tarta caprese

Przepis na wytrawną tartę twarogowo-pomidorową

Taka tarta twarogowo-pomidorowa to doskonały pomysł na pyszny posiłek w ciągu dnia. Pełna kolorowych i soczystych pomidorów idealnie smakuje z lekkim twarożkiem. Podajcie tartę z prostą sałatką, a otrzymacie pyszny i pożywny posiłek. Wykorzystajcie więc świeże pomidory i zróbcie sobie pomidorową ucztę!

tarta z twarogiem

Tarta twarogowo-pomidorowa przepis krok po kroku

Szukasz pomysłu na pyszny i lekki lunch pełen warzyw i witamin? To zrób tą rewelacyjną tartę z twarożkiem i kolorowymi pomidorkami!

tarta z serem i pomidorami

Tarta twarogowo-pomidorowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę z twarogiem i pomidorami idealną na obiad lub kolację.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 222 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości koło 26 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty z pomidorami

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (- użyłam bazylię, oregano oraz odrobię mielonych suszonych pomidorów z czosnkiem)
  • 1 łyżeczka soli (- płaska)
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

składniki na farsz z twarożku i pomidorów do tarty

  • około 300 g twarożku (kanapkowego naturalnego (ale może też być ziołowy))
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 3-4 pomidory ( lub około 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych)
  • 1 mała czerwona cebula
  • świeża bazylia
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę z twarożkiem i pomidorami

  • Z podanych składników wyrób ciasto – jeśli masz trudność z połączeniem składników, to dodaj trochę zimnej wody.
    200 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych ziół, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka zimnej wody
  • Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
  • Formę do tarty o średnicy około 23-26 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wyłóż nią ciasto i dociśnij boki, nakłuj ciasto widelcem.
  • Podpiecz w 190 stopniach przez około 20 minut.
  • Na podpieczony spód wyłóż serek i rozprowadź po całej powierzchni, ułóż przekrojone pomidorki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, posól i popieprz.
    około 300 g twarożku, 3-4 pomidory, 1 mała czerwona cebula, sól i pieprz
  • Popiecz tartę przez kolejne 10 minut.
  • Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.
    świeża bazylia
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 17.5gBiałko: 6.5gTłuszcz: 14.6gBłonnik: 1.1g
Słowa kluczowe tarta z pomidorami, tarta z twarożkiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta twarogowo-pomidorowa

Wytrawna tarta z twarożkiem i pomidorami – uwagi

Tarta twarogowo-pomidorowa poleca się lunch, obiad, kolację, piknik i do pracy – na ciepło i na zimno :)

To idealne danie na długie późno wiosenne i letnie dni – nie ma przy niej za dużo pracy, a smakuje wyśmienicie.

Jest do tego świeża i pełna smaku, a do tego bardzo kolorowa – dlatego zachęcam do użycia do niej różnokolorowych pomidorków.

Przepis na to cudo wypatrzyłam u Zosi z Make Cooking Easier i przygotowałam na obiad, tego co nie daliśmy rady zjeść mąż zabrał następnego dnia do pracy :)

Poczyniłam drobne zmiany w przepisie Zosi i podaję tutaj moją wersję – spróbujcie koniecznie – szczególnie jeśli obiad bez mięska wam nie straszny ;)

Dla miesożerców polecam wiejską tartę z pieczarkami i kiełbaską, albo tartę z kurczakiem i cukinią – tak, tak – warzywa też tam są :D

tarta z pomidorami
tarta caprese
tarta z pomidorami
tarta z twarogiem
tarta pomidorowa

Polecane przepisy na wytrawne tarty idealne na posiłek

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na tarty na słono, które możecie podać na lunch, obiad, czy też kolację. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: