Przepis na domowe gołąbki z ryżem i mięsem

gołąbki z ryżem


Zapytałam się ostatnio na facebooku, czy publikować takie podstawowe przepisy -jak właśnie na np. przepis na gołąbki z ryżem.

Odzew był tak duży, że bardzo się zdziwiłam :)

Wszyscy chcieli ten przepis i ogólnie przepisy na obiady.

W sumie ja sama często siedzę i główkuję, co zrobić na obiad, żeby nie było nudnie i przede wszystkim – aby dzieci to zjadły.

Ja z moimi mam ogromny problem, bo nie chcą praktycznie wcale jeść warzyw – jedyne pewniaki to ogórki kiszone i kukurydza.

Reszta może nie istnieć.

Od czasu do czasu uda mi się przemycić kalafiora czy brokuły, byle bym tylko nie przesadzała z częstotliwością.

Też macie takie problemy? Jak ja zazdroszczę rodzicom, których dzieci jedzą wszystko co dostaną pod nos. O ile życie byłoby łatwiejsze.

No, ale cóż. Nie ma co narzekać i trzeba brać się w garść.

Na szczęście dzieciaki lubią gołąbki z ryżem i mięsem mielonym (mój syn wręcz je uwielbia – oczywiście gdy zdejmę z nich kapustę 😲) – no może córka trochę mniej – ale ona średnio lubi mięso (widzicie z czym ja muszę codziennie walczyć?) 😝

Kiedyś robiłam gołąbki z połowy podanej porcji, ale okazało się, że to zupełnie bez sensu – z połowy było za mało i wszyscy chodzili i zaglądali do garnka.

Teraz robię z dużej porcji i wreszcie jest ok, a nawet mogę zamrozić taką jedną obiadową porcję – potem w kryzysie wystarczy ją rozmrozić i obiad gotowy :D

Jak zrobić domowe gołąbki z ryżem?

Po pierwsze potrzebujecie dużą główkę kapusty.

Jaką kapustę wybrać? Możecie kupić dużą młodą kapustę – wtedy liście będą się szybko gotować.

Fajnie wychodzą gołąbki z kapustą włoską – jej liście nie są tak ścisłe, więc łatwiej ją obsługiwać.

I oczywiście jest jeszcze zwykła biała kapusta. Jej liście są ścisłe, więc gotowanie schodzi najdłużej.

Ja taką kapustę myję i wycinam głąb – tak jak mi się uda.

Wkładam ją do wielkiego garnka z wodą i gotuję. W trakcie odrywam wierzchnie, ugotowane liście i odkładam na talerz.

W między czasie gotuję ryż i też go studzę.

Ryż mieszam z mięsem i doprawiam, a następnie takim farszem nadziewam ugotowane liście.

Na koniec gołąbki ściśle układam w garnku, zalewam wodą z gotowania kapusty, dodaję sól i pieprz i gotuję na wolnym ogniu.

Z czym podać gołąbki?

Ja je robię zwykle na obiad, więc podaję je z ugotowanymi ziemniakami.

Ale gołąbki można też zjeść chlebem lub bagietką.

Możecie też dodać do nich gotowany ryż, a co!

Zapraszam was do przejrzenia moich innych obiadowych propozycji :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


najlepsze gołąbki

gołąbki z ryżem

gołąbki

Gołąbki z ryżem i mięsem przepis

gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Obiad
Porcje 25
Kalorie 109 kcal

Składniki
  

gołąbki:

  • 1,5-2 kg kapusty białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście)
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego - używam z szynki wieprzowej
  • 200 g ryżu (ale może też być kasza - np. pęczak)
  • 3 łyżeczki soli + trochę do posolenia wody na kapustę
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka chili mielonego
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej

sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów używam krojone, bo są wygodniejsze
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru (wydobywa smak pomidorów)
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.
  • Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą - ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
  • Wsyp trochę soli - daję na oko - i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
  • Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia - wody z gotowania nie wylewaj.
  • Ryż ugotuj zgodni z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
  • Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.
  • Wyrób wszystko razem.
  • Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty - takich które się porwały, albo tych najmniejszych.
  • Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie - będzie je łatwiej zawijać.
  • Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty - mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
  • Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
  • Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
  • Postępuj tak aż skończysz farsz - jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.
  • Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
  • Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
  • Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.
  • Posól i popieprz do smaku.
  • Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
  • Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 109kcalWeglowodany: 10gBiałko: 11gTłuszcz: 3gBłonnik: 1.5g
Słowa kluczowe tradycyjne danie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

gołąbki z mięsem i ryżem