Przepis na domowe gołąbki z ryżem i mięsem
Zapytałam się ostatnio na facebooku, czy publikować takie podstawowe przepisy -jak właśnie na np. przepis na gołąbki z ryżem.
Odzew był tak duży, że bardzo się zdziwiłam :)
Wszyscy chcieli ten przepis i ogólnie przepisy na obiady.
W sumie ja sama często siedzę i główkuję, co zrobić na obiad, żeby nie było nudnie i przede wszystkim – aby dzieci to zjadły.
Ja z moimi mam ogromny problem, bo nie chcą praktycznie wcale jeść warzyw – jedyne pewniaki to ogórki kiszone i kukurydza.
Reszta może nie istnieć.
Od czasu do czasu uda mi się przemycić kalafiora czy brokuły, byle bym tylko nie przesadzała z częstotliwością.
Też macie takie problemy? Jak ja zazdroszczę rodzicom, których dzieci jedzą wszystko co dostaną pod nos. O ile życie byłoby łatwiejsze.
No, ale cóż. Nie ma co narzekać i trzeba brać się w garść.
Na szczęście dzieciaki lubią gołąbki z ryżem i mięsem mielonym (mój syn wręcz je uwielbia – oczywiście gdy zdejmę z nich kapustę 😲) – no może córka trochę mniej – ale ona średnio lubi mięso (widzicie z czym ja muszę codziennie walczyć?) 😝
Kiedyś robiłam gołąbki z połowy podanej porcji, ale okazało się, że to zupełnie bez sensu – z połowy było za mało i wszyscy chodzili i zaglądali do garnka.
Teraz robię z dużej porcji i wreszcie jest ok, a nawet mogę zamrozić taką jedną obiadową porcję – potem w kryzysie wystarczy ją rozmrozić i obiad gotowy :D
Jak zrobić gołąbki z ryżem?
Po pierwsze potrzebujecie dużą główkę kapusty.
Jaką kapustę wybrać? Możecie kupić dużą młodą kapustę – wtedy liście będą się szybko gotować.
Fajnie wychodzą gołąbki z kapustą włoską – jej liście nie są tak ścisłe, więc łatwiej ją obsługiwać.
I oczywiście jest jeszcze zwykła biała kapusta. Jej liście są ścisłe, więc gotowanie schodzi najdłużej.
Ja taką kapustę myję i wycinam głąb – tak jak mi się uda.
Wkładam ją do wielkiego garnka z wodą i gotuję. W trakcie odrywam wierzchnie, ugotowane liście i odkładam na talerz.
W między czasie gotuję ryż i też go studzę.
Ryż mieszam z mięsem i doprawiam, a następnie takim farszem nadziewam ugotowane liście.
Na koniec gołąbki ściśle układam w garnku, zalewam wodą z gotowania kapusty, dodaję sól i pieprz i gotuję na wolnym ogniu.
Z czym podać gołąbki?
Ja je robię zwykle na obiad, więc podaję je z ugotowanymi ziemniakami.
Ale gołąbki można też zjeść chlebem lub bagietką.
Możecie też dodać do nich gotowany ryż, a co!
Zapraszam was do przejrzenia moich innych obiadowych propozycji :)
Gołąbki z ryżem i mięsem przepis

Gołąbki z ryżem
Składniki
gołąbki:
- 1,5-2 kg kapusty białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście)
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego - używam z szynki wieprzowej
- 200 g ryżu (ale może też być kasza - np. pęczak)
- 3 łyżeczki soli + trochę do posolenia wody na kapustę
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka chili mielonego
- 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
Instrukcja
- Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.1,5-2 kg kapusty
- Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą - ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
- Wsyp trochę soli - daję na oko - i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
- Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia - wody z gotowania nie wylewaj.
- Ryż ugotuj zgodni z instrukcją na opakowaniu i ostudź.200 g ryżu
- Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.1 kg mielonego mięsa, 2 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka chili, 1,5 łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki soli
- Wyrób wszystko razem.
- Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty - takich które się porwały, albo tych najmniejszych.
- Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie - będzie je łatwiej zawijać.
- Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty - mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
- Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
- Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
- Postępuj tak aż skończysz farsz - jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.
- Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
- Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
- Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.2 puszki pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
- Posól i popieprz do smaku.
- Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
- Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki :)