Domowe pampuchy

 

domowe pampuchy

 

Nie wiecie tego, ale to właśnie takie domowe pampuchy zapoczątkowały moją miłość do wypieków drożdżowych :)

W dzieciństwie moja mama nie robiła ciast drożdżowych – chyba się ich bała.

Za to mama mojej koleżanki nie miała takich obiekcji i używała drożdże. Raz miałam przyjemność być, gdy właśnie robili takie pampuchy.

Byłam zafascynowana, a te ciepłe pulchne bułeczki smakowały mi jak najlepszy deser.

Namówiłam mamę i kupiłam drożdże, abyśmy też mogły zrobić je w domu. Już w drodze ze sklepu do domu dobrałam się do tych drożdży.

Myślałam, że muszą smakować obłędnie, skoro drożdżowe bułeczki są takie pyszne. Spróbowałam więc takie świeże drożdże …. jak się domyślacie – plułam dalej niż widziałam 🤣🤣

Na szczęście nie zniechęciło mnie to do pieczenia ciast drożdżowych. Teraz już ich tylko nie próbuję 😂😂

Zwykle kupuję pampuchy, bo brak mi czasu. Ale tym razem miałam i czas i chęci, więc przygotowałam je sama.

Wam też polecam zrobienie ich samodzielnie, bo są o niebo lepsze od tych z hermetycznej paczki.

Kilka dobrych rad ;)

Przyda się tu wam duuuży garnek – ja wyciągnęłam mój ogromny – ma chyba z 15 litrów – a i tak robiłam na raz po 3 bułeczki.

Do tego będziecie potrzebować, albo pieluchę tetrową, albo duży kawałek gazy – najlepiej złożony na pół.

Porcja bułeczek paruje się tak około 10 minut, a w tym czasie reszta bułeczek rośnie. Ciasto jest dość klejące i delikatne, więc bułeczki nie mogą urosnąć za bardzo, bo potem się kiepsko uparują.

Ja sobie radziłam z tym w ten sposób, że najpierw przygotowałam 6 pampuchów i je przykryłam ściereczką. W tym czasie zagotowałam wodę w garnku.

Gdy włożyłam do parowania pierwsze 3 bułeczki, to przygotowałam następne 3. I tak za każdym razem, aż do wykorzystania całego ciasta.

Bułeczki w trakcie mogą się ze sobą połączyć, wystarczy rozdzielić je.

Ps. Wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów :)

A do pampuchów polecam wam pieczony rabarbar oraz krótko podgrzane truskawki z małą ilością cukru :)

 

kluski drożdżowe na parze parowańce drożdżowe
 

pampuchy drożdżowe na parze parowane bułeczki drożdżowe
 

bułeczki drożdżowe na parze domowe parowańce
 

Domowe pampuchy – przepis do druku

domowe pampuchy

Domowe pampuchy

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne słodkie bułeczki parowane idealne na obiad.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Porcje 14
Kalorie 195 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej mleko i zamieszaj - przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajka i żółtka, wlej rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
  • W trakcie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj aż dobrze się połączy, a ciasto będzie gładkie.
  • Ciasto będzie dość luźne i kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Przygotuj duży garnek - wlej do niego mniej więcej do 1/3 wodę.
  • Na górze połóż pieluchę tetrową lub złożoną gazę i dokładnie przywiąż ją sznurkiem dookoła brzegu garnka, aby pielucha wisiała nad wodą, ale jej nie dotykała, zagotuj wodę.
  • Przygotuj 6 pierwszych bułeczek - odrywaj nieduże kawałki ciasta - moje miały po około 70 g każda - będą się lepić, więc możesz ręce obsypać mąką.
  • Zrób kulki i odłóż je na tacę, przykryj i odstaw na około 20 minut.
  • Po tym czasie ostrożnie ułóż 2-3 bułeczki na pieluszce, przykryj szczelną pokrywką i paruj bułki przez 10 minut.
  • W tym czasie przygotuj 3 kolejne bułeczki i odstaw je do wyrośnięcia.
  • Ostrożnie zdejmij gotowe bułeczki, nałóż kolejne oraz przygotuj następne 3 bułeczki do wyrastania.
  • Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 195kcalWeglowodany: 26gBiałko: 7gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Źródło przepisu – Moje wypieki