gołąbki z ryżem

Przepis na domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to jedno ze sztandarowych dań mojej mamy – pewnie u Was może być podobnie :) Ja już od ponad 20 lat mieszkam daleko od mojej mamy, więc musiałam sama się nauczyć robienia tego dania, szczególnie, że bardzo lubię gołąbki z mięsem mielonym. Teraz jak je robię, to często z dużej porcji mięsa, bo moje dzieci również je pokochały i zwykle szybko znikają. Jeśli lubicie gołąbki, a do tej pory baliście się je zrobić samodzielnie, to zobaczcie mój przepis i spróbujcie je zrobić, bo to nie takie trudne :)

najlepsze gołąbki

Gołąbki z ryżem i mięsem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tradycyjne polskie przepisy z mięsem w roli głównej, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem. Tradycyjne polskie gołąbki zawijane w liście kapusty, to doskonałe danie na obiad dla całej rodziny.
4.50 z 8 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Obiad
Porcje 25
Kalorie 109 kcal
Składniki

składniki na gołąbki:

  • 1,5-2 kg kapusty (białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście))
  • 1 kg mielonego mięsa (wieprzowego – używam z szynki wieprzowej)
  • 200 g ryżu ((ale może też być kasza – np. pęczak))
  • 3 łyżeczki soli ( + trochę do posolenia wody na kapustę)
  • 2 łyżeczki papryki (słodkiej mielonej )
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka chili (mielonego )
  • 1,5 łyżeczki bazylii (suszonej )

składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów (używam krojone, bo są wygodniejsze)
  • 1 łyżeczka bazylii (suszonej )
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru ((wydobywa smak pomidorów))
  • sól i pieprz do smaku
Instrukcja
 

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem krok po kroku

  • Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.
    1,5-2 kg kapusty
  • Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą – ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
  • Wsyp trochę soli – daję na oko – i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
  • Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia – wody z gotowania nie wylewaj.
  • Ryż ugotuj zgodni z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
    200 g ryżu
  • Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.
    1 kg mielonego mięsa, 2 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka chili, 1,5 łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki soli
  • Wyrób wszystko razem.
  • Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty – takich które się porwały, albo tych najmniejszych.
  • Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie – będzie je łatwiej zawijać.
  • Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty – mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
  • Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
  • Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
  • Postępuj tak aż skończysz farsz – jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.
  • Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
  • Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków

  • Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.
    2 puszki pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
  • Posól i popieprz do smaku.
  • Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
  • Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 109kcalWeglowodany: 10gBiałko: 11gTłuszcz: 3gBłonnik: 1.5g
Słowa kluczowe gołąbki z mięsem, gołąbki zawijane, tradycyjne danie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gołąbki z ryżem

Tradycyjne polskie gołąbki – uwagi

Zapytałam się ostatnio na facebooku, czy publikować takie podstawowe przepisy -jak właśnie na np. przepis na gołąbki z ryżem. Odzew był tak duży, że bardzo się zdziwiłam. Wszyscy chcieli ten przepis i ogólnie przepisy na obiady. W sumie ja sama często siedzę i główkuję, co zrobić na obiad, żeby nie było nudnie i przede wszystkim – aby dzieci to zjadły. Ja z moimi mam ogromny problem, bo nie chcą praktycznie wcale jeść warzyw – jedyne pewniaki to ogórki kiszone i kukurydza. Reszta może nie istnieć. Od czasu do czasu uda mi się przemycić kalafiora czy brokuły, byle bym tylko nie przesadzała z częstotliwością.

gołąbki

Też macie takie problemy? Jak ja zazdroszczę rodzicom, których dzieci jedzą wszystko co dostaną pod nos. O ile życie byłoby łatwiejsze. No, ale cóż. Nie ma co narzekać i trzeba brać się w garść. Na szczęście dzieciaki lubią gołąbki z ryżem i mięsem mielonym (mój syn wręcz je uwielbia – oczywiście gdy zdejmę z nich kapustę) – no może córka trochę mniej – ale ona średnio lubi mięso (widzicie z czym ja muszę codziennie walczyć?) 

Kiedyś robiłam gołąbki z połowy podanej porcji, ale okazało się, że to zupełnie bez sensu – z połowy było za mało i wszyscy chodzili i zaglądali do garnka. Teraz robię z dużej porcji i wreszcie jest ok, a nawet mogę zamrozić taką jedną obiadową porcję – potem w kryzysie wystarczy ją rozmrozić i obiad gotowy!

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem mielonym – wskazówki

Przygotujcie sobie niezbędne składniki do gołąbków:

  • mięso mielone – może być dowolne – wieprzowe, mieszane, a nawet drobiowe
  • ryż – chociaż niektórzy robią gołąbki z kaszą – wybór końcowy zostawiam Wam
  • kapustę
  • pomidory do sosu
gołąbki z mięsem i ryżem

Jaka kapusta do gołąbków?

Po pierwsze potrzebujecie dużą główkę kapusty. Jaką kapustę wybrać? Wiosną i wczesnym latem możecie kupić dużą młodą kapustę – wtedy liście będą się szybko gotować. Fajnie wychodzą gołąbki z kapustą włoską – jej liście nie są tak ścisłe, więc łatwiej ją obsługiwać. I oczywiście jest jeszcze zwykła biała kapusta. Jej liście są ścisłe, więc gotowanie schodzi najdłużej.

Ja taką kapustę myję i wycinam głąb – tak jak mi się uda. Wkładam ją do wielkiego garnka z wodą i gotuję. W trakcie odrywam wierzchnie, ugotowane liście i odkładam na talerz. W między czasie gotuję ryż i też go studzę. Ryż mieszam z mięsem i doprawiam, a następnie takim farszem nadziewam ugotowane liście. Na koniec gołąbki ściśle układam w garnku, zalewam wodą z gotowania kapusty, dodaję sól i pieprz i gotuję na wolnym ogniu.

Z czym podać gołąbki?

Ja je robię zwykle na obiad, więc podaję je z ugotowanymi ziemniakami. Ale gołąbki można też zjeść chlebem lub bagietką. Możecie też dodać do nich gotowany ryż, a co!

Zapraszam was do przejrzenia moich innych obiadowych propozycji :)

Polecane przepisy na obiad

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na domowe obiady, które zasmakują całej rodzinie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: