Gołąbki z ryżem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gołąbki z ryżem

By | 2018-03-04T10:35:25+00:00 2018 Marzec 10th|Na słono, Obiady, Zdrowo i fit :)|

Gołąbki z ryżem

 

gołąbki z ryżem

 

Zapytałam się ostatnio na facebooku, czy publikować takie podstawowe przepisy -jak właśnie na np. gołąbki z ryżem.

Odzew był tak duży, że bardzo się zdziwiłam 🙂

Wszyscy chcieli ten przepis i ogólnie przepisy na obiady.

W sumie ja sama często siedzę i główkuję, co zrobić na obiad, żeby nie było nudnie i przede wszystkim – aby dzieci to zjadły.

Ja z moimi mam ogromny problem, bo nie chcą praktycznie wcale jeść warzyw – jedyne pewniaki to ogórki kiszone i kukurydza.

Reszta może nie istnieć.

Od czasu do czasu uda mi się przemycić kalafiora czy brokuła, byle bym tylko nie przesadzała z częstotliwością.

Też macie takie problemy? Jak ja zazdroszczę rodzicom, których dzieci jedzą wszystko co dostaną pod nos. O ile życie byłoby łatwiejsze.

No, ale cóż. Nie ma co narzekać i trzeba brać się w garść.

Na szczęście dzieciaki lubią gołąbki (mój syn wręcz je uwielbia – oczywiście gdy zdejmę z nich kapustę 😲) – no może córka trochę mniej – ale ona średnio lubi mięso (widzicie z czym ja muszę codziennie walczyć?) 😝

Kiedyś robiłam gołąbki z połowy podanej porcji, ale okazało się, że to zupełnie bez sensu – z połowy było za mało i wszyscy chodzili i zaglądali do garnka.

Teraz robię z dużej porcji i wreszcie jest ok, a nawet mogę zamrozić taką jedną obiadową porcję – potem w kryzysie wystarczy ją rozmrozić i obiad gotowy 😀

Zapraszam was do przejrzenia moich innych obiadowych propozycji 🙂

 

najlepsze gołąbki

 

gołąbki z ryżem

 

gołąbki

 

Gołąbki z ryżem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą porcję gołąbką - zależnie od wielkości liści kapusty będzie to około 20-25 gołąbków.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 25
Składniki
gołąbki:
  • 1,5-2 kg kapusty białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście)
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego - używam z szynki wieprzowej
  • 200 g ryżu (ale może też być kasza - np. pęczak)
  • 3 łyżeczki soli + trochę do posolenia wody na kapustę
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów bez skórki - używam krojone, bo są wygodniejsze
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru (wydobywa smak pomidorów)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.
  2. Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą - ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
  3. Wsyp trochę soli - daję na oko - i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
  4. Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia - wody z gotowania nie wylewaj.
  5. Ryż ugotuj zgodni z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
  6. Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.
  7. Wyrób wszystko razem.
  8. Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty - takich które się porwały, albo tych najmniejszych.
  9. Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie - będzie je łatwiej zawijać.
  10. Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty - mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
  11. Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
  12. Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
  13. Postępuj tak aż skończysz farsz - jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.
  14. Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
  15. Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
  16. Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.
  17. Posól i popieprz do smaku.
  18. Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
  19. Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 109 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 10 g Błonnik: 1,5 g Białka: 11 g

 

 

gołąbki z mięsem i ryżem

Reklama

One Comment

  1. Candy Pandas 2018/03/10 at 18:12 - Reply

    Gołąbki z ryżem kiedyś nasza mama robiła na Wielkanoc 😀 Musimy jej przypomnieć o tym 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: