kurczakiem i cukinią – tak, tak – warzywa też tam są :D
Tarta twarogowo-pomidorowa przepis do druku

Tarta twarogowo-pomidorowa
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości koło 26 cm.
Składniki
ciasto:
farsz:
- około 300 g twarożku kanapkowego naturalnego (ale może też być ziołowy)
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 pomidory lub około 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- świeża bazylia
Instrukcja
- Z podanych składników wyrób ciasto - jeśli masz trudność z połączeniem składników, to dodaj trochę zimnej wody.200 g mąki, 125 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych ziół, łyżeczka soli - płaska, 1 łyżka zimnej wody
- Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
- Formę do tarty o średnicy około 23-26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wyłóż nią ciasto i dociśnij boki, nakłuj ciasto widelcem.
- Podpiecz w 190 stopniach przez około 20 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż serek i rozprowadź po całej powierzchni, ułóż przekrojone pomidorki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, posól i popieprz.około 300 g twarożku, 3-4 pomidory, 1 mała czerwona cebula, sól i pieprz
- Popiecz tartę przez kolejne 10 minut.
- Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.świeża bazylia