Gołąbki z ryżem i mięsem

Zaktualizowany: 2024 24 kwietnia
gołąbki z ryżem

Przepis na domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to jedno ze sztandarowych dań mojej mamy – pewnie u Was może być podobnie :) Ja już od ponad 20 lat mieszkam daleko od mojej mamy, więc musiałam sama się nauczyć robienia tego dania, szczególnie, że bardzo lubię gołąbki z mięsem mielonym. Teraz jak je robię, to często z dużej porcji mięsa, bo moje dzieci również je pokochały i zwykle szybko znikają. Jeśli lubicie gołąbki, a do tej pory baliście się je zrobić samodzielnie, to zobaczcie mój przepis i spróbujcie je zrobić, bo to nie takie trudne :)

najlepsze gołąbki

Gołąbki z ryżem i mięsem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tradycyjne polskie przepisy z mięsem w roli głównej, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

gołąbki

Gołąbki z ryżem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem. Tradycyjne polskie gołąbki zawijane w liście kapusty, to doskonałe danie na obiad dla całej rodziny.
4.50 z 8 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Obiad
Porcje 25
Kalorie 109 kcal
Składniki

składniki na gołąbki:

  • 1,5-2 kg kapusty (białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście))
  • 1 kg mielonego mięsa (wieprzowego – używam z szynki wieprzowej)
  • 200 g ryżu ((ale może też być kasza – np. pęczak) suchego!)
  • 3 łyżeczki soli ( + trochę do posolenia wody na kapustę)
  • 2 łyżeczki papryki (słodkiej mielonej )
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka chili (mielonego )
  • 1,5 łyżeczki bazylii (suszonej )

składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów (używam krojone, bo są wygodniejsze)
  • 1 łyżeczka bazylii (suszonej )
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru ((wydobywa smak pomidorów))
  • sól i pieprz do smaku
Instrukcja
 

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj kapustę do gołąbków

    • Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.
      1,5-2 kg kapusty
    • Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą – ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
    • Wsyp trochę soli – daję na oko – i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
    • Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia – wody z gotowania nie wylewaj.

    Krok 2 – przygotuj nadzienie z mięsa i ryżu do gołąbków

    • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
      200 g ryżu
    • Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.
      1 kg mielonego mięsa, 2 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka chili, 1,5 łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki soli
    • Wyrób wszystko razem.
    • Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty – takich które się porwały, albo tych najmniejszych.

    Krok 3 – zawiń farsz na gołąbki w liście ugotowanej kapusty

    • Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie – będzie je łatwiej zawijać.
    • Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty – mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
    • Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
    • Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
    • Postępuj tak aż skończysz farsz – jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.

    Krok 4 – ugotuj gołąbki

    • Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
    • Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.

    Krok 5 – przygotuj sos pomidorowy do gołąbków

    • Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.
      2 puszki pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
    • Posól i popieprz do smaku.
    • Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
    • Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki :)
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 109kcalWeglowodany: 10gBiałko: 11gTłuszcz: 3gBłonnik: 1.5g
    Słowa kluczowe gołąbki z mięsem, gołąbki zawijane, tradycyjne danie
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    gołąbki z ryżem

    Tradycyjne polskie gołąbki z mięsem i ryżem – uwagi

    Zapytałam się ostatnio na facebooku, czy publikować takie podstawowe przepisy -jak właśnie na np. przepis na gołąbki z ryżem. Odzew był tak duży, że bardzo się zdziwiłam. Wszyscy chcieli ten przepis i ogólnie przepisy na obiady. W sumie ja sama często siedzę i główkuję, co zrobić na obiad, żeby nie było nudnie i przede wszystkim – aby dzieci to zjadły. Ja z moimi mam ogromny problem, bo nie chcą praktycznie wcale jeść warzyw – jedyne pewniaki to ogórki kiszone i kukurydza. Reszta może nie istnieć. Od czasu do czasu uda mi się przemycić kalafiora czy brokuły, byle bym tylko nie przesadzała z częstotliwością.

    gołąbki

    Też macie takie problemy? Jak ja zazdroszczę rodzicom, których dzieci jedzą wszystko co dostaną pod nos. O ile życie byłoby łatwiejsze. No, ale cóż. Nie ma co narzekać i trzeba brać się w garść. Na szczęście dzieciaki lubią gołąbki z ryżem i mięsem mielonym (mój syn wręcz je uwielbia – oczywiście gdy zdejmę z nich kapustę) – no może córka trochę mniej – ale ona średnio lubi mięso (widzicie z czym ja muszę codziennie walczyć?) 

    Kiedyś robiłam gołąbki z połowy podanej porcji, ale okazało się, że to zupełnie bez sensu – z połowy było za mało i wszyscy chodzili i zaglądali do garnka. Teraz robię z dużej porcji i wreszcie jest ok, a nawet mogę zamrozić taką jedną obiadową porcję – potem w kryzysie wystarczy ją rozmrozić i obiad gotowy!

    Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem mielonym – wskazówki

    Przygotujcie sobie niezbędne składniki do gołąbków:

    • mięso mielone – może być dowolne – wieprzowe, mieszane, a nawet drobiowe
    • ryż – chociaż niektórzy robią gołąbki z kaszą – wybór końcowy zostawiam Wam
    • kapustę
    • pomidory do sosu

    Ile ryżu na 1 kg mięsa do gołąbków? Ja uważam, że tutaj najlepiej się sprawdza około 200 g suchego (nieugotowanego ryżu) użyte na 1 kg mięsa mielonego. Przy większej ilości ryżu, zaczyna już on dominować w nadzieniu. Możesz też użyć troszkę mniej ryżu – ale najmniej 100 g na kilogram mięsa. Ile ryżu na 2 kg mięsa na gołąbki? Przy podwojeniu ilości mięsa podwój również ilość dodawanego ryżu. Pamiętaj, że w przepisie podana jest waga suchego, a nie ugotowanego ryżu. Gotowany ryż ma dużo wyższą wagę, bo wchłania podczas gotowania wodę. Nie waż go więc po ugotowaniu, bo 400 g ugotowanego ryżu będzie za małą ilością do dodania do gołąbków.

    gołąbki z mięsem i ryżem

    Jaka kapusta do gołąbków?

    Po pierwsze potrzebujecie dużą główkę kapusty. Jaką kapustę wybrać? Wiosną i wczesnym latem możecie kupić dużą młodą kapustę – wtedy liście będą się szybko gotować. Fajnie wychodzą gołąbki z kapustą włoską – jej liście nie są tak ścisłe, więc łatwiej ją obsługiwać. I oczywiście jest jeszcze zwykła biała kapusta. Jej liście są ścisłe, więc gotowanie schodzi najdłużej.

    Ja taką kapustę myję i wycinam głąb – tak jak mi się uda. Wkładam ją do wielkiego garnka z wodą i gotuję. W trakcie odrywam wierzchnie, ugotowane liście i odkładam na talerz. W między czasie gotuję ryż i też go studzę. Ryż mieszam z mięsem i doprawiam, a następnie takim farszem nadziewam ugotowane liście. Na koniec gołąbki ściśle układam w garnku, zalewam wodą z gotowania kapusty, dodaję sól i pieprz i gotuję na wolnym ogniu.

    Z czym podać gołąbki?

    Ja je robię zwykle na obiad, więc podaję je z ugotowanymi ziemniakami. Ale gołąbki można też zjeść chlebem lub bagietką. Możecie też dodać do nich gotowany ryż, a co!

    Zapraszam was do przejrzenia moich innych obiadowych propozycji :)

    Polecane przepisy na obiad

    Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na domowe obiady, które zasmakują całej rodzinie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2018 10 marca

    Podziel się przepisem

    3 komentarze

    1. caa49aa875e5779be34bdf4f13c20812?s=54&d=mm&r=g
      Natka 2020 10 grudnia w 12:46- Odpowiedz

      2 ha to nie 2 godziny a 2 hektary…..

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 10 grudnia w 16:19- Odpowiedz

        Masz rację. Błąd systemu obsługującego wyświetlanie przepisów. Poprawiłam i teraz jest już poprawnie :)

    2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
      Candy Pandas 2018 10 marca w 18:12- Odpowiedz

      Gołąbki z ryżem kiedyś nasza mama robiła na Wielkanoc :D Musimy jej przypomnieć o tym :D

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy

    Przepis na gołąbki z ryżem

    Myślę, że każdy słyszał, a nawet jadł przynajmniej raz tradycyjne gołąbki z ryżem. To doskonałe danie obiadowe zarówno na co dzień i od święta. To jedno z moich ulubionych, polskich dań. Gołąbki z ryżem są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też zapełnią brzuchy wszystkim domownikom lub gościom na długi czas. Gołąbki są bardzo pożywne, a to za sprawą mięsa i ryżu! Danie niby proste, ale czasochłonne. Przygotowanie gołąbków zajmie Ci trochę czasu, jednak warto poczekać, bo ich smak wynagrodzi poświęcony im czas oraz przywróci wspomnienia z dzieciństwa. Przepis na gołąbki towarzyszy mi odkąd tylko pamiętam, robiła je również moja babcia.

    Gołąbki przepis

    Gołąbki z ryżem możesz podawać w sosie pomidorowym, który doskonale komponuje się z tym daniem. Taki gołąbek z sosem pomidorowym jest już doskonały sam w sobie. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić gołąbki. W instrukcji znajdziesz konkretne składniki jakie są potrzebne do zrobienia gołąbków oraz wykonania domowego sosu pomidorowego. Wzbogaci on smak i tak pysznych już gołąbków. Dowiesz się ile potrzeba ryżu na kilogram mięsa do gołąbków. Możesz również zrobić gołąbki inaczej - tzw. gołąbki bez zawijania. Wtedy kapustę siekasz drobno i dodajesz do farszu. Robisz z farszu większe kotleciki i je gotujesz. Taki gołąbek inaczej to w zasadzie pulpet z siekaną kapustą w środku. Dlatego ja zdecydowanie bardziej wolę gołąbki zawijane w kapustę!

    Tradycyjne gołąbki to bez dwóch zdań polskie danie, dlatego spróbuj również przepisu na tradycyjną babkę ziemniaczaną oraz  tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Babka ziemniaczana przygotowana razem z kiełbasą przywróci wspomnienia o wakacjach u babci, a po obiedzie obowiązkowy jest deser, dlatego ten sernik na kruchym spodzie będzie doskonałym wyborem.