Przepis na domowe drożdżowe pampuchy z sosem owocowym
Nie wiecie tego, ale to właśnie takie domowe pampuchy zapoczątkowały moją miłość do wypieków drożdżowych :)
W dzieciństwie moja mama nie robiła ciast drożdżowych – chyba się ich bała.
Za to mama mojej koleżanki nie miała takich obiekcji i używała drożdże. Raz miałam przyjemność być, gdy właśnie robili takie pampuchy.
Byłam zafascynowana, a te ciepłe pulchne bułeczki smakowały mi jak najlepszy deser.
Namówiłam mamę i kupiłam drożdże, abyśmy też mogły zrobić je w domu. Już w drodze ze sklepu do domu dobrałam się do tych drożdży.
Myślałam, że muszą smakować obłędnie, skoro drożdżowe bułeczki są takie pyszne.
Spróbowałam więc takie świeże drożdże …. jak się domyślacie – plułam dalej niż widziałam 🤣🤣
Na szczęście nie zniechęciło mnie to do pieczenia ciast drożdżowych. Teraz już ich tylko nie próbuję 😂😂
Zwykle kupuję pampuchy, bo brak mi czasu. Ale tym razem miałam i czas i chęci, więc przygotowałam je sama.
Wam też polecam zrobienie ich samodzielnie, bo są o niebo lepsze od tych z hermetycznej paczki.
Jak zrobić domowe pampuchy – dobre rady!
Samo ciasto drożdżowe przygotowuje się w tradycyjny sposób i nie ma tu jakichś niespodzianek.
Za to więcej uwagi trzeba poświęcić „parowaniu” bułeczek.
Przyda się tu wam duuuży garnek – ja wyciągnęłam mój ogromny – ma chyba z 15 litrów – a i tak robiłam na raz po 3 bułeczki.
Do tego będziecie potrzebować, albo pieluchę tetrową, albo duży kawałek gazy – najlepiej złożony na pół.
Porcja bułeczek paruje się tak około 10 minut, a w tym czasie reszta bułeczek rośnie.
Ciasto jest dość klejące i delikatne, więc domowe pampuchy nie mogą urosnąć za bardzo, bo potem się kiepsko uparują.
Ja sobie radziłam z tym w ten sposób, że najpierw przygotowałam 6 pampuchów i je przykryłam ściereczką. W tym czasie zagotowałam wodę w garnku.
Gdy włożyłam do parowania pierwsze 3 bułeczki, to przygotowałam następne 3. I tak za każdym razem, aż do wykorzystania całego ciasta.
Bułeczki w trakcie mogą się ze sobą połączyć, wystarczy rozdzielić je gdy już będą gotowe.
Ps. Wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów :)
A do pampuchów polecam wam pieczony rabarbar oraz krótko podgrzane truskawki z małą ilością cukru :)
Domowe pampuchy – przepis do druku

Domowe pampuchy
Składniki
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej mleko i zamieszaj - przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
- W misie miksera umieść mąkę, jajka i żółtka, wlej rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto.
- W trakcie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj aż dobrze się połączy, a ciasto będzie gładkie.
- Ciasto będzie dość luźne i kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Przygotuj duży garnek - wlej do niego mniej więcej do 1/3 wodę.
- Na górze połóż pieluchę tetrową lub złożoną gazę i dokładnie przywiąż ją sznurkiem dookoła brzegu garnka, aby pielucha wisiała nad wodą, ale jej nie dotykała, zagotuj wodę.
- Przygotuj 6 pierwszych bułeczek - odrywaj nieduże kawałki ciasta - moje miały po około 70 g każda - będą się lepić, więc możesz ręce obsypać mąką.
- Zrób kulki i odłóż je na tacę, przykryj i odstaw na około 20 minut.
- Po tym czasie ostrożnie ułóż 2-3 bułeczki na pieluszce, przykryj szczelną pokrywką i paruj bułki przez 10 minut.
- W tym czasie przygotuj 3 kolejne bułeczki i odstaw je do wyrośnięcia.
- Ostrożnie zdejmij gotowe bułeczki, nałóż kolejne oraz przygotuj następne 3 bułeczki do wyrastania.
- Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
Składniki Odżywcze
Źródło przepisu – Moje wypieki