Przepis na gołąbki z ryżem
Zapytałam się ostatnio na facebooku, czy publikować takie podstawowe przepisy -jak właśnie na np. przepis na gołąbki z ryżem.
Odzew był tak duży, że bardzo się zdziwiłam :)
Wszyscy chcieli ten przepis i ogólnie przepisy na obiady.
W sumie ja sama często siedzę i główkuję, co zrobić na obiad, żeby nie było nudnie i przede wszystkim – aby dzieci to zjadły.
Ja z moimi mam ogromny problem, bo nie chcą praktycznie wcale jeść warzyw – jedyne pewniaki to ogórki kiszone i kukurydza.
Reszta może nie istnieć.
Od czasu do czasu uda mi się przemycić kalafiora czy brokuły, byle bym tylko nie przesadzała z częstotliwością.
Też macie takie problemy? Jak ja zazdroszczę rodzicom, których dzieci jedzą wszystko co dostaną pod nos. O ile życie byłoby łatwiejsze.
No, ale cóż. Nie ma co narzekać i trzeba brać się w garść.
Na szczęście dzieciaki lubią gołąbki (mój syn wręcz je uwielbia – oczywiście gdy zdejmę z nich kapustę 😲) – no może córka trochę mniej – ale ona średnio lubi mięso (widzicie z czym ja muszę codziennie walczyć?) 😝
Kiedyś robiłam gołąbki z połowy podanej porcji, ale okazało się, że to zupełnie bez sensu – z połowy było za mało i wszyscy chodzili i zaglądali do garnka.
Teraz robię z dużej porcji i wreszcie jest ok, a nawet mogę zamrozić taką jedną obiadową porcję – potem w kryzysie wystarczy ją rozmrozić i obiad gotowy :D
Zapraszam was do przejrzenia moich innych obiadowych propozycji :)
Przepis na gołąbki
Gołąbki z ryżem
- 1,5-2 kg kapusty białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście)
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego - używam z szynki wieprzowej
- 200 g ryżu (ale może też być kasza - np. pęczak)
- 3 łyżeczki soli + trochę do posolenia wody na kapustę
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 puszki pomidorów bez skórki - używam krojone, bo są wygodniejsze
- łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru (wydobywa smak pomidorów)
- sól i pieprz do smaku
- Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.
- Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą - ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
- Wsyp trochę soli - daję na oko - i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
- Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia - wody z gotowania nie wylewaj.
- Ryż ugotuj zgodni z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
- Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.
- Wyrób wszystko razem.
- Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty - takich które się porwały, albo tych najmniejszych.
- Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie - będzie je łatwiej zawijać.
- Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty - mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
- Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
- Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
- Postępuj tak aż skończysz farsz - jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.
- Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
- Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
- Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.
- Posól i popieprz do smaku.
- Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
- Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki :)
2 ha to nie 2 godziny a 2 hektary…..
Masz rację. Błąd systemu obsługującego wyświetlanie przepisów. Poprawiłam i teraz jest już poprawnie :)
Gołąbki z ryżem kiedyś nasza mama robiła na Wielkanoc :D Musimy jej przypomnieć o tym :D